|
![]() |
#1 |
Banned
Datum registracije: Nov 2002
|
Tihi PC
Svi briju na neke brzine, ali recimo jel tko kad sastavio tihu konfu. Koja podrazumijeva tihi rad, mlake komponente i stabilno funkcioniranje. Dakle graficke bez ventilatora, maticna bez ventilatora, recimo ko auto za finjaka, nista za ludovanje (neki mercedes). Chieftec kuciste, Enermax napajanje, neka velika i spora Alpha ventilator, neki pentium koji ne zdere puno struje (naravno ne overclockiran) manje se grije, manje ga treba hladit, manje buci komp. Ima li nesto tako u stilu rols-royca konfa. E takav bi ja komp vozil. Ostavio bi svoju G550 Matrox, jer ne brijem nesto na igre i skupu zvucnu EgoySys Waveterminal, a ostalo bi sve menjal :-) Ajde decki preporuke :-) Plocu bum uzel ili Gigabyte, Asus, Albatron, Epox, Intel. Bjezim od Abita ko sam vrag ![]() Dosta je bilo nabrijanih fordeka, mazdi oce furat rolsa i bentleya :-) (naravno za pristupacne pare). Dakle konfa dream-machine tihog rada postajte ovdje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
(°_°)
Datum registracije: Nov 2001
|
Za tisinu, 2 slova i 1 brojka : H20 Ako neces clockat novu mashinu, imas gotove komplete za 900injak kn, kupis blokove koji hlade northbridge (mali vent na ploci) i graficku (vent na grafickoj) i naravno na cpu (umjesto alphe - 120dB) jos ktome neko bolje napajanje (ovo moje Codegen nije nesto, ali je gotovo bescujno) i naravno seagate baracuda (navodno najtisi diskovi) i na konju si..... Nema se sta cut ![]() Osim hrkanje punice u susjednoj sobi ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
..
Datum registracije: Oct 2001
|
epox 8rda+..ima pasivni nb xp1700+ ili neki slicni..na def.voltazama su ledeni..3-5C na v7+(tihi mod) vise nego li nb..znaci na nbu je 33 na procu je 38... glacialtech silent breeze je navodno jako tih antec midi s 12cm ventom koji stavis na 5V ili 7v tek toliko da pusika po kucistu jos jedan 12cm vent odostraga na 5v ili 7v da ispusikava zrak i enermax koji god..ili napajanje koje dodje s antecom... PAZNJA NA TOME DA IMA 12cm ventove... ako ti to nije tiho neznam sta je cijena epox..800kn xp...500 glaical..100(ako) antec...700-800 vent 12cm..115kn ili enermax 150kn ukupno 2215 do 2350 za sve...pa cifra i nije neka... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
I feel devilish today ...
|
Kod danasnjih tihih kompjutera najveci problem je napajanje. Evo moje situacije - Athlon 1600+ downclockan na 1000MHz. Na njemu je titanov cooler, sa SUNON ventilatorom (8cm) na pet volta. POTPUNO necujan. Kuciste ima 2 ventilatora od 12 cm. Jedan je Antec, drugi je Sunon. Oba su na 5 V i skoro se uopce ne cuju. Ovo kuciste ima dosta velike rupe za zrak sa prednje strane pa je velika povrsina i zrak ne sumi kad ulazi. Napajanje (Antec 350W) ima temperaturnu regulaciju i stalno se vrti na 2k okretaja. To je jos i najbucnija komponenta na kompjuteru. Cuje se lagano sustanje zraka. Na kuciste su pricvrsceni pomocu plasticnih nosaca. Disk - Maxtor 7.2k okretaja sa ukljucenim akusticnim menagamentom. POTPUNO necujan. Rack na koji je pricvrscen ima gumene nosace. Graficka - MSI GeForceMX - pasivno hladjenja. Northbridge (na FIC AD11) - pasivno hladjen. Imam Pioneer 16x DVD. Svaki put kad ubacim cd u njega mislim da avion uzlijece. Vrata na kucistu dosta pomazu, kad se zatvore ubiju zvukove iz DVD-a i przilice. I na sve to, planiram sa matijasem neke eksperimente sa bitumenom da bi se smanjile vibracije i eventualni visoki tonovi. U totalu: kad otvorim prozor i vjetric pocne sustati po liscu drveca pred mojim balkonom, ne cujem komp. PS. Nemojte misliti da sa se ja sad tu nasao preseravati: mene stvarno zivcira buka kod kompa - moj prvi komp je imao fan od 46dBa (UZAS). Nakon godine dana eksperimetiranja, stari (koji je stalno cendrao kako je komp bucan) je zaspao dok se disk defragmentirao i nije skuzio da je komp upaljen (power managament je ugasio monitor) Temperature: Vani je 30 stupnjeva (sjeverna strana zgrade u hladu) CASE: 37 HDD: 41 CPU: 51 (dok ovo pisem, nije opterecen)
Athlon 64 X2 4400+; Gigabyte GA-M57SLI-S4 nForce 570 SLI MBO; 2x1 GB DDR800 AData; Gigabyte 8600GTS Silent; Antec P180; Tagan 380W SuperSilent; 3x120mm FAN; 3x320 GB Seagate 7200.10; Samsung 226BW 22" LCD |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Head Of The Radio
Datum registracije: May 2003
|
Najbolje je da si kupiš kakve dobre slušalice i nečuješ ništa....ni napajanje a ni okolinu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
Aha, imam jednog frenda koji je isao po teoriji da ako kupi dobre zvucnike nije vazno koliko je bucan kompjuter... za divno cudo uspijevao je spavati pored DragonOrba3 na 7k okretaja....(cca 40dba)
Athlon 64 X2 4400+; Gigabyte GA-M57SLI-S4 nForce 570 SLI MBO; 2x1 GB DDR800 AData; Gigabyte 8600GTS Silent; Antec P180; Tagan 380W SuperSilent; 3x120mm FAN; 3x320 GB Seagate 7200.10; Samsung 226BW 22" LCD |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Head Of The Radio
Datum registracije: May 2003
|
Miato bas ti je ZAKON novi avatar moram i ja sebi novi napravit,skinit ili već šta,više nemam dostojnog protivnika aka marac i njegov B.Sap ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banned
|
Ma AMD vise ne dolazi u obzir samo ovo Intel. Budem razmislio o vodenom hladjenju dakle nije mi problem dati 900 Kn, ali ako stvarno imam ono kaj zelim :-) |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
..
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
..
|
Citiraj:
naime nakon ove izjave jedino na pamet sto mi padne je stabilnost/brzina tvojeg intela...a k tome jos i onog proslog... da ti si stvarno najbolja reklama koju je intel ikad napravio... kad mi to kaze neko bez problema na intelu onda prihvatim to..od tebe i nema nekog smisla...sori ali istina je... a sto se tice svadjanja to ne zelim ni ja... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
To je istina. Ali čim sam onak stari komp prebacio u drugo kućište sve je radilo bez beda i tek sam onda popi***o. I onda kupim novi pa me zeza grafička. Ali zato postoji garancija.
![]() |
#13 |
MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
Evo jedan prijedlog koji baš i nespada ovdje. Ako hoćeš potpunu tišinu onda bih ja uzeo VIA Epia sa C3-om. Nečuje se u radu a i nije preskupo. Ima sve u sebi samo treba kupiti HDD+ram. ![]() O ovoj konfi snova mi se neda zamarati. ![]()
![]() |
#14 | |
(°_°)
|
Citiraj:
![]() Vidis da je i marac promjenio avatar nakon poraza ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
|
Citiraj:
Inace, nije definirano za sto ce sluziti ovaj komp... sa brzinom dolazi i cijena.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Banned
|
Pa cujte namjena nije glavna, naime za osobnu upotrebu. Dakle danasnja racunala su sasvim vec dovoljno brza sama pos sebi, ovi GHz mi ama bas nist ne znace, ne zelim jednostvano da vidim blue screen. Nazalost to se povermeno dogadja na mojoj Abit KT7A ploci koje je falu bogu dobra ali jednostavno Athlon se previse grije, pa onda da se ne grije treba ga bolje hladit sto sve buci itd... Ovako uzet cu najvjerojatnije neko dobro kuciste da sam miran za duze vrijeme (mislim na Chieftec + Enermax 350W). E sada ako tko ima kakvu bolju ponudu, vidio sam neka Antec, nemam pojma kaj je to i kakva su napajanja. Maticna ce biti po citanju recenzija izabrana, gledat cu da bude Asus, GigaByte, Intel itd... Kaj bude ispalo najbolje, naravno da nema ni jedan ventilator na sebi. E sad sve sto jos trebam je tihi i dobar cooler za P4 pa samo to nabacim i miran sam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
|
To da je nemoguce tiho hladiti Athlona je mit. Ako ti nije toliko vazna brzina, znaci recimo da neides preko npr. 2100+, to mozes solidno ohladiti sa ventilatorom SilentBreeze koji je deklariran na 19dBa. To je tise od BOX P4 coolera. (Ako bas hoces p4 komp, onda bi ti predlozio isti cooler samo 478 varijantu). Sto se tice kuciste, gledaj dva podatka: 1) koliko je debeo lim od kojeg je radjeno (ili koliko je tesko) - ciljaj na kuciste od cca 10 kila, sa 1mm limom. (manje vibrira) 2) Sto manje ventilatora - neovisno o tome koliko su tihi oni ipak vibriraju i to se akumulira. Zato sam ja uzero anteca sa samo 2x12cm fana Sto se tice napajanja: 1) treba ti 350W napajanje. 2) morat ces dati za njega 500 ili vise kuna. 3) uzmi brand name, mora biti tesko (cca 2.5 kg), bolja dolaze sa dva ventilatora, mora imati temperaturnu reguulaciju, po mogucnosti PFC, nazljivo pregledaj kakve su mu amperaze na 12V railu (nemoj da je cifra slucajno 10A, ciljaj na >=16A) E da, nije Enermax jedini proizvodjac napajanja. Da se malo informiras: http://www4.tomshardware.com/column/20011012/index.html http://www17.tomshardware.com/howto/20021021/index.html I na kraju, sto se tice ukupne cijene: CPU: predlozio bih ti Athlona 2000+, ali ako bas hoces spiskati lovu ni p4 nije los izbor (naravno - najjeftinijeg kojeg nadjes). Kuciste i napajanje ce te doci jeftinije ako ih kupis zajedno. Npr. moje kuciste kosta 850kn, a napajanje u maloprodaji 600kn. AOpen h600a kosta isto tako negdje 850kn, a anapajanje je oko 650-700kn. Nigdje nebudes nasao kvalitetno kuciste za 200kn.
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
Re: Tihi PC
Citiraj:
![]() |
![]() |
#19 | |
Administrator
|
Re: Re: Tihi PC
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
ono ispred konpjuktora
|
Re: Re: Re: Tihi PC
Citiraj:
![]() |
![]() |
#21 |
Re Di Calamara
Datum registracije: May 2002
|
Vecina nas ima komp u svojoj sobi tako da buka venta itekako smet a, pogotovo ako zabrijes na to da ti komp ruzi ...
![]() |
#22 |
PC Ekspert
Datum registracije: Sep 2000
|
eto kad smo kod buke, moj dobri stari pentium3 je bio zakon.. u to doba nisu radili ovak bucne ventilatore, i stavljali ih na sve zivo i nezivo... nakon upgradea na p4, sve komponente su mi postale bucnije, a kad se naviknes na nesto tise tesko ti se pomiriti sa sudbinom ![]() problem buke jednostavno nisam mogao drugacije rijesiti osim s vodenim hladjenjem.. na 5v ventilator nije u stanju dovoljno dobro ohladiti procesor.. a i unutar kucista je uzasna temperatura... e sad, ubo vodeno, za procesor i graficku.. na maticnoj velki heatsink bez ventilatora... iz napajanja izvadio jedan ventilator, drugi spojio na 7v.... i onda skuzis kak ti je hard disk bucan.. i to uzasno. prije ga se od ventilatora nije culo. naime zvuk dok se prebacuju podaci je oke, ali idle noise koji se inace izgubi u buci ostalih komponenti sad dolazi do izrazaja. gledajuc po webu skuzio sam da neki ducani prodaju "quiet drive", sto suspendira hard disk na nekakvoj spagici, elastici... kupio par zniranaca, par stopera i propeljo znirance kroz rupe na kucistu.. disk u sredinu, suspendiran na znirancima, i idle noise je nestao. zakon ![]() sad stavljam bitumenski premaz na stranice kucista, to se pretvori u gumastu tvar i fino blokira buku. za pumpu imam gumene sarafe koji smanjuju vibraciju tak da se ni ona ne cuje.. sve u svemu prilicno tiho - moras pogledat lampice na kucistu da se uvjeris da radi.
![]() |
#23 | |
(°_°)
|
Citiraj:
![]() Skuzio sam da puno manje zuji ako ga drzim u ruci, tj ako nije na cvrstoj podlozi, al ko bi ga drzo cijelo vrijeme u ruci ![]() Ovo s znirancima je dobra ideja... di si to nabavio? ima u hr? i kolko para? Ako ne, morat cu ga objesit na nekoliko elasticnih vrpca ![]()
![]() |
![]() |
#24 | |
ono ispred konpjuktora
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#25 | |
Re Di Calamara
Datum registracije: May 2002
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
PC Ekspert
Datum registracije: Sep 2000
|
Citiraj:
nemoj koristit elasticne vrpce, mislim da to nije dovoljno stabilno i cvrsto. sa znirancima mozes zbilja krvnicki pritegnut da disk stoji na mjestu ali da ga se ne cuje.
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
|
Ima tome već davno, prije dvije tri godine otprilike, bila je kao vijest na nekom siteu o proizvođaču nosaća HDD sa gumenim "gurtnama" da se sprijeće vibracije. A bila je i diskusija na nekom od foruma da se hard postavi vertikalno (tako da su kablovi s gornje strane) s obrazloženjem da akutaror "slobodnije" radi, manje opterečenje na ležaj motora, i bolje hlađnje. Ja sam malo imporvizirao način učvršćenja (pleksi glass) ali upareni Quantumi tako rade već oko 4 godine a par WD od prosinca 2001. IBM nije izdržao ali to je druga prića... |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
|
A neki jednostavno kupe kuciste koje dolazi sa takvim stvarcicama ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Premium
|
Kaj da? A neki kupuju gotove konfiguracije koja imaju i garancijsku naljepnicu i nikada je ne skinu. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
(°_°)
|
Citiraj:
![]() Novo kuciste ce mi vjerovatno 99% vremena mirovat na jednom mjestu, tako da kako god objesim hard bit ce dobro ![]() skocit cu do zeljeznarije da vidim ako ima kakav sharaf s finim navojem, a s druge strane da je nekakva rupica kroz koju bi profuro znirance ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|