|
![]() |
#1 |
Dr. Gonzo
Datum registracije: Dec 2005
|
Wireless mreža - pomoć
Pozdrav! Evo, neki dan me prijatelj zaintrigirao objasnivši mi kako on skida sa interneta na 2MBps i kako ništa ne plaća wireless konekciju. Pa pomislih - da se raspitam malo o tome. Pretpostavljam da wireless konekcija na Internet mora ići preko gradske (WAN) mreže? E ovako, mene zanima sada: 1. Što trebam imati za wireless mrežu? 2. Koliko je to isplativo? 3. Postoji li nekakva pretplata i tko to sve održava? Prijatelj mi živi u Utrinama i rekao je da je njemu besplatno zbog toga što ima na vrhu zgrade nekakav uređaj... nekakav pojačivač signala, ne znam kako se točno zove. Ja živim u Velikoj Mlaki (naselje između Zagreba i Velike Gorice, bliže Velikoj Gorici), pa me zanima je li uopće dostupan WAN u mom naselju, odnosno ima li signala i kako to mogu provjeriti? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Apr 2002
|
Ovdje mozes naci odgovore na sva pitanja: http://groups.google.com - grupa hr.comp.mreze.bezicne Besplatni internet od 2MBps i slicne fore zaboravi.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
pur3 pwnage
Datum registracije: Nov 2005
|
taj uredjan na vrhu zgrade se zove ap ili acces point. moze raditi na vise nacina ovisno o tome sto trebas. inace w mrezu ti obicno rade decki nasih godina koji se bave komunikacijama (nije uvjet). ja sam recimo clan jedne w mreze u osijeku i glavna tehnicka podrska. sada da pocnem pisati o svemu trajalo bi danima. preporucujem www.zgwireless.net kao dosta veliki izvor informacija. obicno ako je mreza dosta velika ima i dosta sponzora koji ponekad daju lovu za opremu ponekad daju brze linkove za net. slobodno baci pogleda na www.slynet.hr nasu mrezu. e sada sto ti treba za pocetak to je jako siroko pitanje. moras puno toga znati. di je prvi nod od tebe. koja je njegova oprema. kolika je brzina. sto nudi i sl. jakooo siroko podrucje. nemoj uletati sa kupovinom. nadji tu mrezu kraj sebe i raspitaj se tko ju vodi pa zamoli decke da ti pomognu. obicno su svi jako susretljivi i voljni pomoci. u najgorem slucaju saznaj nesto o njima pa pitaj mene za savjet ![]() ![]()
-[Phenom II X4 955 (8MB,125W,AM3) Black Edition ]- -[SAPPHIRE HD 5850 ]- -[Asus AM3 M4A785TD-V EVO ]- -[G5]- -[DDR3 1333MHz 4GB (2x2GB) Kingmax, CL9.0 ]- -[Samsung 2243NW ]- -[ Hitachi 250gb ]- Zadnje izmijenjeno od: smigl. 18.01.2006. u 12:29. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Smigl, imaš PM.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Dr. Gonzo
|
Na stranici od WiFiHR sam vidio da ima pristupna točka i u Velikoj Mlaki. Link na stranicu od WiFiHR-a E sada, pretpostavljam da ako je već pristupna točka u mom signalu, da ja imam mogućnost spajanja na tu mrežu. A postoji li mogućnost spajanja na Internet s tom mrežom? Dajte me malo savjetujte, što mi je činiti, gdje i kako se raspitati i sl. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Apr 2002
|
Ako se mislis spajati na wireless mrezu samo zbog interneta - zaboravi !!
![]() |
#7 |
Dr. Gonzo
|
Ne mislim se spajati samo zbog interneta. Prijatelj mi je rekao da ima oko 12 terabajta podataka na toj mreži, pa mi je onda to dobro za skidanje (ne troši se promet), a usput ima i servera za igranje. No, ja sada imam MAXadsl i stvarno preskupo plaćam, pa smišljam neke kombinacije. Recimo, da uzmem najlošiji paket adsl-a od 100kn i ovo besplatno (ukoliko postavim pristupnu točku kojoj ću biti administrator) i imam onda fino rješenje. 1. kombinacija: gluposti skidati sa mreže, surfanje preko interneta. To je onda 130kn. 2. kombinacija: pokrenuti točku, biti joj administrator i imaš internet i sve zajedno - 0kn. Nisam nikako uspio kontaktirati ove iz WiFiHR da provjerim sve uvjete. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
Nedvojbeno je da trenutno o wirelessu nemaš pojma. Kaj je je. I sad bi ti uzeo sve za pristupnu točku i odmah od te udruge očekivao besplatan net, ma nemoj. Pa zamisli si kad bi to šljakalo tako kak bi svi navalili. I na kraju moraš razumjeti da ipak na kraju netko plaća taj DSL...
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
ljude uhvati pohlepa to ti je tak |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Dr. Gonzo
|
Onda se nemojte ni vi priključivati na mrežu. Nedvojbeno je i da neko plaća održavanje cijele mreže, bez obzira kupite li vi uređaje za sebe. Nedvojbeno je da i neko održava servere, nedvojbeno da ima ljudi koji su uključeni u to i za svoj trud ne dobivaju nikakav novac. Kao prvo, meni se nije cilj priključiti na mrežu da bih izvukao nekakvu korist, ne daj bože materijalnu (mislim na zaradu, ili da ništa ne plaćam). Kada sam malo bolje razmislio odlučio sam da neću pokretati novu točku. Ali opet mi je malo glupo kupovati access point samo zato što je moj prozor nasuprot već postojećoj točki. No, uglavnom, ako bi se spojio na tu mrežu, onda bi uzeo i najslabiji paket adsla, jer većina programa, igrica i ostalih stvari koji mi trebaju za download ima na mreži. Sada za ADSL plaćam 300kn, što mi je previše, ali nemam izbora drugog. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Guest
|
Slazem se s deckima. Poanta je prosirivanje udruge i jednog dana tko zna, mozda ce svi imat i 10 megabita vezu lol, ali uzimati sve u sto se mnogo mukotrpnog rada, sto financijskog, sto fizickog, trebalo je to sve postavit po krovovima, borit se s bogzna kojim domarima za dopustenja za zgrade stvarno nije u redu. Ja tu vec mjesec, dva planiram kod sebe tocku postavit, jebu me financije, ali zelim osobno pokrit bar 3/4 troskova ili sve jer je i meni u interesu da se sve to siri dalje. Dao bog i za dva tri tjedna konacno se sve kod mene pokrene, evo sljedeci tjedan si idem u skolu skrimpat za PoE jer doma nemam nikakv klijesta i tak. Malo po malo. Imam maticnu, socket A, i tak. |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: May 2003
|
E fakat mi već idete na živce!
A zašto se ljudi i ne bi spajali SAMO radi interneta?!? Evo SVI koji to žele mogu raditi na Klubu IO koji između ostaloga IMA i pristup na Internet. NIJE 2 MB, NIJE Klub SAMO radi Interneta, NIJE mreža samo radi Kluba ali se koristi fair-use policy u kojem se donirani bandwidth - dijeli. Nažalost nemogu reći da smo stigli do Mlake no za to ima više razloga - i većina jednostavno se kao i uvijek nalazi u ljudima. Kvaliteta ove ili one wireless mreže u ovom NIJE bitna - radi se o RAZLOZIMA spajanja. Također namjerno nisam spominjao koji sponzori no to svatko može i sam vidjeti na stranici koju imam u sig-u (samo dodajte w w w, izgleda da nemogu upisati w w w zajedno - problem ili namjera, pitanje za admina ). I prestanite više mistificirati najobičniju stvar kao pravo na obrazovanje i informacije na koju bi svatko trebao imati pravo a ne da se promatra kao privilegija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Nov 2003
|
Ak te zanima spajanje na WiFiHR. Ak te zanima wireless kao "pojava" te ako te zanima što sve ima na mreži, moš slobodno pitat na mail il ICQ (brijem da ima negdje u user contacts sve to). E, al ako gledaš na wireless mrežu kao sredstvo spajanja na net, onda si fulao bit wireless udruga. No, nažalost, nisi jedini koji ti ne shvaćaš. No, ima i jedan klub tu u Zgbu koji, eto, daje Internet putem wirelessa članovima. Pa ono, probaj se na njih spojit. A što se dizanja točke tiče i Interneta. Točka se ne diže AKO ti sakupiš novce i AKO je tebe volja DA bi dobio Internet. Točka se diže AKO je potrebno, AKO ima smisla i AKO je moguće od strane udruge i budućeg admina to ostvariti. I Interneta u svemu tome nema. Raspitaj se kod frenda malo bolje za informacije o svemu tome. P.S. Nije WAN nego WLAN. Ti možda želiš WAN, ali pričaš stalno o WLANu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Guest
|
Citiraj:
Sad neznam dal je na mene islo ono ako skupim novce... ali ja zelim kao sto sam rekao dati 3/4 ili sve za podizanje moje tocke jer sam jednostavno takav i tako se bolje osjecam. |
|
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
Datum registracije: May 2003
|
A da nastavite ovu raspravu na wifiHR forumu? Ipak se ovo SAMO vas tiče a ne generalne politike svih udruga u ovoj zemlji... Ili sam ja nešto fulao? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2003
|
Citiraj:
Zapravo je jeftinije imati DSL nego podići točku. O vremenu, trudu i volji uloženoj da nit ne govorim. Nije problem spojit se na net i utipkat www.google.com. Ovdje je stvar u trčanju na krov 10 puta gore dole i napetosti da li je ping napokon prošao. Kad stojiš na vrhu zgrade i mašeš antenom ko na avionskoj pisti dok te zbunjena gomila gleda odozdola i misli si "Da li će skočit? Šta je puko, šta maše tolko?" Il kad nekom moraš objasnit da je njegova konzerva od Nescafea zapravo fenomenalna antena, pa te samo blijedo gleda. Fulo je ideologiju. A i ako je wireless toliko "in", doći će WiMAX pa će se fino moći bežično na internet. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
|