|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2022
|
Iskon Innbox V80 kreiranje VLAN-a
Pozdrav, da li netko ima volje objasniti mi step-by-step kako na Iskonovom (Iskratel) ruteru Innbox V80 setirati VLAN? Inače znanje o mrežama mi je jako jako slabo i kužim samo osnovne pojmove. Htio bi doma napraviti odvojenu mrežu (subnet) koja neće biti vidljiva iz sadašnje mreže (192.168.5.X), a da isto ima pristup internetu. Kako spomenuti modem ima 4 LAN priključka da li je moguće npr. jedan od tih "podesiti" da preko njega ide drugi subnet (npr. 192.168.55.X). Probavao sam svašta (novi bridge interface, novi LAN, setiranje vlan ID-a, setiranje DHCP servera na novom LAN-u), ali uvijek završim na vraćanju modema na spremljene postavke.. Hvala unaprijed! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
Možda netko ima više iskustva, pa me ispravi i može se to napraviti, ali radi ovakvih stvari se obično ISP oprema prebacuje u bridge mode i kupuje svoj router.
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
U teoriji dovoljno ti je uzeti ap na openwrt - u. Na njemu digneš gost ssid, na njemu digneš dhcp samo za taj ssid, nat napraviš sa restricted na lan, imaš I acl pa ako je promet iz toga ka tvome lanu ga dropas. Ja sam imao slicno na mome MR18 openwrt. Sent using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Registered User
|
Citiraj:
Sigurno postoji netko ko je to probao na Iskonovom Innbox routeru... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
@kc_ Uzmeš custom router, npr. TP-Link C7 koji između ostalog ima guest WiFi i sa njime složiš mrežu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Premium
Datum registracije: May 2014
|
Citiraj:
poslušaj narod i kupi si ILI mikrotik ILI neki tplink koji može vrtiti openwrt. na tvorničkim firmware-ima vlan funkcionalnosti u pravilu nema. inače ovo niže šta tražiš imam složeno kod sebe, i radi bez beda na openwrt tplinku, jedino ti treba neki malo jači model da nije zadnje smeće od 100kn i da ne upadneš u limit od 4/32MB jer to više ne vrti ni samo sebe. Citiraj:
best buy dugoročno ti je mikrotik hex, jer na njemu možeš vrtiti i routerOS, i openwrt, a vjerojatno će duže vrijeme biti podržan i od jednih i od drugih. i ovo šta pitaš na tim uređajima možeš složit i fizičkim odvajanjem portova i vlan tagiranjem , kako god želiš. na iskratelu to teoretski možeš složiti (2 dhcp servera svaki za svoj bridge a u bridge dodaš šta hoćeš) ali ne možeš mu definirati da na istom interfejsu ima 2 ip adrese i radi dupli routing preko istog izlaznog interfejsa. obzirom da jadan ionako jedva sebe drži, okani se toga i kupi si pošten router. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Registered User
|
Citiraj:
Pojasni mi pliz ovo "4/32MB" , misliš na storage/RAM od modema? Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
4/32 se odnosi na ram/flash veličinu. Takvi uređaji su zastarjeli. Hex je "advanced" koliko I svi mikrotik uređaji jer svi imaju isti softver. Openwrt ista stvar, svi routeri koji vrte openwrt imaju iste opcije. Dodatni subnet na vlanu ili fizički odvojenoj mreži moraš znat složit i na to ćeš izgubiti tot vremena. Da li ćeš se učiti to raditi na openwrtu ili mikrotiku, tako svejedno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Zato sam ti i predložio jednostavnije rješenje sa alternativnim custom routerom koji: - je bitno bolji i sposobniji od ISP šroteksa - u pameti ima već predviđeno za guest WiFi mrežu koja je odvojena od normalne kućne mreže - po potrebi da je svaki klijent na toj guest mreži odvojen jedan od drugog |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|