Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.03.2022., 23:51   #1
kc_
Registered User

Datum registracije: Mar 2022
Iskon Innbox V80 kreiranje VLAN-a

Pozdrav,

da li netko ima volje objasniti mi step-by-step kako na Iskonovom (Iskratel) ruteru Innbox V80 setirati VLAN? Inače znanje o mrežama mi je jako jako slabo i kužim samo osnovne pojmove.

Htio bi doma napraviti odvojenu mrežu (subnet) koja neće biti vidljiva iz sadašnje mreže (192.168.5.X), a da isto ima pristup internetu. Kako spomenuti modem ima 4 LAN priključka da li je moguće npr. jedan od tih "podesiti" da preko njega ide drugi subnet (npr. 192.168.55.X).

Probavao sam svašta (novi bridge interface, novi LAN, setiranje vlan ID-a, setiranje DHCP servera na novom LAN-u), ali uvijek završim na vraćanju modema na spremljene postavke..

Hvala unaprijed!
kc_ je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2022., 09:21   #2
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor kc_ Pregled postova
Pozdrav,

da li netko ima volje objasniti mi step-by-step kako na Iskonovom (Iskratel) ruteru Innbox V80 setirati VLAN? Inače znanje o mrežama mi je jako jako slabo i kužim samo osnovne pojmove.

Htio bi doma napraviti odvojenu mrežu (subnet) koja neće biti vidljiva iz sadašnje mreže (192.168.5.X), a da isto ima pristup internetu. Kako spomenuti modem ima 4 LAN priključka da li je moguće npr. jedan od tih "podesiti" da preko njega ide drugi subnet (npr. 192.168.55.X).

Probavao sam svašta (novi bridge interface, novi LAN, setiranje vlan ID-a, setiranje DHCP servera na novom LAN-u), ali uvijek završim na vraćanju modema na spremljene postavke..

Hvala unaprijed!
Za to će ti trebat malo pametnija oprema od tog Iskratela.
Možda netko ima više iskustva, pa me ispravi i može se to napraviti, ali radi ovakvih stvari se obično ISP oprema prebacuje u bridge mode i kupuje svoj router.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.03.2022., 09:43   #3
mann
Premium

mann's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
Za to će ti trebat malo pametnija oprema od tog Iskratela.

Možda netko ima više iskustva, pa me ispravi i može se to napraviti, ali radi ovakvih stvari se obično ISP oprema prebacuje u bridge mode i kupuje svoj router.
A baš to. Teoretski to nije ništa osobito ali ISP oprema najčešće takvo što ne daje baš. Treba ti ssid, vlan I acl podrška (da ubiješ promet izmedju). Teško da ćeš na ISP to napraviti ako zbog čega onda zbog opskurnih i okaljastenog managementa.

U teoriji dovoljno ti je uzeti ap na openwrt - u. Na njemu digneš gost ssid, na njemu digneš dhcp samo za taj ssid, nat napraviš sa restricted na lan, imaš I acl pa ako je promet iz toga ka tvome lanu ga dropas. Ja sam imao slicno na mome MR18 openwrt.

Sent using Tapatalk
mann je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2022., 12:41   #4
kc_
Registered User

Citiraj:
Autor mann Pregled postova
A baš to. Teoretski to nije ništa osobito ali ISP oprema najčešće takvo što ne daje baš. Treba ti ssid, vlan I acl podrška (da ubiješ promet izmedju). Teško da ćeš na ISP to napraviti ako zbog čega onda zbog opskurnih i okaljastenog managementa.

U teoriji dovoljno ti je uzeti ap na openwrt - u. Na njemu digneš gost ssid, na njemu digneš dhcp samo za taj ssid, nat napraviš sa restricted na lan, imaš I acl pa ako je promet iz toga ka tvome lanu ga dropas. Ja sam imao slicno na mome MR18 openwrt.

Sent using Tapatalk
U tom slučaju bi uzeo neki ethernet router (bez wi-fi ja) jer ionako imam spojen access point na non managable switchu u mreži.

Sigurno postoji netko ko je to probao na Iskonovom Innbox routeru...
Staro 16.03.2022., 15:36   #5
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
@kc_
Uzmeš custom router, npr. TP-Link C7 koji između ostalog ima guest WiFi i sa njime složiš mrežu.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2022., 18:53   #6
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
Citiraj:
Autor kc_ Pregled postova
U tom slučaju bi uzeo neki ethernet router (bez wi-fi ja) jer ionako imam spojen access point na non managable switchu u mreži.

Sigurno postoji netko ko je to probao na Iskonovom Innbox routeru...

poslušaj narod i kupi si ILI mikrotik ILI neki tplink koji može vrtiti openwrt.

na tvorničkim firmware-ima vlan funkcionalnosti u pravilu nema.

inače ovo niže šta tražiš imam složeno kod sebe, i radi bez beda na openwrt tplinku, jedino ti treba neki malo jači model da nije zadnje smeće od 100kn i da ne upadneš u limit od 4/32MB jer to više ne vrti ni samo sebe.

Citiraj:

best buy dugoročno ti je mikrotik hex, jer na njemu možeš vrtiti i routerOS, i openwrt, a vjerojatno će duže vrijeme biti podržan i od jednih i od drugih.

i ovo šta pitaš na tim uređajima možeš složit i fizičkim odvajanjem portova i vlan tagiranjem , kako god želiš.

na iskratelu to teoretski možeš složiti (2 dhcp servera svaki za svoj bridge a u bridge dodaš šta hoćeš) ali ne možeš mu definirati da na istom interfejsu ima 2 ip adrese i radi dupli routing preko istog izlaznog interfejsa. obzirom da jadan ionako jedva sebe drži, okani se toga i kupi si pošten router.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2022., 22:06   #7
kc_
Registered User

Citiraj:
inače ovo niže šta tražiš imam složeno kod sebe, i radi bez beda na openwrt tplinku, jedino ti treba neki malo jači model da nije zadnje smeće od 100kn i da ne upadneš u limit od 4/32MB jer to više ne vrti ni samo sebe.

Pojasni mi pliz ovo "4/32MB" , misliš na storage/RAM od modema?

Citiraj:
best buy dugoročno ti je mikrotik hex, jer na njemu možeš vrtiti i routerOS, i openwrt, a vjerojatno će duže vrijeme biti podržan i od jednih i od drugih.
Pročešljao sam malo forume i taj Mikrotik HEX puno hvale, ali strah me koliko je to "advanced" za moje pojmove, i koliko ću sati potrošiti da si ikonfiguriram tu mrežu doma...
Staro 17.03.2022., 13:45   #8
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
4/32 se odnosi na ram/flash veličinu. Takvi uređaji su zastarjeli.
Hex je "advanced" koliko I svi mikrotik uređaji jer svi imaju isti softver.
Openwrt ista stvar, svi routeri koji vrte openwrt imaju iste opcije.
Dodatni subnet na vlanu ili fizički odvojenoj mreži moraš znat složit i na to ćeš izgubiti tot vremena.
Da li ćeš se učiti to raditi na openwrtu ili mikrotiku, tako svejedno.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 17.03.2022., 14:03   #9
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Zato sam ti i predložio jednostavnije rješenje sa alternativnim custom routerom koji:
- je bitno bolji i sposobniji od ISP šroteksa
- u pameti ima već predviđeno za guest WiFi mrežu koja je odvojena od normalne kućne mreže
- po potrebi da je svaki klijent na toj guest mreži odvojen jedan od drugog
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno