|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Mar 2015
|
(riješeno) Prebacivanje HDD-a na GPT
Ekipa imam problem, kupio sam novi komp i koristim SSD kao glavni disk, imam jos i HDD od 3tb, ali samo moze prepoznati 2tb, sve ostalo nece, a nikako ga ne mogu prebacit u GPT. Probao sam preko disk managementa, ali ne daje mi opciju da prebacim u GPT, također sam probao i druge softwere, ali nista... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Koji komp? Koji winsi?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
jedan i jedini :D
Datum registracije: Sep 2005
|
Jesi probao mozda sa gpartedom? Ako nisi, stavi bilo kakav live linux na usb i pokreni gparted, tamo odaberi taj disk, kreiraj gpt partition tablicu i particije kako zelis. Javi jesi uspio ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Stavi noviji BIOS na mbo. Većina članaka koje sam našao na netu govore o tome da tu opciju treba aktivirati u BIOS-u ploče.
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Aug 2005
|
Koliko znam nije preporučljivo disk koji ima kreirane particije prebacivati s MBR-a u GPT. Postoje upute kako to napraviti bez da mičeš particije. Ja bih na tvome mjestu, ako nemaš puno podataka gore, napravio backup, maknuo sve particije i onda disk konvertirao u GPT u Disk Managementu.
![]() |
#10 |
Premium
|
hard disk je nov, nema nis na njemu, sinoc sam tek slozio konfu.. u disk manageru ja mogu formatirat i koristiti jedan dio diska (2TB), problem je onaj ostatak cca 800gb koji se vodi "unallocated", i sa tim ne mogu bas nista....dakle HDD od 3tb mogu koristiti iskljucivo kao 2tb |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Aug 2005
|
Lako onda ako nema podataka. Makni sve particije da disk bude prazan, tada bi desnim klikom na disk trebao dobiti i opciju Convert to GPT Disk.
![]() |
#12 |
Premium
|
Probao sam, ali konvertiranje u gpt nije dostupno. Uglavnom cini mi se da je nesto lose krenulo prilikom instalacije windowsa...jer kad eleminiram hdd, nece mi uopce boota win, iako je inastaliran na ssd-u....nakon sto sam na hdd-u izbrisao sve particije sa nekim softwareom (ne sjecam se tog glupog naziva) uopce mi se nece bootat win, bez obzira kako postavim boot u biosu....tako da cu morat win instalirat ponovo, ali ovaj put cu to bez hdd-a |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Jednostavno. Makni sve particije sa diska i Uwindows disk managmentu ga prebaci u GPT > tada kreiraj particije na disku. Ako imaš nešto gore i ne želiš to raditi - bootaj Ubuntu, otvori konzolu: 1. sudo gdisk /dev/sd(x) > gdje (x) označava slovo tvog Seagate-a 2. w > ovime upisuješ tabelu na disk i izlaziš iz gdiska 3. restartaj komp Ako BIOS ploče i OS imaju podršku za GPT 3TB+ - stvar mora radit.
Lenovo LOQ || AMD Ryzen 5 8645HS / 16 GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / 1TB Sandisk Extreme nvme M.2 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Pažljivije čitati šta je čoek napisao, mislim da je štos u tome da je njemu (iz nekog razloga) boot na hdd - u i zbog toga mu winsi nedaju opcije za gpt, trebalo bi: - isključit hdd (sata kabel) - preko install dvd odradit repair, trebao bi detektirati instalirane winse i dodati boot igrokaz na ssd - nakon šta se winsi uredno dižu sa ssd - a, ugasit i uštekat hdd, upalit i kroz winse ili Live Linux napraviti gpt igrokaz na hdd - u |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Upravo to nikki....prilikom instalacije kao da je neki dio win zavrsio na hdd-u, tocije win se ponasa kao da je hdd sistemski disk...zato mi i neda da drkam po hardu....sad mi je hdd eliminiran, i komp baca van poruku da nema sta boota....veceras kad dodem s posla cu morat inst win na novo pa cemo vidit.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Moderator
|
Ma stavio ti je boot / boot loader na hdd, bit će (trebalo bi bit) dovoljno da odradiš repair sa ištekanim hdd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Lenovo LOQ || AMD Ryzen 5 8645HS / 16 GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / 1TB Sandisk Extreme nvme M.2 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Moderator
|
Ne zaboravi i u Bios - u provjeriti / postaviti boot sekvencu cd/dvd - ssd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
Sve je napravljeno...greska je bila sto prilikom prve instalacije windowsa nisam napravio format SSD-a, tada bi se automatski kreirala "EFI system partition" gdje bi bio bootloader...nego to je win nakandno napravio na HDD-u, zasto bas tamo? nemam pojma, valjda mu je po prioritetu HDD no.1..zbog toga nisam uopce mogao vristi nikakve preinake na disku... Uglavnom sad sve radi, dostupno mi je 2,72 TB ![]() Hvala svima na brzim odgovorima ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|