Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 10.02.2015., 08:22   #1
Keano16
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2006
LAN problemcici i pitanja...

Pozdrav, nedavno sam ovdje postavljao pitanja o postavljanju LAN mreze u tvrtci. Drugi su odradili instalacije, montazu ormara, panela, switcha.. ja sam pospajao i sada to radi. Ali imam nekih nejasnoca i problema.

Pokusat cu kratko i jasno objasniti strukturu mreze:
1. kat: T-Com router (192.168.1.1) - Switch - Racunala/Printeri (UTP/WI-FI)
2. kat: T-Com router (192.168.2.1) - Switch - Racunala/Printer (UTP/WI-FI)

Napomene:
- 2 identicne mreze na 2 etaze. Ali smo ih povezali oje smo povezali UTP-om jer ce backup uredjaj (NAS) biti na gornjoj
- Fixnim racunalima i printerima koji su stalno ovdje sam dodijelio fixne IP adrese (svaka etaza ima drugaciji default gateway i preffered DNS).

Problemi i pitanja:
1. Kako da napravim da DHCP dodjeljuje IP adrese od broja npr 20 (192.168.1.21 za 1. kat, te 192.168.2.21 za 2. kat)? Imamo Speedtouch router koji je dosta ogranicen opcijama.

2. Kako da najjednostavnije detektiram IP konflikt u mrezi? Za jednu situaciju ESET Smart Security mi je javio konflikt pa sam ga rijesio (jedan mobitel je imao istu upamcenu adresu jer se ranije spajao, a adresa je bila ista koju sam ja neki dan dodijelio jednom stolnom racunalu).

3. Obzirom na 2 razlicite mreze, da li subnet mask na obje ostaje defaultni?

4. Da li ce NAS uredjaj vidjeti sva racunala na mrezi, obzirom da na donjoj etazi IP ide 192.168.1.XX, a na donjoj 192.168.2.XX

5. Problem za koji mi nikako nije jasno zasto se desava: Dakle mobitel i printeri Wi-Fi vezom spojeni na ruter eteza gdje je IP rutera 192.168.1.1, ali IP koji dobiju je 192.168.2.XX, a default gateway 192.168.2.1 ... Ovo mi nikako nema logike.

Hvala i pozdrav
Keano16 je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2015., 08:34   #2
dadoremix
Premium
Moj komp

dadoremix's Avatar

bolje da si hitil sve f isti range i bok.
Pošto kemjas sa t-com modemima. Sa njima bas i ne možeš rutat između 2.x i 1.x

Ili si to išao radit zbog 2 interneta?
dadoremix je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.02.2015., 09:01   #3
Keano16
Premium
Moj komp

2 razlicite firme, 2 razlicita telefonska prikljucka, 2 razlicita interneta.
Staro 10.02.2015., 14:44   #4
Keano16
Premium
Moj komp

Problem 1 riješen (DHCP range od - do...)
Staro 10.02.2015., 16:02   #5
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Dvije mreže, dvije firme -> jedan NAS !?

Mislim da sa trenutnim setupom ne možeš namjestit da ti NAS spada u obje mreže ...

Možda bi ti rješenje bilo jedan subnet sa dva različita gatewaya ali to isključuje dva DHCP.a

Kakvi su switchevi idioti ili layer 2?
Forace je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2015., 16:23   #6
vision19
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2011
Citiraj:
2. Kako da najjednostavnije detektiram IP konflikt u mrezi? Za jednu situaciju ESET Smart Security mi je javio konflikt pa sam ga rijesio (jedan mobitel je imao istu upamcenu adresu jer se ranije spajao, a adresa je bila ista koju sam ja neki dan dodijelio jednom stolnom racunalu).
Najbolja opcija je svim fiksnim uređajima fiksne IP adrese dati, a za wireless jedan pool adresa (naravno odvojen od fiksnog poola). Ovisno o broju korisnika na wirelessu, pretpostavljam da ti je subnet /24 pa se nadam da ti je to dosta adresa.

Citiraj:
3. Obzirom na 2 razlicite mreze, da li subnet mask na obje ostaje defaultni?
Po tvom setupu on vjerojatno ostaje defaultni /24 ali ne mora biti, ako su mreže odvojene mogao si imati potpuno iste IP adrese, e sada ova ideja s NAS-om i povezivanjem te dvije mreže komplicira sve.

Citiraj:
5. Problem za koji mi nikako nije jasno zasto se desava: Dakle mobitel i printeri Wi-Fi vezom spojeni na ruter eteza gdje je IP rutera 192.168.1.1, ali IP koji dobiju je 192.168.2.XX, a default gateway 192.168.2.1 ... Ovo mi nikako nema logike.
Nisi definirao baš jel ti Wi-Fi ide od t-scumovih routera ili imaš neki AP? Ako je od routera, jel se mobiteli sigurno spajaju na dobar SSID jer ako se spajaju i ako si im dobro pool adresa podesio ne bi smjeli dobiti druge adrese, to je stvarno čudno. I čudno je ako dobiju krive adrese da mogu izaći na net (ne bi trebali ako im je krivi gateway) zato mislim možda da se spajaju na krivi SSID.
Staro 10.02.2015., 19:40   #7
Keano16
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Forace Pregled postova
Dvije mreže, dvije firme -> jedan NAS !?
Mislim da sa trenutnim setupom ne možeš namjestit da ti NAS spada u obje mreže ...
Možda bi ti rješenje bilo jedan subnet sa dva različita gatewaya ali to isključuje dva DHCP.a
Kakvi su switchevi idioti ili layer 2?
Da, tako sam ja zamislio kod planiranja ove mreze. Mislio sam ako su 2 switcha spojena da ce NAS moci vidjeti racunala.

Switch je gsw-1602sf, cini mi se da pise da je Layer 2.

Citiraj:
Autor vision19 Pregled postova
Najbolja opcija je svim fiksnim uređajima fiksne IP adrese dati, a za wireless jedan pool adresa (naravno odvojen od fiksnog poola). Ovisno o broju korisnika na wirelessu, pretpostavljam da ti je subnet /24 pa se nadam da ti je to dosta adresa.
Ovo sam rijesio... Stolna racunala i mrezne printere sam stavio fixno. DHCP sam pustio od .50

Citiraj:
Po tvom setupu on vjerojatno ostaje defaultni /24 ali ne mora biti, ako su mreže odvojene mogao si imati potpuno iste IP adrese, e sada ova ideja s NAS-om i povezivanjem te dvije mreže komplicira sve.
Subnet mask je ostao defaultni po Windowsu (255.255.255.0). Ne razumijem ovo sto kazes /24?

Citiraj:
Nisi definirao baš jel ti Wi-Fi ide od t-scumovih routera ili imaš neki AP? Ako je od routera, jel se mobiteli sigurno spajaju na dobar SSID jer ako se spajaju i ako si im dobro pool adresa podesio ne bi smjeli dobiti druge adrese, to je stvarno čudno. I čudno je ako dobiju krive adrese da mogu izaći na net (ne bi trebali ako im je krivi gateway) zato mislim možda da se spajaju na krivi SSID.
Tako je, T-Com (prastari Speedtouch). Znam da stvar nema logike, ali zaista je tako bilo. S jednim mobitelom i s jednim Wi-Fi printernom isti problem. Spojeno na ISPRAVNI SSID, default gateway dodijeljen od drugog. No, to vise nije problem, adrese su fixne za najbitnije stvari. Danas sam uzeo novi ruter (ZTE, tako nesto).

Dakle sad je osnovni cilj omoguciti vezu izmedju donje mreze i gornje mreze, za potrebe backupa i razmjene nekih dokumenata. Prijedlozi kako to rijesiti unutar LAN-a, bez nekih cloud servisa..?
Staro 10.02.2015., 20:03   #8
Keano16
Premium
Moj komp

Citiraj:
Jasno kao dan da upravo to komplicira stvar!
Staro 11.02.2015., 15:07   #9
vision19
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2011
Citiraj:
Subnet mask je ostao defaultni po Windowsu (255.255.255.0). Ne razumijem ovo sto kazes /24?
/24 je isto što i 255.255.255.0, znači da su prva 24 bita subnet maske jedinice, odnosno 255.255.255.0. Kraći zapis ništa drugo.
Staro 12.02.2015., 08:15   #10
Keano16
Premium
Moj komp

Sto mislite da na etazi koja ima manje racunala, dodijelim default gateway i default DNS etaze na kojoj ima vise racunala i na kojoj ce biti NAS.

Znaci lokacije su odvojene (kat ispod, kat iznad), i racunala jedne i druge etaze su na razlicitom SWITCH-u (povezani su) i razlicitom ROUTER-u. Sva racunala iz obje mreze bi pustio kroz jedan gateway, tj. kroz isti router i isti internet prikljucak (bez obzira sto se radi o 2 razlicite firme).

Samim tim bila bi omogucena razmjena podataka i funkcioniranje NAS-a...?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.02.2015., 10:07   #11
Forace
Premium
Moj komp

To ti je isto kao da si ih sve stavio na isti IP range.

Imaš 3 opcije: (ili je između opcija)

1. nabavi layer 3 switch ili router
2. stavi sve u isti IP range ali pusti katove prema različitim gatewayima znači imaš recimo routere na 192.168.1.1 i 1.2. pa onda ručno namjestiš sve, ili neki pametni dhcp stavit u mrezu ....
3. to što si sam predlozio sve na nedan dhcp i subnet

Kada radiš sa više mreza treba ti layer 3 uređaj koji je u stanju usmjeravat promet između dvije različite mreže.

Tako da bi tvoja ideja funkcionirala fali ti layer 3 uređaj.
Staro 13.02.2015., 20:00   #12
Keano16
Premium
Moj komp

Evo i nova opcija... specifikacija NAS-a kaze:

"High Efficiency with dual LAN support" + "Failover and dual IP are also supported to ensure continuous system operations."

Ima li tko iskustava s 2 IP adrese na jednom NAS-u?
Staro 14.02.2015., 00:37   #13
Forace
Premium
Moj komp

Ide preko trunk porta ili imaš 2 fizička priključka? Ako je trunk u igri trebat će ti layer2 i mislim layer3 čak oprema.

Ako imaš 2 fizička priključka mislim da ih samo moraš ispravno u sučelju konfigurirat ....

Ili pročitaj cijele upute od NAS.a ili daj model .
Staro 14.02.2015., 07:44   #14
Keano16
Premium
Moj komp

Cini mi se da ima 2 LAN prikljucka na sebi.
qnap ts 231

Tnx
Staro 14.02.2015., 10:24   #15
Forace
Premium
Moj komp

Pa imaš dva fihička porta jednog pikneš u jedan drugog u drugi mrežni segment i konfiguriraš ih ... i to bi trebalo biti to.
Staro 14.02.2015., 11:04   #16
Keano16
Premium
Moj komp

Probam iduci tjedan pa javim rez!
Staro 14.02.2015., 13:24   #17
zbuzanic
fx
Moj komp

zbuzanic's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Možeš uzeti dva mala mikrotika i staviti ih da ti routaju promet izmedu te dvije mreze i budu odgovorini za DHCP. Znači, jedan ide na na jedan kraj mreže, drugi na drugi i onda njih međusobno povežeš i napraviš routanje i što god ti još treba. Mislim, može to i neki drugi router ili pametniji switch, ali sa MT-om možeš stvarno lagano podesiti čuda. Međusobno će se vidjeti itd. Možeš i DNS složiti pa svi mogu pristupati NAS-u preko istog imena ako nemate već neki DNS server. Da ne kažem da možeš na MT-u pratiti i limitirati promet i preko njega dizati PPOE pa kontrolirati Internet itd itd.
zbuzanic je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2015., 10:26   #18
Forace
Premium
Moj komp

Pod uvjetom da zna konfigurirat mikrotik koji nije baš najintuitivniji. I jedan mu je dovoljan, šta će mu dva, samo digne vlanove i dhcp na svaki .....
Staro 18.02.2015., 17:04   #19
Keano16
Premium
Moj komp

Pozdrav, necu komplicirati s mikrotikovima...

Spojio sam NAS, 1. etaza na LAN port 1, 2. etaza na LAN port 2. Sve funkcionira OK.

Obzirom da nema potrebe za direktnom razmjenom podataka MREZE 1 i MREZE 2, switcheve nisam spojio.

Hvala svima na savjetima
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno