Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.09.2013., 13:11   #1
davor07
Registered User

Datum registracije: Aug 2009
IPTV STB preko wlana (shema na slici)

Pozdrav!

Nemam puno iskustva sa STB-ovima koje koriste razni IPTV provideri. Pitao me kolega kako bi umrežio dvije kuće na nekih 500-600m udaljenosti (vjerojatno postoji optička vidljivost, nisam siguran, dok ne idem vidjeti pretpostavljam da postoji) najažnije mu je u drugu kuću prebaciti MaxTV. Sva oprema će biti od T-com (ne znam koji modem/router/ap niti koji stb, još ništa od toga nema)

Umrežiti te dvije kuće ne bi bilo problem, to znam napraviti, ali nisam siguran kako se u mreži ponaša STB? Jel on osjetljiv na takve kombinacije? Jel mora biti DIREKTNO s kablom uključen u modem providera ili je na kraju svejedno ako ima dovoljnu brzinu?

Inače, jel STB dobije preko DHCP adresu ili ima fixni IP? U kojem je rangeu?
Npr. "običan" DHCP pool 192.168.1.1 - .1.100. Jel STB dobije npr. 192.168.1.200 ili neki potpuno drugu IP adresu?

Na shemi je plan kako bi to napravio. Kako vam se to čini?7

Zadnje izmijenjeno od: davor07. 13.09.2013. u 13:21.
davor07 je offline   Reply With Quote
Staro 13.09.2013., 16:15   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Teško ćeš to izvesti kako si zamislio, da ne govorim preskupo.
Puno jednostavnije bi bilo zatražit od T-Kome preseljenje priključka ili kompletno novi priključak na novoj lokaciji.
Za žuntu neke od činjenica / razloga:
- Internet i IpTv promet je u različitim ip segmentima (adresama)
- ovo poviše automatski povlači korištenje dva para ap - ova (4 uređaja), eventualno bi se moglo koristiti jedan par (2 uređaja) kada bi imala poršku i mogućnost podešavanja Vlan - ova
- zbog potrebne propusnosti za IpTv trebalo bi koristiti 802.11n wireless sa dobrim linkom
- ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.09.2013., 21:30   #3
davor07
Registered User

Zbog neceg u toj novoj kuci covjek ne moze dobiti telefon, nece mu T-com spojiti nista... Ne znam detalje, zato je wireless postala opcija za prebaciti IPTV u novu kucu.

Nekad je T-com imao one modem sa 2+2 porta. Mislio sam da su to promijenili, jer nemam s njima kontakt vec 6 godina. Amis i Iskon, H1 nemaju takve piz*arije i kod njih je svejedno gdje ukljucis STB... Kod njih je puno lakse "prebaciti" wirelessom jer ne koriste VLAN za STB. Amis SZK je rekao da se moze bez problema preko wireless spojiti STB sa modemom, da STB dobije IP preko DHCP-a i da je bitno jednino da je wireless brzina dobra/dovoljna...

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 17.11.2013. u 20:49.
Staro 15.09.2013., 02:13   #4
the_ghost
lar~
Moj komp

the_ghost's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Fora je da STB ne dobiva IP DHCP-om od routera nego od T-coma direktno, treba ti neka varijanta wifi bridgea da bi spojio STB na drugoj lokaciji. Da bi doveo i internet trebas jos jedan bridge ili kako je Nikky napisao, uredjaj koji podrzava vlanove.

Kako mislis da drugi operateri ne koriste VLAN za STB? Nemaju fiksno podesene portove ali je u STB u odvojenoj mrezi, fora je samo da se port automatski iskonfigurira za STB kad ga skuzi po macu, ne dobiva 192.168.x.x ip koji je tebi u lanu.
the_ghost je offline   Reply With Quote
Staro 15.09.2013., 09:24   #5
davor07
Registered User

Citiraj:
Autor the_ghost Pregled postova
Fora je da STB ne dobiva IP DHCP-om od routera nego od T-coma direktno, treba ti neka varijanta wifi bridgea da bi spojio STB na drugoj lokaciji. Da bi doveo i internet trebas jos jedan bridge ili kako je Nikky napisao, uredjaj koji podrzava vlanove.

Kako mislis da drugi operateri ne koriste VLAN za STB? Nemaju fiksno podesene portove ali je u STB u odvojenoj mrezi, fora je samo da se port automatski iskonfigurira za STB kad ga skuzi po macu, ne dobiva 192.168.x.x ip koji je tebi u lanu.
Da, tocno. Ne dobije od routerovog dhcp ip nego od nekog drugog, ali ako stb kominicira preko wlan do mojeg modema i onda dalje on ce dobiti svoju dobru ip adresu i raditi ce. Amis szk je rekao da nema problema sa stb i wlan. Rekao je stb preko dhcp dobije ip ali nije rekao detalje tako da ne znam puno vise. Tcom je navodno kompliciraniji ako i dalje koristi router sa onim 2+2 portovima...
Staro 15.09.2013., 10:33   #6
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Gle stvar je jednostavna.

Ako želiš SAMO tv prebacit preko wirelessa onda spojiš dva AP.a u bridge mode odnosno mode koji spaja LAN sučelje jednog AP.a na drugi AP. U takvom načinu rada uređaj iz jedne mreže ne kuži da je između Wireless i tako bi ti povukao STB adresu bez problema jer bi mislio da je spojen direktno u ruter.

Eh sad ako želiš još nešto preko tog wifi.ja prebacivat (internet, svoju lokalnu mrežu .... ) onda to komplicira stvar i vrijedi ono što ti je već napisano: treba ti skupi AP koji podržava više VLAN.ova (virtualne mreže) i dodatne funkcije.

Naravno u prvom i drugom slučaju vrijedi i problem brzine i jačine signala jer STB.u ipak treba malo veća propusnost mreže (što ti je isto već napisano).

Znači da i složiš 2 AP.a u ispravan način rada i STB dobije adresu ali ako su oni povezani b/g standardom ili je signal slabiji imat ćeš teško trzanje MaxTv.a.
Forace je offline   Reply With Quote
Staro 15.09.2013., 13:57   #7
The AC
Premium
Moj komp

The AC's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
I tu bi onda trebalo malo više para uložiti i kupiti 2 kvalitetnija AP-a.
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 15.09.2013., 20:54   #8
morbid_angel
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2008
Možda ovakav komplet:
http://www.mikrotik-hrvatska.com/omnitik-sxt-p-511.html

S tim bi mogao pokriti tih pol kilometra udaljenosti bez pol frke. Koliko znam - uređaji podržavaju VLAN-ove. Prijamnik ima samo jedan LAN port pa bi bilo dobro spojiti ga na npr. ovaj switch koji podržava VLAN-ove: http://www.mikrotik-hrvatska.com/rou...0gs-p-539.html

Iako piše da je komplet rasprodan možeš složiti od ovih uređaja:
http://www.mikrotik-hrvatska.com/rou...hnd-p-541.html + http://www.mikrotik-hrvatska.com/kom...te5-p-525.html
Dođe ti praktički na isto
morbid_angel je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2013., 18:51   #9
Xenon
Banned

Datum registracije: Oct 2005
Citiraj:
Autor Forace Pregled postova
Gle stvar je jednostavna.

Ako želiš SAMO tv prebacit preko wirelessa onda spojiš dva AP.a u bridge mode odnosno mode koji spaja LAN sučelje jednog AP.a na drugi AP. U takvom načinu rada uređaj iz jedne mreže ne kuži da je između Wireless i tako bi ti povukao STB adresu bez problema jer bi mislio da je spojen direktno u ruter.
Ne bi radilo ... meni ne radi ...

Ja bih uzeo još jedan stb za kuću i povezao ga bežično da ne moram razvlačiti kablove ... Povezao sam još jedan tplink ruter sa postojećim ruterom od amisa i dobio Internet na drugom kraju ali kada spojim stb on ne radi ... ruter mu dodjeljuje lokalnu ip adresu ali to nije to ... jer kada je na amisovom ruteru dobiva neku "internu" adresu kao da je u vpn-u ... kako bi to premostit na tp linkov ruter?
Xenon je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2013., 08:57   #10
QS
Premium
Moj komp

QS's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
Latencija je prevelika preko wirelessa da bi maxtv radio kako treba... Probao sa Asusom RT N16 i nije šljakalo...

Oglas
Staro 18.11.2013., 10:11   #11
Xenon
Banned

ma meni je ping 0 optika ... brzina je isto kao i preko kabla ... sam sam na w. kanalu. sad da je to baš do toga? Probat ću povezat kablom oba rutera pa preko drugog rutera u iptv ... ako radi onda je to što kažeš ... ako ne onda još ima nade ...
Staro 23.11.2013., 20:31   #12
the_ghost
lar~
Moj komp

the_ghost's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor Xenon Pregled postova
Ne bi radilo ... meni ne radi ...

Ja bih uzeo još jedan stb za kuću i povezao ga bežično da ne moram razvlačiti kablove ... Povezao sam još jedan tplink ruter sa postojećim ruterom od amisa i dobio Internet na drugom kraju ali kada spojim stb on ne radi ... ruter mu dodjeljuje lokalnu ip adresu ali to nije to ... jer kada je na amisovom ruteru dobiva neku "internu" adresu kao da je u vpn-u ... kako bi to premostit na tp linkov ruter?
to je onaj dio o dva APa u bridge modu koji nisi napravio. dodavanje jednog routera nije dodavanje jod dva AP-a u bridge modu.
the_ghost je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2013., 00:05   #13
Xenon
Banned

Pitao sam amis ne bi radilo preko wirelessa ovak i onak, samo preko strujnih mreznih adaptera!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno