|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Dva routera - kako posloziti?
Pozdrav, Imam Thomsona TG782 i Belkina F5D8235-4. Htio bih ostaviti Thomsona da radi kao router, a Belkina koristiti kao switch, za wireless i gigabitnu mrežu. E sad, moj kompjuter na kojem su dva shareana diska spojen je zicano sa Belkinom. Zanima me kako treba posloziti mrezu, postaviti IP adrese i sve to da bi kompjuter koji je spojen zicano na Thomsona mogao vidjeti te shareane diskove? Trenutno je sve defaultno, IP od Thomsona je 192.168.1.1, a od Belkina 192.168.2.1, i na taj nacin uredjaji spojeni na Belkina uredno imaju internet i vide diskove, ali oni na Thomsonu ne vide diskove. Probao sam staviti Belkina na 192.168.1.0, ali onda on vise nema internet vezu. Molim pomoc ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Prebaci Belkina na 192.168.1.2, spoji ih po Lan1 - Lan1 principu, eventualno još dodatno definiraš u Belkinu Gateway=192.168.1.1. Mada bi bilo pametnije da tražiš od szk da ti Internet dio u TG782 prebace u Bridge mode, tada bi se Belkin "brinio" o Internet konekciji. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Registered User
|
Hvala Nikky, sve sljaka sad ![]() syss i ja sam proteklih par godina imao thomsona u bridgeu i belkina u za mrezu, ali kad me sad tjeraju na voip moram malo drukcije mrezu posloziti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
Prije nisu znali / dali prebaciti u Bridge mode za Internet, sada znaju to napraviti. VoIp i eventualno MaxTv su odvojene konekcije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
Da, primjetio sam to, ali kod mene je problem fizicke naravi - telefoni u prizemlju (+uskoro maxtv), a kompovi i ruteri na katu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
šžnj-wrč, nemam pojma o čemu pričaš ![]() Bit ce dobro ovako, thomson ce zavrsiti u prizemlju, a Belkin ostati gore i svi sretni ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
zakaj trošiš nikijevo te moje dragocjeno vrijeme?!? ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
Ma kako trosim, Nikky rijesio moj problem, a ti si tu poceo spamati onda ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
|
Zato jer može (čitaj ima kredit) i kolege smo tko zna koliko ? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Registered User
|
Bas me zapravo u zadnje vrijeme i zeza nesto Belkin, ali sve mi se cini da ce uskoro prdnuti ![]() Ajde jos jedno pitanje, kad vidim da ste obojica online ![]() Ako Belkin prdne, i stavim umjesto njega gigabitni switch, koji jos uredjaj mi treba da bi imao wireless, Access Point koji upiknem u switch? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
neću ti odgovoriti ![]() meni se blesira isto češće nego prije, ali samo pali-gasi metoda... makar mislim da nije do njega pošto se par faktora potrefilo od kada se to počelo dešavati. stavi novi uređaj sličnih karakteristika ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Registered User
|
Necu novi uredjaj slicnih karakteristika, kad Belkin skroz prdne bi htio odvojiti zicani od bezicnog dijela jer mi je tak zgodnije. Kad je Belkin tam di pokriva cijeli stan fino signalom, onda kabeli trebaju ici cudnovatim putevima ![]() A reci miiiiiiiii. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Moderator
|
A da provjeriš par detalja kod Belkina (napajanje, hlađenje, elektroliti) ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Registered User
|
Nikky i syss, isprike, ali moram vas opet zagnjaviti. Buduci da je stanje sa belkinom bilo sve gore, uzeo sam ovog tp linka: http://www.tp-link.com/en/products/d...del=TL-WR941ND I imam malih poteskoca sa slaganjem mreze. Dakle, cilj je isti, sloziti Thomsona kao router i TP Linka kao router. E sad, s obzirom na to da TP Link ima more vise opcija od Belkina, pogubio sam se. Sto sve u njemu trebam nastimati? Ono sto sam dobio je da uredjaji spojeni bezicno na TP Linka imaju pristup internetu, ali za njih mi pise da je Gateway 192.168.1.1, kao i DHCP server (a to je Thomson). Uredjaji spojeni zicano na TP Linka imaju 192.168.1.2 i kao Gateway i kao DHCP server i oni nemaju pristup internetu. Ono sto sam ja radio nakon reseta TP Linka jest promijenio mu IP u 1.2, te mu stavio da nije gateway nego je router. Sto jos treba promijeniti? Da poslikam menu i sve opcije koje ima? |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Registered User
|
Hvala, stavio sam na DHCP follower i sad stima. Je li to inace "dobra" opcija? Malo mi je cudno kako inace ne radi, a sa belkinom je i on i thomson vrtio dhcp server. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
Dhcp ti dodjeljuje podatke o adresi, gatewayu i dns.u klijentima. Ako postaviš dva u različite segmente mreže neće ti radit osim ako svaki ne dodjeljuje određeni dio adresa iz istog mrežnog segmenta. Ovaj folower pretpostavljam samo slijedi primarni dhcp a to je thompson i zato radi. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|