|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2009
|
![]() Sastavljam kolegi stari PC od 2 (stara) PC-a, i javlja mi se BSOD kod instalacije OS-a. Provjerio sam hardware sa hyrensom, sve je OK. Sumnjam na postavke za frekvenciju procesora. Matična je GIGABYTE GA-K8U socket 754, CPU je AMD sempron 2600+ znači takt mu je 1.6 GHz i u postavkama za CPU clock ima samo automatska detekcija i postavka od 200 do 232 MHz, ali nema množitelja nigdje (trebalo bi biti npr. 8x, znači 8x i onih 200 koje imam za odabir = 1600MHz, ali nigdje nema množitelja). Na netu sam našao da postoje skrivene opcije koje se otkriju sa Ctrl+F1, i onda sam dobio neke druge opcije/postavke nepotrebne, ali ne i to što mi treba. Na mojoj sadašnjoj matičnoj (GIGABYTE EP45-DS4) lijepo ima (koliko se sjećam) od 9 do 11 množitelj i lijepo se upiše ova druga frekvencija, a tu na ovoj staroj matičnoj toga nema ![]() POMAGAJTE da to sklepam ![]() -hvala unaprijed.
![]() |
#2 |
Premium
|
![]() Sa Ctrl+F1 dobiju se skrivene opcije, ali u uputama od matične vidim da ih ima još, a ju ih nemam... ![]() Kad sam uhvatio više vremena, ispostavilo se da problem radi SATA ![]() ...kad prebacim na RAID, nema više BSOD, no onda ne mogu koristit SATA disk. Zatim sam probao isključit SATU i stavio stari PATA disk i uspio inst. WinXP, da bi zatim stalno javljao kod podizanja sustava da ne vidi hard, WTF?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#6 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
AFAIK, s754 Sempronima multi se ne može mijenjati. Ručno namjesti napone za proc i memoriju, namjesti tajminge memorije na difoltne. Ako imaš više raznih RAM keksa unutra, probaj izvaditi jedan pa vidi što će se dogoditi ili ubaci neki drugi keks unutra, možda je do nekompatibilnosti.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Nisam isao radit update BIOSa jer je ta maticna bila u susjedovom podrumu godinama i vjerojatno je u banani. Srednji slot za RAMe je bio malo gorio ![]()
![]() |
#8 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
I mislim da si time samom sebi dao odgovor na pitanje o ispravnosti ploče ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Danas uhvatio vremena pa opet čačkao po tom prastarom kompjuteru, čini se da je kratkospojnik na hardu bio problem, sad radi kad sam ga maknuo, al ne znam zašt je sve bilo OK kad sam inst. Winse i neko vrijeme nakon toga... Jedina tajna ostaje zašto SATA ne radi, jel do postavki u BIOS-u ili je baš neka greška (hardwerska) na matičnoj... hm hm
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|