Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.03.2013., 08:35   #1
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
VMWare - rastuci size vmdk image filea

Imam virtualnu masinu sa Ubuntu 12.10 gore. Dao sam joj 4 gige RAM-a i 16 GB diska i reko da disk space nije prealocated, tj. da image raste do max 16 GB ovisno o tome kolko je popunjeno na disku.

Sve je bilo super na pocetku, image je bio 3-4 GB velik. Kasnije sam u virtualci instalirao neke sitnice, system updateovi, itd. pa je to poraslo na 11 GB. Danas radio cleanup, ocistio stare kernel imageove i headere, obrisao nepotreban junk, po nekoj svojoj procjeni obrisao BAREM 3 GB.

Image i dalje 11 GB.

Se netko bavio time mozda? VMWare Compact, defragment i ostala ekipa ne pomazu... Nema smisla da mi cijela virtualka za dev zauzima 11 GB ako je unutra ni 5 GB fileova (du -hs). Da stavim max disk size na 12 GB i amen? Bar da govno ne raste do gigantskih razmjera bespotrebno.
Staro 17.03.2013., 12:47   #2
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Na čemu ti to vrtiš, to jest, koja verzija vMwarea?
Nhf, al 16 GB nije image gigantskih razmjera. Daleko od toga za nekoliko redova veličina.
Napiši točno što koristiš pa ću moći nešto konkretno predložiti.

Ja sam, na primjer, svim virtualkama dao fiksnu veličinu diska. Jest da to ne štedi prostor, ali prostor je najjeftinija stvar u cijeloj priči, ako koristiš vMware legalno, kao ja.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.03.2013., 16:51   #3
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

VMware Workstation, 7.1.4.

Nije problem u gigantskom razmjeru, 16 GB je nista prostora. Ali bi ja to htio zadrzati na SSDu :-). Zato se điberim za tih par giga. Ako prebacim sve to na obicni green HDD, 'malo' ce se usporit.

I tocno, fiksna je velicina diska, maximum za taj VM je postavljen na 16 GB, samo nije prealocirano. Trenutno je image file velik 11 GB. Problem je sto cijeli Ubuntu + utilities zauzima oko 4 GB, pa zato pitam dal' ima načina kako smanjit image size na tu velicinu.

Imam filing da ce jedini zakljucak rasprave bit da sam prerasto 120 GB SSD
Staro 17.03.2013., 18:34   #4
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Compact ti sreže image samo po blokovima koji sadrže nule, a kad brišeš datoteke samo ih odlinkaš pa ti u blokovima još uvijek piše stari sadržaj.
Instaliraj zerofree, pokreni ga na ro fs-u pa probaj onda compact. Ne znam točno kako VMware kompaktira, možda nešto drugačije radi, ali tako ja radim u virtualboxu.
Ili zdravo seljački dd om zapuni fs do kraja nulama pa obriši file:
dd if=/dev/zero of=/tmp/bigfile
pa onda kad krepa napraviš rm /tmp/bigfile
Ili exportaj disk image u drugi pa toga montiraj u virtualku, nema boljeg od toga
Osim toga, pogledaj kako si instalirao ubuntu, default instalacija ti grune na kraj diska swap particiju, to najbolje maknuti.
I napravi si snapshot kad skockaš virtualku
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 17.03.2013., 19:49   #5
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Super, ovo je rjesilo stvar. Zerofree-ao sam ga do kraja, obriso file, pokrenuo VMware compact na disku i image size pao sa 11 na 5.9 GB.

Piva ti zauvijek bila hladna
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno