Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.10.2012., 18:58   #1
Skillty
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Oct 2012
Laptop se ne pali kako treba

Pozdrav.

Znači ovakav je problem: Laptop je od frendice, Dell PP29L, koja ga je htjela očistiti i nakon što je to napravila i sastavila laptop, više ne radi (dobar posao ha..).. Simptomi su: Kad se stisne Power tipka, upali se žaruljica koja indicira da je laptop upaljen (bar mislim da to indicira žaruljica jer je ona rekla da treba žaruljica koja indicira da je laptop uključen u struju ali nijedna nije svijetlila prije paljenja..), čuje se kako se ventilator zavrti, i nakon 3 sekunde se zaustavi, dok se monitor uopće ne pali.. I žaruljica ostaje svijetliti, i primjetio sam da se nakon par minuta u tom stanju zagrijao procesor i grafički procesor.. So, any ideas? Hvala
Skillty je offline   Reply With Quote
Staro 21.10.2012., 19:06   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
1. priključi vanjski monitor i vidi ima li slike na njemu
2. objasni 'zagrijao procesor i grafički procesor'
Oglas

Oglas
Staro 21.10.2012., 20:19   #3
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Vrlo vjerojatno nije dobro spojila flat kabel. Ako je radio prije rastavljanja, kreni od tuda.
Staro 22.10.2012., 20:54   #4
Skillty
Registered User
Moj komp

@coconut
1. jesam, i ništa
2. palio sam laptop rastavljenog da bolje vidim šta se događa pa sam opipao

@Nec
sve je dobro bilo spojeno, još sam ga rastavljao i sastavljao opet, pa čak i gledao na youtubeu tutorial rastavljanja za taj model. uostalom, zar uopće ima flat kabla koji bi bio nužan za pokretanje? dovoljno bi bilo napajanje zar ne.

što se tiče toga, u samom laptopu nedostaje i hard disk jer ga ova nije htjela dati da joj kao ne bih slučajno kopao po njemu.. ali i dalje bi se trebao bez njega pokretati jel.
ne znam što bi uzrokovalo gašenje ventilatora nakon onak 3 sekunde.. jel ima on neke senzore da vidi ako hladnjak nije dobro spojen pa da se zato gasi? stavio sam termalnu pastu na procesor i (pretpostavljam da je to) grafički procesor. sam ne znam jel se to može tako, jer na tom 'grafičkom procesoru' je bila ona spužvica - koja je u raspadajućem stanju i sva osušena pa ne znam jel dobro radi još, pa sam umjesto nje probao pastu staviti.. koja je razlika uopće između spužvice i paste?

Još jedna zanimljiva stvar je da kad prvi put nakon uključenja napajanja palim laptop ventilator se jel zavrti pa ugasi, i žaruljica se ugasi, kao da se laptop ugasi, i nakon par sekundi se opet sve upali pa ventilator ugasi. i onda držim tikpu power 3 sekunde da se ugasi, pa ako opet palim, onda se neće sam paliti 2 puta neg odma iz prve.. mada sumnjam da to ima ikakve veze sa problemom..
Staro 22.10.2012., 21:02   #5
vision19
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2011
I bez HDD-a bi morao dati sliku početka samoga da možeš upasti u Bios. Probaj spojiti eksterni monitor kako je rekao coco i onda opet gledati jel bar nešto daje na izlaz (bios i to). Znam da si već probao s eksternim ali probaj opet da sigurno otkloniš flat kao grešku. Ostaje još opcija neke live distre, da je s CD-a bootaš da izbaciš HDD kao uzrok (mada kažem da bi morao i bez HDD-a dati neke znakove života).
Staro 23.10.2012., 00:19   #6
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Dell ti voli dok prolazi BIOS puhat, to je normalno.

Na flat sam pomislio zato jer nemaš slike, a najčešće je u njemu greška. Pogledaj ako ima diskretnu grafiku da li je dobro sjela.

Probaj kombinaciju Fn + F8 kad ga pališ, bilo na externi bilo bez, to je CRT/LCD switch.

Vidi da li je BIOS baterija dobro ukopčana. Dell zna biti problematičan što se toga tiče.
Staro 23.10.2012., 19:43   #7
Skillty
Registered User
Moj komp

Evo probao sam opet spojiti vanjski monitor, ubacio DVD s windowsima, i tijekom paljenja lupao redom sve F-ove da se možd kojim slučajem uključi safe mode ili BIOS ili krene bootati s DVD-a, a i Fn+8 da se prebaci na vanjski monitor. I ništa. Jedino što se na monitoru dogodi je da kad se uključi u laptop više ne piše na njemu No signal...

Ako pod puhanjem misliš na brzo okretanje ventilatora tijekom pokretanja, i onda usporavanje, nije to nego on nakon što se brzo zavrti se u potpunosti zaustavi, a ne da se vrti sporo. A nikad se ne bi trebao u potpunosti zaustaviti jel? Tako da, i da je problem u monitoru, to ne bi objasnilo zbog čega se ventilator isključuje..

Zanimljivo je da DVD ROM radi normalno, kad ubacim unutra DVD lijepo ga zavrti i čita..
Provjerio sam i bateriju, izvukao je van i onu kontaktnu žicu malo savinuo prema gore da budem siguran da se kontakt ostvari. Nitko mi nije odgovorio što se tiče one spužvice, kako se zapravo zove, i zbog čega 2 načina prijenosa topline?

Koliko je vjerojatno da je procesor il nešt na matičnoj ošlo?

Zadnje izmijenjeno od: Skillty. 23.10.2012. u 20:22.
Staro 23.10.2012., 22:22   #8
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Ne znam, na mom Latitude-u vent više stoji nego što vrti. Mislim da ako je hladan ne vrti uopće dok se ne zgrije poslije one prve runde kad zavrti na POST-u.

Ako si ostvario dobar kontakt, nema veze da li je to termovodljiva traka ili pasta.

Ako je nešto riknulo, po simptomima je to NB. Da li je imao razloga, nemam pojma. To moraš pitati curu koja ga je rasula, da li je radio bez coolera, da li je možda nešto krivo spojila i slično. Može biti i da mu je statički elektricitet došao glave.
Staro 24.10.2012., 00:23   #9
MMI
Premium

MMI's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Imao sam Dell 1526, simptomi slični, probao sve i nula bodova. preroštao cijeli web i nađem lika koji na jednom forumu koji se bavio takvim problemom u zadnjem postu kaže: (slobodni prijevod) ne serite, onda liku koji ima problem: zamijeni bateriju od biosa i upalit će. To je bio zadnji post tako da nisam znao jel to rješenje Ja brzo odvijač i rastavim ga, stavim bateriju iz stolnog kompa i lap upali od prve...valjda im je to mana, na ovom 1526 je. pa sad probaj i ti na tom svom/njenom
MMI je offline   Reply With Quote
Staro 24.10.2012., 17:14   #10
Skillty
Registered User
Moj komp

Nažalost, nije ni to uspjelo :/.. Stavio sam bateriju iz svog laptopa i opet isto..
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.10.2012., 01:07   #11
bamuja
ex zmaster76
Moj komp

bamuja's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
pogledaj pazljivo maticnu da se nije negdje ostetila prilikom prvog rastavljanja, da nisu oni vodovi negdje slucajno ogrebani/osteceni, i prekontroliraj proc dal je lijepo sjeo, nozice iskrivljene, i sl.
bamuja je offline   Reply With Quote
Staro 26.10.2012., 10:20   #12
vilya
Registered User
Moj komp

vilya's Avatar

Otišla grafička?
vilya je offline   Reply With Quote
Staro 26.10.2012., 13:50   #13
MMI
Premium

MMI's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Citiraj:
Autor bamuja Pregled postova
pogledaj pazljivo maticnu da se nije negdje ostetila prilikom prvog rastavljanja, da nisu oni vodovi negdje slucajno ogrebani/osteceni, i prekontroliraj proc dal je lijepo sjeo, nozice iskrivljene, i sl.

Vidiš vidiš, ovo sa procom i nije loša ideja, nisam jednom zabroravio okrenut onaj vijak za namještanje proceosra u socket do kraja pa je zezalo
MMI je offline   Reply With Quote
Staro 26.10.2012., 21:00   #14
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Citiraj:
Autor MMI Pregled postova
Vidiš vidiš, ovo sa procom i nije loša ideja, nisam jednom zabroravio okrenut onaj vijak za namještanje proceosra u socket do kraja pa je zezalo
To ti je zbog zuba. Zuba vremena.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno