Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.07.2011., 13:11   #1
magnus
Premium
Moj komp

magnus's Avatar

Datum registracije: May 2011
Problem: PC se resetira prilikom opterečenja

Kao što i sam naslov kaže pc mi se resetira kada ga opteretim. Konkretno kada pokrenem igru nakon par minuta kompjuter se resetira i nakon toga prilikom ponovnog pokretanja ne upale se sve komponente kako bi trebale nego se 3 - 4 puta sve upali na par sekundi i ponovo ugasi. to sam primjetio po ventilatorima da ih zavrti pa ugasi i tako par puta. kada sam malo bolje pogledao tako je i sa ostalim komponentama spojenim na matičnu ploču. Tek nakon toga opet normalno boota windowse. Prilikom normalnog rada odnosno kad kompjuter nije pod velikim opterečenjem sve radi dobro. Probao sam instalirati druge windowse ali ista stvar. Imao sam win 7 64 bit pa sam sad instalirao xp 32 bit ali nista se nije promijenilo. Temperature su sve u granicama normale. U full loadu temperatura procesora je 41* a graficke 48*.
Nakon toga sam mislio da je napajanje problem ali testirao sam ga i napajanje je dobro. Napajanje je Antec 500w i trebalo bi biti više nego dovoljno za moju konfiguraciju. Ostale komponente su: Asus 5pqpl-am, graficka je ATI HD 5750, ram 2X2GB DDR2 800MHz, procesor je Intel E3400.
Nakon toga sam isao testirati rame sa Memtestom i tu je sad nastala cudna situacija. Kada su rami spojeni paralelno znaci oba dvije plocice spojene skupa memtest mi javi 3 greške. Kada testiram svaku pločicu zasebno nema grešaka odnosno memtest kaže da su rami dobri. Dali jemoguče da je problem što se rami ne slažu međusobno kada ih se optereti ili možda matična radi probleme. OD tog silnog testiranja nisam više pametan. Premda probao sam izvaditi jednu pločicu rama i pokrenuti igru i opet se kompjuter resetirao, isto tako sam probao i sa drugom pločicom i opet reset. Rami nisu od istog proizvođača jedna pločica je Transcend dok je druga Apacaer. Latencije i frekvencija je ista kod oba rama.
Molio bih vas za pomoč ako je netko imao sličnih problema da pomogne oko ovoga. Hvala vam.

Zadnje izmijenjeno od: magnus. 13.07.2011. u 13:24.
magnus je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2011., 13:20   #2
BojanZD
Premium
Moj komp

BojanZD's Avatar

Datum registracije: May 2010
Jel oba RAM keksa rade na istim voltažama?
Možda jedan od ta 2 keksa treba više voltaže za stabilan rad pa se zbog toga ruši, a ploča nemože davat različite napone svakom modulu.
Probaj od nekog frenda posudit RAM, pa ga testiraj na svom kompu čisto da potvrdiš da je RAM u pitanju.
I popuni u profilu točno koje komponente imaš, bez toga ti teško možemo pomoći ili barem pokrenu CPU-z pa pogledaj podatke o svakom keksu, koje voltaže treba za određenu brzinu?
BojanZD je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.07.2011., 13:22   #3
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Pokušaj promijeniti pastu za hlađenje na procesoru.
begi je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2011., 13:36   #4
BojanZD
Premium
Moj komp

BojanZD's Avatar

Citiraj:
Autor begi Pregled postova
Pokušaj promijeniti pastu za hlađenje na procesoru.
Ajd pročitaj post opet??
Staro 13.07.2011., 13:43   #5
magnus
Premium
Moj komp

magnus's Avatar

Citiraj:
Autor BojanZD Pregled postova
Jel oba RAM keksa rade na istim voltažama?
Možda jedan od ta 2 keksa treba više voltaže za stabilan rad pa se zbog toga ruši, a ploča nemože davat različite napone svakom modulu.
Probaj od nekog frenda posudit RAM, pa ga testiraj na svom kompu čisto da potvrdiš da je RAM u pitanju.
I popuni u profilu točno koje komponente imaš, bez toga ti teško možemo pomoći ili barem pokrenu CPU-z pa pogledaj podatke o svakom keksu, koje voltaže treba za određenu brzinu?
Napravio sam printscr memorije pa bih te zamolio da mi prokomentiras dal ijemozda memorija problem ako se moze vidjeti iz prilozenih informacija.

Staro 13.07.2011., 13:46   #6
magnus
Premium
Moj komp

magnus's Avatar

Da je problem sa termalnom pastom onda bi se procesor trebao grijati ali temperature su u granicama normale.
Staro 13.07.2011., 13:52   #7
BojanZD
Premium
Moj komp

BojanZD's Avatar

Moduli se razlikuju po latencijama - Apacer za 400MHZ treba 5-5-5-18 latencije, a Transcend ima malo opuštenije 6-6-6-18 latencije.
Ako je BIOS oba keksa zategnuo na 5-5-5-18 onda ti je možda ovaj Transcend nestabilan jer nemože držat 400MHz na tim latencijama.
Probaj ručno u BIOS-u namjestit latencije 6-6-6-18 pa vidi dal će pomoći?
Staro 13.07.2011., 13:53   #8
magnus
Premium
Moj komp

magnus's Avatar

hvala ti puno budem to probao.
Staro 13.07.2011., 15:17   #9
ShanTech
Banned

@magnus
Za ubuduće, dok testiraš memoriju, testiraj sa samo jednim upiknutim modulom, dok toga istestiraš, izvadi ga i stavi drugi, toga istestiraš izvadiš ga i staviš treći itd., nakon toga isprobaš kako rade zajedno. Testiranje se ne radi u windowsima, nego si snimiš iso od memtesta na cd, složiš u biosu da ti first boot device bude cd i to je to.
ShanTech je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2011., 15:35   #10
magnus
Premium
Moj komp

magnus's Avatar

Citiraj:
Autor ShanTech Pregled postova
@magnus
Za ubuduće, dok testiraš memoriju, testiraj sa samo jednim upiknutim modulom, dok toga istestiraš, izvadi ga i stavi drugi, toga istestiraš izvadiš ga i staviš treći itd., nakon toga isprobaš kako rade zajedno. Testiranje se ne radi u windowsima, nego si snimiš iso od memtesta na cd, složiš u biosu da ti first boot device bude cd i to je to.
Tako sam je i testirao, boot-ao sam memtest preko cd-a i skenirao svaku pločicu zasebno i tek nakon toga sam ih stavio skupa i jos jednom testirao.

Oglas
Staro 13.07.2011., 15:37   #11
magnus
Premium
Moj komp

magnus's Avatar

Citiraj:
Autor BojanZD Pregled postova
Moduli se razlikuju po latencijama - Apacer za 400MHZ treba 5-5-5-18 latencije, a Transcend ima malo opuštenije 6-6-6-18 latencije.
Ako je BIOS oba keksa zategnuo na 5-5-5-18 onda ti je možda ovaj Transcend nestabilan jer nemože držat 400MHz na tim latencijama.
Probaj ručno u BIOS-u namjestit latencije 6-6-6-18 pa vidi dal će pomoći?
Stavio sam u biosu na 6-6-6-18 i opet reset. Jel moguce da ploča nešta zeza kad se optereti?
Staro 13.07.2011., 23:24   #12
magnus
Premium
Moj komp

magnus's Avatar

Nema spasa nema pomoci
Staro 14.07.2011., 11:57   #13
defiant000X
Premium

Datum registracije: Mar 2008
Nedavno sam naletio na komp sa gotovo istim simptomima... Jedina razlika je bila u tome sto se je on pod opterecenjem gasio, a ne restartao... Probao sam sa drugim napajajem... nije pomoglo... memtest je bio bas kao i tvoj - odvojeno nema greske zajedno 4 greske... onda vise nisam znao sta cu, pa sam sve rastavio (ukljucujuci i procesor), ispuhao, ocistio kontakte i ponovno spojio... Sad radi vec 2 tjedna...
defiant000X je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2011., 12:01   #14
ShanTech
Banned

Citiraj:
Autor defiant000X Pregled postova
Nedavno sam naletio na komp sa gotovo istim simptomima... Jedina razlika je bila u tome sto se je on pod opterecenjem gasio, a ne restartao... Probao sam sa drugim napajajem... nije pomoglo... memtest je bio bas kao i tvoj - odvojeno nema greske zajedno 4 greske... onda vise nisam znao sta cu, pa sam sve rastavio (ukljucujuci i procesor), ispuhao, ocistio kontakte i ponovno spojio... Sad radi vec 2 tjedna...
Jesi čitao postove gore? Nema on problema s temperaturom.

Citiraj:
Autor magnus Pregled postova
Sad jedino ako se mozda graficka grije nakon 10 minuta u full loadu joj tremperatua naraste na 63*.
To nije problematična temperatura.

Zadnje izmijenjeno od: ShanTech. 14.07.2011. u 14:50.
ShanTech je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2011., 12:52   #15
magnus
Premium
Moj komp

magnus's Avatar

Budem i to probao. mozda neki kontakt zeza. Budem i kontakte od rama ocistio sa gumicom. Pa mozda " probije". sto se temperatura tice sve su ok. procesor hladim sa Artic cooling-om freeser 7 pro v2. U kucistu su 4 120 mm artic cooling ventilatora, cak sam i iz napajanja izvadio cooler i stavio artic cooling ventilator. Bas sam danas pokrenio 3d mark 06 i radio je 5 min nakon toga se resetirao i nakon toga se resetirao svaki put kad je dovrsio boot windowsa i tako sve dok ga nisam ugasio i ostavio namiru jedno vrijeme. Sad jedino ako se mozda graficka grije nakon 10 minuta u full loadu joj tremperatua naraste na 63*.

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na