|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jul 2011
|
Airlive kao repeater-problem
Pozdrav! Novi sam na forumu,a dulje vremena pratim onako sa strane sto se tu dogadja. Imam jedan problemčić i koliko sam dosad vidio mislim da ćete biti od velike koristi. Naime dijelio bi internet s bratom pošto ima flat, on ima wireless 2 kata ispod mene, a taj signal mogu loviti samo na balkonu. Kupili smo airlive WL-5460AP v2 da ga koristim kao repeater i imam signal u cijelom stanu. Kad on svoju mrežu otključa, spojim se bez problema na njegov router i imam super signal i internet. Međutim, problem je kad hoćemo to zaključat, čim u novom airliveu stavim zaključavanje i ukucam šifru više se na airlive ne mogu spojiti, u listi mreža ju nađe, ali bude crveni križić i kaže da postavke na računalu na odgovaraju zahtjevima mreže! Zanima me da li nešto krivo radimo? Da li je možda do laptopa, da ne podržava tu enkripciju?Ako ga nakon toga resetiram bez šifre sve radi super! Hvala svima |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Apr 2011
|
S tom antenicom te vide do nekih 30m, tako da se puno ne opterećuješ enkripcijom. Ne znam kako uključuješ enkripciju, jesi li stavljao identične ključeve na oba uređaja? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Ma zasad i nije problem da li se njih dva spajaju jer do tog nismo dosli, nego cim uključim enkripciju na airlive-u ne mogu se na njega spojit, bude u listi mreža, a kad dodjem na njega kaže da postavke za mrežu na računalu ne odgovaraju zahtjevima mreže. Kad ga resetiram ostane bez enkripcije i sve radi odlično. A što se udljenosti tiče, puno zgrada je blizu, a nije mi bitno rad prometa jer je flat nego najviše radi brzine... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Fali podataka: - koji je 1. router i njegova ip adresa - u kom modu rada je 5460AP - koji tip enkripcije postavljaš - koji je nivo wireless signala kojeg prima 5460 od 1. routera (mislim da se može vidit u web konfigu 5460) Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 08.07.2011. u 15:02. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
Prvi router je d-link, ip adresu ne znam, nije mi trebala kad smo se spajali bez enkripcije i bez te ip adrese je radilo i spajanje i internet. Airlive sam koristio u modu universal repeater. Probao sam sa svim enkripcijama i da bude ista kao na prvom( i vrsta i šifra), a nivo signala u site surveyu ide od 40-50.Nego najveći problem mi je da čim uključim enkripciju na airlive-u na njega se više ne mogu spojiti, taj dio mi je najviše nejasan. Kaže ono što sam već rekao da postavke na računalu ne odgovaraju zahtjevima mreže i stoji crveni križić kraj njega na popisu dostupnih mreža... Znači kad je pod enkripcijom ne mogu ući u njega i raditi dalje na tome da se spoji s prvim routerom i mijenjat postavke... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
Prvo i osnovno, podešavanje nekog uređaja (pristup njegovom web konfigu), radiš tako da si žično (Lan) spojen na njega. Obično i je pristup web konfigu preko wireless - a isključen. Neznaš ip adresu D-Linka, koji je ISP i koju adresu dobije lap kada se spojiš na njega ? Pretpostavljam da je T-Kom i IP=192.168.1.1. Postavi ip adresu 5460 na 192.168.1.2, ugasi DHCP Server, otkriveni ip 1. routera (u ovoj pretpostavci 192.168.1.1) postavi pod Gateway. Kažeš da gubiš konekciju kada upališ enkripciju, probao stavit osnovni WEP ali po pravilu tj. max br. karaktera (nađi WEP/WPA key generator na netu). Obrati pažnju kod unosa ključa jel se unosi kao ASCI (karakteri) ili Hex (Hex vrijednosti karaktera) u pojedinom uređaju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
Vidis, nisam znao da je žično obavezno jer bez enkripcije sam sve konfigurirao preko wirelessa. Sad moram u otkrivanje svega ovog sto si mi rekao jer mi do sad to nije trebalo. A sto se tiče ključa, koristim isti koji stavimo na bratov i tip enkripcije i na njegov ulazimo bez problema odamah preko wirelessa, a u ovaj ne ide. Može još jedno pitanje? Zašto mi NE treba ip od bratovog d-linka i mijenjanje ovih postavki koje si naveo kad isključimo enkripciju, onda samo u listi mreža u airliveu stisnem connect i spoji se? Znači nisam ni ip znao ni dhcp isključivao ni stavljao ip pod Gateway. Danas se idem s ovim zabaviti, ionako je prevruće za bilo što drugo pa se javim s rezultatima. Puno ti hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
Eh zašto, zašto ? Hoćeš složit kako treba ili . . . - samo jedan DHCP Server u segmentu mreže, to vjerojatno već radi D-Link (ako ga nije netko isključio), inače nastane nered sa dva ili više - vezano za Gateway, možda radi po automatici al kad fiksno definiraš onda "je to to" - konačno otkrij ip adresu D-Linka Otvori manual od 5460, sve je fino objašnjeno U vezi wireless ključa, lako je moguće da 5460 "ne paše" taj koji unosiš, pogotovo ako nije po standardu. Evo ovdje imaš jedan key generator. Odaberi sa max. br. karaktera (29) ili (63) za WPA. Isti ključ trebaš postavit svima u toj wireless mreži. Ako iz nekog razloga ne prihvača ključ generiraj novi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
Pozdrav! Imam sličan problem kao i RMC pa da ne otvaram novu temu tu cu postavit pitanje ako moze. Prijatelj ima u kafiću flat internet i dao mi je sifru da se mogu spajat na njega. Međutim, signal lovim samo kod prozora, a u ostatku kuće ga nema. Imam airlive 5460 kao i RMC, ali i dodatni problem. U kaficu je cisco router koji su mu ovi iz bneta zakljucali i ne daju mu da kopa po njemu te nema sifru za ulazak u njega. Problem je taj da su mu stavili sifru wpa2psk (tkip), a ja u airliveu istu takvu opciju nemam. Imam wpapsk(tkip) i wpa2psk(aes). Da li mogu konfigurirat airlive za spajanje na cisco i kako? Sve podatke koje si naveo RMCu imam, samo neznam koji tip enkripcije da postavim posto nemam isti kao cisco, a nece da radi? Da li jos nesto triba? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
Kako nema WPA2-PSK ? Pogledaj manual, vidi da je Encryption Type=TKIP. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
Nisam gledao manual, nego evo ti po redu tocno kako pise popis mogucih tipova zastite koje mi nudi airlive: 1.wep 2.wpa-psk(tkip) 3.wpa-psk(aes) 4.wpa2-psk(aes) 5.wpa2-psk mixed 6.802.1x /radius Kod prijatelja u kaficu je wpa2-psk(tkip). Da li mozda treba software updateat? Hvala Nikky |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
|
Vidi koja je verzija FW u uređaju a koja je dostupna na supportu (pazi na HW reviziju), možda ima novija verzija. Obrati pažnju kako se update procedura radi. Odaberi: 5.wpa2-psk mixed |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Registered User
|
Zasad cu preskočit update. Pratio sam sto si RMC-u pisao pa sam probao pratiti, ip adresa od cisco-a je 192.168.0.1, a kad promijenim ip adresu od airlivea na 192.168.0.2 vise se ne mogu na njega spojit preko te, a ni stare adrese pa ga tako dalje ne mogu ni konfigurirati.Ako upisem neku drugu adresu ne da da se promijeni jer kao treba biti kao subnet-tako nesto. Da li nesto krivo radim? Sorry ako je neka glupost... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
|
Ili krivo radiš ili te "vozaju" winsi. "ip adresa od cisco-a je 192.168.0.1" > znači to je Gateway za airlive, postavi mu: IP=192.168.0.2 Subnet=255.255.255.0 Gateway=192.168.0.1 DHCP Server=Disabled Da bi pristupio web konfigu airlivea nakon ove promjene onda na kompu postavi fiksne mrežne postavke (privremeno): IP=192.168.0.100 Subnet=255.255.255.0 Gateway=192.168.0.2 obrati pažnju na brojeve, skužit ćeš |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Registered User
|
Cini mi se da sam se pomakao s mjesta. Sve sam napravio onako kako si rekao, ali nemam internet preko airivea. Rekao je connect succsesfully sa cisco routerom. Pretpostavljam da je enkiripcija i ostalo dobro napravljeno kad je tako rekao. Nemam izlaz na internet i ne mogu se preko wirelessa spojiti na airlive. Pomoc, cini mi se da sam vrlo blizu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Registered User
|
Pozdrav, nije me bilo jer sam pratio sto si jelkachu pisao, na iste probleme sam i ja nailazio i sad imam isti problem. Mislim da je sve ok uradjeno po tvojim uputama Nikky, kaze mi da se spojio na bratov router ali isto nemam izlaz na internet i ne mogu se na airlive spojit preko wirelessa. Nikky vidi se da si majstor, svaki korak si nas uputio. Jos malo i dvije muhe jednim udarcem rijesis. Pozdrav iz vruuuceg Zg! |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Moderator
|
Upravo mi je "pojelo" napisani post, najradije bi ga sad . . . Oboje nešto osnovno griješite kad se neuspjevate wireless - om spojit na airlive. U kojem modu rada je ? Treba biti Universal Repeater ili WDS. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Registered User
|
Pa meni je u universal repeater modu. Jedino da probam u wds prebacit pa vidit ima li promjena kakvih? Koja je razlika tih modova, neka ogranicenja?? A na ovom mi govori da postavke na racunalu ne odgovaraju zahtjevima mreže kad ocu na wireless... |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Moderator
|
Pa TCP/IP postavke za Lan i wireless trebaju biti različite, odvojeno se namještaju. Sa universal repeater modem bi trebao lakše postići željeno. WDS traži da je opcija uključena na oba uređaja u linku, često max. WEP možeš postavit a da link funkcionira. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Registered User
|
Pa i namjestam odvojeno, inače ga ne bi moga konfigurirat. U listi mreža na comp uz airlive je crveni krizic i nemogu se na njega spajat. Mucim se vec dugo i ne ide, a cini mi se da sam blizu. Zadnje mi se desava da kad u airliveu stisnem connect na mrezu koju zelim kaze connection failed check your wireless encription settings. A sve sam napravio kako si rekao jedino mi pada na pamet da mu mozda smeta sto sam izabrao wpa2-psk mixed, a na ciscou je wpa2-psk(tkip). Ostalo sve namjesteno kako si napisao... |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Moderator
|
A nemam ideja ovako na daljinski a i vruće je ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |