Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.04.2011., 21:13   #1
RAMONES
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2008
(riješeno) Pregrijavanje Sapphire ATI Radeon HD 5850

Nedavno sam primjetio da mi se navedena graficka pregrijava, nakon 20ak minuta igranja pocinje mi malo trokirat (kad pritisnem windows tipku treba pola minute da dodje na desktop, i onda vidim da je temp 80-90). I idleu je inace temp oko 65-70 C (smatram da to nije dovoljno "hladno" za ovo kuciste ). Ocistio sam kuciste, sve ventove, i graficku takodjer al opet isti problem. Jel moze bit da je do softwarea (probavao sam razlicite drivere al opet je isti problem bio) ili je ipak neki do graficke problem. Koristim je vise od 10 mjeseci i tek se sad pojavio problem; da nosim u trgovinu gdje sam uzeo (garancija jos vrijedi) ili neki drugi savjet imate.
Konfiguracija je navedena pod Moj komp .
Staro 05.04.2011., 00:42   #2
pem7799
Premium

Datum registracije: Sep 2007
To su visoke temp. bez obzira na kućište. Čudno je ako te temp. ne okidaju i prebacuju fan na veće obrtaje da rashlade GPU.
Mislim da se od HD5xxx-serije, taktovi GPU, GDDR i napon dinamički mijenjaju, ovisno o opterećenju (kod ATI HD3xxx i HD4xxx mijenjao se samo takt GPU i eventualno napon).
U RBE učitaj BIOS svoje kartice pa vidi koji su profili i kombinacije.
Npr. kod moje 5850 kombinacije GPU/GDDR/Vddc idu od 157MHz/300MHz/0.95V, 400/900/1.063 sve do 760/1050/1.063. Na Win_desktopu radi na 157/300/0.95 i GPU_temp od 38°C. Fan_speed je na 21%.
Dakle, vjerojatno nije problem do kućišta, stare paste ili drivera.
Što kaže prst? Na dodir bi cijela kartica morala biti vruća pri toj temp.
Očitaj Load [%] i taktove na kojima rade GPU i GDDR te Fan (najbolje sa GPU-Z), jer može biti iz nekog razloga da imaš stalno 100%_Load.
Nije isključeno ni da je krepao neki kontroler za autoregulaciju na samoj kartici...
pem7799 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.04.2011., 13:40   #3
RAMONES
Premium
Moj komp

Evo kako to izgleda. A nakon 15ak min opterecenja cujem kako vent pocinje brže okretati, al opet temp ostaju visoke.
http://i53.tinypic.com/14dneiu.png
http://i55.tinypic.com/aaggat.png
A na dodir je vruca graficka (5cm u krugu od GPU-a se ne moze dodirnut)

Zadnje izmijenjeno od: RAMONES. 05.04.2011. u 13:57.
RAMONES je offline   Reply With Quote
Staro 05.04.2011., 14:37   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Pa namjesti agresivnije hlađenje ili onu sada neaktivnu "tabelu" s tim da na 60 °C bude 40 ili 50% a na 80 °C na 80% rpm.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.04.2011., 15:49   #5
pem7799
Premium

Hmm.. sva ta očitanja u GPU-Z izgledaju u redu, osim GPU Temperature koja je nekih 15-20°C viša nego bi trebala biti na očitanim taktovima i naponu (157MHz/300MHz/0.95V). A i to što ne mo'š držat prst oko GPU, znači da je i temp. dobro očitana. Ovako izgleda da su svi senzori i sklopovi ispravni.
Ova setiranja VGA_BIOS-a iz RBE izgledaju vrlo slična mojoj 5850 (na kojoj trenutno NE radim) pa bi se reklo i da je VGA_BIOS u redu.
Dinamička promjena taktova i napona GPU i GDDR i postoji da bi potrošnja i temperature bile niže. Ako je kartica ispravna (kao što izgleda da jest), provjeri kontakt hladila i GPU. Stara ili suha termo-pasta može utjecati za par stupnjeva, ne za 20°.
Dakle, provjeri kako leži hladilo na kartici jer ovo je tipičan primjer takvog problema.
Staro 05.04.2011., 16:20   #6
danc00
Why so serious
Moj komp

danc00's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
On tebi jedno govori ti njemu nekaj sasvim 10og, kaj uopče nije bitno i nema veze s s njegovim problemom, i ptiči na grani znaju da imaš 3 profila u BOS-u i da su oni tu radi nepotrebne potrošnjei grijanja!

Kakve veze ima kuler i pasta s tim ak je do sad hladil kak treba i od jednom ne ! Pa nije skidal kuler dolje, nit je kartica stara 3godine !

RAMONES@

Počisti drivere sa nekim softverom i stvai isponova na čisto nove, pa javi jel se kaj popravilo, a prije toga očisti karticu od prašine i ostalih životinja koje su se nakotile nutra...tu pomaže i kompresor ak imaš !

Ak se ni onda niš ne promjeni, a bude onda javi rezultate!

Po bios-u ne prčkaj niš, jer ak je do sad bilo ok, bios se nemre sam izmjenit znači nije do njega...

A ak te kaj tješi i moja sapphire hd5850 je ugrijana na 80°C(kad igram nekaj zahtjevnog) ak niš ne diram ručno vent, jer do 80°C mislim da se nit ne vrti jako, tek poslje počinje pojačavat brzinu vrtnje!
danc00 je offline   Reply With Quote
Staro 05.04.2011., 17:59   #7
generic
Premium
Moj komp

generic's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor RAMONES Pregled postova
Ocistio sam kuciste, sve ventove, i graficku takodjer al opet isti problem.
Jesi pritom skinuo onaj shroud i očistio dio između finova i samog venta?
S obzirom da je pod garom, možda nisi detaljno čistio pa imaš tepih.
generic je offline   Reply With Quote
Staro 06.04.2011., 00:55   #8
pem7799
Premium

Citiraj:
Autor danc00 Pregled postova
Počisti drivere sa nekim softverom i stvai isponova na čisto nove, ...
Kakve veze imaju driveri sa visokom temperaturom u Idle-modu?
AMD_Overdrive u CCC mu je zaključan, taktovi i napon su najniži mogući, GPU_Load je 0%, Fan se normalno vrti, a samo je temperatura kao rezultanta prethodnih parametara abnormalno visoka kad bi morala biti najniža.
Očigledno da se GPU pravilno ne hladi, a ne da ima problem sa driverom.
Volio bih vidjeti taj driver koji će hladiti karticu u Idlu...
Staro 06.04.2011., 07:17   #9
timmy
Premium

timmy's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
SW ti je u redu. Rastavi karticu i detaljno počisti prašinu, i pazi da ispravno vratiš hladnjak natrag.
timmy je offline   Reply With Quote
Staro 06.04.2011., 08:36   #10
danc00
Why so serious
Moj komp

danc00's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor pem7799 Pregled postova
Kakve veze imaju driveri sa visokom temperaturom u Idle-modu?
AMD_Overdrive u CCC mu je zaključan, taktovi i napon su najniži mogući, GPU_Load je 0%, Fan se normalno vrti, a samo je temperatura kao rezultanta prethodnih parametara abnormalno visoka kad bi morala biti najniža.
Očigledno da se GPU pravilno ne hladi, a ne da ima problem sa driverom.
Volio bih vidjeti taj driver koji će hladiti karticu u Idlu...

Ti bi htel videti puno toga....

Driveri inače upravljaju karticom znaš(ima i softversku regulaciju prek drivera)!? A kad se samo preslikavaju jedni na druge moža ali i ne mora doći do blesiranja istih, pa regulacija poblesavi i slično...

Mada, i ja mislim da je prašina problem....ili jednostavno zagušeno kučište bez protoka zraka!
danc00 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.04.2011., 10:18   #11
matrix30zg
Premium
Moj komp

matrix30zg's Avatar

Datum registracije: Dec 2008
Citiraj:
Autor RAMONES Pregled postova
Nedavno sam primjetio da mi se navedena graficka pregrijava, nakon 20ak minuta igranja pocinje mi malo trokirat (kad pritisnem windows tipku treba pola minute da dodje na desktop, i onda vidim da je temp 80-90). I idleu je inace temp oko 65-70 C (smatram da to nije dovoljno "hladno" za ovo kuciste ). Ocistio sam kuciste, sve ventove, i graficku takodjer al opet isti problem. Jel moze bit da je do softwarea (probavao sam razlicite drivere al opet je isti problem bio) ili je ipak neki do graficke problem. Koristim je vise od 10 mjeseci i tek se sad pojavio problem; da nosim u trgovinu gdje sam uzeo (garancija jos vrijedi) ili neki drugi savjet imate.
Konfiguracija je navedena pod Moj komp .

moj savjet probaj grafu na drugom kompu,ako su temperature iste nosi ju na garanciju pa neka oni to tamo ociste,srede,ohlade...

na mojoj xfx 5850 su temperature u idleu 33 C a u loadu ne prelazi 53 C
matrix30zg je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2011., 07:06   #12
zackoj
Premium
Moj komp

zackoj's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Isti problem imam i ja sa istom grafom. Izgleda se pojavio kada sam preko 10.4 drivera lupio 11.3.
Probao sam sve maknuti i nanoo instalirati, ali nista.
Problem je sto kada je grafa na 90C ventovi su na 30%.
Probat cu jos cisti win...
Staro 09.04.2011., 09:41   #13
RAMONES
Premium
Moj komp

Ma odnio sam da je oni vide, javim sta bude.
Staro 18.04.2011., 21:07   #14
RAMONES
Premium
Moj komp

Bio je kvar neki, dali su mi HD6850, znam da je slabija od hd5850 al nema veze (s obzirom da je upitno bilo hoce li mi priznat garanciju jer sam skidao cooler i pastu mjenjao ).
Staro 18.04.2011., 21:14   #15
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Di su ti to dali u zamjenu? Nisi trebao preuzeti.
Gilbert5 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno