|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Ne radi PCI-E x16 utor
Probavam AM2 ploču GA-M55plus-S3G rev. 2.1 ali nikako dobiti grafičku karticu da proradi u PCI_E utoru. Nakon uključivanja (ili restarta, svejedno) zavrte se fanovi i čuje se lagano "kucanje" (tik-tak) iz beepera nekih 10-15 sek. Nakon toga kratko "beepne" kao da je sve OK i najnormalnije krene učitavati OS ali NEMA slike na monitoru (ostane u stand-by). Kad se stavi prastara PCI Matrox kartica ili koristi grafika ugradjena u chipset, sve bude normalno (bez onog tik-takanja od 15 sekundi). Očistio CMOS, promijenio napajanje, stavljao druge verzije BIOS-a, probao još dvije PCI_E kartice (jedna neispravna), NEMA slike. Kad se stavi neispravna PCI_E kartica, ponaša se sasvim isto kao da stavljena ispravna grafa tj. beepne (nakon onih 15 sek) i pokrene Windows, sve bez slike. Ta pokvarena PCI_E kartica na ispravnoj MB ne daje ni beep ni sliku i sve blokira. Grafičke su Nvidia 8800GTS_320, Asus EAX800XL i pokvarena Ati_1950. Kad se izvadi DDR2 memorija, ploča opet prvo odbrojava 15 sek. tik-takanja, a tek onda beepa DRAM_error. Sve upućuje na neispravan PCI_E x16 utor, ali tvrdoglav kakav već jesam ne želim to priznati. Dakle, može li se još što učiniti? I što uopće znači to "kucanje" od 15 sek (osim mrtvog utora)? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Pobroji beepove pa usporedi (hint: imaš AWARD BIOS) http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=50273
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
![]() Imam takvog pacijenta, odnosno mbo (Asus am2 neznam tocno) koja neznam po cemu bira graficke sa kojima zeli ili ne zeli radit. nv 6600gt - nema slike nv 7300gt - nema slike nv 8400 - radi nv 8600 - ne radi Ati 1950gt - ne radi Ati 3450 - radi Ati 4350 - radi Ati 4350 - radi Tako da sam "zakljucio" da sa starijim grafama ne zeli davat sliku, dok bilokoju iz novije generacije prihvaca bez problema. Inace sve grafe rade u drugim konfiguracijama. A zanimljivo da se radi o istom chipsetu kao kod tebe. 1. Northbridge: NVIDIA® Quadro NVS 210S 2. Southbridge: NVIDIA® nForce 430 Pa ti kupi. ![]()
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Da, znam da ova MB ima AWARD_BIOS, flešao sam ga već četiri puta ![]() To nisu beepovi čija kombinacija bi mogla indicirati kvar, jer nema ni kratkog ni dugog tona. To je vrlo tiho kucanje iz beepera (nalik kuckanju noktom po stolu) i traje nekih 15 sek. Tek nakon toga, glasno se čuje pravi beep (jedan kratak) koji indicira normalno stanje, premda se grafička kartica NIJE inicijalizirala i NEMA slike (monitor ostane u stand-by). |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
|
Citiraj:
Sjetio sam se da je i susjed imao istu Gigabyte ploču koja je radila sa Gigabyte Radeon x1600 pro grafičkom. Teorija je dosta klimava, a nemam nijednu Gigabyte PCI_E grafičku da to provjerim... ako tko ima iskustva ili saznanja, neka se slobodno izrazi. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|