|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2008
|
(riješeno) Računalo se teško pali
bogdaj! jutros se probudio i krenuo si upaliti komp da pogledam što ima novoga na internetu i tako. upalio ga ja na gumbić i otišao se dolje umiti te po šalicu kave na brzinu dok se podignu Windowsi. vratim se ja natrag, ekran je crn, a iz kompa se čuje neki čudan zvuk (tk-tk-tk-tk-tk-tk-tk), kao da se resetira ili nešto toga tipa (da ne velim da škljoca) u intervalima od oko pola sekunde. ugasim prekidač napajanja otraga i ponovno ga upalim da bi se ista stvar dogodila. sada pokušavam pritisnuti gumb (power on), ali ništa...pokušavam ga držati, ali opet ista stvar. iz četvrtog ili petog pokušaja pritisnem gumb i držim ga, te se tada računalo podiže, teko da ne znam kaj da si mislim. otprilike mi zvuči kao da sprijeda negdje se čuje to škljocanje, ali ne mogu odrediti gdje jer nisam imao vremena prije posla. sad ne znam jel se to čuje hard disk (on je sprijeda), jel možda neki kontakt na prednjoj ploči malo spoyeban. jel je netko možda imao sličan slučaj pa da zna o čemu se radi ili ima neku teoriju? pitam da znam što da tražim kad dođem doma. hvala unaprijed! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Obično hard škljoca. Provjeri. Ako zaista on škljoca, pod hitno spašavaj podatke s njega.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Nov 2010
|
Evo da ja kažem nešto ![]() mene je prije cca mjesec dana počeo komp zezati. upalio sam ga i on bi se nakon nekoliko sekundi restartao i tako nekoliko puta(ponekad je znao ući u windowse pa se opet restartati). Ali mi je nakon restarta pisalo na monitoru da nema signala, pa sam ga morao na napajanju isključivati. Kad bi se nakon par tih restarta pokrenuo radio je normalno. Nisam znao što ga muči. Nabavio sam si neke komponente od prijatelja da pogledam gdje je problem i na kraju je problem bio u napajanju(već je bilo dosta staro ![]() ![]() Nadam se da sam pomogao ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Aug 2008
|
hvala na savjetima i oprostite što prije nisam odgovorio, jer nisam bio doma. već nekih pola sata sam se igral sa računalom, budući da se nije htjelo podići nakon 5-6 neuspjelih pokušaja. skinuo sam stranicu i polako jednu po jednu komponentu skidao sa napajanja. ono što je škljocalo je ispostavilo se disketna jedinica. nakon što sam maknuo napajanje sa nje škljocanja nije bilo, te sam slavodobitno ostalo natrag pospojio. krenuo upaliti računalo i ne znam kako to nisam ranije primjetio da se svejedno nije podizalo makar sam izostavio disketnu. i dalje je LEDica naprijed blinkala, te se sada nježnije (gnjecavo) čulo i dalje nekakvo škljocanje. naćulio sam uho i 100% sam siguran da dolazi iz napajanja. tako da tu nema puno dileme. probat ću nabaviti od frenda kakvo napajanje, te ako je to ziher (u što vjerujem, ako netko može i potvrditi) moram nabaviti novo. kada sam slagao komp sa burazom imali smo divlje ideje o više kartica, ali to nije zaživjelo (nedostatak financija ![]() ![]() dajte mi recite koliko bi bilo dovoljno za ovo stvorenje pod 'moj komp' ![]() hvala unaprijed! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Ako ne koristiš disketnu odspoji je sa matične i sa napajanja. Ako je koristiš, odi u BIOS i postavi Floppy drive seek na disable, a ako je potpuno odspojiš, stavi u BASIC settings da je floppy disable, te u drugom izborniku FDC controler na disable (pošto ne koristiš floppy, isključiš taj kontroler), na taj se način neće pojavljivati nikakav FDD error, a i komp će se nešto brže bootat. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|