|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2010
|
Lcd inverter crkao
kao i sam naslov što govori inverter na sony laptopu je izdahnuo ![]() u HR ga nema za kupiti ,barem ne pod tim brojem koji piše na njemu, a jedinog kojeg sam našao je negdje u Singapuru ![]() ali kao i uvijek neodgovaraju mi svi brojevi tj.samo zadnje slovo,kod mene je "0" a na stranici je "A". ![]() nerazumijem se u oznake,pa neznam koliko je važna ta zadnja. ako netko ima ideju možda da osposobim stari inverter,jer koliko vidim samo mi je pukla nekakva crna kocka od čudnog materijala. ljudi Hvala unaprijed |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
koji laptop sta pise na inverteru ? simptomi ?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Registered User
|
evo je slika: http://img168.imageshack.us/img168/7200/slika1z.jpg ovo crno u sredini je taj čudni materijal ![]() laptop je sony vaio,pao je na zemlju i otkinula se glava šarafića koja drži kućište lcd-a,ta glava je uzrokovala kratki spoj i koliko vidim pukao je taj crni dio ili uredjaj neznam dali je to kondenzator ili što. na inverteru stoje brojevi kao sto je orig.broj od sony-a i jos nekakav koji govori o vrijednostima invertera(valjda) ako sam pogrešno stavio sliku,molio bih admine na razumjevanje i da obrišu post ![]() pozdrav Zadnje izmijenjeno od: sonyc. 17.03.2010. u 19:47. Razlog: promjena slike |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
sine crne zalosna ti majka ![]() na ekranu ti pise model laptopa ili ispod njega vgn-xxxx to mi treba.
![]() |
#7 |
Registered User
|
da i ja sam škrt sa detaljima ![]() laptop:vgn-fe11s original broj invertera po sony-u:1-443-888-12 broj koji piše na inverteru ![]() na netu sam našao isti ali samo zadnji broj nije 0 nego je A.to me zbunjuje ![]() e sad na slici se vidi taj crni dio kojem nedaostaje jedan čošak,mislim da je on riknuo i da li se moze zamjeniti s nekim drugim ili cijeli inverter ako su vrijednosti jednake Zadnje izmijenjeno od: sonyc. 18.03.2010. u 17:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zvoni. Kucanje ne radi.
Datum registracije: Sep 2008
|
ma imam ja ideju samo ti meni reci jednu stvar! jesi ti uopce pogledao tu sliku koju si slikao???reci mi jel ti sto vidis tu? ja ne,zato mi molim te opet slikaj taj dio kojem fali cosak da ti mogu rec sto je to i dali se isplati popravak!!!
![]() |
#9 |
Registered User
|
evo je nova slika: http://img101.imageshack.us/img101/7962/slika2j.jpg i staru sliku sam promijenio ![]() onaj dio sto je van invertera ,njemu fali čošak |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zvoni. Kucanje ne radi.
|
sorry ali takvo nesto jos nisam vidio...makar bi mogao biti kondenzator,ali zasto u takvom kucistu...jel ima kakvu oznaku na sebi?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
da kao i na slici što se vidi jedina oznaka je: nNE1 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zvoni. Kucanje ne radi.
|
hmmm zanimljivo,kaze datasheet da je to po oznaci IGBT tranzistor,iliti na hrvatskom insulated-gate bipolar tranzistor ,vrsta mosfeta,ali ovo je spojeno samo sa 2 kontakta na plocu i zato mislim da je to blok kondenzator koji smanjuje smetnje koje uzrokuje indukcija u trafu i samo switchanje mosfeta ovih malih...nego sto je ovo crno na slici?ova mrlja kod trafa? jel tu nesto gorilo? ako je ,prvo moras taj dio sanirati,znaci polemit vod koji je izgorio i vratit element neki ako je bio tu,mozda dioda kakva... uglavnom ja mislim da je ovo kondenzator,a to mozes i testirati,uzmes bateriju i napunis ga i probas izmjerit napon na njemu kad ga odstekas sa baterije,i trebao bi pokazivati napon nekakav ako je kondenzator! samo neznam dali mu je dosta baterija da ga napuni....
![]() |
#13 |
Registered User
|
da probao sam napuniti sa baterijom i poslje pokazuje nekakvu struju,a crna mrlja je od glave šarafića koji je pukao i spojio se na taj "kondenzator"i izazvao kratki spoj,nije bio nikakav tranzistor ili nešto samo vod. e sad sam i u dilemi da nije i osvjetljenje riknulo prilikom kratkog spoja ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zvoni. Kucanje ne radi.
|
nije,lampa nemre riknut samo tako....elektronika te zeza... zalemi vod,spoji kond i vidi sta ce bit! a ako sumnjas na lampu,mozes provjerit dali inverter radi tako da tamo gdje ustekavas lapu sarafcigerom probas zbrikat ta dva kontakta! ako iskri znaci radi inverter ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|