|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2004
|
AN7 i problemi s memorijom (Dual channel)
Pozdrav svima! Moj problem je slijedeci: Sinoc sam na svojoj Abitici AN7 fleshao BIOS na verziju 1.8 i sve je proslo bez problema. Komp normalno radi. Imam 2*512 MB Kingmax Color module tBGA 466 Mhz rama koji su dosad bili u slotu 1 i 2 (slotovi jednake boje). Kako sam tek jucer dosao do informacije da se dual channel aktivira rasporedom stickova u slotove 1 i 3 (da li je to tocno?), probao sam to napraviti. Medutim, u tom slucaju se komp ne zeli bootati, uopce ne dolazim do splash screena kod ucitavanja BIOS-a. Nista. Ne budi lijen, pokusao sam razne kombinacije i dosao do slijedeceg zakljucka: - ako imam stick u slotu 3, a drugi u bilo kojem od ostala 2, sistem se ne dize - ako su stickovi u slotovima 1 i 2 sve je OK - sa jednim stickom u bilo kojem slotu (1 ili 2 ili 3) opet je sve OK WTF? Nemam ideje sto napraviti, cini mi se da je memorija u redu. Da li je netko imao slican problem? Jos jedna stvar: sa "funkcionirajucim" rasporedom memorije, dobivam POST kod 20, a kad imam jedan od stickova u slotu 3, POST kod na displeju na maticnoj je 26. Mozda to moze pomoci. U manualu pise pod 26: If Early_Init_Onboard_Generator is not defined Onboard clock generator unitialization. Disable respective clock resource to empty PCI&DIMM slots. Ali to meni nis ne govori. Probao sam razne vrijednosti FSB-a i latencija, od defaultnih do jos nizih (da ne kazem besmislenih) ali nis ne pomaze. Molim za pomoc. Hvala i sve najbolje u 2005.-oj! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Guest
Datum registracije: Apr 2003
|
Hmm, ne znam koliko se kužiš u kompove, pa zato pitam jesi li napravio Clear CMOS nakon što si promjenio raspored u mem slotovima? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Unregistered User
Datum registracije: Jun 2002
|
Stavi modani bios, bolji je u svakom slucaju. Kad to obavis, Reset to bios default. E onda ugasi komp, iskopcaj napajanje iz struje, napravi clear cmos i izvadi bateriju (najbolje). Nakon par minuta, stavi rame u 3 i 2, stavi bateriju i probaj upalit komp. Ako ni tada ne radi onda je izgleda stvar u kompatibilnosti da memorija radi u Dual channelu jer kad imas mem u 1 i 2 ne pali se Dual channel. Jebga neke maticne su osjetljive na to. Ja sam svojom memorijom ultra zadovoljan ddr 433 a radi na 466 ko zvijer ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
|
Nakon fleshanja BIOS-a sam napravio clear CMOS. Nakon sto sam presetavao memorije po slotovima to nisam radio. Probat cu i to pa cu vidjeti. I kazete dobro je bateriju izvaditi? Hm, zivi bili pa vidjeli. Nadam se da ce upaliti. Neki posebni overclock me ne zanima, ali bas da mi dual channel ne radi, e to me vec zivcira. Pa kvragu, nisam bas kupovao komp bezveze. Anyway, hvala zasad pa se javim sa rezultatima sutra. Ako ima netko jos neku ideju, pucajte. PS. Koji mi modani bios za AN7 mozete preporuciti? Opet, ne zanimaju me neke ekstremne verzije vec iskljucivo provjerene i stabilne. Najbolje mi je kad se netko javi sa nekim ultrahajspeslturbo overclockom i kaze kako je sve ok i kako je sistem stabilan ali mu Prime nakon 10 minuta javi "nekakvu" gresku. Dzizs! Hvala jos jednom! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Unregistered User
|
http://forum.pcekspert.com/showthrea...threadid=15163 Enduracell modani biosi Nisam koristio PRIME za testiranje stabilnosti ali meni komp se nekada niti negasi (ne-restarta) po tjedan dana. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
UPDATE! NEWSFLASH! Evo, kako sam i rekao, sinoc sam se opet primio posla. Stavio sam Enduracellov BIOS an718de81t i sve proslo kako i treba. Nazalost, ni ovo mi nije rijesilo problem oko aktiviranja dualchannel moda odnosno I DALJE NE RADI. Damn! A vec sam se bio ponadao. Ah da, i baterju sam ovaj put vadio itd., itd, ali nista. Imam ozbiljnih sumnji u tu vrazju memoriju. Citam sad i iskustva ostalih da Kingmax zna ponekad srati, a i da je AN7 prilicno izbirljiva po pitanju memorije. Trenutno mi je setting ovakav: FSB 210 MHz Latencije 2.5-3-3-9 Vcore 1.625 V Mem 2.70 V I zasad Prime95 ide oko 10 sati bez greske. I pitanje za kraj: Inace, na racunu za memoriju mi pise Kingmax Hardcore 466, a na njoj Color Module 466. Kad probam staviti 2.0-x-x-x komp ne zeli ni ostati, znaci ne dolazi u obzir. U reviewima vidim da bi Hardcore 466 MHz trebala to moci. Da li je to u redu ili bi se trebao zabrinuti? Molim odgovorite nesto pametno jer sam sad vec dosta sumnjicav oko svega. Hvala i pozdrav! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Dec 2003
|
Na latenciju 2-2-2-6 slobodno zaboravi, bar na taktovima na kojima sad vozis svoj proc. Imam istu memu i latencije 2-2-2-6 mi sljakaju do negdje FSB 175-180. Poslije nema sanse. Kingmax ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Unregistered User
|
Robby, probao sam jucer ovaj novi bios i meni je na njemu banana. Nije mi htio raditi ni na 200mhz a kamoli 233. Nesto cu cackali s memorijom. Pa sam vracao na stariju verziju. Hoces li mi dati mail da ti posaljem onu verziju koja meni najbolje pase? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
No da, zaboravio sam navesti mnozitelj - stavio sam 11*210. Sinoc sam usporio sve ventilatore da komp bude sto tisi pa mi je temp. procesora negdje oko 49-50 C pod punim opterecenjem (Prime95 max. heat). Mislim da je to ok, ili? Sa tim modanim BIOS-om sam htio samo isprobati da li ce mi dualchannel sljakati ali nis od toga. Ne znam sto da vise probavam. Ako netko zna - ponavljam pitanje jesu li Colour moduli 466 i Hardcore 466 jedna te ista stvar ili nisu? Da znam da li da reklamiram krivu robu u trgovini ili sam jednostavno dobio losiju seriju stickova. Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
aka Mali Mirko
Datum registracije: Nov 2001
|
Re: AN7 i problemi s memorijom (Dual channel)
Citiraj:
DC na nf2 ima efekta samo na IGP verzijama chipseta, dakle samo integrirana grafika ima koristi od njega. Za onih 3-5% sto ces dobiti vise u nekakvim generickim testovima se definitivno ne isplati ova zahebancija koju si ti prosao. Tako i tako uvjek dobijes drugu vrijednost "Dont fix what aint broken" |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
#11 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Re: Re: AN7 i problemi s memorijom (Dual channel)
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Citiraj:
|