|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Smrzavanje windowsa
Pozdrav svima... Problem je slijedeći: komp se smrzne nakon cca 10ak minuta rada. Win7 su svježe instalirani, a smrzavanje se dešavalo i na Visti. Znači nije softverske prirode (barem što se tiče windowsa). Konfiguracija je slijedeća: Gigabyte EP45T-UD3LR Core2Duo E8400 3.0GHz Kingston DDR3 10600 2x2Gb XFX 8800GT 512MB PS Chieftec 550W HDD Seagate 80Gb (Win7); Seagate 7200.11 500Gb (data only) Philips DVD\RW (stara 5 dana). Ništa nije OC, sve je po defaultu. Memorija je testirana MemTest86, no error. Proc testiran OCCT-om, no error. Zanima me da li smrzavanje može doći od HDDa? Dok radim u bilo kakvom programu, nema smrzavanja. Zasad smrzne u win exploreru i internet exploreru (bilo mozzilla ili IE8). Standby, sleep i hibernate opcije su isključene. Temperature i proca i grafulje su standardne. Da li možda Realtek onboard LAN ne radi probleme? Svi driveri su instalirani sa original CDa od matične. Ako itko ima ikakvih ideja, slobodno pišite, ma kakve god bile, jer ne znam što da pokušam slijedeće. HVALA vam svima unaprijed... Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
A kakvih errora imas u Event Viewer pod system? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Premium
|
@Joke vidit ću za event viewer. Hvala @Doink The Clown Ovaj HDD od 500Gb je bio odspojen jednom baš da probam i opet je smrznuo. Znači, ako je hard, onda je ovaj sistemski od 80Gb u pitanju. Probat ću zamijeniti kabel (imam ih hvala Bogu). A sad za obojicu: matična mi radi slijedeće: sistemski disk mi je spojen na Channel1-Master. I sad, ako ga prebacim na bilo koji drugi Channel, nema dizanja windowsa, dobivam BOOTMGR.exe is missing. Vratim ga nazad na Channel1, sve OK. Znači, da i hoću instalirati windowse na ovaj hard od 500Gb, ne mogu, javlja BOOTMGR.exe is missing... Lagano gubim živce... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
proc je 30-33 idle, load 60-63 testirano OCCT-om. chipset 30, za HDD ne znam... Sad sam zamijenio kabel pa ćemo vidjet. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Eto nakon podužeg testiranja, isprobavanja i dolaska do zaključka da je sa glavnim komponentama sve u redu (prema testnim programima), skužio sam što bi moglo biti problem. Problem se sada zove nvlddmkm.sys Vezano je za nvidia drivere i uzrokuje randomly BSOD. Tu i tamo smrzne windoze. Ima raznih rješenja i svaki je za sebe, samo treba isprobati koji meni odgovara... Eh hardware i software, kad će ih napokon spojit u jednu cjelinu... Pozdrav i čujemo se... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
Idemo dalje... Izgleda da je hlađenje na grafulji problem, a nvlddmkm.sys koji se pojavi na BSOD, je posljedica resetiranja sistema nakon overheata. Dakle, dok grafulja nije pod loadom, sve 5. Nakon odigranih 5-7min (bilo kojeg gamea) smrzotina. Ništa, hard reset. Onda pak nema dizanja windoza barem 10 min dok se izgleda dotična ne ohladi. I tako ja napravim test sa OCCTom i nakon nepunih 4min digne on njoj (grafulji) temp na 92 stupnja!!! I što se desi? Smrzotina... Oooooo jadi jadi... I tako saga od već 3-4 dana se nastavlja. Ne propustite novi nastavak, već sutra kad se vratim sa posla... PS. Sorry narode što sam ovako ironičan, al' šta da radim, već mi je puna kapa otkrivanja WTF is wrong... Lijepi pozdrav... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Jack of all, master of none
Datum registracije: Jan 2009
|
Ajd skini malo cooler s grafe i chekiraj kakvo je stanje s termalnom pastom, da li je uopće prisutna na GPU-u ili se igra skrivača po kućištu? A što se tiče drivera, napravi egzorcizam svega povezanog s Nvidia video driverima što je na disku pa stavi friške ![]()
![]() |
#14 |
super user
|
meni se ista stvar desavala u visti ,smrzavanje windsa za vrijeme surfanja netom (Sa IE ,firefox,operom).ja sam to rjesio ljepo da sam stavio gore nove win 7 i sad je sve ok ,i meni se je ovo znalo desavati bootmgr is missing(tak nesto) ali to sve na visti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Idemo dalje... ništa, smrzavanje se dešava i dalje. Stoga, iskopčam hard od 500gb sa matične tako da ostane ovaj od 80gb. Formatiram ga i krenem instalirati win200 (da, da win2000). Nakon loadiranja fileova u DOSu, krene instalacija iz windowsa i on SMRZNE! Ja restart, ponovo krene instalacija iz windowsa, ovaj put sve OK. Prvo startanje windowsa, prodje minuta on SMRZNE! Ja onda iskopčam ovaj hard od 80gb i vratim onaj od 500gb. Mislim se da nije hard u pitanju. Ista procedura, formatiranje, instaliranje. Ali ovaj puta on SMRZNE na 35% formatiranja harda! Nakon restarta, prođe sve OK. Ukratko, komp SMRZAVA i prilikom formatiranja harda i prilikom instalacije windowsa i u samim windowsima... WTF? Da nije matična opet? Da nije možda što su i hard i dvd/rom oba na Masteru, ali nisu na istom channelu. Radio sam CLRCMOS 2 puta, ali bezuspješno... Ja više nemam ni jedne ideje... Ako netko ima bilo kakvu ideju, sve prihvaćam... Pozdrav EDIT: evo i dalje... sad mi je smrznuo na "instaling devices such as keyboard and mouse". Kako god mu se prohtije... Sve komponente su testirane kako sam i napisao prije. I Memtestom i OCCTom Seatoolsima i sve je bilo "no error". A ipak negdje ima error koji mi smrzava komp. Da nije PCI utor od grafulje? Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 25.06.2009. u 16:15. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
|
Ništa na kompu nije clockano, sve postavke u biosu su na defaultu, pretpostavljam, a imaš notornu seriju Seagatea 7200.11 pa i ako nije do njega preporučam zamjenu firmwarea, nemaš dodatni PCIe utor na ploči pa probaj uvalit grafu na neku drugu matičnu ploču, dodatno napajanje grafe si pretpostavljam uštekao ali do toga ni ne bi moglo biti, ostaje nam još samo matična na kraju za koju se nadam da je još pod garancijom... ![]()
![]() |
#18 |
Premium
|
Nije ništa clockano, ova notorna serija Seagatea je bilo odspojena sa kompa, svejedno je smrzavao, grafulja je spojena OK, nemaš beda, matična je stara 2 mjeseca, što će reći, još garantiraju za nju. Evo još jedan detalj kojeg sam se sjetio: komp mi je prvi put smrznuo dok sam igrao FarCry2 na staroj matičnoj. Nakon toga nisam mogao dignuti sistem. Mislio sam da je matična, pa sam je odnio pod garanciju i dobio ovu koju sad imam. E sad moguće je da je grafulja već onda rikavala i sad to nastavlja i na ovoj matičnoj. Što ti veliš Doink...? Probat ću ubost Ati 4870 od bratića na svoju matičnu, pa ćemo vidjeti. Sve mi "miriše" na grafu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
|
Promjena OS-a? Da staviš malo xp pa vidiš kako će se ponašati, naravno nakon što probaš drugu grafu ubost i eliminiraš to kao uzrok problema ![]()
![]() |
#20 |
Premium
|
Sinoć sam stavio xp. Radio je cca 2 sata OK. Ali čini mi se da će ponovo smrznut, jer nakon restarta iz windowsa (zbog instalacije drivera i tomu sličnog) stalo je bootanje nakon "xp is starting" prozora. Samo black screen. I naravno što pomaže? Hard reset! Hm, a da ja pozovem Muldera i Scully? Danas ću "eliminirati" grafulju... Vidit ćemo... Živl'i |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
|
Kako si spojio grafu na napajanje? Jesi dobio s njom onaj dvoglavi adapter? Ako jesi spoji ga, znači 2 PCIe kabela u adapter i adapter u grafu ![]()
![]() |
#22 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
|
I takve banalne stvari se događaju, nevjerovatno ali istinito http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=151454 ![]()
![]() |
#24 |
RiSeN FrOm tHe BaNNeD
Datum registracije: Jan 2008
|
Nije do grafe jer grafa trosi jako malo dok ne radi nesto zahtjevno, a instaliranje windovsa nije zahtjevno! Provjeri hardove i mogucnost nekompabitilnosto određenih komponenata s matičnom tako da probaj nabavit drugu matičnu i sve isprobat na njoj pa vidi da li se smrzava! Zadnje izmijenjeno od: Gx25. 26.06.2009. u 20:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
|
banalnosti se događaju, rekoh... Pročitaj prvi post http://forum.pcekspert.com/showthrea...60#post1371160 ![]()
![]() |
#28 |
Premium
|
Dečki moji, evo mene nakon poduže šutnje. Nisam se htio ureći ![]() @Doink The Clown hvala ti meštre na svakom savjetu. @~Kaiser_Chief~ svaki savjet je dobar, kakav god on bio. Ne zaboravi, pomfrit možeš jesti i prstima, a ne samo vilicom i čačkalicom. @svima hvala na zanimanju za moj problem, pa makar samo kroz čitanje... Zasad "problem" smatramo riješenim, dok se dotični ne sjeti opet zezati ![]() A do tad... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|