|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
![]() molim za pomoc. imam plocu Gigabyte 965P-DS4 rev1.0, cpu cooler Freezer 7 Pro, napajanje OCZ Mod 450W, graficku Geforce 8800GTS 320MB. imao sam na njoj cpu Intel Core 2 Duo E6300 1.86GHz i memoriju Kingmax DDR2 667MHz 2x1GB. sve je radilo super. zelio sam malo nadogradit komp i odlucio se stavit noviji cpu i memoriju. pogledao sam koje novije procesore mi ploca podrzava i vidio da podrzava Intel Quad Core Q6600 (B3 stepping podrzava od biosa F7, a G0 od F10). metnuo sam na plocu zadnji bios F11. kupio Q6600 G0 i novu memoriju Kingmax DDR2 1066MHz 2x2GB, sve stavio i radilo je isprva. onda mi se jedan dan komp samo ugasio i nije htio postat. ventovi se svi vrte, maticna ne daje nikakav beep ni nist. spojio sam jumpere koji clearaju CMOS i onda se upalio. mislio sam si da sam stavio mozda premali napon na cpu jer sam smanjio od defaultnoga. isto tako, posto sam citao da je ova rev1.0 ploce musicava i da cesto zeza s 1066MHz memorijama, za svaki slucaj sam stavio takt memorije na 800MHz. onda se nekoliko dana kasnije isto ponovilo. ovaj put ni clearanje CMOSa nije pomoglo. ali je proradilo kada sam poiskljucio napajanje diskova. zakljucak mi je bio da mi je napajanje mozda preslabo pa sam izvadio jedan disk i iskljucio floppy koji ne koristim. par dana je delalo ok. ali jucer se opet ugasio. isti simptomi: nece uopce postat, maticna ne daje nikakav beep koji bi sugerirao na gresku, a ventovi se vrte. probao sam sve - iskljucio diskove i kartice, graficku, stavio staru 667MHz memoriju, provjerio sve kablove i cooler da li lezi kako treba. nece i nece. i onda sam odlucio vratit stari cpu (E6300) i proradilo je. finalni zakljucak mi je da je ipak cijelo vrijeme problem u ploci - ocigledno ova moja ploca (rev1.0) ne podrzava Q6600 kako spada. pitanja: 1) da li da idem na upgrade ploce ili da ostavim plocu i nekako probam rijesiti problem? ako ostavljam plocu, sto da radim!? htio bih izbjeci promjenu ploce posto onda najvjerojatnije moram reinstalirat windowse i sve, a to ne zelim posto imam hrpetinu programa i svega instaliranog i skonfiguriranog. ali ako ne moze bez upgrade ploce, jebiga... 2) ako idem na novu plocu, koju da uzmem. gledam si ove ploce: - Gigabyte GA-EP45-DS3R, 841kn - Gigabyte GA-EP45-DS3P, 907kn - Gigabyte GA-EP45-UD3R, 920kn - Gigabyte GA-EP45-DS4, 1060kn - Gigabyte GA-EP45-UD3P, 1073kn skuplje od toga ne bih isao. imate li neku posebnu preporuku? bitno mi je da se ploca dobro OC-a i da podrzava sve sadasnje komponente (Q6600 i Kingmax DDR2 1066MHz 2x2GB memoriju) jer sam ovdje na forumu procitao da zna biti problema. hvala! Zadnje izmijenjeno od: Igor Volkin. 27.03.2009. u 08:36. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jul 2004
|
A da prvo probaš sa F10 verzijom biosa? |
![]() |
![]() |
|
|