Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.08.2008., 12:39   #1
MP7
Premium
Moj komp

MP7's Avatar

Datum registracije: Aug 2008
(riješeno) Corrupt disk

Napisao sam u naslovu corrupt disk zbog pravila da ne stavi samo problem ali tu je i nešto više od toga tj. tolko me jebe da više ne znam ni šta je...

Naime sve je bilo počelo pred neko vrijeme kad me jebala ''zadnja'' particija(hard od 320GB bio podijeljen na 6 particija) tamo je btw bila vista(inače radim isključivo na xp-u koji je bio na prvoj C particiji) ; odjednom sam iz xp-a vidio da na toj particiji kao nema ništa, ali space je bio zauzet tj- nije ništa bilo obrisano, zatim sam tu particiju formatirao i ponovo stavio vistu gore i počeli se javljat sljedeći problem : instaliram vistu sve ok stavim drivere kod prvog pokretanja, restartam stavim par ''omiljenih'' programčića od kojih prvi antivirus naravno itd. i kod sljedećeg restarta windowsi sve se pokrene ono ne javlja nikakvu grešku ali kad želiš pokrenut neku instalaciju progrmačića nekog on kaže corrupt disk ali ne tamo gdje je fajl kojeg pokrećem nego tamo di želi spremit temporary tj. disk na čijim sa windowsima u ovom slučaju vista, ok nakon toga restartam on sam pokrene CHKDSK i kao ispravlja neke index entry ovo ono i kad nakon toga uđe u windowse sve ok pokrećem istalacije jednostavno sve u redu bum restartam i evo ti ga opet. I tako konstantno nakon chkdsk-a sve ok ali kod restarta opet greške. Nakon svega toga ja reko ma idem ja sve ponovo stavljat i kompletan format napravit. I tako si nakon instalacije xp-a ponovo podijelio hard ovog puta jer sam tako želio na 5 particija. I sve je bilo ok dok sad neki dan nisam odlučio stavit vistu na opet zadnju particiju i opet isti problem.

Eto jučer sam skidao neki youtubić spremio ga u jednu particiju gdje spremam takve stvari i zagasio komp na hibernate, jutros ga palim i kaže mi corrupt disk kao cannot acces file (baš taj youtubić) a nisam ga želio pokrenut neko baš kako se komp pali vraća ih hibernacije kažem ok stavim chkdsk on ne može iz windowsa pa želi restart kod restarta vidim opet on ispravlja neke index entry, correcting errors in the master talbe bitmap bla bla bla i nakon toga sve ok, file je ok, bah...

Skinuo sam sa seagatove stranice neki SeaTools pa ga se pokreće iz boota i skenira on hard za greške, probao sam i short i long test i nije javio nikakvih fizičkih problema sa diskom.
Jučer sam probao Easy Recovery Professional, odličan program koji ima i Disk Diagnostics i isto nije našo nikakvih fizičkih problema, ali kad pokrenem partition tests -> http://img174.imagevenue.com/img.php...122_1032lo.JPG ???
btw particije sam radio s acronis disk director suite 10(prije koju godinu sam to radio s partition magicom) još da sam to radio s nekim smećem ali nemojte mi reć da je acronis loš

izvinjavam se zbog dugog teksta ali eto ako se nekom da čitat i ako je imao sličan problem ili ako netko zna što se ovdje događa...
MP7 je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2008., 13:06   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Cini mi se da ti je disk otisao u vjecna lovista.
Oglas

Oglas
Staro 26.08.2008., 13:30   #3
MP7
Premium
Moj komp

MP7's Avatar

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Cini mi se da ti je disk otisao u vjecna lovista.
hehehe to sam i ja mislio ali zašto ne javlja ništa nikakvih problema i seagateov test tool i ovaj drugi baš ništa :S , mislim sve u svemu nije bed i ovako i onako sad kupujem novi kojeg mi je i netko preporučio u jednom threadu ali ono, mislio sam spojit ovog kao onak dodatak(ako je ispravan hehe)
Staro 26.08.2008., 13:35   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Mogu li bit malo sarkastičan i utvrdit da se disk raz * * e kad ga se dovati Vista a na XP nema problema?
Ako SeaTools kaže da je sve ok i nema blema, prije treba razlog tražit negdje drugo.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2008., 14:20   #5
MP7
Premium
Moj komp

MP7's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Mogu li bit malo sarkastičan i utvrdit da se disk raz * * e kad ga se dovati Vista a na XP nema problema?
Ako SeaTools kaže da je sve ok i nema blema, prije treba razlog tražit negdje drugo.
hehehe znao sam da će netko tko općenito mrzi vistu reć takvo nešto ali eto da istina sve se poklapa s time kad je stavljena vista, no ipak - i daleko prije toga sam imao viste i po drugim particijama pa nikad ništa,a ko će ga znat...
Staro 27.08.2008., 01:48   #6
zlaya77
Registered User

Datum registracije: Jul 2008
Ako si skidao piratsku Vistu sa neta možda je neispravna.
zlaya77 je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2008., 08:50   #7
Cilim
Premium
Moj komp

Cilim's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
Cuj ne kazem da "Partition magic" i "Acronis Disk Director Suite", nisu izvrsni programi, ali znaju biti i zaje***i, pitanje je sta ti je napravio sa particijom, lijepo ti isprazni te dvije zadnje particije, spoji i formatiraj u Windowsima u Disk Managementu, i onda pukni Vistu gore.
Cilim je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2008., 09:59   #8
Flikoman
Guest
Moj komp

Datum registracije: May 2008
Lijepo ti njemu obrisi sve particije iz dosa, formatiraj ga iz dosa, full format, jel, i na kraju napisi fdisk /mbr. Nakon toga, udji u windows setup i tamo kreiraj normalne NTFS particije i ponovno full format napravi, za svaki slucaj.

Ako ce te onda i dalje zezat, onda ti je disk riknuo. Jer ti si sigurno formatirao na nacin da si odabrao opciju quick format cime nisi u tom slucaju nista napravio.

Edit: da nadodam...Ne preporucam ti da instaliravas Vistu na isti disk gdi ti je i XP (ja sam imao Vistu na C, XP na D) i Vista mi je totalno shebala XP, sve permissione mi je pomijesala itd itd.
Flikoman je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2008., 12:00   #9
MP7
Premium
Moj komp

MP7's Avatar

Citiraj:
Autor Flikoman Pregled postova
Lijepo ti njemu obrisi sve particije iz dosa, formatiraj ga iz dosa, full format, jel, i na kraju napisi fdisk /mbr. Nakon toga, udji u windows setup i tamo kreiraj normalne NTFS particije i ponovno full format napravi, za svaki slucaj.

Ako ce te onda i dalje zezat, onda ti je disk riknuo. Jer ti si sigurno formatirao na nacin da si odabrao opciju quick format cime nisi u tom slucaju nista napravio.

Edit: da nadodam...Ne preporucam ti da instaliravas Vistu na isti disk gdi ti je i XP (ja sam imao Vistu na C, XP na D) i Vista mi je totalno shebala XP, sve permissione mi je pomijesala itd itd.
ne ne pazi formatirao sam disk is windows setupa tj- ono prije nego instaliraš xp iz njegovog setupa, ono izbriso particije i napravio FULL format ne quick, a particije kasnije nakon toga iz xpa nakon instalacije s dotičnim acronis disk directorom, ali eto vidiš kako sam stavio sliku za one partition testove koji kao nisu uspjeli možda bi trebao kako kažeš napravit iz windows setupa particije

Citiraj:
Autor zlaya77 Pregled postova
Ako si skidao piratsku Vistu sa neta možda je neispravna.
msdn

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 27.08.2008. u 14:26.
Staro 27.08.2008., 12:59   #10
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Reeklo bi se da imaš problema s particijama. Za to je možda kriv Acronis s kojim si particionirao, a možda i tvoja Vista koju si stavio s XP-om na dual boot.

Obzirom da si proskenirao disk sa seatoolsima i nema grešaka, preporučam ti da formatiraš cijeli hard u jednu particiju, s kojim god hoćeš alatom, iz dosa, i onda krenešu u instalaciju winsa. Kod instalacije winsa ponovno s njihovim alatom napraviš format (još uvijek ostavi jednu particiju). Onda iz windowsa nakon instalacije particioniraj disk kako želiš.

Što se tiče dual boota, pretraži malo s googlom xp & vista dual boot guide, kako bi izbjegao moguće probleme.
Oglas

Oglas
Staro 27.08.2008., 14:19   #11
MP7
Premium
Moj komp

MP7's Avatar

Citiraj:
Autor Roberto Pregled postova
Reeklo bi se da imaš problema s particijama. Za to je možda kriv Acronis s kojim si particionirao, a možda i tvoja Vista koju si stavio s XP-om na dual boot.

Obzirom da si proskenirao disk sa seatoolsima i nema grešaka, preporučam ti da formatiraš cijeli hard u jednu particiju, s kojim god hoćeš alatom, iz dosa, i onda krenešu u instalaciju winsa. Kod instalacije winsa ponovno s njihovim alatom napraviš format (još uvijek ostavi jednu particiju). Onda iz windowsa nakon instalacije particioniraj disk kako želiš.

Što se tiče dual boota, pretraži malo s googlom xp & vista dual boot guide, kako bi izbjegao moguće probleme.
ma da pa tako ću i napraviti, ako seatollsi kažu nema beda valjda nema a i disk nije stariji od dvije godine čudno mi je malo da bi imo problema
e da zašto misliš da se problemi možda javljaju zbog dual boota? u prošlosti sam boot znao podešavat sa easyBCD-om i VistaBootPro
Staro 27.08.2008., 15:14   #12
Flikoman
Guest
Moj komp

Ti ocito ne kuzis da Windows format nije kao DOS format i kad disku prebrises mbr.
Staro 27.08.2008., 16:10   #13
MP7
Premium
Moj komp

MP7's Avatar

Citiraj:
...kreiraj normalne NTFS particije i ponovno full format napravi, za svaki slucaj.
znači nakon svega toga opet full format particiju po particiju?
Staro 27.08.2008., 16:33   #14
Flikoman
Guest
Moj komp

Gledaj, nabavis Windows 98 startup disketu, pokrenes FDISK i obrises sve particije. Nakon toga restart kompa, pa ponovno pokrenes FDISK te kreiras jednu jedinu particiju, znaci, cijeli disk kao jedna particija. Kad to napravis, opet restartas komp, bootas opet s diskete i napises fdisk /mbr, da prebrise master boot record diska. E, nakon toga, upises format c: -u. Kad ti zavrsi, vidit ces dal imas koji bad sector ili kaj vec. Ako nemas, ubacis cd od XP-a nakon toga, i u setupu obrises tu C particiju i napravis nove particije po zelji.
Staro 27.08.2008., 16:45   #15
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Citiraj:
Ti ocito ne kuzis da Windows format nije kao DOS format i kad disku prebrises mbr.
E, ne kužim ja. Možeš li pobliže pojasniti razlike između full i quick i windows ili DOS formata particija?

Možeš li mi objasniti zašto i kako formatirati sa win98 startup disketom u FAT32 cijeli disk od 320Gb?

I na kraju me zanima što radi ovaj fixmbr.

Nestrpljivo očekujem odgovor. Možda me riješi tisuću problema.
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2008., 17:02   #16
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

He he, vidi ti starog lisca.
Za particioniranje i formatiranje (srećom) ima još alternativa, npr. Paragon Partition Manager.
Staro 27.08.2008., 17:59   #17
MP7
Premium
Moj komp

MP7's Avatar

Citiraj:
Gledaj, nabavis Windows 98 startup disketu, pokrenes FDISK i obrises sve particije. Nakon toga restart kompa, pa ponovno pokrenes FDISK te kreiras jednu jedinu particiju, znaci, cijeli disk kao jedna particija. Kad to napravis, opet restartas komp, bootas opet s diskete i napises fdisk /mbr, da prebrise master boot record diska. E, nakon toga, upises format c: -u. Kad ti zavrsi, vidit ces dal imas koji bad sector ili kaj vec. Ako nemas, ubacis cd od XP-a nakon toga, i u setupu obrises tu C particiju i napravis nove particije po zelji.
aha super, samo me zanima pošto nemam floppy od kud da to pokrenem jel mogu sa cd-a nekako napravit win98 startup cd hehe ili kaj, jer mislim radio sam to prije al to su bila davna vremena kad sam imo floppy
Staro 27.08.2008., 18:11   #18
Flikoman
Guest
Moj komp

@MP7

Mozes, naravno, samo to nisam proucavao dosad, pa malo proguglaj.

@RAK

http://support.microsoft.com/kb/69013

Sami format iz DOS-a se ne razlikuje puno, al opet na kraju dobijes summary diska (stanje, bad sektori itd). I uvijek naides na situaciju kad iz Windowsa ne mozes formatirat disk, dok to iz DOS-a mozes. Imao sam prekjucer takvu situaciju, pa sam zato i napisao ovdje da sve lijepo preformatira iz DOS-a.
Staro 27.08.2008., 18:26   #19
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Dobro, ne razlikuje se. A što u stvari radi taj iz DOS-a da je bolji od ovog iz Windowsa? Koja je razlika između full i quick da je toliki problem u quick? Ja uvijek samo tako formatiram.Možda griješim?

I kako 320Gb formatirati sa startup disketom od win98? U komadu. A čemu to ako idem stavljati XP na NTFS.
Elegantan kao leopard

Staro 27.08.2008., 18:28   #20
MP7
Premium
Moj komp

MP7's Avatar

Citiraj:
@MP7

Mozes, naravno, samo to nisam proucavao dosad, pa malo proguglaj.
http://www.allbootdisks.com/download/iso.html :P

Citiraj:
Autor RAK Pregled postova
Dobro, ne razlikuje se. A što u stvari radi taj iz DOS-a da je bolji od ovog iz Windowsa? Koja je razlika između full i quick da je toliki problem u quick? Ja uvijek samo tako formatiram.Možda griješim?

I kako 320Gb formatirati sa startup disketom od win98? U komadu. A čemu to ako idem stavljati XP na NTFS.
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=84621
ej Rak tu te TomRi spomije post broj 4

evo sad sam čuo i za low lovel format nisam pojma imo da to postoji

EDIT:

Flikoman šta kažeš na LLF ili ti ga Zero-fill http://www.seagate.com/ww/v/index.js...D&locale=en-US ot tuda skinem i to napravim
Iako ne znam malo se plašim takve vrste formata ''The Zero Fill option in DiscWizard Starter Edition is the only safe method for use with Seagate hard drives. Some system BIOS may include a Low-Level Format option; use these at your own risk, as this may produce undesirable results.''

sad ćeš me oprat i reć ma daj pusti taj LLF napravi kao što sam ti rekao

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 27.08.2008. u 22:03.
Staro 27.08.2008., 20:11   #21
Flikoman
Guest
Moj komp

Necu te oprat, nego cu ti reci da napravi kako mislis da je najbolje. Ja znam da ovo djeluje kaj sam ja isprobavao. Znaci, u Windowsima nisam mogao formatirat disk (iz nekih razloga) dok je iz DOS-a otislo bez problema, makar je bilo dosta sporo.
Staro 27.08.2008., 20:23   #22
MP7
Premium
Moj komp

MP7's Avatar

Citiraj:
Necu te oprat, nego cu ti reci da napravi kako mislis da je najbolje. Ja znam da ovo djeluje kaj sam ja isprobavao. Znaci, u Windowsima nisam mogao formatirat disk (iz nekih razloga) dok je iz DOS-a otislo bez problema, makar je bilo dosta sporo.
Ok, puno hvala na svemu
Staro 27.08.2008., 20:32   #23
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Citiraj:
Autor MP7 Pregled postova
Flikoman šta kažeš na LLF ili ti ga Zero-fill http://www.seagate.com/ww/v/index.js...D&locale=en-US ot tuda skinem i to napravim
Iako ne znam malo se plašim takve vrste formata ''The Zero Fill option in DiscWizard Starter Edition is the only safe method for use with Seagate hard drives. Some system BIOS may include a Low-Level Format option; use these at your own risk, as this may produce undesirable results.''

sad ćeš me oprat i reć ma daj pusti taj LLF napravi kao što sam ti rekao
Napravi taj zero fill format i to je to. Ako ima bad sector, tu će stati i izbaciti grešku. Onda ga slobodno nosiš na reklamaciju. Ako prođe i opet se isto pojavi onda ti je MS prodao neispravni medij pa se njima žali.

Podatke moraš backupirati prije svega.

Kada si čitao onaj thread mogao si doći do kraja i pročitati što je domy napisao. Nije baš u potpunosti točno, ali je sasvim dovoljno.

Svi "razni" načini formatiranja rade jedno te isto. A "full" format je isto što i quick ali bez check diska. A taj check disk nije pouzdani alat za traženje grešaka. Recimo da bi HD Tune odradio taj dio brže i pouzdanije.

Šteta što mi nisi dao da nešto naučim od kolege Flikomana jer momak ima zanimljive ideje.
Elegantan kao leopard

Staro 27.08.2008., 21:03   #24
thopok
Guest

Datum registracije: Jun 2008
Što se tiče medija, MS mu sigurno nije prodao nikakav medij(tako da i tu može bit problem)…
thopok je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2008., 11:19   #25
MP7
Premium
Moj komp

MP7's Avatar

nastavak santa barbara

ok dame i gospodo da nastavimo...ovo je never ending story kojoj se možda ipak bliži kraj :

naime kupio sam novi hard(općenito sam namjeravao a zbog ovih problema sam se samo malo požurio ) i podijelio na particije kao i na starom sa Acronis Disk Doctor Suiteom v10, XP sve odlično radi ali tako je bilo i na starom..i evo jučer idem vistu stavljat, na prvom pokretanju satvljam drivere, pa kod restarta zakrpe i tako i evo kod sljedećeg restarta pokrećem instalaciju antivirusa kad se pojavi famozni ->

eh kad sam to vidio
Uvijek nakon što to javi kod sljedećeg restarta sam pokreće chkdsk i opet ide neka lista evo čisto radi primjera ''deleting index entry EPNGUI11.HLP in index $I30 of file 2862'' i tako uglavnom poduža lista da bi na kraju chdska pisalo nešto kao Insufficient disk space to fix master file table (MFT).

I sve to me uglavnom vodi na zaključak da su particije u qurcu onda? Krivac ADD? I tako odlučio stavit Partition Magic od Paragona i evo jednog interesantnog screenića i šta on kaže :
http://img14.imagevenue.com/img.php?..._122_915lo.JPG
Obratite pažnju na Unallocated 80GB sa 80 used a to je u biti I: gdje je vista pa na Extended Partition gdje i piše File system invalid

Samo me zanima što bi ste mi sad predložili? Da izbrišem sve particije ili ih jednostavno sve spojim sa C i ponovo djelim ili šta?
Staro 05.09.2008., 11:57   #26
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Nije ni čudo da su se particije "namnožile" posli greške u MFT - u. Da ovdje nije počeo hd kontroler krepavat (rjetko se dešava ali se ipak dešava). Probaj zamjenit kabel i drajver za sata kontroler (dl. direktno od proizvođača chipseta). Nisam vidio koja je ploča u pitanju, primjer.
Hard disk (ove) organiziraj tako da napraviš:
- na početku jedna Primarna i aktivna particija
- za cijeli preostali prostor napravi jednu Extended particiju
- sada u Extended particiji napravi Logical particije po želji
Staro 05.09.2008., 12:08   #27
MP7
Premium
Moj komp

MP7's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Nisam vidio koja je ploča u pitanju
ploča u pitanju je Gigabyte 965-DQ6(rev 1.0)
Staro 05.09.2008., 12:19   #28
thopok
Guest

Jesu li se "namnožile" ili ih je stvarno ovoliko napravljeno?
Staro 05.09.2008., 12:23   #29
MP7
Premium
Moj komp

MP7's Avatar

Citiraj:
Autor thopok Pregled postova
Jesu li se "namnožile" ili ih je stvarno ovoliko napravljeno?
da napravljeno ih je 7, ono ispod je stari hard na 3 djela
Staro 05.09.2008., 12:26   #30
thopok
Guest

Citiraj:
i podijelio na particije kao i na starom sa Acronis Disk Doctor Suiteom v10, XP
To mi se čini nepotrebnim. Pusti OS-eve da sami naprave svoju…
Stanje u Device Manageru u Visti?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno