|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: May 2008
|
Čudan problem
Pozdrav, kao što sam naslov kaže, ne znam gdje je kvar. Imam matičnu biostar n4sli-a9 i amd 3000+ i napojnu 400W. Pokušao sam da overclockujem procesor malo, i išlo je sve super dok nisam došao do 290FSB-a. Tada računar nije mogao da boota, nema slike. Povadio sam sve kablove, isključio napajanje, resetovao cmos, vadio bateriju, džaba. Mislio sam da je otišao procesor ili matična, međutim kada sam stavio napojnu od 450W iz drugog računara, sve je proradilo kako treba. Poslije toga opet sam se nastavio igrati sa clockanjem misleći kako je ona prijašnja napojna bila slaba pa je crkla, međutim opet kada sam pokušao da bootam sa 290FSB-om, opet nije uspjelo (iako je sa 285 fsb ušao u windows i orthos radio 10 minuta bez problema). Slike nije bilo i pomislio sam, to je granica ove matične ili procesora pa sam resetovao cmos isključenjem iz struje, promjenom pozicije cmos clear jumpera i vađenjem baterije na 30 sekundi. Vratio sam sve u normalnu poziciju, uključim, ništa, nema slike. Misleći da mi je matična pojela dvije napojne, vratio sam napojnu od 450W u računar u kojem je prvobitno bila i koji je dosta jači i zahtjevniji od ovog starijeg(e6750 @ 3.6, 2x1024 ddr2 800, dvd pržač, radeon 3870). Računar je bootao bez problema. Probao sam i drugu napojnu na ovom intelu, obje rade kako treba. Odvrtio sam razne testove, nema greške. Da sumiram, dvije napojne su prestale raditi na amd konfiguraciji, a rade u intelu kako treba. Ne razumijem u čemu je problem, sutra ću probati sa trećom napojnom da upalim ovu amd konfiguraciju, ukoliko bude uspješno, definitivno će mi biti sve ovo veoma nejasno. Ako neko možda zna u čemu bi mogao biti problem, nek slobodno napiše, mada, sve sam isprobao, isprobavao po jednu pločicu rama, drugu grafičku(btw radi nedostatka PCI-E grafa, na amd-u sam stavljao samo PCI grafičke), resetovao bios, vadio bateriju. Hvala. |
![]() |
![]() |
#2 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|