|
![]() |
#1 |
PC Ekspert
Datum registracije: Sep 2000
|
i prica se nastavlja... (varanje vs optimizacija)
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2004
|
![]() Nije mi samo jasno zašto se služe takvim prljavim trikovima kad, oprostite na izrazu, govna uvijek isplivaju na površinu. nisam to očekivao od njih... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Sannin
Datum registracije: Jun 2003
|
![]() prijatelj mi najavljuje da ce ostavit se 9600XT i prec na 6800ultra... :burn:
![]() |
#4 | |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Re: i prica se nastavlja... (varanje vs optimizacija)
Citiraj:
![]() Ha ha. A kad je bila spika sa "brilinearnim" filtriranjem koje i je izmislila Nvidia ni glasa nije bilo tu na forumu... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Headbangig Grunf!
Datum registracije: Aug 2003
|
ajmo svi pričekat da Omega izda normalne drivere za ATi i nVidiu, pa da onda vidimo tko kaj može. Ovo postaje blesavo.
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
PC Ekspert
|
pa nije bas isti algoritam... a i nije da se nije pljuvalo po nvidiji... mene to sve skupa nista ne cudi - linija izmedju varanja i optimizacije je tanka, a svi imaju putra na glavi... i tak to ide. malo jedni, malo drugi. i tako ce to i ostati.
![]() |
#7 |
Headbangig Grunf!
|
A još više je to trenutno tako jer kartica još nema na tržištu pa si svaki proizvođač želi osigurati, što bolju startnu poziciju. Al opet JADNO! Jedino ak oboje ne varaju na isti način pa smo opet na nuli. ![]()
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Sannin
|
ja mislim... da... da igre izgledaju u potpunosti realisticno... ali posto moramo koristit drivere da ih igramo da idu brze izgledaju nam kao kompjuterska grafika jer bi previse trokavale da je pre realno... ![]()
![]() |
#10 | |
Caught Somewhere In Time
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
ti sigurno nisi pljuvao po nvidiji čak dapače tvrdio si i to vrlo žestoko kako primjerice u slučaju 3dmarka03 postoji neka zavjera futuremarka protiv nvidije kad je ova izabacila opetovane optimizacije shadera kod izlaska prvih forceware drajver za taj bench tu priču si gurao i onda u stilu svi imaju putra na glavi kaj je bedastoća ne nego ako netko vara i želi svoje proizvode predstaviti boljim nego što jesu onda glasno i argumentirano reci ovi varaju tu i tu i na taj način degradiraju kvalitetu slike |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Treba kaj skurit??
Datum registracije: Jan 2004
|
Ma muljaju i jedni i drugi. Npr. GeForce 3 Ti500 nije renderirao dobar dio slike u Nature testu u 2k1 i najedanput je bio brži u 3DMarku od 8500. Ati - forsiranje 16-bitne boje u Quake III iako je stavljena 32-bitna boja. Varanja će bit uvijek. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Caught Somewhere In Time
|
dakle da pokušam ja vrlo kratko reći kaj mislim a vi ćete svi zasigurno vrlo žestoko reagirati na moje tvrdnje kao i uvijek ![]() da se odmah razumijemo ja sam prvi protiv ama baš svih optimizacija bilo u drajverima bilo igdje drugdje prevedeno želim maksimalnu kvalitetu slike pa makar se sve vrtilo na 15 fps ali želim mogućnost izbora a sad kaj se tiče ovog atijev algoritma za filtriranje kao što jelc već rekel stvar je stara i više od godinu dana i nije nikakva novost jedino su je sad u novijim drajverima malo drugačije postavili dakle nisi mogao dobiti kod atija puno anizotropno filtriranje trilinearno ukoliko si odabrao af u control panelu. u slučaju da engine same igre ima mogućnost uključivanja af onda se radilo puno anizotropno trilinearno filtriranje ta je tema bila već na forumu prije dosta vremena i još sam onda rekel da je to loše i već duže vremena koristim utility rtool koji omogućuje odabir punog anizotropnog filtriranja da ne bi bilo zabune ako netko želi mogu mu postat link na skrinove gdje se jasno vidi da opipljive razlike u kvaliteti sa i bez te optimizacije nema ja sam koristio rtool iz principa jer želim uvijek maximum kaj se tiče kvaitete ati je sad kako bi očigledno odgovorio na nvidijine optimizacije koje u njihovim drajverima postoje odavno a nitko se toga gle čuda na forumu nije sjetio dosad spomenut dakle inkorporporirali su ove optimizacije direktno u drajvere kako ne bi gubili u odnosu na nvidiju u benchevima ovim potezim ati me prilično razočarao jer mi je sad potpuno jasno da više od njih ne mogu očekivat maksimalnu kvalitetu slike uz odlične performanse kako je bilo do sada no za cijelo sranje je kriva nvidija kao i svi oni koji su prije godinu i pol tvrdili kako su to ok optimizacije nvidija je nametnula te optimizacija kao nešto sasvim normalno i sad nažalost više nećemo tako brzo od njih pobjeći |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Headbangig Grunf!
|
Dok obije kartice ne izađu na tržište će se optimizacije nalaziti u obim driverima. Kad s evidi koaj kartica će biti bolja će optimizacije forsirat onaj proizvođač koji će gubiti na tržištu, koji će to bit se treba vidjet. Pošto oboje imaju optimizacije mislim da se ne treba preveć uzbuđivat jer se time cijela stvar egalizirala.
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
PC Ekspert
|
Citiraj:
Sto se 3dMarka 03 tice, to je tak bezveze test da je tak svejedno. A da svi putra na glavi imaju - to je istina. Da ne kazem da je ATi BIO PRVI KOJI JE POCEO VARATI - samo se treba sjetiti Quake 3 "optimizacije" na 8500 (novi .exe i sl. svinjarije). NVIDIA je dugo radila sranja, i siguran sam da ce ih raditi jos. I to s bilinear/trilinear je njihovo originalno maslo. Ipak, dobili su po nosu pa su morali stavit opciju u drivere s kojom to mozes ugasit. ATi je pak ocito to smetnuo s uma i pao u jamu bez razloga. No, i ATI ce jos imati bisera, to sam siguran. Razlika izmedju ove dvije kompanije, ako se gleda period od vise godina, defakto ne postoji. U kracem periodu jedni su gori, drugi bolji. No to je sve tak i tak nebitno - bitno je to sto mi useri hocemo maks. kvalitetu slike i hocemo kontrolu nad njom. Zato npr. postavke koje nisu Quality (iako ni te nisu ziher) nebi trebale postojati. Ja kao i pinsla hocu maks. kvalitetu slike. I sve ove precice su sranje... Nazalost, to se po meni nece tak brzo promijeniti - frame rate je i dalje to sto prodaje kartice. Kada frame rate postane takav da ces bilo koju igru vrtiti na min 60fpsa na 16x12 4AA 16AF, plus sve naslove koji ce doci unutar sljedece godine, onda ce tek prestat biti kljucan faktor. nazalost, to nebu tak skoro.
![]() |
![]() |
#15 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Ma bude to ATI ispravil u sljedecim driverima...malo su se zaigrali, ali apsolutno ne stoji tvrdnja koju je netko na forumu izjavio da se UOPCE ne koristi trilinearno filtriranje. Koristi se, ali ne cijelo vrijeme u punom opsegu ![]() Na kraju mislim da je ipak ATI bio u pravu glede forsanja fp 24 i ps2. I za kvalitetno izvodjenje toga grafi pofali snage, a kamoli da se u punom opsegu ide implementirati fp32 i ps3...grafa bi se lagano pridavila i crkla ![]() Ja bum uglavnom pricekal da izadju prve serije, padne cijena, i tako to. A mozda i pricekam sljedecu generaciju... |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Caught Somewhere In Time
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Caught Somewhere In Time
|
Citiraj:
ako je 3dmark03 tako nebitan test zakaj ga koristiš kod recenzija grafa? dali si ti isključio trilinaerne optimizacije prilikom poseljednjih recenzija nvidijinih grafa? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() ne muči mene to što se optimizacija koristi u igrama već to što ju je nemoguće isključiti za npr. potrebe testiranja i kao što je pinsla rekao što ako je u testu 6800 vs. x800 nvidijina kartica radila na trilinearnom filtriranju ,a atijeva na "brilinearnom" (nadam se da sam dobro napisao ![]() neću ulaziti u neke duboke rasprave koliko je taj algoritam kod ati-ja u upotrebi,ali ako se u svim testovima vidi da x800 gubi oko 2-5FPS kod podizanja AF sa 4x na 16x nešto je tu sumnjivo... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Caught Somewhere In Time
|
Citiraj:
što će reć i jedni i drugi optimiziraju s novim grafama |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
PC Ekspert
|
Citiraj:
kada smo testirali 6800U nazalost nije bilo zeita za zbenchat na oba nacina - to je na listi stvari koje se moraju napraviti kada napokon dobimo neku 6800U na pristojno vrijeme. ah, da je srece da neka 6800 i X800 slete za stalno, onda bi se moglo ici u pravu dubinu... ne ovak, imas 24h ak si sretne ruke
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
|
Citiraj:
mene ne ljuti toliko to što ati "optimizira" ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Caught Somewhere In Time
|
evo članka koji detaljno pokazuje da su te optimizacije koje su sad našli kod atija kod nvidije već odavno a plus toga još oni imaju brilineaeno filtriranje posebno valja obratiti pažnju na to da jedni i drugi drajveri detektiraju becheve pogotovo one sintetičke pa onda na skrinovima dobiješ punu kvalitetu slike koju inače ne dobiješ kod igranjawww.3dcenter.de/artikel/versteckte_optimierungen/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Caught Somewhere In Time
|
Citiraj:
pa kaj te briga kaj ljudi vole ili ne vole tvoje je da napraviš kvalitetan test a to se sa 3d markovima neda napravit ti si u poziciji da pokažeš ljudima da ne treba kvalitetu grafa ocjenjivat po sintetičkim benchevima nego po ponašanju u stvarnim igrama iskoristi tu priliku A kaj se tiče tih optimizacija takvo benchanje bi ti bilo kad na kraju razmislim čisto gubljenje vremena jer kao što se sad vidi jednako optimiziraju jedni i drugi pa ti na kraju ispadne isto problem je upravo u tome kaj su ljudi glupi pa grafe kupuju na osnovu 3d mark reze ili rezultata u benchevima za koje su drajveri bolno optimizirani vrijeme benchanja kao što je bilo dosad je zauvijek prošlo jer nema više nikakavog smisla ne treba radit testove grafičke nego test kak to vani zovi gameplaya dakle kak se dobro možeš igrat sa dotičnom karticom jedini koji takve testove radi je hardocp.com i osobno njihove testove jedine smatram relevantnim kod prosudbe o kvaliteti pojedine grafe |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
PC Ekspert
|
Nesto moras dati i narodu - to je tak. Nije da pisemo clanke radi sebe, vec radi citatelja. Slazem se da je ta fora na HardOCP-u zgodna, no oni su takvo smece od stranica da njima nista ne vjerujem.
![]() |
#26 | |
Caught Somewhere In Time
|
Citiraj:
ako budeš pisao članke dalje na taj način izgubićeš integritet i autoritet treba naći kompromis a kaj se tiče hardocpa ne zanima kaj su i ko su stranica su kao i svaka druga komercijalna dakle nema velike razlike ali su im recenzije grafa primjer kako bi se trebalo radit |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Sannin
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
PC Ekspert
|
Citiraj:
nema s tim veze, vec kaj pisu... Hard OCP ima zakljucke da je to bezveze, bolje reci umobolno. drugi problem je taj kaj su njihovi grafovi totalno necitki, i to kaj oni daju neki presjek frame rejta nis ne vrijedi zbog toga. plus, odrediti koji je frame rejt igrljiv je vrlo subjetkivna stvar.... nekima je 40 fpsa OK, nekima nista manje od 2-3x tolko... uglavnom, neda mi se uopce opet upustati u neku raspravu s tobom jer moje i tvoje vidjenje stvari povijesno nemaju puno zajednickog.
![]() |
![]() |
#30 | |
doktor, trekkie, amd-ovac
Datum registracije: Sep 2003
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
|