|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: May 2008
|
(riješeno) Komp ne očitava hdd pa se stalno restarta
Dakle kad upalim komp piše nešto kao insert system disk i onda se restarta, a ak se ne restarta onda se zgasi... Proc je pentium d(neznam koji), maticna ms 7187, 1 gb ddr, ak to kaj znači i hdd je ata 80 GB. pliz help... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
ja mislim da to nije zbog harda.. a sad dalje pitaj prave eksperte.. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
A zbog cega je onda? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Da li prepoznaje disk u BIOS-u? Različite su stvari da li računalo nalazi disk u fizičkom smislu, a drugo pronalazi li na njemu OS. Dakle, prvo pogledaj u BIOS prepoznaje li ga kao fizički prisutnog i da je postavljen kao Primary Master. Potpitanje: da li je prije toga sve radilo kako treba i da li si što čačkao po kanti? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
Ma nisam baš tolko glup, nisam ništa čačkao po kanti. Kupio sam to od frenda, njemu je sve radilo. A i malo sam se zeznuo u vezi diska... Dakle mogu prikopčati ili hdd ili pržilicu sa IDE kablom i onda očitava to, ali nemogu oboje u isto vrijeme. A isto sam probao staviti sata disk unutra (sa ovog kompa) i taj sata disk je radio, ali čim sam prikopčao i pata pržilicu komp se opet restarta... Pa jel moguće da je nešto zbog tog IDEa, i jel bi trebao onda kupit i sata disk i sata pržilicu?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
ms 7187 ovo je model ploče, a ovo šta je neko reko da prža bude prek IDEa, stvar je u tome što kad nešto prikopčam na IDE onda se to čudo počne restartat. I još jedno pitanje, na ovom tu kompu, nov je, isto je bilo problema sa pata diskom, tj nije se moglo ništa bootat s njega, ali je disk inače sasvim normalno radio, jel možda sad isto nešto takvo, jer je disk već poprilično star u odnosu na ove komponente |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Imaš IDE pržu i hard. Jesi li dobro namjestio jumpere na njima? Hard neka bude master, a prža slave.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
A u pravu si, jumper na prži je bio na masteru, sad je slave, ali to i dalje ne objašnjava zašto se komp stalno restarta/gasi, evo sad kad si ovo reko pokrenuo mi se čak setup od windowsa i komp se restarta, sad pomozite oko ovog, stvarno nikako ne kužim zašto? A u biosu ne stignem ništa pogledat jer se komp restarta? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Registered User
|
Fala, a jel mogu nekak saznat što točno ne radi? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
Naravno, dijagnostikom. A to znači iskopčati sve s matične i onda prikapčati komponentu po komponentu dok ne dođeš do one u kojoj je problem. krenuvši od RAM-a. To vrijedi općenito i to je dijagnostika. Nadalje, bez ikakvih background primisli o nečijoj gluposti (nisam to ni prvi put mislio), čista mi logika nalaže da nešto jesi dirao, ako je kod njega radilo, a kod tebe ne radi. Da bismo ti mogli pomoći moramo postaviti pitanja koja tebi možda zvuče glupo, ali nitko od nas nema kristalnu kuglu. Dakle, ono što je bitno je - zanima me da li pokušavaš bootati s istog diska koji je bio unutra dok je komp bio kod frenda, odnosno s kojeg je on bootao sistem, jesu li diskovi i optike spojeni identično kako su bili spojeni kao i dok je komp bio kod frenda i dok je radio? Ili si što mijenjao, odnosno dodavao komponente poslije? Ponavljam, ne mislim da si glup ti ili bilo tko drugi, ali ako želiš da ti pomognemo, moraš pomoći i ti nama, odnosno pružiti maksimum informacija, jer su one jedino što imamo da bismo ti pomogli. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Registered User
|
Ok sorry, matična, RAM, proc, i grafička su stare, disk nije isti s kojeg je on to pokušavao bootat, on je imao sata disk, prža i napajenje također nije isto, napajenje je od 400W, a temp. u biosu ne stignem pogledat jer se komp restarta... |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Registered User
|
Skuzio sam, hladnjak od procesora nije bio dobro namjesten. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Da, i? Ne znači da će uvijek tako biti...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Mislio sam da možda postoji neko detaljnije objašnjenje, a ne da uspjeh il neuspjeh ovisi o tome jel prije instalacije windowsa pravilno izveden sioux ples za prizivanje kiše ili o žrtvovanju pravilnog broja djevica Thulsi Doomu. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
|
Windowsi, od NT verzije, imaju tzv HAL (Hardware Abstraction Layer). Radi se o svojevrsnom virtualnom računalu koje "sjedi" između software-a i hardware-a i služi za komunikaciju software-a s hardware-om. Windowsi, naime, ne dozvoljavaju programima direktan pristup hardware-u, što je dobro iz sigurnosnih razloga. Drugi razlog za postojanje HAL-a je portabilnost, odnosno sposobnost OS da se instalira na niz najrazličitijih platformi. Tijekom instalacije OS, kao što znaš, prva stvar koju winsi čine, jest detekcija postojećeg hardware-a, tako da se tijekom instalacije instaliraju driveri i ostala sranja odgovarajuća za svaku pojedinu konfiguraciju. Ovo je posebno važno za kernel, koji se prilagođava konfiguraciji. Nije isto kako će winsi komunicirati s Intelovim i AMD-ovim procesorom i kako će ga koristiti. Tako da se može dogoditi da instalacija napravljena na jednoj platformi jednostavno neće raditi na drugoj ako prebaciš disk. Načina da sa sigurnošću znaš kad će, a kad neće raditi, jednostavno nema. Probaš, pa ako radi - radi, ako ne, stvar može popraviti "Repair", no ja bih ipak preporučio frišku instalaciju. Ja sam nedavno prijatelju zanovio računalo. Imao je Duron 800 (ovo spada u kategoriju vjerovali ili ne ![]() Eto, tako je to. Portabilnost je 99% fantastična stvar, a 1% se dogode ovakve stvari. Mada je za mene pravilo - nova kanta - friška instalacija. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|