Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.05.2008., 18:19   #1
citiraj
Registered User

Datum registracije: May 2008
(riješeno) Komp ne očitava hdd pa se stalno restarta

Dakle kad upalim komp piše nešto kao insert system disk i onda se restarta, a ak se ne restarta onda se zgasi...
Proc je pentium d(neznam koji), maticna ms 7187, 1 gb ddr, ak to kaj znači i hdd je ata 80 GB. pliz help...
citiraj je offline   Reply With Quote
Staro 21.05.2008., 18:35   #2
~Kaiser_Chief~
Premium
Moj komp

~Kaiser_Chief~'s Avatar

Datum registracije: Dec 2007
ja mislim da to nije zbog harda.. a sad dalje pitaj prave eksperte..

Oglas
Staro 21.05.2008., 18:38   #3
citiraj
Registered User

A zbog cega je onda?
Staro 21.05.2008., 20:33   #4
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Napravi Clear CMOS i onda probaj...
Staro 21.05.2008., 21:20   #5
Simba-OS
Premium
Moj komp

Simba-OS's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
Da li prepoznaje disk u BIOS-u? Različite su stvari da li računalo nalazi disk u fizičkom smislu, a drugo pronalazi li na njemu OS. Dakle, prvo pogledaj u BIOS prepoznaje li ga kao fizički prisutnog i da je postavljen kao Primary Master.

Potpitanje: da li je prije toga sve radilo kako treba i da li si što čačkao po kanti?
Simba-OS je offline   Reply With Quote
Staro 22.05.2008., 09:29   #6
citiraj
Registered User

Ma nisam baš tolko glup, nisam ništa čačkao po kanti. Kupio sam to od frenda, njemu je sve radilo. A i malo sam se zeznuo u vezi diska... Dakle mogu prikopčati ili hdd ili pržilicu sa IDE kablom i onda očitava to, ali nemogu oboje u isto vrijeme. A isto sam probao staviti sata disk unutra (sa ovog kompa) i taj sata disk je radio, ali čim sam prikopčao i pata pržilicu komp se opet restarta... Pa jel moguće da je nešto zbog tog IDEa, i jel bi trebao onda kupit i sata disk i sata pržilicu??
Staro 22.05.2008., 09:43   #7
~Kaiser_Chief~
Premium
Moj komp

~Kaiser_Chief~'s Avatar

ak ces vec ic kupovat , najbolje je da uzmes sata HDD , a prza nek bude preko IDEla
Staro 22.05.2008., 09:47   #8
Crash009
Banned
Moj komp

Crash009's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Podesi default postavke u biosu. Ako nece, onda moras imati u biosu opciju koja ti omogucava da ti istovremeno radi ATA i SATA. Ajd daj tocan model ploce pa cu ti naci kako se to zove
Crash009 je offline   Reply With Quote
Staro 22.05.2008., 09:57   #9
citiraj
Registered User

ms 7187 ovo je model ploče, a ovo šta je neko reko da prža bude prek IDEa, stvar je u tome što kad nešto prikopčam na IDE onda se to čudo počne restartat.
I još jedno pitanje, na ovom tu kompu, nov je, isto je bilo problema sa pata diskom, tj nije se moglo ništa bootat s njega, ali je disk inače sasvim normalno radio, jel možda sad isto nešto takvo, jer je disk već poprilično star u odnosu na ove komponente
Staro 22.05.2008., 10:03   #10
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Imaš IDE pržu i hard. Jesi li dobro namjestio jumpere na njima? Hard neka bude master, a prža slave.
Oglas

Oglas
Staro 22.05.2008., 10:22   #11
citiraj
Registered User

A u pravu si, jumper na prži je bio na masteru, sad je slave, ali to i dalje ne objašnjava zašto se komp stalno restarta/gasi, evo sad kad si ovo reko pokrenuo mi se čak setup od windowsa i komp se restarta, sad pomozite oko ovog, stvarno nikako ne kužim zašto? A u biosu ne stignem ništa pogledat jer se komp restarta?
Staro 22.05.2008., 10:58   #12
Crash009
Banned
Moj komp

Crash009's Avatar

temp, neispravan ram ili napajanje.
Staro 22.05.2008., 11:11   #13
citiraj
Registered User

Fala, a jel mogu nekak saznat što točno ne radi?
Staro 22.05.2008., 12:19   #14
Crash009
Banned
Moj komp

Crash009's Avatar

Temperaturu pogledaj u biosu.
Probaj posuditi od nekoga drugi ram pa stavi kod sebe.
Isto tako i za napajanje.
Staro 22.05.2008., 13:28   #15
Simba-OS
Premium
Moj komp

Simba-OS's Avatar

Citiraj:
Autor citiraj Pregled postova
Fala, a jel mogu nekak saznat što točno ne radi?
Naravno, dijagnostikom. A to znači iskopčati sve s matične i onda prikapčati komponentu po komponentu dok ne dođeš do one u kojoj je problem. krenuvši od RAM-a. To vrijedi općenito i to je dijagnostika.

Nadalje, bez ikakvih background primisli o nečijoj gluposti (nisam to ni prvi put mislio), čista mi logika nalaže da nešto jesi dirao, ako je kod njega radilo, a kod tebe ne radi. Da bismo ti mogli pomoći moramo postaviti pitanja koja tebi možda zvuče glupo, ali nitko od nas nema kristalnu kuglu.

Dakle, ono što je bitno je - zanima me da li pokušavaš bootati s istog diska koji je bio unutra dok je komp bio kod frenda, odnosno s kojeg je on bootao sistem, jesu li diskovi i optike spojeni identično kako su bili spojeni kao i dok je komp bio kod frenda i dok je radio? Ili si što mijenjao, odnosno dodavao komponente poslije?

Ponavljam, ne mislim da si glup ti ili bilo tko drugi, ali ako želiš da ti pomognemo, moraš pomoći i ti nama, odnosno pružiti maksimum informacija, jer su one jedino što imamo da bismo ti pomogli.
Staro 22.05.2008., 13:54   #16
citiraj
Registered User

Ok sorry, matična, RAM, proc, i grafička su stare, disk nije isti s kojeg je on to pokušavao bootat, on je imao sata disk, prža i napajenje također nije isto, napajenje je od 400W, a temp. u biosu ne stignem pogledat jer se komp restarta...
Staro 22.05.2008., 15:34   #17
citiraj
Registered User

Skuzio sam, hladnjak od procesora nije bio dobro namjesten.
Staro 22.05.2008., 15:42   #18
Crash009
Banned
Moj komp

Crash009's Avatar

Eto kao sto sam rekao

pregrijavanje procesora ^^
Staro 23.05.2008., 09:56   #19
~Kaiser_Chief~
Premium
Moj komp

~Kaiser_Chief~'s Avatar

a ja reko da to nije zbog Harda
jer da je zbog HDDa , mislim da mu se ni windows nebi postavio..

Zadnje izmijenjeno od: ~Kaiser_Chief~. 23.05.2008. u 21:16.
~Kaiser_Chief~ je offline   Reply With Quote
Staro 23.05.2008., 11:32   #20
Crash009
Banned
Moj komp

Crash009's Avatar

isse pa sta spammas bezveze, daj procitaj malo topic pa onda nesto napisi
Staro 24.05.2008., 22:18   #21
Simba-OS
Premium
Moj komp

Simba-OS's Avatar

Citiraj:
Autor pcgameanalyser Pregled postova
a ja reko da to nije zbog Harda
jer da je zbog HDDa , mislim da mu se ni windows nebi postavio..
Samo za info i na znanje ubuduće - ovo nije točno. Naime, ako izvadiš HDD iz jednog kompa i staviš u drugi, a konfe različite platforme, često se događa upravo to - da se sistem krene bootati, onda skuži da nekaj ne štima s komponentama, pa se restarta. I tako u nedogled. (Tip: HAL)
Staro 24.05.2008., 22:33   #22
Grofaz
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor Simba-OS Pregled postova
Samo za info i na znanje ubuduće - ovo nije točno. Naime, ako izvadiš HDD iz jednog kompa i staviš u drugi, a konfe različite platforme, često se događa upravo to - da se sistem krene bootati, onda skuži da nekaj ne štima s komponentama, pa se restarta. I tako u nedogled. (Tip: HAL)
Kad se ovo točno događa? Imao sam jedan disk, izvadio ga iz laptopa da reinstaliram windowse. Spojio sam ga ide kablom u svoj komp (tak mi je bilo najlakše nekak, nije radila optika na lapu) i instaliro winse. Nakon toga sam ga vratio u lap s windowsima instaliranim i sve radilo.
Grofaz je offline   Reply With Quote
Staro 24.05.2008., 23:55   #23
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Da, i? Ne znači da će uvijek tako biti...

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 25.05.2008., 22:30   #24
Grofaz
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2007
Mislio sam da možda postoji neko detaljnije objašnjenje, a ne da uspjeh il neuspjeh ovisi o tome jel prije instalacije windowsa pravilno izveden sioux ples za prizivanje kiše ili o žrtvovanju pravilnog broja djevica Thulsi Doomu.
Grofaz je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2008., 16:57   #25
Simba-OS
Premium
Moj komp

Simba-OS's Avatar

Windowsi, od NT verzije, imaju tzv HAL (Hardware Abstraction Layer). Radi se o svojevrsnom virtualnom računalu koje "sjedi" između software-a i hardware-a i služi za komunikaciju software-a s hardware-om. Windowsi, naime, ne dozvoljavaju programima direktan pristup hardware-u, što je dobro iz sigurnosnih razloga. Drugi razlog za postojanje HAL-a je portabilnost, odnosno sposobnost OS da se instalira na niz najrazličitijih platformi. Tijekom instalacije OS, kao što znaš, prva stvar koju winsi čine, jest detekcija postojećeg hardware-a, tako da se tijekom instalacije instaliraju driveri i ostala sranja odgovarajuća za svaku pojedinu konfiguraciju. Ovo je posebno važno za kernel, koji se prilagođava konfiguraciji. Nije isto kako će winsi komunicirati s Intelovim i AMD-ovim procesorom i kako će ga koristiti.
Tako da se može dogoditi da instalacija napravljena na jednoj platformi jednostavno neće raditi na drugoj ako prebaciš disk. Načina da sa sigurnošću znaš kad će, a kad neće raditi, jednostavno nema. Probaš, pa ako radi - radi, ako ne, stvar može popraviti "Repair", no ja bih ipak preporučio frišku instalaciju.

Ja sam nedavno prijatelju zanovio računalo. Imao je Duron 800 (ovo spada u kategoriju vjerovali ili ne ), nabavio sam mu 754 ploču, A64 3000+ i novi RAM. Disk je ostao isti, sa starom win instalacijom, grafička ista, kao i optika. Pritisak na Power gumb...POST (cpu tu, ram tu, optika i disk tu, sve ok)....početni screen windoza i onda jednostavno mrak. Onda sam probao Repair, windoze se podigle jedva nekako, ali sporo do zla boga, šrotanje po disku do besvjesti, postojeći driver za grafulju ne radi (640x480, 8 bitna boja). I ne možeš ga krstiti. Na kraju je završilo s format C: i friškom instalacijom i sad kanta leti.

Eto, tako je to. Portabilnost je 99% fantastična stvar, a 1% se dogode ovakve stvari. Mada je za mene pravilo - nova kanta - friška instalacija.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno