|
![]() |
#1 |
Od nonine sestre kunjado
Datum registracije: Dec 2006
|
Clear CMOS !
Prijateljica moli za pomoć.Komp joj ne boota uopće.. Kaže da ga pali pola sata i onda upali... ![]() Papire kaže da nema ,na matičnoj je :WinFast K7NCR18G-pro , Integrirana grafička,,.NVIDIA nForce2-GT(nForce2 IGP + nForce2 MCP-T) . Ponekad "bipne" i to je sve. Kaže da joj je neki frend prčkao po BIOSu.Komp upotrebljava dva puta mjesečno po sat vremena,a ima ga oko 3 godine., tako da više ne radi nego radi.. Dali da pokušam sa resetom BIOSa,ne znam što je taj mali radio po biosu.Nekako sumnjam i u bateriju, kaže da joj je sat i datum i godina u biosu uvijek poremećen. Pa molim za savijet...thx..
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
promjeni bateriju i probaj sa nekom drugom pa vidi,ako situacija bude ista probaj sa flashanjem biosa.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Pa naravno dda ćeš pokušati sa CCMOS kakvo je to uopće pitanje... ![]() I da ploče mogu imati problema ako su kompovi jako malo upaljeni baš radi toga jer se baterija puno troši...
![]() |
#4 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Baterija se ne troši sve dok komp fizički nije ištekan "iz struje", a do tada mu postavke čuva napajanje. greenfly, svakako prvo resetiraj BIOS i učitaj "optimized defaults" postavke pa vidi kako se ponaša. Ako je sve OK, namjesti što misliš da trebaš i gotovo.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Od nonine sestre kunjado
|
Citiraj:
Pokušao sam staviti moju bateriju u njen komp,,, ali nije bilo promjena..Vratim Njen hard u njen komp,opet neće , sa razlikom da sad nije uvijek crni ekran već ponekad piše :Sync . Out of Range,,.. Što se tiče resetiranja biosa,ne skrivam da to nisam još radio,pa bi mi trebala pomoć oko toga. Matična : http://www.leadtek.com.tw/eng/mainbo...lineid=3&act=2
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
ftp://ftp1.leadtek.com/mb/K7NCR18G/manual/K7NCR18-m_manual(E).pdf U manualu ti piše da je jumper za ccmos J10, nalazi se u donjen livon kutu, pročitaj malo, nać ćeš.
![]() |
#8 | |
Od nonine sestre kunjado
|
Citiraj:
ftp://ftp.kingfung.com/driver/mainbo...K7NCR18X_E.pdf ali ne znam gdje je....... ![]() Evo slike, pa tko zna koji je ??....... ![]() OK J13,,našao sam ga..sad...Taj jumper je (oprostite na ne znanju) sa dva "ženska "utora "nasađen" na dva (lijevi i srednji) "muška" konektora na matičnoj..... Da li da ga premjestim na srednji i lijevi???? ako da ,, da li mora komp biti pod strujom,upaljen,ugašen, koliko dugo....itd........please??
![]() Zadnje izmijenjeno od: greenfly. 07.04.2008. u 13:07. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
![]() |
#10 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Od nonine sestre kunjado
|
OK .. tako sam napravio.Sustav se podignuo,namjestio sam vrijeme i first boot u biosu. Krenuo sa instalacijom friških Windowsa,i ugasio se na F8-ici....WTF? Što da još pokušam...? EDIT : Uspio instalirati XP Pro. i sve drivere,ali čim se sustav treba restartat>ostane ugašen i moram ga upalit ručno. Nekad uspije iz prve ,a nekad iz pete...maad !
![]() Zadnje izmijenjeno od: greenfly. 07.04.2008. u 15:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Od nonine sestre kunjado
|
Citiraj:
Sistem se sad diže...ali kad je potreban Restart : nekad se restarta,a nekad ga moram ručno dizat ,i to par puta...ne znam na što da se orijentiram.. ![]() Da li postoji možda u biosu nešto za restart npr. ako je nekakav bed prilikom restarta ,, da se ugasi (shutdown) umjesto restarta.....ne znam pričam napamet,ali čudno mi je da nakon svih testova , fresh instalacije,reseta...itd , još kenja ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
i opet se time vracamo na ono sto je yedwy napisao - psu ili ploca. prvo je lakse isprobati, uzmi svoj i isprobaj ga u toj kanti od prijateljice. ako joj vise ne bude radila probleme pravac trgovina. ako bude i dalje - opet pravac trgovina samo ovaj put po MBO ![]() edit - sad sam se sjetio koja je ploca u pitanju, nist od trgovine u tom slucaju, prije na rznicu ovdje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
A jbga ja inače nevolim Leadtek ploče, grafe su im dobre ali ploče nekako baš i nisu nešto...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|