|
![]() |
#1 |
crni pas
Datum registracije: Sep 2005
|
LAN-maxTV-adsl - molim sugestiju, savjet i pomoć
evo ovakva je situacija, kroz stan mi je provučen UTP kabel, s time da iz HT-ovog ormarića dolazi glavni vod i onda se račva na tri dijela ( 3 sobe, naravno ) u sobama sam si postavio utičnice/konektore za LAN RJ-45 i sad me zanima dali je sljedeća kombinacija spajanja uopće izvediva: jednu sobu bi ostavio samo za telefon, a u ostale dvije ( radna i dnevni boravak ) bi umrežio PC i HTCP s time da bi u boravku na istoj utičnici trebao biti i max TV i HTCP, dali je to izvedivo. s time da sve može raditi simultano i max TV i LAN i net? evo kako sam to zamislio: ![]() da li bi se to dalo nekako izvesti? eh da router je d-link 584-T hvala svima unaprijed. Zadnje izmijenjeno od: glista. 23.02.2008. u 13:52. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Mislim da ćeš u dnevni boravak morati odvesti 2 lan kabela - 1 za maxTV, a drugi za LAN.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Premium
|
Mislim da ne. Pričekaj da se javi netko iskusniji od mene. Eventualno pingaj Nikky-ja koji će ti to sigurno znati.
![]() |
#5 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Da parafraziram jel me tko tražio? ![]() Ima jedno rješenje bez štemanja i provlačenja dodatnog kabela. Kao prvo se nadam da si stavio dovoljno kvalitetan kabel. Rješenje se sastoji u tome da 100 Mb lan koristi 2 parice (4 žice) od ukupno 4 parice (8 žica). Dakle kroz jedan kabel možeš "provući" 2 mreže ili 1 mreža + 1(2) telefona. Da sad ne kopiram pogledaj ovaj post:http://forum.pcekspert.com/showpost....&postcount=194 Tu vidiš da je kada koristiš 100 Mb lan par 4/5 i 7/8 slobodan tj. ne koristi se. Znači za ovu liniju prema dnevnom boravku spoji tako da "neiskorištene" parice spojiš kao još jedna mreža. Da bi lakše razumili o ćemu ja ovdje pričam evo par slika pa će vjerojatno biti jasnije: ![]() ![]() Za ostale linije spoji mrežu na odgovarajuće parove 1/2 i 3/6 a na 7/8 dovedi telefon. Jasna stvar njega ne uvodiš u mrežnu utičnicu nego "izvučeš vani" prema utičnici za telefon. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Citiraj:
Glavni vod ide na spliter. Iz splitera jedan izvod za telefon, drugi za net i maxtv. Dakle-jedan izvod iz splitera u onu sobu za telefon, drugi ide u modem. Iz modema (imaš 4 porta, dva za maxtv a dva za komp) jedan spojiš u komp, drugi u iptv uređaj. E sad-imaš soluciju da drugi port za telku spojiš na komp pa gledaš preko VLC-a ili da iz iptv boxa spojiš na još jednu telku (scartom, chinchevima, s-videom...) I u jednom ili drugom slučaju (gledao na dvije telke ili telki i kompu) ide isti program. Ne možeš sa jednim iptv boxom gledati različite kanale. Ja nisam uspio postići da mi stabilno radi sve, kad sam na netu i ide program i na telki i na kompu zrompa se prije ili kasnije...
![]() |
![]() |
#7 |
crni pas
|
znači nikky, ako sam dobro shvatio, ovaj kabel što mi ide u dnevni boravak razdvojim na dva RJ-45 konektora i to na sljedeći način: 1: bijelo/narančasti 2: narančasti 3: bijelo/zeleni 6: zeleni i 1: plavi 2: bijelo/plavi 3: bijelo/smeđi 6: smeđi ili 1: bijelo/plavi 2: plavi 3: bijelo/smeđi 6: smeđi jer se na slici ne vidi baš najbolje, a za mene je cijela ova priča jedna velika novina i nepoznanica |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
crni pas
|
Citiraj:
znači maxTV bi se jedino gledao na telki u dnevnom boravku. problem je u tome što je samo jedan kabel provučen, ali nadam se da će ova nikkyeva varijanta funkcionirati. i još jedno pitanje za sve: jel teško (nekome tko to nikad nije prije radio) zakrimpat taj utp-kabel? čisto da zanam dal da se sam upuštam u tu avanturu ili da ipak nađem nekog stručnijeg |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Citiraj:
Problema ima samo ako na kompu gledaš maxtv a spojeno je drito iz modema. Onda se ruši.
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
U cijeloj mreži koristi isti standard (T568B) prvi "lan" 1 White/Orange Transmit+ 2 Orange Transmit- 3 White/Green Receive+ 6 Green Receive- drugi "lan" 1 White/Blue Transmit+ 2 Blue Transmit- 3 White/Brown Receive+ 6 Brown Receive- Brojevi predstavljaju br. pina |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#13 |
crni pas
|
tražio sam po gradu ta kliješta al nemogu naći, odnosno imaju u vemilu ali samo za RJ 45, a meni trebaju ona koja mogu zakrimpat i telefonski kabel (za splitter) tako da mij glupo dat 150kuna za nešto s čime neću moć odraditi posao. stoga ljubazno molim ako ima netko dobre volje, a da je iz zagreba, tko bi mi posudio dotična kombo kliješta ( znači i za 8pin i za 4pin ). dođem i vratim ih isti dan. eto hvala unaprijed svima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Pevec, na odjelu alata, 150kn. Krimpa 4, 6 i 8 pinske konektore, guli i siječe žicu.
![]() |
#15 |
crni pas
|
počeo sam ovo slagati i već sam naišao na problem: naime iz onaj glavni vod, koji ide iz HT ormarića (onaj koji moram spojit u splitter) je sad momentalno spojen sa kabelom koji vodi do utičnice u radnoj sobi preko koje sam sad na netu i to na sljedeći način: dakle plava s plavom i poluplava s poluplavom: ![]() e sad, ja sam pretpostavio da onda tu plavu i poluplavu sa glavnog voda moram skrimpat u priključak za tel. utičnicu, ovako: ![]() i onda to gurnut u splitter, ali stvar ne radi. ( probao sam i obrnutu kombinaciju, prvo poluplava a onda plava) žile su naravno gurnute u srednje dve rupe u priključak. u čemu je stvar? koje dvije žile onda moram skrimpat sa tog glavnog voda za splitter? i kojim redosljedom? hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Moderator
|
Redosljed nije bitan, obe kombinacije rade. Jesi siguran da si dobro skrimpao tj. da su žice dobro sjele i spojile se u konektoru?. Ako imaš univerzalac provjeri sa ohm metrom dali postoji spoj između žice i pojedinog kontakta u konektoru. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
crni pas
|
hvala nikky evo uspijevam nešto napraviti |
![]() |
![]() |
|
|