Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.02.2008., 13:40   #1
glista
crni pas
Moj komp

glista's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
LAN-maxTV-adsl - molim sugestiju, savjet i pomoć

evo ovakva je situacija, kroz stan mi je provučen UTP kabel, s time da iz HT-ovog ormarića dolazi glavni vod i onda se račva na tri dijela ( 3 sobe, naravno ) u sobama sam si postavio utičnice/konektore za LAN RJ-45 i sad me zanima dali je sljedeća kombinacija spajanja uopće izvediva:

jednu sobu bi ostavio samo za telefon, a u ostale dvije ( radna i dnevni boravak ) bi umrežio PC i HTCP s time da bi u boravku na istoj utičnici trebao biti i max TV i HTCP, dali je to izvedivo. s time da sve može raditi simultano i max TV i LAN i net?

evo kako sam to zamislio:

da li bi se to dalo nekako izvesti? eh da router je d-link 584-T

hvala svima unaprijed.

Zadnje izmijenjeno od: glista. 23.02.2008. u 13:52.
glista je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2008., 14:10   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Mislim da ćeš u dnevni boravak morati odvesti 2 lan kabela - 1 za maxTV, a drugi za LAN.
Oglas

Oglas
Staro 23.02.2008., 14:13   #3
glista
crni pas
Moj komp

glista's Avatar

eh da tog sam se bojao, jer to nažalost više nije moguće, osim da razvalim pol stana...

znači nikakav switch il nekaj ne može pomoći?
Staro 23.02.2008., 14:15   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Mislim da ne. Pričekaj da se javi netko iskusniji od mene. Eventualno pingaj Nikky-ja koji će ti to sigurno znati.
Staro 23.02.2008., 15:17   #5
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Da parafraziram jel me tko tražio?
Ima jedno rješenje bez štemanja i provlačenja dodatnog kabela. Kao prvo se nadam da si stavio dovoljno kvalitetan kabel. Rješenje se sastoji u tome da 100 Mb lan koristi 2 parice (4 žice) od ukupno 4 parice (8 žica). Dakle kroz jedan kabel možeš "provući" 2 mreže ili 1 mreža + 1(2) telefona. Da sad ne kopiram pogledaj ovaj post:http://forum.pcekspert.com/showpost....&postcount=194
Tu vidiš da je kada koristiš 100 Mb lan par 4/5 i 7/8 slobodan tj. ne koristi se. Znači za ovu liniju prema dnevnom boravku spoji tako da "neiskorištene" parice spojiš kao još jedna mreža. Da bi lakše razumili o ćemu ja ovdje pričam evo par slika pa će vjerojatno biti jasnije:

Za ostale linije spoji mrežu na odgovarajuće parove 1/2 i 3/6 a na 7/8 dovedi telefon. Jasna stvar njega ne uvodiš u mrežnu utičnicu nego "izvučeš vani" prema utičnici za telefon.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2008., 15:47   #6
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
Autor glista Pregled postova
evo ovakva je situacija, kroz stan mi je provučen UTP kabel, s time da iz HT-ovog ormarića dolazi glavni vod i onda se račva na tri dijela

Glavni vod ide na spliter.
Iz splitera jedan izvod za telefon, drugi za net i maxtv.

Dakle-jedan izvod iz splitera u onu sobu za telefon, drugi ide u modem.
Iz modema (imaš 4 porta, dva za maxtv a dva za komp) jedan spojiš u komp, drugi u iptv uređaj.

E sad-imaš soluciju da drugi port za telku spojiš na komp pa gledaš preko VLC-a ili da iz iptv boxa spojiš na još jednu telku (scartom, chinchevima, s-videom...)

I u jednom ili drugom slučaju (gledao na dvije telke ili telki i kompu) ide isti program.
Ne možeš sa jednim iptv boxom gledati različite kanale.

Ja nisam uspio postići da mi stabilno radi sve, kad sam na netu i ide program i na telki i na kompu zrompa se prije ili kasnije...

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2008., 15:49   #7
glista
crni pas
Moj komp

glista's Avatar

znači nikky, ako sam dobro shvatio, ovaj kabel što mi ide u dnevni boravak razdvojim na
dva RJ-45 konektora i to na sljedeći način:

1: bijelo/narančasti
2: narančasti
3: bijelo/zeleni
6: zeleni

i

1: plavi
2: bijelo/plavi
3: bijelo/smeđi
6: smeđi

ili

1: bijelo/plavi
2: plavi
3: bijelo/smeđi
6: smeđi

jer se na slici ne vidi baš najbolje, a za mene je cijela ova priča
jedna velika novina i nepoznanica
Staro 23.02.2008., 16:00   #8
glista
crni pas
Moj komp

glista's Avatar

Citiraj:
Autor Jelc Pregled postova
Glavni vod ide na spliter.
Iz splitera jedan izvod za telefon, drugi za net i maxtv.

Dakle-jedan izvod iz splitera u onu sobu za telefon, drugi ide u modem.
Iz modema (imaš 4 porta, dva za maxtv a dva za komp) jedan spojiš u komp, drugi u iptv uređaj.

E sad-imaš soluciju da drugi port za telku spojiš na komp pa gledaš preko VLC-a ili da iz iptv boxa spojiš na još jednu telku (scartom, chinchevima, s-videom...)

I u jednom ili drugom slučaju (gledao na dvije telke ili telki i kompu) ide isti program.
Ne možeš sa jednim iptv boxom gledati različite kanale.

Ja nisam uspio postići da mi stabilno radi sve, kad sam na netu i ide program i na telki i na kompu zrompa se prije ili kasnije...
ja zapravo ne želim, odnosno nije mi potrebno da imam istovremeno program na telki i da na kompu u radnoj sobi, već bi htio da su mi PC u radnoj sobi i HTCP umreženi, a da istovremeno mogu gledati maxTV i ići na net.
znači maxTV bi se jedino gledao na telki u dnevnom boravku.
problem je u tome što je samo jedan kabel provučen, ali nadam se da će ova nikkyeva varijanta funkcionirati.

i još jedno pitanje za sve: jel teško (nekome tko to nikad nije prije radio) zakrimpat taj utp-kabel? čisto da zanam dal da se sam upuštam u tu avanturu ili da ipak nađem nekog stručnijeg
Staro 23.02.2008., 16:11   #9
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
Autor glista Pregled postova
ja zapravo ne želim, odnosno nije mi potrebno da imam istovremeno program na telki i da na kompu u radnoj sobi, već bi htio da su mi PC u radnoj sobi i HTCP umreženi, a da istovremeno mogu gledati maxTV i ići na net.
Uf, krivo sam se izrazio.
Problema ima samo ako na kompu gledaš maxtv a spojeno je drito iz modema.
Onda se ruši.

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2008., 16:36   #10
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

U cijeloj mreži koristi isti standard (T568B)
prvi "lan"
1 White/Orange Transmit+
2 Orange Transmit-
3 White/Green Receive+
6 Green Receive-

drugi "lan"

1 White/Blue Transmit+
2 Blue Transmit-
3 White/Brown Receive+
6 Brown Receive-
Brojevi predstavljaju br. pina
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 24.02.2008., 19:33   #11
glista
crni pas
Moj komp

glista's Avatar

još jedno pitanje: jel teško (nekome tko to nikad nije prije radio) zakrimpat taj utp-kabel? čisto da zanam dal da se sam upuštam u tu avanturu ili da ipak nađem nekog stručnijeg
Staro 24.02.2008., 19:36   #12
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Ako imaš klješta onda nije Bez njih baš i ne ide...
tor je offline   Reply With Quote
Staro 03.03.2008., 14:24   #13
glista
crni pas
Moj komp

glista's Avatar

tražio sam po gradu ta kliješta al nemogu naći, odnosno imaju u vemilu ali samo za RJ 45, a meni trebaju ona koja mogu zakrimpat i telefonski kabel (za splitter) tako da mij glupo dat 150kuna za nešto s čime neću moć odraditi posao.

stoga ljubazno molim ako ima netko dobre volje, a da je iz zagreba, tko bi mi posudio dotična kombo kliješta ( znači i za 8pin i za 4pin ). dođem i vratim ih isti dan.

eto hvala unaprijed svima.
Staro 03.03.2008., 15:02   #14
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Pevec, na odjelu alata, 150kn. Krimpa 4, 6 i 8 pinske konektore, guli i siječe žicu.
Staro 08.03.2008., 16:18   #15
glista
crni pas
Moj komp

glista's Avatar

počeo sam ovo slagati i već sam naišao na problem:

naime iz onaj glavni vod, koji ide iz HT ormarića (onaj koji moram spojit u splitter) je sad momentalno spojen sa kabelom koji vodi do utičnice u radnoj sobi preko koje sam sad na netu i to na sljedeći način: dakle plava s plavom i poluplava s poluplavom:

e sad, ja sam pretpostavio da onda tu plavu i poluplavu sa glavnog voda moram skrimpat u priključak za tel. utičnicu, ovako:
i onda to gurnut u splitter, ali stvar ne radi. ( probao sam i obrnutu kombinaciju, prvo poluplava a onda plava) žile su naravno gurnute u srednje dve rupe u priključak.

u čemu je stvar? koje dvije žile onda moram skrimpat sa tog glavnog voda za splitter? i kojim redosljedom?

hvala
Staro 08.03.2008., 22:37   #16
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Redosljed nije bitan, obe kombinacije rade. Jesi siguran da si dobro skrimpao tj. da su žice dobro sjele i spojile se u konektoru?. Ako imaš univerzalac provjeri sa ohm metrom dali postoji spoj između žice i pojedinog kontakta u konektoru.
Staro 09.03.2008., 23:25   #17
glista
crni pas
Moj komp

glista's Avatar

hvala nikky

evo uspijevam nešto napraviti
Oglasni prostor
Oglas