Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.03.2008., 07:23   #1
moonshadow
Banned
Moj komp

Datum registracije: Nov 2007
Problem oko HDD-a

ovako nabavio sam besplatno jedan hdd od 40gb...kada hard spojim u komp i pokrenem komp nece mi ga procitati na biosima samo predje preko njega kao da ga nece ucitati...u biosima mi je podeseno (auto) da se sam pronadje ali nece samo mi se komp restarta i tako 1000puta i nikada ga nepronadje...ali odem do novoga kompa gdje imam sata hdd i nekoristim ata izlaz ali sam spojio taj hdd i kada sam digao windowse prikazivao mi je hdd...fora je u tome sto nemogu nove windowse staviti iz biosa tj.(bootat nemogu) dali mogu nekako obrisati particiju u windowsima i dali mogu staviti nove windowse a da nemoram bootati

hvala unaprijed!!
moonshadow je offline   Reply With Quote
Staro 05.03.2008., 07:54   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Formatiraj taj hard, promijeni IDE kabel na drugom kompu, a vindoze instaliraj sa cd-a (prije toga u BIOS-u odredi da ti cd bude Primary boot device).
Oglas

Oglas
Staro 05.03.2008., 18:52   #3
moonshadow
Banned
Moj komp

fora je sto nemogu dici boot...nece mi ga prikazati u tome je caka
Staro 05.03.2008., 19:42   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Jesi probao zamijeniti IDE kabel ili IDE port na ploči?
Staro 05.03.2008., 20:06   #5
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Jesi li probao NE staviti na cable select, nego mu ručno odabrati. Dakle, Master, i piknut hard na kraj kabla?
Staro 05.03.2008., 21:20   #6
moonshadow
Banned
Moj komp

Citiraj:
Autor m4dm4n Pregled postova
Jesi li probao NE staviti na cable select, nego mu ručno odabrati. Dakle, Master, i piknut hard na kraj kabla?
di da u biosima podesim master i to ili...s drugim hdd i istim kablovima radi super...
Staro 06.03.2008., 12:45   #7
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Nemaš šta namještati u BIOSu. Jumper za master/slave se namješta na samom uređaju.
Kratka lekcija iz informatike: na 1 IDE port na ploči i 1 IDE kabel možeš staviti 2 uređaja. Jedan kao Master, a drugi kao Slave. Hard disk bi uvijek trebao biti master, a optika slave. Da li će uređaj biti master ili slave određuješ komadić plastike koji se nalazi na poleđini uređaja, a zove se jumper ili kratkospojnik. Na svakom uređaju je napisano koja pozicija jumpera je master, a koja slave. Obično zna pisati MA (master), SL (slave) ili CS (cable select). U slučaju da jumper staviš na CS poziciju, tada je uređaj na kraju IDE kabela master, a onaj na sredini kabela je slave. Jasnije?
Staro 06.03.2008., 12:52   #8
moonshadow
Banned
Moj komp

skontao sam ovo na jedan ide utor stavis kabal na tom produzetku imam za 2 uredjaja za naturiti...onda dalje onaj jumper jer to na hdd ima (to je neka plastikica ...ako sam dobro skontao)

EDIT: na poledjini hdd sam citao pa sam skontao kako namjestit cable select...ali kako da izvadim taj jumper popizzzzzzz**t cu nikako ga nemogu izvaditi

EDIT1: uspio sam i jumpera izvaditi i namjestio sam na maste pa na cable select pa na zadnji nacin ali nist nepomaze napise mi kod dizanja windowsa safe mode i ostalo ali kliknem da udjem u safe mod i nece kliknem da instaliram windowse neprepoznaje hdd kao nevidi se hdd odem u biose vidim da ga bios procitao ali ga nece procitati neznam zasto...ali kada ubacim u drugi komp( imam jedan sata 250gb i prikljucim na ata jos ovaj onda mi se windowsi dignu i non stop mi prolazi CHKDSK ) ako imate neki program kako da obrisem particiju direktno kod dizanja windowsa i odma da odatle stavim nove molim pomoc !!!

EDIT2: uspio sam rijesiti problem u pitanju je bio cd od windowsa koji nije bio ispravan i nisam mogo ucitati boot...tako da mi se non stop samo resetirao komp...i nije uspio naci podatke hvala vam svima na pomoci naucio sam o jumper malo

moderator moze lock

Zadnje izmijenjeno od: moonshadow. 07.03.2008. u 14:32.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno