|
![]() |
#1 | ||||||
Registered User
Datum registracije: Jun 2007
|
Overclocking AMD Athlon 3000+
Pozdrav svim korisnicima PC Ekspert foruma ![]() Imam jedan problem pa sam se malo raspitao i saznao da mi vi možete pomoći u vezi clockanja AMD-a... Probao sam malo progooglat ali nema baš niš posebno objašnjeno kako šta i gdje a vidim da se vi tu navelinko bavite clockanjem i 100x ste iskusnija ekipa od mene pa ono ako neko može pomoći i da mi malo objasni postupke bio bi mu i više nego zahvalan... Ako je i u Rijeci plačam mu cugu ![]() i ima nekih stavki objašnjeno ali kad to napravim neće mi ga dignut.... Probo sam ovako... FSB sam stavio na 266 , HT 4x i sad onaj problem Ram bus 133 ali to neznam di stoji u BIOS-ima nemogu ga nikako pronaći... I treba mi sad help ako neko može da pomogne kako šta i gdje treba napravit jer ja fakat neam pojma šta treba napravit da bi ga dignuo na 2.4... E da i treba li se dizat možda voltaža?
Hvala vam unaprijed ![]() Zadnje izmijenjeno od: The_Beast. 15.06.2007. u 16:14. Razlog: zaboravio stavit konfu:D |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Gle tema o klokanju A64 fakat ima za popizdit... ![]() ![]() Ali ajde... Trebaš dizati FSB ali trebaš paziti na dvije stvari - djeljitelj memorije i HTLa i napone... Dakle ovisno o tome kolko ti ram možepotegnuti možeš ga držati na 1:1 (to je default postavka za DDR400) tj 400, na 333, 266 ili pak većima ali o je nepotrebno... Za 3000+ (1800Mhz) dignuti na 3800+ (2400Mhz) treba ti bus od cca 267MHz... E sad to bi ti značilo da je u 1:1 omjeru mema na 267x2=534 što malo koja normalna mema može povući čak i a od boljih neće svaka bit stabilna na tome be ekstra soka (napona) ili labavljenja latencija, a često treba i voltažu proca dignuti da se mem kontroler bolje napaja... Nadalje treba NEKAD dignuti napone na procesoru, dosta Venicea i bez dizanja ide na 2400 ali većina treba oko 1.45V da bude na tome stabilna... E sad HTL - Hyper Transport Link je na tvojoj ploči po defaultu 4xFSB dakle 800 na čipsetma sa Ultra čipom je to 5xFSB tj 1000, mnoge ploče sa 4x čipsetom idu na cca 1.55-1.6V za northbridge podešenih isto kao i ulte, ali opet - ne sve, ja nemogu znati kako će se toj ponašati i da nadam se da ako misliš dizati voltaže imaš dostatno hlađenje da se to ne rastali sve skupa... ![]() Napredne postavke u biosu dobivaš sa CTRL+F1 kad uđeš sa Del (ili koja ti je već tipka za ulazak u bios) na početni ekran... Ja bi na tvom mjestu probao prvo sa ovako... Voltažu proca stavi na 1.45V, Voltažu memoije na 2.75, čipset stavi na 1.55V a HTL napone NE DIRAJ, stavi si Memory ratio na DDR333 ili kako se već kod gigabytea piše a HTL množitelj nek ti ostane na 4x u prvom pokučšaju, ako neće ići probaj sa 3x jer to mora... Ako ti ploča neda da u vrijednostima štelaš nap0ne nego imaš ono +3,+5,+10% stavi na +5% i deri...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
e coek hvala ti na odgovoru ali ja i dalje nemogu to napraviti ![]() ![]() Kada ga clockam piše mi kad izadem iz biosa "Skip overclocking 266mhz" i ode dalje ali mi ga nedigne nego mi ga spusti sa 1.81 na 1.71 ![]() ![]() A sto se tiče one voltaze sto si stavio ja za Rame imam voltazu +0.1v i + 0.2v tako nesto i za maticnu slicno... sad bas i neznam kako sta i gdje again ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
a neznam vise nisam pametan... sad sam dobio i vodeno hladenje i dobro da sam ga testiro na starom kompu jer mi je puko pleksiglas na vodenom bloku pa mi je crklo pola toga na starom kompu ali nema veze ionako je bio kanta... neznam vise sta sa tim clockanjem da napravim pokusao sam sve solucije ali bas i neshvačam šta trebam napravit -.- e da i btw. ima li itko vodeni block za neku siću ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Gle neznam nisam nikad imao ploču sa nf4-4x kod sebe na tretmanu, pa ti nebi znao reći ali znam da mnoge idu uz malo napona kao i ultre... Anyway ako ti frend kaže da je poblem sa bisom, nije nemoguće, probaj je prefleshati ali morala bi i bez nekih problema barem malo ići mada je istna da su na starim biosima i mnoge nf4 ultra ploče išle traljavo i rijetko je bilo da neka vozi preko 250, kasnije se to sredilo za veiku većinu (valjda su mjenjane latencije ili nešo) i ićle su bez frke, ako imaš najnoviji bios i svejedno ti baca, ***ga - imaš peh...
![]() |
#8 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2007
|
![]() Imam tu plocu i imao sam isti problem sve dok nisam fleshao sa biosom od ultre.Imam 3200+ i uspio sam ga natjerat na 2.8 na 1.55v(310*9). Revizija biosa ti je F6c.Nemas ga na službenim stranicama gigabyta, to je neslužbena verzija biosa.Ja sam ga nabavio od jednog tipa s foruma. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
Eto kad vec trazis max 3000+ overclock.. http://img68.imageshack.us/img68/7062/3000nw0.jpg Pogledaj to xD |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Premium
|
Citiraj:
Hvala. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Premium
|
Evo, petljajući po netu naletio sam na ovaj post: Citiraj:
Za sada dovoljno, dok ne provjerim stabilnost sistema. Da napomenem, moj bios je F6 od ultre. Temperatura je 43c pri radu, idle 37. poslije ću se poigrati sa naponima i eventualno podignuti multiplajer na x7.5 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
je,warcraft je potpuno u pravu...za te tzv. "nf4-4x" chipsete...ako imate taj chipset,i overklokirate obavezno htt na 3x....!! evo ja imam gigabyte k8ne-isto taj chipset,tak da mi je htt na 3x,inače no overclock....
![]() |
#16 |
Lucky Luke
Datum registracije: Jun 2006
|
err ti si na 754... (default htt je 4x) |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
jesam blaz-ali isti chipset ide i na s939...tak da.....da defaultu je 4x htt,al ak samo 20 mhz povisiš sabirnicu,neće bootati ploča,tak da opet....
![]() |
#18 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Khm, ponekad je bolje izrezat samo prozore koji su potrebni, nego davati SS od cijelog desktopa...NHF Warcraft... A što se OC-a tiče i Winchestera, oni su tak tu negdje išli - 1.5-1.6V i 2.6-2.7Ghz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
Datum registracije: Mar 2005
|
Warcraft, koja memorija? Frekvencija? I kakve latencije? Ja imam A8N SLI DELUXE, proc isti, mem kingmax 1gb plocica.. Dignuo sam na 267*9, mem 2.5-3-3-8 CR1, djeljitelj CPU/11 HT na 3x.., napon proc. 1.5125V E sad, buduci da sam lik koji hoce iz svojih mizernih komponenti izvuc najvise sto moze, iso sam klokat dalje.. Medjutim, ploca nece bootat windoze onda ![]() Stavio sam na 280 mhz FSB, povecao latencije na 2.5-4-4-8 CR2 medjutim nista.. I odustao.. Pa me sad zanima kak si uspio navuc prek 300 cak.. Vidim da si smanjio mnozitelj, a daj mi reci, si usporedjivao rezultate s mnoziteljem 9x, pa s 8x itd? thx |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Razultati su u potpunosti isti. Manji množitelj na procesoru mu je vjerojatno dopustio bolje frekvencije memorije (u paru sa manjim djeliteljem memorije) koje pak nije mogao imati sa 9x multy-em. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
ja imam amd athlon 64 3000+ i podesio sam u biosu na 2.2 ghz i ostavio tako , dal je to ok il se još nešto treba podesit? on inače radi na 2.0 hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Banned
Datum registracije: Feb 2005
|
3000+ inače radi na 1800MHz.Ako se ne ruši i ako si ti zadovoljan s time,onda je OK. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Registered User
Datum registracije: Aug 2007
|
Venice jezgra
Pokusao sam sve zive opcije navedene u prethodnim postovima , cak sam i fleshao bios na ultru ali nikako ne uspijevam nista dobiti. Cak i kad pomaknem fsb sa 200 na mizernih 233 , sistem se opet reboota. Evo screen proca u normal modu .. imate li ideje ? Imam Athlon 64 3000+ Venice jezgra GA-K8NMF-9 Plocu 1 GB Superam Kingmax 3200 400 Mhz SATA 120 GB WD Powercolor ATI radeon x700 256 Mb ![]() Shot at 2007-08-20 U Biosu imam slijedecu sekciju : MB Intelligent Tweaker (M.I.T) i pod-opcije : HT Frequency ratio CPU Ferquency K8 CPU Clock ratio Current DDR Speed 400 CPU/DDR Clock Ratio CAS latency (Tcl) Min RAS#Active time (Tras) Ras# to CAS# delay (Tcrd) Row precharge time (Trp) Row to row delay (Trrd) Row cycle time (Trc) Row refresh cyc time (Trfc) Read to write (Trwt) Write recovery time (Trw) Write to read delay (Twtr) Refresh rate (Tref) CPU Voltage settings Sta staviti pod svaku od ovih opcija molim Vas ? Hvala unaprijed |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
overclock postupak A64
krenimo redom, memoriju nećemo puno overclockirat u ovom slućaju: 1.1 HT Frequency ratio odmah staviti na 4 ili 800mhz 1.2 CPU Ferquency (fsb) dignuti za 20mhz (znaći sa 200 na 220) 1.3 CPU/DDR Clock Ratio postaviti na 2:1 1.4.spremiti postavke i saćekati kad se digne sistem, a zatim resetirati i ponovno ući u BIOS 2.1 CPU Ferquency (fsb) dignuti za 20mhz (znaći sa 220 na 240) 2.2.spremiti postavke i saćekati kad se digne sistem, a zatim resetirati i ponovno ući u BIOS 3.1 CPU Ferquency (fsb) dignuti za 20mhz (znaći sa 240 na 260) 3.2 CPU Voltage povisiti za 0.25V (znaći sa 1.4V na 1.425) - ovaj korak nemoraš raditi ako se sistem uredno diže i sve radi stabilno, posebno igre!gledaj da ne ideš preko 1.55-1.6V 3.3 spremiti postavke i saćekati kad se digne sistem, a zatim resetirati i ponovno ući u BIOS 4.1 CPU Ferquency (fsb) dignuti za 20mhz (znaći sa 260 na 280) 4.2 CPU Voltage povisiti za 0.25V (znaći sa 1.4V na 1.425) 4.3 spremiti postavke i saćekati kad se digne sistem, a zatim resetirati i ponovno ući u BIOS 5.1 CPU Ferquency (fsb) dignuti za 20mhz (znaći sa 280 na 300) 5.2 CPU Voltage povisiti za 0.25V 5.3 CPU/DDR Clock Ratio postaviti na 3:2 ili 3:1 5.4 HT Frequency ratio staviti na 3 ili 600mhz 5.5 spremiti postavke... FSB odnosno BUS možete dizati u koracima od 5, 10 ili max 20mhz. @thedream kingmax ddr400 nisu smeće, evo ja imam dva takva ddr400 3-4-4-8@ddr450 2.5-3-3-6, max. ddr470 2.5-3-3-6 2.6V ![]() Zadnje izmijenjeno od: Bravo. 21.08.2007. u 21:40. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|