|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2015
|
MSI R6870 pad napona
Pozdrav, nisam siguran da li je ovo ispravni podforum za ovakvu vrstu problema, ali evo. Nedavno sam kupio slabo rabljenu MSI R6870 (reference design). Moja konfiguracija:
![]() ![]() Pratio sam malo napone i struje kroz AIDU64 i primjetio sam zamjetne padove napona, posebice +12V. Grafa je spojena na direktni 1x6-pin kabel od napajanja i 1x6-pin na dual Molex (svaki na svoj kabel, ne na isti). Nemam nikakvih problema sa stabilnosti, ali se kod loada >50% događa da se vent koji recimo radi u 100% (~4600RPM) padne na 100% (~4400RPM) i mjereni napon sa +12.026V na +11.386V. ![]() Napajanje se ne grije ništa više nego inače, ne smrdi, ne iskri, ali s obzirom da je staro 2, 3 godine i mnogi bi rekli "zato što je LC Power" (iako su mi LC Power napajanja bila dugovječnija ![]() S obzirom da zasada radi je ok, ali se bojim dugoročnih posljedica. Kada dođem s posla, mogu nadopuniti to sa screenshotovima AIDE. Neznam kakva iskustva imaju ostali, da li je to uobičajeno ponašanje ili bi trebalo šibnuti bolje napajanje? I još jedna meni neobična stvar, po mjerenjima, GPU VRM u full loadu ponekad povuče i preko 50.00A struje, po specifikacijama napajanja mi se to čini daleko preko granica. Hvala na odgovorima! Zadnje izmijenjeno od: DonYenko. 25.06.2015. u 11:55. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Za otkrivanje "prave situacije" sa naponima trebalo bi potvrditi mjerenjem sa univerzalcem / voltmetrom (po mogućnosti sa par njih), ako se i tako vidi taj pad napona onda treba: - vidit koliko "traje" taj pad, jeli kratki "špic" ili trajno dok je (pretpostavljam) grafa u punom pogonu - posudit i probati sa drugim napajanjem (jače i kvalitetnije) - htio sam predložiti da ovaj 6-pin na Molex preštekaš na drugi konektor (drugi rail), međutim vidim da je psu sa jednim railom pa to otpada |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Registered User
|
Citiraj:
Za napajanje stvarno nisam siguran, kupljeno je prije 2-3 godine u Linksu kada još nitko nije znao što je ErP ili +12V1 i +12V2, pa je vrlo vjerojatno single-rail. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
Ako mjerenje potvrdi trajni pad pod opterećenjem onda imaš ove opcije: - vrati prijašnju grafu - izvadi taj "LC-boli glava" i zamjeni ga jačim i kvalitetnijim psu Vjerojatno za koliko više struje treba / više vuče nova grafa toliko "LC-boli glava" ne može isporučiti odnosno počne mu padati napon, tehnički rečeno za +12 V dozvoljeno je odstupanje ±5% (+11.40 V - +12.60 V). |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Registered User
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
Po pitanju novog psu, trebaš kvalitetnih 500 - 550 W, jedino ako je mala razlika u cijeni onda 600 W (za budućnost), malo sam pristran u korist Seasonic - a i "klonova" kao XFX, unatoč potencijalnom coil whine, ja imam "stari" S12 II Bronze (SS-520GB) koji nije nikad "pjevao", isto tako pogledaj Fortron Raider S 550 / 650 i sl. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
S jednim danom zakašnjena, javljam rezultate mjerenja. Mjerio sam unimerom na PCI power railovima i izmjerio IDLE i LOAD. Po tome gledajući softver laže za oko 0,1V na idleu i 0,4V na full loadu (FurMark 1080p). AIDA64 na sve to skupa bilježi ovoliko Još napomena, izmjereno je 72A struje na VRMu i samo 85W potrošnje struje, efektivno bi rekao da bi to više bilo oko 200W, ali eto dokazano softver laže. Nakon mjerenja, rekao bi da je napajanje ok, čak me je i iznenadilo s obzirom da već ima sati i sati rada u sebi, a govorimo o LC Poweru ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Citiraj:
Generalno ne vjerujem softwareu, ali moguće je da ima šiljaka (a šiljaka se bojim, hebeš steady state razine) pa možda bolje zamijeniti PSU s nečim iz Nikkyjevog posta. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
Istina vataža izgleda da stoji. Što se tiče šiljaka, ako ih i ima, radi se o varijacijama od 0.00X V s obzirom da sam točno pratio sa spojenim unimerom na idleu i gledao pad napona do mjere 100% loada i napon je stabilan cijelo vrijeme.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Registered User
|
A da, takvih mogućnosti, entuzijazma i viška vremena nemam. Svakako ću u neko doba pribaviti drugu marku napajanja. Hvala na pomoći |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|