Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.11.2012., 22:33   #1
gamingsoul
Registered User

Datum registracije: Nov 2012
Unhappy (riješeno) Problemi s bootom

Pozdrav,
dobio sam "zadatak" da na prijateljevu staru mašinu instaliram WIN XP, uz potpuno brisanje svega što se nalazilo na hard disku. Kako bi to napravio, trebao sam prvo umetnuti novi CD Rom Drive, pošto je u starom nešto puknulo. Ja sam sve to uredno spojio, pokrenuo stari Windows, ubacio novi CD s windowsima za instalaciju, I Drive je učitao CD, te je instalacija počela.
Prema proceduri, PC se restarta, te se instalacija nastavlja tako da PC boota direktno sa CD-a, gdje su nastali problemi.
Iako CD ROM Drive radi te učita CD, boot ga ne prepoznaje. Kada odem u F2 setup kod paljenja PC-a, pa pod kategoriju Boot, ne nalazi mi CD ROM DRIVE.
(Ono kad mogu odabrati 1st device, 2nd device.., tamo ga ne nalazi).
I tako ja ne mogu instalirati Windows. Ako bi itko mogao pomoći, bio bih zahvalan, a evo podataka koji bi mogli pomoći kod pomoći ;

-CD Rom Drive je LG-ev, neki klasićni za 200-tinjak kuna
-Da bi ga spojio morao sam na matičnu spojiti i karticu poput ove ( http://www.gophoto.it/view.php?i=htt...le661-3174.jpg ) , jer njegova mašina ima zastarjele utore, pa mi je trebala ovakva s modernijima.
-Svaki CD učita savršeno, mogu pržiti, otvarati..svaki CD, no računalo ga ne prepoznaje kao "hardware device" za boot.

Unaprijed hvala
gamingsoul je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2012., 22:36   #2
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Ocito da taj kontroler nije bootabilan.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.11.2012., 22:40   #3
gamingsoul
Registered User

Hm, to mi uopce nije palo na pamet,
i što bi se sada moglo poduzeti u vezi s tim? Neki savjet?
Staro 16.11.2012., 22:47   #4
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Ili kupiti stariji model dvd-roma ili nabaviti bootabilan kontroler. Bilo je o tome rijeci na forumu, probaj u trazilici pronac i linkovi su bili na odredjene modele koji su bili bootabilni.

Ovi jeftiniji najcesce nisu bootabilni.

Ili ako eventualno ima mogucnosti bootanja sa usb uredjaja, napravis usb stick sa instalacijom windowsa.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2012., 22:50   #5
gamingsoul
Registered User

Hvala na brzom odgovoru, zapravo je stvar vrlo jednostavna, ali mi uopće nije pala na pamet. Vjerojatno ću mu reći da nabavi neki bootabilni kontoler.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno