Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Intel
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.05.2005., 01:44   #1
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
Question Koji hladnjak za LGA775 preporučujete?

pozdrav svima,

Imam Intelov proc (2,8 GHz) s LGA775 "rupom" i Prescott-ovom jezgrom....sve radi ok, temperatura proca je u "idle modu" cca 47°C, što nije puno za taj proc....hladnjak je Intelov koji sam dobio sa procom i u "idle modu" se vrti na cca 2160 RPM-a....ne buči jako al se čuje (vjerojatno, dijelom, i zato jer imam prosječno Chieftecovo kućište bg-01bbsl-u-w, midi dragon). Matična je intelova D915PGN (i915P chipset).....mene zanima koji bi mi vi hladnjak preporučili a da je bolji i tiši od moga i da nije jako skup.....

Mario
gnomisa je offline   Reply With Quote
Staro 25.05.2005., 08:07   #2
Darth Vader
Dark side Moderator
Moj komp

Darth Vader's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Freezer 7, necujan, cca 160 kn! Odlicne performanse, lagana montaza.
Oglas

Oglas
Staro 25.05.2005., 22:57   #3
LuXor
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2004
>Svi pohvališe Freezer,
pa bi ga mogao uzeti
da ohladiš svoj...........
uzavreli silicij!

Evo male pjesmice. Koja sve govori.

LuXor je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2005., 19:47   #4
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

hvala na pomoći, a sad evo mojih rezultata:

Fan control u BIOS-u isključen:

Freezer 7 (cca 2400 RPM-a): idle/load = 42-43/53 °C

u idle modu bučniji nego intelov (intelov sa uključenim fan controlom) ali je i puno manja razina temp proca u load modu (u idle modu nešto manja razlika)

Fan control uključen (vrti se na manjim okretajima u idle modu a povećava se kako se proc opterećuje: idle/load 750/1200 RPM kod Freezera

Intel stock: idle 47-48°C
load 63°C

Freezer 7: idle: 49-50 °C - jednako se čuje kao i Intelov hladnjak
load: 60 °C - osjetno tiši od Intelovog

zaključak: najveća prednost freezera 7 u odnosu na intelov hladnjak je u razini buke kad je proc pod većim opterećenjem....u idle modu razlika u buci je nikakva.....s druge strane Freezer 7 je u idle modu glasniji od intelovog hladnjaka kad je isključen fan control a u full load modu je tiši od Intelovog ...iznenadilo me kako se Freezer 7 čuje u idle modu u oba slučaja...mislio sam da će biti tiši s obzirom na recenzije na netu - koje su sugerirale takvo ponašanje - pa ipak nije tako "bešuman", čak suprotno....

..btw, sami propeler Freezera 7 je manji nego intelov pa je logično da je i glasniji

na kraju možemo reći da dati 160 kn za Freezera je čista - pušiona...posebno meni kojem su u Linksu uvalili zadnji primjerak a i pasta je ostala netaknuta (hm hm kao stavili su svoju a ja brijem da je ostalo ono kaj je bilo od intela)...živjela Hrvatska....

pozdrav

Zadnje izmijenjeno od: gnomisa. 05.06.2005. u 16:07.
Staro 05.06.2005., 16:42   #5
Ziiky
Premium
Moj komp

Ziiky's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Imam isti procesor 2.8@3.0 prascott-LGA775 i ja sam sebi stavio, naravno, ZALMANA CNPS7700-AlCu. Evo sada u idle vrti 750rpm i drži 42 stupnja.....load cca1400rpm 56-59stupnjeva. Ventilator je 100% nečujani u load a pogotovo u idle modu. Ima veliki 120mm fan i dobijes sa njime postolja za sve utote tako da ga možeš danas-sutra seliti na drugi proc. Ja bi ti ga toplo preporučio u kombinaciji sa pastom Arctic silver5. Jedino sto je duplo skuplji, ali mislim da je bolje dati više para pa imati pravu stvar nego ovako popušiti na nekom trecerazrednom proizvodu. U biti tih 160kn je sada puno skuplje od 300kn uzevši u obzir to da nisi zadovoljan.
Ziiky je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2005., 18:15   #6
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
@ziky:

Freezer treče razredan proizvod -> LOL
zalman na 1400rpma nečujan -> LOL
dati tolo love za LOŠ kuler -> LOLčina

@gnomisa:
Probaj skinut kuler, počistiti i njega i proc. Nanjet mali sloj fine paste i metnut ga natrag gore, pa onda dat ocijenu koleru. I da ak ti je intel stock tih, onda ti fakat treba slušni aparatić.
Fleks je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2005., 18:19   #7
Darth Vader
Dark side Moderator
Moj komp

Darth Vader's Avatar

i ja isto nerazumijem to da ti je freezer glasan na vecim obrtajima. Mislim cuje se lagano poviseje okretaja ali nenako neki iritantan zvuk. Mozda su ti nesto uvalili.

I da kontam da ti bas prije par dana i nije bio takav post vidim da si nesto mjenjao. Nekako se sjecam da i nisi tako lose ocjenio freezer.
Staro 05.06.2005., 18:30   #8
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

i meni se čini ko da je nešto mjenjano sad kad si reko. Nisam povezo odma.
Staro 05.06.2005., 19:11   #9
Ziiky
Premium
Moj komp

Ziiky's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Fleks
@ziky:

@gnomisa:
Probaj skinut kuler, počistiti i njega i proc. Nanjet mali sloj fine paste i metnut ga natrag gore, pa onda dat ocijenu koleru. I da ak ti je intel stock tih, onda ti fakat treba slušni aparatić.
J.bi ga kad ti kažem da se nečuje onda se necuje.

A Freezer sa onim 80mm fanom (koliko sam vidio na slikama) nikada se neće moći mjeriti sa 120mm fanom u Zalmana, a kamoli u količini buke koju proizvodi.

Btw ako ćemo gledati po specifikacijama razina buke koju freezer 7 proizvodi je 1.2 sone = 48db, a kod Zalmana 7700 je puna manja...20-30db.

I nema teoretske da taj drži temperaturu na 600-800rpm, a uz to Zalman zbog same svoje konstrukcije hladi i grafulju i memoriju i chipset. :clap: Jednom riječju dvije ventuše koje se ne mogu uopće uspoređivati. Nemam šta više pisati....ko da uspoređujem Fiću i Mercedesa.............haha
.......................
Kod dečka lako može biti problem u pasti jer koliko sam shvatio nije sam stavljao cooler, a dobio je nazad nedirnutu pastu. Bilo bi mu dobro sve to ponovo rastaviti, počistiti pa staviti pastu i cooler nazad lijepo po PS-u........

CPU: Intel™ i5@3,0GHz & CM Hyper EVO 212+
MBO: MSI Mortal
RAM: Crucial DDR4 8gb
GPU: Gigabyte GF GTX 1050 ti
HDD: SSD 128gb + WD blue 1TB
RW: LG
MON: Acer 24"
CASE: Antec Fusion Remote Max
PS: Fortron 550w modular
KB+MICE: Logitech™ K800 illuminated & G500
NAS: Synology 210j WDred4TB
HEADPHONES:Bluedio t3 plus BT

TV: Philips 55pus7805
REC: DENON x1600H
ZVUČNICI: Q Acoustics = QA3050i, QA3010i, QA3090i
SUB: SVS PB1000
MEDIAPLAYER: CoreELEC @ BeeLink GT King

Ziiky`s HTPC (some kind of it) ... LINK na topic

Trenutno ništa ...

Moje njuškalo

Ne svađaj se sa budalom jer će te spustiti na svoju razinu i pobijediti iskustvom

Zadnje izmijenjeno od: Ziiky. 05.06.2005. u 20:01.
Staro 05.06.2005., 22:40   #10
Darth Vader
Dark side Moderator
Moj komp

Darth Vader's Avatar

DEcko decko google google!!

Zalman
http://www.silentpcreview.com/article209-page4.html

Freezer

http://www.silentpcreview.com/article223-page4.html

Dakle Zalman od 22-38, Freezer od 17-33
Oglas

Oglas
Staro 05.06.2005., 22:51   #11
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Ziky kolko si ti sranja nadrobio u jednom postu.
Staro 05.06.2005., 23:45   #12
Ziiky
Premium
Moj komp

Ziiky's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Darth Vader
DEcko decko google google!!

Zalman
http://www.silentpcreview.com/article209-page4.html

Freezer

http://www.silentpcreview.com/article223-page4.html

Dakle Zalman od 22-38, Freezer od 17-33
Da moooožda taj Freezer 4 ali Freezer 7 o kojem je ovdje riječ...

http://epowerhousepc.com/product_inf...roducts_id=544

Trenutno ništa ...

Moje njuškalo

Ne svađaj se sa budalom jer će te spustiti na svoju razinu i pobijediti iskustvom
Staro 05.06.2005., 23:50   #13
Darth Vader
Dark side Moderator
Moj komp

Darth Vader's Avatar

Citiraj:
Originally posted by ziky
Da moooožda taj Freezer 4 ali Freezer 7 o kojem je ovdje riječ...

http://epowerhousepc.com/product_inf...roducts_id=544
Covjece isti je cooler samo su drugciji nastavci za montazu. Stavljo sam i na s478 i na moj s775 pa znam. I cooler je deginitivno tisi od zalmana!
Staro 06.06.2005., 00:09   #14
Ziiky
Premium
Moj komp

Ziiky's Avatar

Citiraj:
Covjece isti je cooler samo su drugciji nastavci za montazu. Stavljo sam i na s478 i na moj s775 pa znam. I cooler je deginitivno tisi od zalmana!
Znam.....vjerovatno ga ti imas ćim ga toliko braniš. A ćuj čovjek sam kaže da je popušio što ga je uzeo (vjerovatno si i ti pa se tješiš) Haha...šta ja tu imam više za reći. A dao je sasvim logičnu konstataciju, manji fan više buke veći fan manje buke. A lako je naći linkova, prvi koji sam stisnuo dao je drugačije rezultate od ovih gore. Bitno je sta ti čuješ a šta ne..........btw skini slušalice sa ušiju dok određuješ glasnocu coolera....................

Trenutno ništa ...

Moje njuškalo

Staro 06.06.2005., 00:47   #15
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Citiraj:
Znam.....vjerovatno ga ti imas ćim ga toliko braniš. A ćuj čovjek sam kaže da je popušio što ga je uzeo (vjerovatno si i ti pa se tješiš) Haha...šta ja tu imam više za reći. A dao je sasvim logičnu konstataciju, manji fan više buke veći fan manje buke. A lako je naći linkova, prvi koji sam stisnuo dao je drugačije rezultate od ovih gore. Bitno je sta ti čuješ a šta ne..........btw skini slušalice sa ušiju dok određuješ glasnocu coolera....................
Trolčino slušaj me sad pažljivo.

120mm coler na 1400rpma i 80mm coler na 1400rpma nisu jednako glasni. Kapiš? 80mm coler je _tiši_ 3 puta. 120mm cooler iznad 1000 rpma se čuje. Prestani drobit gluposti.
Staro 06.06.2005., 01:14   #16
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Fleks
@ziky:

@gnomisa:

ma kuler je čist i nov..problem je vjerojatno u tome kaj su ga uvalili onak na brzaka bez da su stavili novu pastu....a i bio im je zadnji primjerak..neznam...fakat je glasniji od intelovog u idle modu - pa nisam gluh....ma jebem ja prescotta uzet ću venice za kojih par tjedana pa nek ide sve u pizdu materinu...post sam editirao jer sam kasnije dobio prave rezultate
Staro 06.06.2005., 07:28   #17
Darth Vader
Dark side Moderator
Moj komp

Darth Vader's Avatar

Citiraj:
DA i mam taj kuler. Pa? Necu valjd pricat nesto o necem sta nemam i sta necujem? Kazem ti nabrijanovicu da se fan necuje, a s intelovim coolermom nema se smisla ni usporedivat. Proslo mi je bar 10 coolera kroz ruke dok sam naso tihog i efikasnog za Prescotta tak da znam sta pricam. Ima jos ljudi na forumu Freezer pa otvori topic pa pitaj pas vidit sta ce ti rec.

BTW stavi godinu rodenja u info, kladim se da si neko nabrijano djete il isfrustrirani decko kojeg su svi macolirali u skoli pa se sad tu doso pravit pametan.
Staro 06.06.2005., 09:15   #18
del
Premium

del's Avatar

Datum registracije: May 2004
del je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2005., 10:04   #19
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Ne. al kužim da si popušio hoax.
Staro 06.06.2005., 12:31   #20
Isus
Headbangig Grunf!
Moj komp

Isus's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
khm Hyper 48khm
Grunf je moj idol!
Moji Grunf type modovi
NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster!
Alfisti site, Alfisti forum
Isus je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2005., 14:37   #21
Ziiky
Premium
Moj komp

Ziiky's Avatar

Citiraj:
DA i mam taj kuler. Pa? Necu valjd pricat nesto o necem sta nemam i sta necujem? Kazem ti nabrijanovicu da se fan necuje, a s intelovim coolermom nema se smisla ni usporedivat. Proslo mi je bar 10 coolera kroz ruke dok sam naso tihog i efikasnog za Prescotta tak da znam sta pricam. Ima jos ljudi na forumu Freezer pa otvori topic pa pitaj pas vidit sta ce ti rec.

BTW stavi godinu rodenja u info, kladim se da si neko nabrijano djete il isfrustrirani decko kojeg su svi macolirali u skoli pa se sad tu doso pravit pametan.
Uopće se ne zelim svadjati s tobom....ti preferiraš freezera ja zalmana i dobro....
Samo me smetala činjenica da je dečku data preporuka jednog jedinog coolera, ko da prugi ne postoje, a ima toliko dobrih. Zbog toga sam se i registrirao a inače pratim forum jaaako dugo, ali pasivno i informatika mi je ljubav iz doba spectruma i comodorca. Šta si odma zapjenio čim neko ne dijeli tvoje mičljenje. Btw zemljak 76. sam god.

Trenutno ništa ...

Moje njuškalo

Staro 06.06.2005., 15:10   #22
Darth Vader
Dark side Moderator
Moj komp

Darth Vader's Avatar

Da ok! Al prvi si ti poceo sa arogantnom spikom koda je ono i zalman jedini nasvijetu. Uglavnom da se nesvadamo evo jednostavan i 100% tocan zakljucak.

Coolera za proc bogu havala ima koliko ti srce hoce. Zalman je svakako top prvi u klasi. No jako je skup tako da su uvijek zanimljivije alternative. Freezer je svakako jedna od njih. Ja sam se svoumio izmedju Zalmana i Freezera. Odabrao sam Freezer onako zbog preporuke ekipe, na rizik i nije mi se bas davalo 360 kn i nije mi se skidala ploca da stavljam Zalmana. Ja sam super zadovoljan. Inace konfa mi je bila uasno glasna i kroz nju je proslo brdo collera od coolermastera, tt-a, i na kraju ostade freezer. Zalmana nisam probao al sam ga Doslovce cuo kod frenda tak da me to odbilo.

Ak budes imao priliku poslusaj freezer pa ces promjenit misljenje jer je stavrno tih ili ja imam neki vanserijski model.

Nemam problema s tudjim misljenjem cak stovise samo nevolim one fore kao ti si se zezno pa nes priznat, pa nemos ti usporedit sa zalmanom, .....

Inace comodore rules!
Staro 06.06.2005., 23:04   #23
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

daklem, skinuo sam hladnjak....i sve štima na prvi pogled, pasta je bilo OK stavljena, hladnjak dobro legao itd itd.....očistio sam sve i stavio origigi pastu od Freezera 7....sve ponovo montirao i testirao i čik pogodi - sve po starom....

pod pretpostavkom da je moj primjerak hladnjaka potpuno ispravan evo mojih rezultata nakon pregleda i ponovnog spajanja......

Fan Contrlol uključen: Freezer 7(cca 750 rpm) u idle modu tiši od intelovog hladnjaka no temp malo viša nego kod intelovog
load mod: radi na cca 2400 rpm-a i temp proca je niža nego kod intelovog hladnjaka, također i znatno tiši od intelovog (intelov je tu znao i gotovo zaskvičati kao mali motor)

Fan control isključen: Freezer 7 (radi non stop na cca 2450 rpm) čuje se kao i Intelov hladnjak (možda i malo bučniji ali frend veli da nisam normalan, da imam uho špijuna :-))) al meni se čini da je intel tiše radio u idleu jebiga) i manja temp proca nego kod intela - cca 43-44 °C

load: ovdje je Freezer tiši (nego intel sa fan controlom u loadu) i hladi bolje za par stupnjeva....

da sumiramo..sa fan controlom tiši (stvarno tih!) i lošije hladi u idle modu, a u load modu znatno tiši od intela i malo bolje hladi

sa isključenim fan controlom u idle modu glasa se kao i intelov (intelov sa uključenim fan controlom) i malo bolje hladi, a u load modu bolje hladi i tiši

sve u svemu jebeš proc koji ne možeš pošteno overclockat i za koji moraš kupiti neki skupi hladnjak da hladi relativno tiho i dobro...kao nekad za stare athlone xp.....

fakat neznam što bih rekao sada...neki vlasnici freezera 7 su mi se javili i vele da im je gotovo bešuman i da drži vrlo niske temperature..ja imam potpuno suprotno iskustvo....jel su mi možda u Linksu nehotice uvalili neispravno - neznam - ovo je bio zadnji primjerak koji su imali na lageru kad sam ga tražio....neznam....da li da ih molim da mi daju Zalmana a da ovog uzmu pod račun....hoće li oni to htjeti...molio bih neki savjet jel nisam zadovojan...

btw, dok sam kupovao ovaj proc nije bilo athlona 64 po nekoj normalnoj cijeni, a pogotovo ne sa venice jezgrom....a to je upravo ono što ću kupiti slijedeće....jer ovaj se proc jako grije pod defaultnom voltažom i brzinom i neda se overclockati (bar ne u pravom smislu te riječi)

pozdrav

Zadnje izmijenjeno od: gnomisa. 06.06.2005. u 23:23.
Staro 06.06.2005., 23:21   #24
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Isus
khm Hyper 48khm
Ahhhh. I ja bi to. Malo je mučo dinero, ali uffff : nuts : : nuts : : nuts :
Staro 06.06.2005., 23:48   #25
Darth Vader
Dark side Moderator
Moj komp

Darth Vader's Avatar

stavrno cudno. mene je isto prcalo jerm mi nije dobro legao cooler. ja sam ga pricvrstio i probo ruko bio je cvrst al treba kad guras stopice bas onako puknit. Malo sam silovo tri su sjela savrseno a ovaj cetvrti nije puko al sam se bojo dalje silovat da nepukne maticna. Hebiga ko ce ga znat.

Meni su tem od 38 - 45 idle ovisi o temp sobe jer sam na zadnjem katu, load 55 - 59.
Staro 07.06.2005., 01:11   #26
Ziiky
Premium
Moj komp

Ziiky's Avatar

Stvarno čudna stvar ako ruči ko intelov fan...........moja kosilica je tisa od njega. Malo glupo, ali probaj ga čvrkati da čuješ ima li kakvih vibracija, dali je kompaktan. Ako me razumiješ.....

To je bila sasvim logična stvar da se stanje neće promjeniti sa deinstai/instal fana, tu si jedino mogao dobiti na kojem stupnju. A ovo da ga probaš zamjeniti,što nebi pokušao. Meni ovi iz Vemila uzmu sve nazad ako se ambalaža netreba trgati (neke plastične kutije budu zavarene). Samo kod Zalmana moraš biti 100% siguran da ti stane na matičnu, odnosno u kučište jer hladnjak mu je stvarno ogroman. Meni je sjeo za picinu dlaku, a imam midi tower. 5mm ga dijeli od PSU

Trenutno ništa ...

Moje njuškalo

Staro 07.06.2005., 01:26   #27
Ziiky
Premium
Moj komp

Ziiky's Avatar

Darth Vader

Dobro sad to smo riješili i uopče mi se neda raspravljati o tome jer moje mišljenje nemože promjeniti 100 takih ko ti, a vjerovatno ni tvoje 100 ovakvih ko ja

Nego reci mi (vidim da imaš radeonku sa VIVO-m) jel te zajebava kada radiš capture. Meni radi sve 5 kada koristim Windows movie maker, ali kada capture radim sa Power Directorom koji sam dobio uz GeForce izbacuje mi blue screen error. Znam da ovo nije teme......onako usput.

Trenutno ništa ...

Moje njuškalo

Staro 07.06.2005., 09:55   #28
Darth Vader
Dark side Moderator
Moj komp

Darth Vader's Avatar

Ja sam radio capture sa FlyDS programom i nisam imao nikakvih problema.
Pogledaj mozda (ako nisi) u helpu od programa jel pise sta. Meni je ekran bio plav dok nisam prebacio na S-video opciju i onda sve sljaka. Nije mi javljalo nikakve erore. Probaj s ovim FlyDSom meni je ok i i cito sam da je dosta hvaljen. Probao sam bio sa Vin DVD Creatorom radit capture al me on zezao sa crnom slikom i nekim sarama pa sam ga lagano odj. Uz FlyDS sam koristio onaj MOrgan codec, Razor lame i Virtual dub mode.
Staro 07.06.2005., 20:37   #29
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

ne bi bilo fer a da ne spomenem dečke iz Linksa i njihovu reakciju.....naime, odlučio sam ipak otići i reklamirati i dečki su sve ponovno montirali i tastirali temperature pa evo mojih rezultata koje sam maloprije dobio kada sam došao doma....sa isključenim fan controlom freezer 7 se ne čuje jako (radeći na 2400 rpm-a) i hladi proc odlično: idle/load 40/50...sa uključenim fan controlom freezer radi tiho u idle modu na 780 rpm-a i temperatura proca je 45/46 a u load modu (1500 rpm) hladnjak i dalje tih a temp proca je max 59.....sve u svemu fina promjena...posebno se vidi razlika u buci kod punog opterećenja procesora na dulje vrijeme gdje se intelov proc cuo tako glasno kao da je neki mali elektromotor instaliran u kućištu

konačno sam pozvao i frenda koji ima intelov stock hladnjak i Prescotta i veli mi da se u idle modu freezer čuje otprilike kao i njegov intel (ja i dalje mislim da se čuje mrvicu glasnije)...za load veli da je freezer puno tiši (s čim sam se i ja složio), da njegov hladnjak ponekad vrišti nakon dužeg većeg opterećenja proca(baš kao što je i meni)......i još nešto---našao sam na netu par recenzija di vele da treba proći oko 7 dana prosječnog korištenja da Freezer dobije punu "snagu" odn da onda još bolje hladi

Zadnje izmijenjeno od: gnomisa. 07.06.2005. u 21:14.
Staro 07.06.2005., 22:14   #30
Darth Vader
Dark side Moderator
Moj komp

Darth Vader's Avatar

Govorio!
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje