|
![]() |
#1 |
Resistance is futile
Datum registracije: Oct 2003
|
![]() Došlo je vrijeme da i ja malo prčkam po kompu sa lemilicom, pa tako, odlučio sam se napraviti VDIMM mod na svojoj ploči (ABIT NF7-S). Razlog zašto se u to uopće i upuštam je taj da imam Corsair memu iz siga koja sa svojim čipovima (rev1.1, ne znam jesu li BH-5 ili BH-6) stoji "neiskorištena" sa svojim ogromnim potencijalom. E pa da tome stanem na kraj, našao sam univerzalnu shemu koja RAMu daje 3.3V bez obzira kako je podešeno u BIOSu. U biti, 3.3V pin od napajanja direktno se spaja na jedan pin od DIMMa. Vrlo jednostavan mod i lagan za napraviti. Zanima me tko se je pozabavio sa tim modom, jer kada sam spojio sa žicom te pinove i vratio ploču natrag u komp, sve uredno zašerafio i nadao se najboljem, dočekalo me iznenađenje. Kada sam na napajanju sklopku prebacio iz položaja 0 u položaj 1, što znači da je tada ploča pod naponom (svijetli crvena ledica na njoj), bez da sam uključio komp da se počne bootati, konstantnim prodornim pištavim zvukom oglasila se ploča. Na moje iznenađenje, brzo sam ugasio napajanje i pokušao ponovno upaliti komp, ali isti pištavi zvuk se javljao dok got je ta žica bila spojena. Kada sam već popizdio od tog tuljenja, odlemio sam tu žicu i sve se vratilo u normalu. Nikakvog pištanja nema, ali nema ni 3.3.V za moj RAM. Dajte svoja iskustva sa tim modom i je li se i vama javljao taj problem, te kako riješiti to tuljenje. Link na opis VDIMM moda: http://www.phoronix.com/scan.php?pag...&item=29&num=1 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Headbangig Grunf!
Datum registracije: Aug 2003
|
odi na xtremesystems i tam pitaj ekipu. Ziher će znat odogovor.
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Sep 2003
|
Ja sam 2 puta napravio taj mod tako da sam zalemio najobičniju žicu na ta mjesta i izolirao od mogučih kratkih spojeva. Uglavnom meni je odmah proradilo, prvi put sam dobio 3.23 a drugi 3.2 za memu. Inaće tada sam prvi put uzeo lemilicu u ruke.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
...i ja imam taj mod na Soltekici i sve radi OK možda ti se prilikom vračanja pločeu kućište žica kratko spojila s drugim pinom na DIMM-u Jesi li izolirao mjesto gdje si lemio? probaj prije bootanja očistiti CMOS (brišeš postavke u bios-u putem jumpera ili vađenjem baterije) onda bi se trebala bootat
![]() |
#5 |
Resistance is futile
|
Hmmm, evo slike prema kojoj sam ja spajao pinove (u attachu). Spojio sam prema slici pinove i ploča je počela tuliti. Odlemio sam onu manju žicu koja služi za stabilizaciju napona, ali opet je ploča tulila. Kada sam na kraju odlemio i onu preko koje RAM dobiva 3.3V ploča se smirila, ali ništa od "visokih" voltaža, jer se sve vratilo u početno stanje. Može li uzrok biti što sam koristio pretanku žicu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
nema veze debljina ..3,3v bi i jedna licna prenjela... da nisi fulao žicu s napajanja...3,3v su one tri posljednje (obično narandžaste) jesi li probao s resetiranjem BIOS-a kažem ti ja imam Corsaira PC3200 rev1,1 (bh6) i to mi radi super..dajem oko 3,23v DIMM-u
![]() |
#7 |
Resistance is futile
|
Ma nisam žice fulao, baš tak glup nisam ![]() Na tom pinu od napajanja je narančasta žica, a i smeđa koja je sence wire kao na onoj slici koju sam postao. Mod je full jednostavan i zato mi je čudno što od prve ne radi, bar kod mene. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
....fakat ne znam zašto bi još zezalo... probaj još jednom pa javi što će bit...možda uspije ![]()
![]() |
#9 |
Resistance is futile
|
Ma jedini zajeb mi je što moram vaditi ploču van, pa onda sve vraćati natrag da bi provjerio... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||||||||||
Moderator
Datum registracije: Jan 2003
|
A onda probaj ovaj malo kompliciraniji nacin a po meni i bolji, on bi ti trebo radit http://www.motherboardfaqs.com/abit/abit_mods_vdimm.htm
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Resistance is futile
|
Jebo me pas, ali ja stvarno ne kužim u čemu je problem ![]() Danas sam 4 puta vadio, lemio i stavljao ploču natrag u komp. Isprobao sam nekoliko varijanti VDIMM moda, ali uvijek se javi ono nesnosno tuljenje kada spojim komp i stavim ga u "stand by" mod. Nisam ni pokušavao ga upaliti jer to tuljenje mi diže kosu na glavi ![]() Izgleda da čim spojim pin od 3.3V od napajanja na bilo što, to uzrokuje tuljenje. Zašto je to tako nemam pojma, ali več sam poludio od toga. Odustao sam od tih modova sa direktnim lemljenjem 3.3V pina i sada ću isprobati kako radi ovaj mod koji je predložio Srky. Nabavio sam potreban pribor i kad ponovno nađem vremena bacit ću se na posao. Dobra strana tog moda je da ne moram vaditi ploču, već mi se zgadilo ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||||||||||
Moderator
Datum registracije: Jan 2003
|
Javi nam kak je proso mod kad ga poslozis i samo pazljivo radi da nebude dima ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|