|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2010
|
napajanje ili nesto drugo
prije svega pozdrav svima. procitao san ovdje par prijava sa slicnim simptomima. imam jedan komp star 4 god; dosada je radio bez ikakvih problema. pred par dana dok sam bio doma u odredenom trenutku dok je komp bio pokrenut (ili dok se bootao ili je cak bio ugasen -ne sjecam se tocno)iz susjedne sobe sam cuo konstantni beeper- sigurno vise od 20-30 puta (napajanje?)tako da sam zapamtio da se cuo u ritmu svako jedne sekunde; sad dok ovo pisem sam se sjetio da je vjerojatno bio upaljen jer sam onda stisnija power botun da ga ugasin. nakon toga san ga ponovno upalio iradio je normalno. pred par dana san isao na put i u meduvremenu su mi javili da komp ne radi. dosa sam doma i situacija je takva da kad ukljucim komp: -nema beepa; ventilatori se pokrenu; -nakon par sekundi se komp izgasi i onda opet pocne paliti i tako u nadogled - osjeti se blagi smrad (mozda iz napajanja) -nadalje komp i kad je iskljucen na stražnjem swithu ima napona na kućištu? osjetio sam rukom i provjerio ispitivcem(nemam unimer) -napona ima na svim metalnim djelovima kompa: kućištu, disku, grafickoj, maticnoj, i to ponavljam dok je komp izgasen na straznjoj sklopci a s ustekanim mreznim kabelom -predpostavljam da je problem u napajanju, mozda je izgorila izolacija nekog kabela unutra i zanima me vase misljenje prije nego sutra dam komputor nekom puno strucnijem od mene. ![]() konfiguracija: maticna: abit ab9pro procesor: core2 duo e6300 hdd: seagate barracuda 200gb napajanje:chiefteac gps-450aa - 101a kućište:coolermaster centurion 534 graficka:x1600 pro Zadnje izmijenjeno od: borinho. 20.11.2010. u 00:44. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
"Faza" iz gradske mreže je probila na "masu" napajanja, što je i razlog zašto sklopka ne djeluje ... preko lijevog Y kondenzatora [slika dolje] je spojena "zemlja" i "faza". U najboljem slučaju, otišli su plavi keramički kondenzatori (tzv. Y kondenzatori) na ulaznom filtru (gornji lijevi kut na slici, odmah pokraj utičnice) koji rade kratki spoj na lim od napajanja (a s tim i na cijelo kućište) ukoliko otkažu (previsok ulazni napon ili dotrajalost): ![]() U gorem slučaju, otišao je i još poneki el. element unutar samog napajanja, a pošto si spomeno miris paljevine, velika je vjerojatnost ... Što se konfiguracije tiče, njenu ispravnost je teško utvrditi bez drugog napajanja, pa bi od toga trebalo i krenuti (zamjena). |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
tnx mate tako san otprilike i mislia. nema druge iden do frenda da provjerimo sta je sa ostalirm. izgleda da je za kvar kriva mreza jer evotaman cujem odsusjede da ima slicne probleme. p.s. zanima me jos kolika je vjerojatnost da je crlklo i nesto drugo: maticna graficka? ako imam napona po cilin metalnimdjelovima Zadnje izmijenjeno od: borinho. 20.11.2010. u 10:21. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
nisan stiga jos provjerit s drugim napajanjem al san na drugom kompu provirija ram i graficku...sutra cu ostalo, ali otkria san izvor smrada...neki mosfet 09N03LA na maticnoj a sad se pitan kolko ga se isplati minjat na e-bayu je oko 2,5Ł a opet je pitanje jeli krepalo još nešto na maticnoj jeli mi možete postat koja bi mi otprilike maticna odgovarala umistoove tnx in advance |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Master of the VCR
Datum registracije: Oct 2007
|
a usput u investiciju za ploču uračunaj i ovako nešto... ![]()
![]() |
#8 |
Registered User
|
tnx prenaponska zastita da mozda cak i kakvi ups |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|