|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2008
|
Nekoliko wifi nejasnoca
Pozdrav! Evo malo teksta pa molim da prokomentirate. Uzeo neki dan d linkovu pci wifi karticu model g520 (atheros chipset). Posudio sam jos jednu edimax usb karticu (ralink). Citajuci po forumima o razlikama pci i usb kartica stekao sam dojam da bi pci trebao biti dosta bolji i to ne samo po pitanju grijanja i pucanja signala nego i po samom prijemu. Pogotovo sa atheros chipsetom u odnosu na ralink. Ne vidim po cemu je ova dlinkova bolja?! Cesto edimaxova ulovi i vise mreza, a po onome sto kazu njihovi utility softveri, ima i jaci signal. Aj dobro, mozda je to upitan podatak...(1. pitanje: Da li dva softvera razlicitih proizvodjaca daju podatake koji se mogu medjusobno usporedjivati?) Ralinkov softver od edimaxa mi se cak cini i bolji, daje vise podataka o signalu nego dlinkov...Naravno, u pci sam ustekao produzni ant kabel http://www.protis.hr/artiklprozor.aspx?ID=25400 da antenu mogu izvuci iz rupe u kojoj mi stoji komp (2. pitanje: Jel moguće da je ovo uzasno los/predugacak kabel koji jako degradira signal?) . Drugo, jos vece razocarenje je sto sam orginalnu dlinkovu antenu(2 db) zamijenio ovom airlinkovom od 10db (3. pitanje: Jel moguce da je ovo podatak proizvodjaca koji nema nikakve veze sa stvarnoscu?) http://www.protis.hr/artiklprozor.aspx?ID=629 i vidio da ne da nije nista bolja, nego cak i losija! Ovo cak razmisljam zamijeniti za neki drugi proizvod dok nije proslo 7 dana. Jesam li mozda ja negdje pogrijesio? Sad sam procitao na airlinkovim stranicama da je ta antena za AP i rutere, ali zar ne bi trebala funkcionirati i na samoj kartici? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2006
|
iskreno, ostavi si Dlinkovu karticu, i skini od Atherosa upravljačke programe, ako nema, onda od Dlinka utility, namjesti u utility-u na 802.11b režim rada ako ti je signal slab, digni radni kanal na AP-u / routeru na 13ti, ugasi PowerSavingMode na kartici, i pokusaj malo naginjat antenu. U routeru također namjesti na 802.11b režim rada, naravno ako ne koristiš WLAN za prebacivanje podataka između računala, već za internet. također ovisi i koliki je broj ljudi spojen na mrežu, odn njihovi signali. Kod mene je stvar da nas ima 5ica spojenih istovremeno, najslabiji signal je -86dB ( na strani rutera ), i dok se spoji taj s slabim signalom svima padne za nekih -6dB... Trebalo bi radit.. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
ja također imam bolja iskustva sa usb stickovima nego pci karticama nedavno kupio ovaj stick, signal super, 3 crtice u win i lovim susjeda s otvorenim wirelessom ![]() tjedan dana kasnije mi je kolega vratio antenu kakvu i ti imas, 10dbi airlive, namontiral i sad mi susjed i moj wireless na 5 crtica, s time da lovim još 3 mreže više ![]() spike lag nisam ni osjetil ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
Najprije utvrdi točnu verziju / reviziju DWL-G520 kartice, ovdje imaš zadnje verzije origigi drv / sw (za rev. b ima update od prije neki dan). Po info na netu rev. b3 je bazirana na Atheros AR5213 a kako nisi naveo o kojem se OS - u radi ovdje izaberi chipset / chip i os. Negdje raspakiraš i napravi manual driver update kroz Device manager. Drajveri sa ove stranice su nerjetko x puta bolji od origigi isporućenih. Ova OVL-WAI101 antena bi morala davat bolji "rezultat", možda ne 5x ali 2x sigurno. Svakako isprobaj je direktno na kartici. Loš / neispravan pig-tail će "ubit" i najbolju karticu, obzirom da si u Zg, probaj kod prodavača izvršit provjeru / zamjenu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Banned
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
lovilo bu bez problema...susjedi su mi na 50-70 metara pa ih lovim ![]() ps. kod dotične kartice za win7 treba manualno instalirat drivere sa cd-a, ne postoje za win7 (odnosno, wizard se blesira), al zato radi sa vista driverima ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
Prvo, hvala svima na angazmanu! @Juggernaut Nije meni signal slab niti imam problema sa spajanjem sa svojim routerom (inace sam spojen UTP-om). Vise se igram i istrazujem po ostalim mrezama jer ce mi uskoro trebati. Inace, postavke na kartici koje si naveo su mi vec po defalutu namjestene. Tudje routere ne mogu mijenjati ![]() @Nikky Hvala na linkovima! Na ftp-u neki dan nije bilo ovih drivera. Inace, verzija kartice je b4, a Everest je vidi kao Atheros AR5001x+ pa sam prema tome u tvojoj tablici nasao odgovarajuci driver. Windowsi su xp 32. Cini mi se da sad kartica dosta bolje radi u smislu da nadje vise mreza! Jel postoji i neki (njihov) utility kojim bih upravljao karticom, jer sad mi s atheros driverima d-link softver vise ne radi? Isprobavanje antene direktno na kartici nema smisla jer mi je komp "u rupi". Medjutim, obje antene (orginal malu d-link i airlive) sarafim na isti kabel, tako da ako je i los, los je za obje antene jednako. Tako sam isprobavao i signal je losiji na ovoj airlive ![]() Inace usporedjujuci signale na edimax USB i d-link PCI u windows programu na jednoj mrezi sa osrednjim signalom uocio sam da edimax daje do dvije crtice vise, ali zato speed varira na nizim vrijednostima, dok je na d-linku uglavnom fiksno na 54 (ili 108). Sta je mjerodavnije za dobar link? Mjereci na bandwith testovima na netu, recimo da je rezultat tu negdje (varira stalno pa je teko usporediti i sigurno ovisi o trenutku), ali ipak malo preteze na stranu edimaxa koliko mi se cini... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
To šta sada vidiš više mreža znači da drv i je bolji tj. postiže veću osjetljivost. Inaće mislim da je važniji dobar i stabilan link pa makar bio i pinku sporiji od onog koji stalno oscilira između brzo i sporo pa u konačnici dobiješ sporiju vezu. Pretraži dostupne mreže i detektiraj na kojim kanalima rade. Sa ovom informacijom postavi radni kanal svog ap / routera tako da odabereš slobodan ili onaj gdje su susjedi najslabiji. Ovo za soft mi je čudno ali imaš ove opcije: - D-Link soft imaš u 1. linku u #4 postu (u zipu je Driver folder i aplikacija - Setup) - u ovom postu zadnji link sadrži drv (koji ćeš zanemarit) i install Atheros app Nešto od toga mora raditi kako treba. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
Odlicno, hvala svima. Nikky, Atheros aplikacija radi odlicno u kombinaciji s najnovijim driverima za koje si mi dao link! D-link aplikacija ne radi u kombinaciji s Atheros driverima. I Ath. utility je potvrdio da Airlinkova antena 10db slabije radi od standardne d-linkove isporucene uz karticu. To mi je jos jedina nejasnoca obzirom da vas je vise reklo da radi osjetno bolje nego ove male... Usputno pitanje, jel postoji kakvo pojacalo za kucne wifi antene, kao npr. za tv antene? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
|
![]() |
![]() |
|
|