Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 24.04.2008., 14:23   #1
M.U.P.
Premium
Moj komp

M.U.P.'s Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Umrezivanje 4 racunala u krugu par stotina metara?

Pitanje za vas vjerujem dosta jednostavno, ali ja kao laik... pojma nemam

Dakle, nas 4 prijatelja bi se umrezili da malo zaigramo sto medjusobno...

Svi smo udaljeni u krugu od oko 400 metara zracne linije..
Jedna kuca je recimo u sredini i od nje najudaljenija je mozda oko 200 metara.
Sad, da pokusam malo objasnit teren... - to je malo brdasce, dize se u smjeru strelice, kuca 4 je na najvisem polozaju, ali nema vidljivost (drvece) sa kucom 2 i sa kucom 1, dok sa kucom 3 vidljivost ometaju nekoliko drveca, ali tanjih, razgranatih tako da mislim da ne igraju ulogu...

Sad, treba nam ap i 3 kartice i to je sve od opreme il nam trebaju i kakve antene?

S obzirom da je kuca 2 u nekakvom centru (ali bez opticke vidljivosti prema kuci 4) pretpostavljali smo staviti ap u kucu 2, ali sad kad gledam nekako je logicnije staviti kod mene u kucu 3 koja prakticki ima vidljivost sa svim kucama, osim sto je kuca 1 u tom slucaju malo udaljenija, ali opet ne vise od nekih 200 metara zracne linije...

Sad vas molim za savjet i da mi kazete sto sve treba i sto je dobro uzet (dakako s obzirom i na pare, al da nam sluzi stabilno) i koliko trebamo izdvojit..

Stvarno bi bio jako zahvalan na pomoci, ovaj nacin je jedini gdje mogu saznat i pitat, i naucit na kraju krajeva
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	wlan.JPG‎
Views:	208
Size:	15.7 kB
ID:	8508  
M.U.P. je offline   Reply With Quote
Staro 24.04.2008., 15:13   #2
m&n
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2008
Po meni je najbolje rjesenje od svega programcic zvan Hamachi.E sada trebate svi imat adsl.Svaki od vas treba instalirat Hamachi,kreirat svoj user name.Zatim pokrenuti taj programcic.Neko od vas mora napravit sobu sa svojim posebnim imenom i sifrom.Das tvoji frendovima ime sobe i sifru sobe kada svi udju unutra,probajte se pingat preko hamachija.Ako neide iskljucite firewall i antivirusnu zastitu,trebalo bi tada radit.zatim odete u igru koju zelite igrat (hamachi mora biti upaljen) neko hosta server ovi ostali samo odu na join i trebalo bi radit i mozete pocet igrat.napomena svi morate imat istu verziju igre.I jos jedna napomena ako tako nece radit neke igre imaju recimo c&c pod options da nariktas da koristi hamachijevu adresu.Eto to je moj savjet da nebi trosili novce na neznam sta i tak dalje
m&n je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 24.04.2008., 20:16   #3
walbandon
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
savjet vrhunski

ima li mogucnosti da negdje idete sa zicom? barem kantenice bi trebali staviti, bar gdje nema potpunog LOSa, no, racunajte da na tom drvecu moze biti i cvijeca, pa jos smetnji...najbolje bibilo da posudite nesto opreme i testira5te..
Staro 24.04.2008., 21:04   #4
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Da inače (ako se ne varam jer nije moja specijalnost baš) osim APa i wifi mrežnih trebat će ti i 3 kantene i omnica, i naravno za 4 kramp mrežna kojom ćeš ga pretpostavljam žičano kačit na SP ili pak još jedna wifi mrežna za njega ako staviš dobru omnicu a drveće nije stvarno krvničko moglo bi i kroz njega proć iako je pitanje kakva će veza biti posebno kad bude loše vrijeme...

Vješanje etherneta nikako nebi preporučio iz dva razloga - glupi susjedi i udari groma...
Staro 24.04.2008., 21:06   #5
M.U.P.
Premium
Moj komp

M.U.P.'s Avatar

Thx na savjetu. za hamachi znam, igrao sam s frendovima preko njega malo...

Jedan komp nema mogucnost dsla (kuca 1) pa je i to jedan od razloga zasto bismo htjeli ovako..
Tako bi taj frend koristio dsl od frenda u kuci 2

Sto se tice kablova, nismo u mogucnosti nigdje ici sa njima, a ionako bi za to trebalo >100 kn, a kantenice ljudi prodaju po 50-ak kn jel tako?

Pitanje, zar se ne moze to sredit tako da tamo gdje je ap stavi se antena (koja i kakva? i afkors koliko , to su malene udaljenosti pa sam mislio da nebi trebalo bit komplicirano i skupo to izvest...

btw, opremu nemamo gdje za posudit..
Staro 24.04.2008., 22:01   #6
gog
Premium
Moj komp

gog's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Pa ako ti je malo preko 100kn skupa, okani se vajerlesa a osim kantene ti treba i pigatail i ap/wireless kartica...
gog je offline   Reply With Quote
Staro 24.04.2008., 22:10   #7
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Gla rekoh ja nisam ekspert ali mislim da je to ipak već dovoljno velika udaljenost da ti treba omnica tj nejde direktni link kantena na kantenu, inače (pigtail i ostalo niti ne računam) sve ti je to skupa igra, 100kn ti nije ni za pošten pigtail...

Čisto za usporedbu - tebi trebaju 3 kantene što već samo za sebe ide 150+ kn jel sve da dobiješ i po 50...
Staro 25.04.2008., 02:21   #8
M.U.P.
Premium
Moj komp

M.U.P.'s Avatar

Ma vi se uhvatili 100 kn
Ne kazem da sam mislio da ce bit takva cifra, nego zato pitam vas da mi kazete sto je sve potrebno da bi to funkcioniralo i koliko to sve kosta...
Staro 25.04.2008., 06:53   #9
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Aha pa rekoh ti - svaki "vanjski" komp (dakle onaj koji nije spojen) wifi mrežna i kantena, ako uzmeš USB verziju netreba ti pigtail nego samo do 10ak m USB kabla... To ti je oko 350-400kn AFAIK (svaki komp) a na "master" kopmu koji će bit "server" odnosno u sredini svega ti treba omnica (kolko one koštaju neznam ali vidi isto neke polovne) AP kakav oćeš i sad ovisi ako ti je AP wifi/ethernet onda samo mrežni kabal, a ako je samo wifi onda još jedna mrežna za njega...

NEko će me ispraviti ako sam u krivu...
Staro 26.04.2008., 02:15   #10
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
ovako, AP na kucu koja ima vidljivost sa svim drugim kucama. to su smijene udaljenosti da vi se gledala neka sredina a nedostatak opticke bi smetao vise nego dodatnih 100m udaljenosti. kakav, nebitno. sto jeftiniji nabavis, ionako nemate nikakvih posebnih potreba osim da bude AP a to moze svaki
antena za njega....uff, omnica je najjednostavnija no osobno ih ne volim previse. dodatni argument protiv je to sto si na brdu, omnice nemaju bas neku mogucnost podesavanja kuta a imaju relativno mali pad (omnicu na silosu lik 200 metara od istoga nije mogao uhvatiti ni pod razno a da mu signal bude kako treba), lako bi se moglo desiti da klijenti dolje hvataju jako malo signala. neka sektorka bi bila idealna. tu se mozete baciti u samogradnju (iako cisto sumljam cim razmisljate o kupovini kantena ) amos antene.

a za klijente....tesko je reci ovako i biti pametan bez da se zna koliko kabela im treba.
greg SE je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno