|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2008
|
(riješeno) BSOD pri cold bootu i nakon instalacije drivera
Pozdrav svim cijenjenim PC ekspertima. Evo, ja sam novi ovdje, ali već dugo čitam forum, pa sam odlučio i ovdje potražiti mišljenje. Zaista bih cijenio svaku pomoć koju bi mi mogli dati, stoga vam hvala unaprijed što ćete ovo pročitati. Najkraće što mogu - slažem već godinu dana 64-bitnu proaudio mašinu za studio, konačno sam ušao u to ovaj mjesec i kada sam sve ubacio, pokrenuo i instalirao XP x64, prvo mi se svaki puta pri cold bootu javljao BSOD s IRQL NOT LESS OR EQUAL, PAGE FAULT IN NON PAGED AREA ili 0x07E s čudnim kodovima u zagradi koje nikad prije nisam vidio. Nije mi to pravilo nikakav problem, mislio sam da je možda riječ o napajanju, ali ipak se radi o Fortronu 800 W. Međutim, pravi problemi počeli su kada sam konačno išao instalirati zvučnu kao najbitniji dio mašine. Riječ je o RME HDSP 9632 zvučnoj, jednom od najboljih profi audio sučelja i kompaniji koja ima daleko najbolje napisane drivere od svih proizvođača. Nakon što sam instalirao drivere (preko FNHW, ne forsiranjem) krenuo sam rebootati da bi mi na pola Win boot ekrana opet izbacio BSOD, onaj zadnji 0x07E. Probao sam opet i opet isto. Uglavnom, nakon što sam instalirao drivere zvučne više ne mogu uopće dići sistem. Nakon disableanja zvučne u Safe Modeu i deinstaliranja drivera, sistem se opet uredno boota. Po ponovnoj instalaciji drivera, ista priča, ista greška. Proveo sam tri dana i noći testirajući sve živo kako god sam mogao, vadio RAM-e, mijenjao im slotove, probavao starije verzije drivera zvučne, ništa nije pomoglo. Dapače, kad sam već bio na izmaku snaga, nakon što sam vratio zadnji keks u DIMM 4, odjednom mi se više ni BIOS-i nisu mogli dići i sve mi je otišlo k vragu, te jedino što mi je preostalo bilo je odnijeti cijeli komp na servis, što sam i napravio. Razgovarao sam s desetak ljudi sa svih strana, i mišljenja su svakakva. Od toga da je neispravna ili zvučna ili grafička ili matična, do toga da je možda PCI slot u kojem je zvučna neispravan, do toga da je napajanje krivo za cold boot problem (što sam, kao što rekoh, i ja odmah pomislio, ali sam odbacio nakon ovih problema sa zvučnom), do toga da je to što nisam instalirao drivere matične za SATA kontroler, do toga da problem stvara ugrađena zvučna matične, do problematičnih BIOS-a, do network adaptera, do firmwarea zvučne (iako ga ne mogu upgradeat prije instalacije drivera), pa sve do tog da je problem u sabirnici RAM-a. Ništa, naravno, neću znat dok ne naprave testove u servisu, ali ovo mi je stvarno misterij, pogotovo zato što se greška događa tek nakon instalacije drivera, iako u BSOD-u nakon instalacije ne spominje nikakav konflikt drivera s hardverom već samo STOP 0x07E, i osobito nakon što sam na službenom RME-evom forumu nabasao na thread u kojem se spominju BSOD-evi nakon instalacije zadnje verzije drivera, ali ne pri bootanju već random crashevi. Moram napomenuti da sam uredno instalirao driver za chipset (zaboravio sam za SATA) i grafičku i da se priča o tome (a i pročitao sam par reviewa koji kažu slično) kako su BIOS-i ove moje matične dosta nestabilni, a upgradeao ih nisam, i kako 64-bitni OS sigurno nije problem jer tisuće kolega iz inozemstva radi na 64-bitnim XP-ima s RME-evim karticama i nitko se još nije susreo s ovim, a zadnja verzija drivera za ovu moju karticu podržava x64 i nikome još nije uzrokovala probleme. Evo, zanima me vaše mišljenje gdje bi mogao biti problem i kako to da ako je prisutan neispravan hardver nije osim pri cold bootu bilo problema sve do instalacije drivera zvučne. Možete vidjeti konfiguraciju u profilu, ali još ću je jednom napisati: ABIT IN9 32 MAX Intel Core 2 Quad 2,4 GHz 4 x 2GB KigMAX RAM 800 MHz 5 x WD Caviar 320GB SATA II 1 x Barracuda 250GB SATA II 1 x nVidia GeForce 7300 Club 3D RME HDSP 9632 Fortron Everest 800W Hvala unaprijed na pomoći! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Dobrodosao na forum i svaka cast na opisu problema i koristenju opcije "Moj komp". ![]() Vezano za problem, sam sebi si ustvari dao odgovor: Citiraj:
![]() Kako i sam kazes dok se ne testira na drugoj ploci nece biti moguce utvrditi razloge. Uvjeren sam da ce se stvar na kraju promijeniti sa promjenom chipseta.
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Matična ploča je kriva skoro 100% bi se usudio reć da je to, svakako nek nađu na servisu problem ali ili je nekompatibilna s nečim ili je jednostavno pokvarena... E da i i maš jako puno diskova iam ploča koje poblesave kad imaju preko5 diskova u sebi a posebno kad je dio na jednam a dio na drugom kontroleru... Napajanje nebi trebalo biti problem iako bi bilo dobro da staviš u BIOSu startup delay za hardove i to bar 5-6s da ne kolju ploču dok se POSTA jer to je puno diskova, neovisno o tome koje je snaga napajanje i mogu napraviti fluktuacije napona kad ih najmanje trebaš - kod POSTa...
![]() |
#5 | |||||
Registered User
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Već se unaprijed uvijek pripremim na tjedne kalvarija pri svakom hardverskom upgradeu, ali da će ovo bit ... ![]() Zar već nije? ![]() Citiraj:
Živo me zanima što će reći u servisu ... Citiraj:
Citiraj:
Budem im to rekao u servisu, pa ćemo vidjeti, nije mi ovo prije palo na pamet. Hvala vam svima na savjetima. ![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Pod dva kontrolera mislim dva kontrolera, naime dobar broj ploča ti ima jedan "nativni" SATA kontroler u samom čipsetu koji vozi 4-6 portova i sekundarni 3rd party tipa jmicron i sl koji imaju još 2 komada... Znam da je ekipa imala nekadd problema s nekim pločama sa očitavanjem diskova kad se dodalo svih 6 i sl ali i ovakvi problemi se niked nemogui isključiti... Ali rekoh čekaj kaj ti budu rješili tamo za početak...
![]() |
#7 | |
Registered User
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
Evo, samo da vam javim kako sam obećao, imali ste pravo, nek netko pozove Muldera i Scully ... Problem je bio u RAM-ima, ali ne u neispravnosti keksa ili DIMM-ovima već, iz kojeg god razloga, u proizvođaču. Matična jednostavno neće raditi s 4x2 KingMaxom. S dva keksa i četiri gige sve normalno, s četiri i osam megabajti grešaka već u prvih par sekundi i BSOD nakon instalacije drivera zvučne. S TakeMS-om sve normalno radi. Sve je isto, clock, bus clock, kapacitet, dual channel ... Nevjerojatno. Sva četiri KingMax keksa potpuno ispravna. Kaže dečko u servisu da nikad nije tako nešto vidio, čak ni s x64 sistemima, zato ga i je zbunjivao nastavak STOP koda kojeg isto nikad prije nije vidio. Matična nije ništa posebno navela za specifikacije RAM-a niti sam do sad naišao na prijavljene inkompatibilnosti s određenim brandovima. Nisam još usporedio specse tih dvaju proizvođača, ali, eto ... Još jedan X-Files u folderu Informatika. Hvala vam svima na pomoći. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|