Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 31.01.2008., 00:30   #1
Gospon Fulir
Registered User

Gospon Fulir's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Umrezavanje 2 racunala

Bok!

Kao prvo hito bih se ispricat sto otvaram ovaj posts,a mozda imam sve odgovore u "sticky",al meni opet nije sve jasno!Posto sam totalni pocetnik sto se tice "mreza",pa bih vas zamolio da mi pomognete.

Ovakva je stvar!
Susjed i ja smo se da bumo dijelili internet (T-com ADSL),pa bi po tome trebali umrezit kompove.

1.Zanima me dali mozemo preskocit kupnju "routera",posto(od njega bi isao net) on ima modem-Kasada i kolko sam skuzio,taj modem moze glumit router.Mislim na to da moze glumit router,jer ima dva ulaza i dva izlaza za mreznu!Znaci,sad po mojemu bi to znacilo da se ja iz moje mrezne spajam na "LAN ulaz" njegovog modema,a on iz svog modema "LAN izlaz" u svoju mreznu karticu.Naravno modem je spojen na tel.liniju,odnosno spleeter!
Znaci ja imam Siemens A-100-I modem,a on Kaskada.
Trebam ja uopce imati modem ili ide sve iz njegove kaskade,pa na moju mreznu i tak ja dobivam net!?

2.U "sticky" sam vidio da ako mislimo umrezit dva kompa "balkon-balkon" treba koristit UTP kabel.Mozete mi reci tocno koji je to kabel!?

3.Znaci,nama bi umrezavanje kompova kortisilo samo za djeljenje interneta.Pa me zanima dali se moze iskljucit zajednicki share ili bilo kakva povezanost kompova.Znaci samo za net!

4.Sto dalje kad se napravi hardwerski dio posla!?

Nadam se da bu se neko nasel ko mi moze pomoci!

Fala unaprijed!
Gospon Fulir je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2008., 00:37   #2
Facelessone
Premium
Moj komp

Facelessone's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
tvoj komp---------------------|lan2|kas-
susjednov komp---------------|lan1|da

kasdu prebacit u router mod

AMD Ryzen 7 5700X
BQ Pure Rock
MSI B450 Tomahawk Max
32GB (2x16GB) Fury Beast 3600MHz HX432C18FB2K2/16
MSI RX 6800XT GamingX Trio 16GB
500GB Crucial MX500
Fractal Define R4
Corsair HX850 Platinum
Logitech MX Master 3
Logitech MX Keys
Logitech Z2300
Dell U2715H
Iskon 300/100 Mbps

CPU Intel i7-4810MQ
VGA nVidia GT730M 1 GB
RAM DDR3 16 GB 1600 MHz
SSD 500 GB Sandisk Ultra
Display 15.5" 3K HD IPS 2880x1620
LTE Modem
DVD-RW
9 cell battery
Napajanje 135 W
Windows 10 Pro
Logitech MX Anywhere 3s

AMD Ryzen 5 7640HS
AMD RadeonT 760M
14" 2,8K, 120Hz
16GB RAM
1TB HDD
Windows 11 Pro
Logitech MX Anywhere 3s

Xpenology DVA1622 @ DSM 7.1.1-42962 Update 4
H110M-DGS
Intel i3-7100
8GB RAM DDR4
WD Red 8TB
WD Purple 4TB
Seagate IronWolf 3TB
Seagate SkyHawk 6TB
Nanoxia Deep Silence 4
Seasonic X650 SS-650KM Gold

Facelessone je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 31.01.2008., 00:46   #3
Gospon Fulir
Registered User

Gospon Fulir's Avatar

Kak se prebacuje Kasada u "router mode"!?

E,da imam jos jedno pitanje...kaj mora njemu biti uvijek upaljen komp ili samo je dovoljna upaljena Kaskada?!
Trebam li ja imati svoj modem ili ide sve prek njeogovg na moju mreznu,pa se ja tak spajam?

Fala!
Staro 31.01.2008., 00:49   #4
Facelessone
Premium
Moj komp

Facelessone's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
imaš upute na forumu kak kasdu u router mod prebacit, ti netrebaš modem imat, kasda je i modem...
Njegov komp nemora bit upaljen, jer se ti spajaš na kasdu a ne njegov komp.
Ostavi da ti sam dodijeli IP adrese i ostalo.

AMD Ryzen 7 5700X
BQ Pure Rock
MSI B450 Tomahawk Max
32GB (2x16GB) Fury Beast 3600MHz HX432C18FB2K2/16
MSI RX 6800XT GamingX Trio 16GB
500GB Crucial MX500
Fractal Define R4
Corsair HX850 Platinum
Logitech MX Master 3
Logitech MX Keys
Logitech Z2300
Dell U2715H
Iskon 300/100 Mbps

CPU Intel i7-4810MQ
VGA nVidia GT730M 1 GB
RAM DDR3 16 GB 1600 MHz
SSD 500 GB Sandisk Ultra
Display 15.5" 3K HD IPS 2880x1620
LTE Modem
DVD-RW
9 cell battery
Napajanje 135 W
Windows 10 Pro
Logitech MX Anywhere 3s

AMD Ryzen 5 7640HS
AMD RadeonT 760M
14" 2,8K, 120Hz
16GB RAM
1TB HDD
Windows 11 Pro
Logitech MX Anywhere 3s

Xpenology DVA1622 @ DSM 7.1.1-42962 Update 4
H110M-DGS
Intel i3-7100
8GB RAM DDR4
WD Red 8TB
WD Purple 4TB
Seagate IronWolf 3TB
Seagate SkyHawk 6TB
Nanoxia Deep Silence 4
Seasonic X650 SS-650KM Gold

Facelessone je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2008., 01:05   #5
Gospon Fulir
Registered User

Gospon Fulir's Avatar

Malo sam pogledal po forumu i vidim kak ekipa prica da je Kasda najogra za "router mod".
E,sad ima on i neki Zyxel,al on bezicni.Ja bas nebi htel beznci router,odnosno modem,jer se bojim spajanje drugih korisnika na njega...

Kaj mislis,najbolje da kupi neki jefitni router,pa sam bez brige od pucanja veze i u kroistenja inetrente aod strane nekoga prek Zyxel bezinog modema...?
Staro 31.01.2008., 02:11   #6
Ranma 1/2
Anything Goes Martial Art

Ranma 1/2's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Pa valjda taj Zyxel ima na sebi i LAN portove, a WLAN se možda može i isključiti. Sve i da ne može malo se igrajte sa zaštitom i sve OK. Zyxel je svakako bolja opcija od Kasde.

A uvijek si možete uložiti para u neki router. Ima polovnih Siemensa po 250 kn. Ovisi što vam treba, samo da dijelite internet vezu ili želite i umrežiti računala za prijenos podataka, igrice i slično.

Ranma 1/2 je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2008., 09:36   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Zyxel (bilo koji model) je puno bolja opcija od Kasde. Također ga treba konfigurirati u Router mode rada. WiFi se u postavkama isključi (ako vam bežično ne treba). IP, Subnet, Gateway, DNS - ovi postavite po uputama u Sticky - ju (fiksni), tako će te oboje lakše kasnije podesiti portforward za aplikacije koje to zahtjevaju (xtorenti, igre, messingeri).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2008., 10:23   #8
maksimovic
Registered User

Datum registracije: Dec 2007
pogledaj malo ovo da znaš na šta trebaš obratiti pažnju http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=96487

način spajanja kablova (treba ti strihgt(ravni ne ukršteni kabel)
ovde imaš nacrtano kako spojiti kabel na konektore http://www.elitesecurity.org/t104352-LAN-Mrezni-kablovi
maksimovic je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2008., 12:09   #9
Ranma 1/2

Ranma 1/2's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Zyxel (bilo koji model) je puno bolja opcija od Kasde. Također ga treba konfigurirati u Router mode rada.
ovo "zyxel" je suvišno

Staro 31.01.2008., 13:20   #10
Gospon Fulir
Registered User

Gospon Fulir's Avatar

Citam malo po forumu i sad se nemrem odlucit!
Jedno je sigurno da Kasdu nebum stavljal ko router...

Sad imam jednu dvojbu...ne znam da mi Zyxel glumi router ili da kupim pravi router!?Ne mogu se odlucit,jer ak kod Zyxel-a(odnosno kod bilo kojeg modema) cesto puca veza onda mi se to ne isplati.Rade onda kupim router i nema pucanje veze!Ne znam takvo je moje misljenje...
Opet ak isto rade Zyxel i router,nema potrebe za kupnju routera...jedino se bojim kaj je Zyxel bezicni,pa nebi htel da neko upada prek njega na net...al kolko sam videl neko je napisal da se moze iskljucit funkcija Zyxel-a da radi kao bezicni modem!

Znaci,meni treba samo umrezavanje dva kompa radi INTERNETA!!!

Sorry,ak sam vam dosadan,al htio bih to rijesit!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 31.01.2008., 13:20   #11
Gospon Fulir
Registered User

Gospon Fulir's Avatar

Citam malo po forumu i sad se nemrem odlucit!
Jedno je sigurno da Kasdu nebum stavljal ko router...

Sad imam jednu dvojbu...ne znam da mi Zyxel glumi router ili da kupim pravi router!?Ne mogu se odlucit,jer ak kod Zyxel-a(odnosno kod bilo kojeg modema) cesto puca veza onda mi se to ne isplati.Rade onda kupim router i nema pucanje veze!Ne znam takvo je moje misljenje...
Opet ak isto rade Zyxel i router,nema potrebe za kupnju routera...jedino se bojim kaj je Zyxel bezicni,pa nebi htel da neko upada prek njega na net...al kolko sam videl neko je napisal da se moze iskljucit funkcija Zyxel-a da radi kao bezicni modem!

Znaci,meni treba samo umrezavanje dva kompa radi INTERNETA!!!

Sorry,ak sam vam dosadan,al htio bih to rijesit!
Staro 31.01.2008., 13:28   #12
Ranma 1/2

Ranma 1/2's Avatar

Gle, to kaj ti imaš router ili šta već nema veze sa pucanjem veze. Ako su instalacije dobre i ako ti veza nije pucala do sad kad si imao samo Kasdu u bridge onda nema razloga da će pucati i kasnije, stavio ti Kasdu ili Zyxela. Znači ne vidim kako si došao do zaključka "ne želim staviti Zyxela jer će mi pucati veza" A ako vam je bitan samo pristup Internetu onda si kupite switch za 50ak kuna i spojite na Kasdu koja radi kao bridge i gotovo. Najeftinija solucija.

Ali jedno si dobro zaključio, Kasdu kao router nemoj stavljati nikako.

I prije nego se baciš u bilo kakve kupovine dobro bi bilo da napraviš procjenu s kakvom opremom raspolažeš i koje su mogućnosti, a ne da kupuješ routere i slično a sve si mogao složiti za opremom koju već imaš.

Staro 31.01.2008., 13:41   #13
Gospon Fulir
Registered User

Gospon Fulir's Avatar

Citiraj:
Autor Ranma 1/2 Pregled postova
Gle, to kaj ti imaš router ili šta već nema veze sa pucanjem veze. Ako su instalacije dobre i ako ti veza nije pucala do sad kad si imao samo Kasdu u bridge onda nema razloga da će pucati i kasnije, stavio ti Kasdu ili Zyxela. Znači ne vidim kako si došao do zaključka "ne želim staviti Zyxela jer će mi pucati veza" A ako vam je bitan samo pristup Internetu onda si kupite switch za 50ak kuna i spojite na Kasdu koja radi kao bridge i gotovo. Najeftinija solucija.

Ali jedno si dobro zaključio, Kasdu kao router nemoj stavljati nikako.

I prije nego se baciš u bilo kakve kupovine dobro bi bilo da napraviš procjenu s kakvom opremom raspolažeš i koje su mogućnosti, a ne da kupuješ routere i slično a sve si mogao složiti za opremom koju već imaš.
Imam dva modema:Kasdu,Zyxel(bezicni) i Siemens A-100-I.

Kaj mi ti sad za dalje preporucas?
Ovaj moj susjed kaj bih se trebal prek njega spojit krositi za spajanje na net Zyxel!

Cak mi je sad palo na pamet da mozda kupimo svako po jednu bezicnu karticu:
http://www.optimum-online.hr/shop/vi...roduct=1507009

Ne znam kolko dode kabel,al za vanjske uvjete,jer ide prek balkona!?

Spojimo to dvoje,svako na svoj komp...i jos ja na njegov komp stavim Siemens A-100-I,posto mislim da je on najsigurniji,jer nije bezicni...ono kaj sam u proslom postu navel,kak nebi htio da neko upada na net prek Zyxel-a!

Kaj mislis,jel bi bilo to dobro rjesenje?

Fala!
Staro 31.01.2008., 15:30   #14
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Zyxel ti je čist dosta. Imaš tu upute kako ga bacit u router mode, isključiš wlan i svi sretni. Ništa te ne košta da probaš. Ako vidiš da ne radi, lako kupiš nešto drugo.
Što se tiče wlan kartice, toplo bi savjetovao da izbjegavaš usb wlan (zna smrzavati komp) i da si kupiš PCI karticu kao npr. ovu.
http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=053.509.025

Što se tiče zaštite wlan signala, ne postoji idealna zaštita i ona koja se ne može razbiti, ali ako netko ima namjeru upasti prije će upasti na nezaštićenu nego na zaštićenu mrežu. A nezaštićenih k'o u priči.
Staro 31.01.2008., 15:43   #15
Gospon Fulir
Registered User

Gospon Fulir's Avatar

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Zyxel ti je čist dosta. Imaš tu upute kako ga bacit u router mode, isključiš wlan i svi sretni. Ništa te ne košta da probaš. Ako vidiš da ne radi, lako kupiš nešto drugo.
Što se tiče wlan kartice, toplo bi savjetovao da izbjegavaš usb wlan (zna smrzavati komp) i da si kupiš PCI karticu kao npr. ovu.
http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=053.509.025

Što se tiče zaštite wlan signala, ne postoji idealna zaštita i ona koja se ne može razbiti, ali ako netko ima namjeru upasti prije će upasti na nezaštićenu nego na zaštićenu mrežu. A nezaštićenih k'o u priči.

Ja sam prvo trebal malo po pogledat po forumu,pa tek onda pitiat za daljnje upute...a,ne ja odmah na blef!
To govorim,jer sam skuzil da ak se spajam prek bezicne kartice,onda ovom drugom treba uvijek biti upaljen komp!Ova solucija definitivno odpada!

Probal bum to sa Zyxelom...daj mi samo reci dal se moze iskljucit njegov bezicni rad.Stvar je u tome kaj kod suseda Zyxel radi prek mrezne,tak da uopce ne koristi modem kao bezicni nek kroz zicu.Pa,sad kad se ja spojim na njegov komp,nebih zelio da neko upada na net...vec je imal slucajeva da mu je dosel ogorman racun,bas radi toga!
Makar bumo mi uzeli flat,pa ak nam neko krade net,ne krade promet...al opet ni to ne zelim!

Da mozda maknem antenu!?
Staro 31.01.2008., 15:53   #16
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Kad staviš modem u router mode, svaki od vas se može spojiti na net nezavisno o drugome i ne mora jedan komp biti uključen da bi drugi išao na net. Znači, sistem je ovakav: Zyxel se spoji na adsl (jer je adsl modem), a oba kompa na Zyxela. Naravno, treba Zyxel baciti u router mode da bi oba imala vezu na net. Za detalje pogledaj sticky 'Sve o ADSL-u' na vrhu ovog podforuma.
Da, wlan se može isključiti na Zyxelu.
Staro 31.01.2008., 16:12   #17
Ranma 1/2

Ranma 1/2's Avatar

jao kriste mili što si ga ti zakomplicirao. odoh gledati star trek pa poslije odgovorim

Staro 31.01.2008., 16:28   #18
Gospon Fulir
Registered User

Gospon Fulir's Avatar

Citiraj:
jao kriste mili što si ga ti zakomplicirao. odoh gledati star trek pa poslije odgovorim
Ma,znam!Zakompliciral sam stvar kad idem postavljat neka pitanja na blef,a da prije toga ne pogledam kaj pise po forumu...
Napravil bum ovak kak je rekel "cocnut",znaci Zyxel bum mi bil router!

Samo me znaima koji mi tocno treba kabel za umrezavanje (vanjske prilike),tak da mogu odmah danas skoknut po to!
Staro 31.01.2008., 17:25   #19
Ranma 1/2

Ranma 1/2's Avatar

to je zato kaj ne čitaš ono što piše u Sticyijma, mada ima i tamo stvari koje su izotsavljene.

Citiraj:
Autor Gospon Fulir
Imam dva modema:Kasdu,Zyxel(bezicni) i Siemens A-100-I.
Dobro, znači imaš: Kasda (modem/router); Zyxel, za koji nisi napisao koji je model!!!!, (modem/WLAN/router) i Siemens (modem)

Evo kaj napravi. Postavi Zyxel u router mode. Ako možeš isključi WLAN, ako ne možeš stavi barem neku minimalnu zaštitu. Svaki od kompova se spaja na router i ima pristup internetu, a ujedno možete koristiti i file shareing, igrati igre u mreži i slično.

Što vam treba: Zyxel postavljen kao router, 2 mrežne karice, 2 UTP kabela dovoljne dužine da povežu kompoce sa routerom. Router je non-stop spojen na internet i pruža vezu ostalim uređajima tako dok god je router upaljen oba kompa imaju pristup internetu neovisno jedan od drugoga.

Što vam ne treba: ne treba vam Kasda, Siemens, bežične kartice ni ništa drugo.

Ako želite postaviti WLAN princip je isti samo što umjesto kabela morate si svaki kupiti po jednu WLAN karticu. Ovisno o udaljenosti i uvjetima koji vladaju to može biti dobro ili loše riješenje. Ali to ti znaš bolje kolika je udaljenost i slično.

Staro 31.01.2008., 18:18   #20
Gospon Fulir
Registered User

Gospon Fulir's Avatar

Citiraj:
to je zato kaj ne čitaš ono što piše u Sticyijma, mada ima i tamo stvari koje su izotsavljene.

Dobro, znači imaš: Kasda (modem/router); Zyxel, za koji nisi napisao koji je model!!!!, (modem/WLAN/router) i Siemens (modem)

Evo kaj napravi. Postavi Zyxel u router mode. Ako možeš isključi WLAN, ako ne možeš stavi barem neku minimalnu zaštitu. Svaki od kompova se spaja na router i ima pristup internetu, a ujedno možete koristiti i file shareing, igrati igre u mreži i slično.

Što vam treba: Zyxel postavljen kao router, 2 mrežne karice, 2 UTP kabela dovoljne dužine da povežu kompoce sa routerom. Router je non-stop spojen na internet i pruža vezu ostalim uređajima tako dok god je router upaljen oba kompa imaju pristup internetu neovisno jedan od drugoga.

Što vam ne treba: ne treba vam Kasda, Siemens, bežične kartice ni ništa drugo.

Ako želite postaviti WLAN princip je isti samo što umjesto kabela morate si svaki kupiti po jednu WLAN karticu. Ovisno o udaljenosti i uvjetima koji vladaju to može biti dobro ili loše riješenje. Ali to ti znaš bolje kolika je udaljenost i slično.

Daj molim te prvo procitaj prosli post!

Vec sam odlucil da bu mi Zyxel glumil router!Ne znam koji je model Zyxel-a,to bum moral pogledat kod suseda,jer od njega bum se spajal...

Mene zanima koji je to tocno kabel za vanjse uvjete,jer nemrem stavit normalan kad se spajamo prek balkona!

Kad spojim hardeweriju...

1.trebam sredit,odnosno umrezit dva kompa,a to ide ovak:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=10705

2.Nakon toga trebam Zyxel prebacit u "router mode",jel to ovo...svi vele da u "sticky o ADSL-u" pise kak se stavlja u "router mode",al ja to nisam nigdje videl!

Organiziranje mreže (definiranje IP adresa) /By Nikky

Organizirati mrežu (definiranje IP adresa) može se napraviti na dva načina:

1. Auto
- Na modemu/routeru se uključuje DHCP, definira u kom rangu će biti adrese dodjeljivane (preporuka 192.168.1.2 - 192.168.1.255).
- Na svakom računalu na properties - ima od mrežne se bira Obtain IP address automatically
- Svakako unesite Default gateway (192.168.1.1 na svim "novijim" modemima/routerima je ta - provjerite koja je def. u vašem slučaju
- Unesite u Use the following DNS server address T-Com 195.29.150.3 i 195.29.150.4 ili Iskon 213.191.128.8 i 213.191.128.9 ovisno koji je vaš ISP.
Mala napomena vezana za ovo gornje, naime kod smotanih (čitaj loše napravljenih) modema/routera pomaže da njihovu adresu (najčešće 192.168.1.1 isto doda na gornju listu DNS servera i to na prvo mjesto. Netko će reći nemože, ima samo dva polja. Krivo, (Control Panel - Network Connections - Aktivna mrežna - Properties - Internet Protokol TCP/IP - Properties - Advanced - DNS tab). Tu sa strelicama mijenjate prioritet (raspored) DNS servera.

2. Manual
- Na modemu/routeru se gasi DHCP
- Na svakom računalu na properties - ima od mrežne se bira Use following IP address i unosite 192.168.1.5 za prvo, 192.168.1.6 za drugo računalo i tako redom, Subnet mask svima isti 255.255.255.0
- Svakako unesite Default gateway (192.168.1.1 na svim "novijim" modemima/routerima je ta - provjerite koja je def. u vašem slučaju
- Unesite u Use the following DNS server address T-Com 195.29.150.3 i 195.29.150.4 ili Iskon 213.191.128.8 i 213.191.128.9 ovisno koji je vaš ISP.
Mala napomena vezana za ovo gornje, naime kod smotanih (čitaj loše napravljenih) modema/routera pomaže da njihovu adresu (najčešće 192.168.1.1 isto doda na gornju listu DNS servera i to na prvo mjesto.

Svi vele,sve ti pise u "sticky o ADSL-u" o "router mode",al ja nikaj takvog nisam nasel...

3.Kaj pod trcim korakom ide?Trebam ja radit nekakvu konekciju na svom kompu,trebali sused radit kakvu konekciju ili se on spaja normalno kak se je i prije!?Kaj,ja samo otvorim Explorer i na netu sam...?

Sorry,kaj sam dosadan...al sam stvarno veliki laik sto se tice "mreza"!

Fala!
Staro 31.01.2008., 19:11   #21
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Pročitaj sticky pažljivije

2. štelanje Zyxela
http://forum.pcekspert.com/showpost....28&postcount=6

3. otvoriš FF (savjetujem prebacivanje na FF umjesto IE jer ćeš inače ubrzo imati komp pun malwarea i sl. beštija) i na netu si
Staro 31.01.2008., 19:22   #22
Ranma 1/2

Ranma 1/2's Avatar

Citiraj:
Autor Gospon Fulir Pregled postova
Daj molim te prvo procitaj prosli post!

Vec sam odlucil da bu mi Zyxel glumil router!Ne znam koji je model Zyxel-a,to bum moral pogledat kod suseda,jer od njega bum se spajal...
Pročitao sam taj, kao i druge postove u kojima spominješ da ćeš negdje stavljati Siemensa i šta li već.
Citiraj:
Mene zanima koji je to tocno kabel za vanjse uvjete,jer nemrem stavit normalan kad se spajamo prek balkona!
Gle, to ti ovisi o tome gdje taj kabel prolazi i koliko je dugačak. Ako ide nekih 10-ak metara vani i ne prolazi blizu nekih naponskih vodova i slično, običan UTP kabel je dovoljan. Možeš ga eventualno dodatno zaštititi sa onim plastičnim vodilicama, cijevćicama i slično.

Citiraj:
Kad spojim hardeweriju...

1.trebam sredit,odnosno umrezit dva kompa,a to ide ovak:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=10705
Gle, oba kompa uštekaš u router na njegove LAN portove. Znači ne povezuješ kompjutere direktno jedan na drugog nego svakog na jedan port na routeru.
Citiraj:
2.Nakon toga trebam Zyxel prebacit u "router mode",jel to ovo...svi vele da u "sticky o ADSL-u" pise kak se stavlja u "router mode",al ja to nisam nigdje videl!
U router mode ga prebacuješ PRIJE nego što povežeš kompove.

Kako se postavlja router mode pogledaj u upute koje si morao dobiti sa Zyxelom. Ili gledaj u upute za neki drugi model, sve je to otprilike isto.
Citiraj:
3.Kaj pod trcim korakom ide?Trebam ja radit nekakvu konekciju na svom kompu,trebali sused radit kakvu konekciju ili se on spaja normalno kak se je i prije!?Kaj,ja samo otvorim Explorer i na netu sam...?
Ništa. Ako si ono sve dobro napravio, postavio Zyxela kao router, postavio ručno IP adrese trebao bi automatski biti spojen na internet i kompjuteri jedan s drugim.

Nikakve konekcije ne radiš jer Zyxel radi kao router i stalno je spojen na internet. A onda tebi, i ostalim računalima u mreži, pruža pristup. Znači ti se samo moraš spojiti do Zyxela i to je to.

Staro 31.01.2008., 19:24   #23
Gospon Fulir
Registered User

Gospon Fulir's Avatar

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Pročitaj sticky pažljivije

2. štelanje Zyxela
http://forum.pcekspert.com/showpost....28&postcount=6

3. otvoriš FF (savjetujem prebacivanje na FF umjesto IE jer ćeš inače ubrzo imati komp pun malwarea i sl. beštija) i na netu si
Ma,citam ja,al nis ne kuzim...nemam blage veze o tim mrezama!

Super...prvi korak sam pogodil!

Daj mi samo objasni kak dodem u drugom koraku do dijela gdje trebam ukucat password!

I pod trecim korakom nis ne kuzim...ak ti nije problem malo objasnit!
Staro 31.01.2008., 19:32   #24
Ranma 1/2

Ranma 1/2's Avatar

Ovako, uzmi jedan UTP kabel i spoji si svoj komp sa Zyxel routerom. Onda otvori Firefox i gore gdje upisuješ adresu utipkaj 192.168.1.1, trebao bi se pojaviti prozor za upis user i password.

Staro 31.01.2008., 20:36   #25
Gospon Fulir
Registered User

Gospon Fulir's Avatar

Fala!Sutra bum to probal nekak sklepat!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori