Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.01.2008., 10:22   #1
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
naopako postavljen IDE kabel...

Zanima me ustvari razlog slijedecem... imamo IDE ATA kabel sa 2 kanala... onaj jedan konektor je plavi, a ostala dva siva... plavi ide u plocu po pravilu... disk je jumperom postelan na master, a optika na slave... e sad, zbog blesavog rasporeda komponenti u kucistu, ja taj plavi konektor kabla spojim u optiku, srednji sivi u disk a zadnji sivi u plocu... i odjednom kanti treba 100 godina samo da ocita a dva IDE device-a... pa mene zanima zasto je to tak, da naopako okrenut IDE kabel dela takve probleme... napominjem da kad kabel stavim pravilno, sve radi ko beba...
perich je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2008., 10:41   #2
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
Hard disk i optika ne smiju biti na istom kablu. hard lijepo na primary, optiku na secundary IDE konektor.
rendula je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.01.2008., 10:51   #3
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
smiju oni bit na istom kablu... malo naustrb brzine prijenosa al eto... i sta ak imam 2 IDE uredjaja a na nekoj mATX ploci samo jedan IDE konektor?
perich je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2008., 11:05   #4
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Ma mos okrenut kabel kako hoces, samo ce i disk kao i optika raditi u UDMA2 modu, umjesto u UDMA5...
Dizel je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2008., 11:48   #5
pipe
Bill Gates
Moj komp

pipe's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor rendula Pregled postova
Hard disk i optika ne smiju biti na istom kablu. hard lijepo na primary, optiku na secundary IDE konektor.
Sta baljezgas? Naravno da moze! A za problem u prvom pustu: Probaj, mozda radi.
pipe je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2008., 11:56   #6
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Zato jer ti kabal kad je naopako ne radi kako treba i vjerojatno su ti diskovi u PIO modu ako ne i gore...
E sad stvarno neznam koji je problem utrošiti cca 10kn za IDE kabal ali ono tvoja stvar - uglavnom očekuj probleme u radu na svakom koraku...
Staro 19.01.2008., 12:27   #7
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Zato jer ti kabal kad je naopako ne radi kako treba i vjerojatno su ti diskovi u PIO modu ako ne i gore...
E sad stvarno neznam koji je problem utrošiti cca 10kn za IDE kabal ali ono tvoja stvar - uglavnom očekuj probleme u radu na svakom koraku...
Ma probaj svoj okrenut, radi normalno, meni je jednom trebao naopacke zbog prevelikog razmaka izmedju diska i CD-cigana u kucistu i normalno je sve radilo, samo u UDMA2 modu zbog CD-cigana, a ne kabla. I mene je prvi put bilo vuna ga okrenut da se nesto ne uzhebe, ali sve radi isto kao i da ga noralno ustekas,
Staro 19.01.2008., 16:00   #8
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
Citiraj:
Autor pipe Pregled postova
Sta baljezgas? Naravno da moze! A za problem u prvom pustu: Probaj, mozda radi.
***alo te citanje s razumjevanjem i odmah napadanje.
tko je rekao da ne moze? jjjjja sam napisao da ne smiju, sto ce svatko normalan skuziti kao "optika usporava hard koji ne radi u udma 5".
rendula je online   Reply With Quote
Staro 19.01.2008., 20:51   #9
Dr. Big
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor perich Pregled postova
Zanima me ustvari razlog slijedecem... imamo IDE ATA kabel sa 2 kanala... onaj jedan konektor je plavi, a ostala dva siva... plavi ide u plocu po pravilu... disk je jumperom postelan na master, a optika na slave... e sad, zbog blesavog rasporeda komponenti u kucistu, ja taj plavi konektor kabla spojim u optiku, srednji sivi u disk a zadnji sivi u plocu... i odjednom kanti treba 100 godina samo da ocita a dva IDE device-a... pa mene zanima zasto je to tak, da naopako okrenut IDE kabel dela takve probleme... napominjem da kad kabel stavim pravilno, sve radi ko beba...
jedino sto moras paziti je na pin 1, ako okreces kabel, tj krajnjim ˝utikacima˝ mjenjas mjesta, pin 1 ti dolazi na suprotnu stranu (180 stupnjeva), uzevsi u obzir ˝pogled˝ utikaca i smjer spajanja na ide uređaje
i to je to, sve ti treba raditi normalno, jedino ces mozda morati, ako je ide utor na maticnoj od tvrde plastike morat skinut/odrezat s utikaca onaj nosic za smjer utikaca i izbusiti prazan pin
Dr. Big je offline   Reply With Quote
Staro 20.01.2008., 00:07   #10
Grofaz
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor rendula Pregled postova
***alo te citanje s razumjevanjem i odmah napadanje.
tko je rekao da ne moze? jjjjja sam napisao da ne smiju, sto ce svatko normalan skuziti kao "optika usporava hard koji ne radi u udma 5".
Imam hard i optiku na istom ide kablu, hard radi na udma 6, optika na udma 4. Bez ikakvih poštelavanja, samo sam upiknuo kabel u uređaje.
Grofaz je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.01.2008., 12:12   #11
pipe
Bill Gates
Moj komp

pipe's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor Dr. Big Pregled postova
jedino sto moras paziti je na pin 1, ako okreces kabel, tj krajnjim ˝utikacima˝ mjenjas mjesta, pin 1 ti dolazi na suprotnu stranu (180 stupnjeva), uzevsi u obzir ˝pogled˝ utikaca i smjer spajanja na ide uređaje
i to je to, sve ti treba raditi normalno, jedino ces mozda morati, ako je ide utor na maticnoj od tvrde plastike morat skinut/odrezat s utikaca onaj nosic za smjer utikaca i izbusiti prazan pin
Nije on mislio kabel okrenut za 180 stupnjeva.
Nego onaj kraj koji inace ide u maticnu, lupit u optiku. kuzis?
pipe je offline   Reply With Quote
Staro 20.01.2008., 13:11   #12
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Pravilo je takvo da crvena žica (prva žica) uvijek ide prema konektoru od struje (molexu), tj. suprotnoj od matične poloče.

Edit, također neznam kako ti je uspjelo krivo prištekati pošto su danas svi kablovi i uređaji fool-proof zbog onog žliyeba.
Staro 21.01.2008., 09:32   #13
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Citiraj:
Autor Mar Pregled postova
Pravilo je takvo da crvena žica (prva žica) uvijek ide prema konektoru od struje (molexu), tj. suprotnoj od matične poloče.

Edit, također neznam kako ti je uspjelo krivo prištekati pošto su danas svi kablovi i uređaji fool-proof zbog onog žliyeba.
Da, to j stvarno umjetnost danas, jedino ako nadjes nekakav jurski ATA 33 kabel i ides s njime eksperimentirati...oni bas i nemaju zl***ove i sve je moguce, pogotovo s ovim danasnjim nadobudnim klincima koji sklapaju konfiguracije u 4 u noci
Staro 21.01.2008., 22:50   #14
Dr. Big
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor pipe Pregled postova
Nije on mislio kabel okrenut za 180 stupnjeva.
Nego onaj kraj koji inace ide u maticnu, lupit u optiku. kuzis?
ocito nisi dobro skuzio sto sam napisao, no dobro, da pojasnim i posluzim se tvojim ˝izrazom˝ ako ˝onaj kraj koji inace ide u maticnu lupis u optiku˝ pin 1 ako oces da sve dobro radi, moras staviti suprotno od normalnog postavljanja dakle zakrenuti utikac ide kabela za 180stupnjeva, i zbog toga je ono moje objasnjenje kako si pomoci...
Dr. Big je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2008., 22:55   #15
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Dr. Big Pregled postova
ocito nisi dobro skuzio sto sam napisao, no dobro, da pojasnim i posluzim se tvojim ˝izrazom˝ ako ˝onaj kraj koji inace ide u maticnu lupis u optiku˝ pin 1 ako oces da sve dobro radi, moras staviti suprotno od normalnog postavljanja dakle zakrenuti utikac ide kabela za 180stupnjeva, i zbog toga je ono moje objasnjenje kako si pomoci...
?????

ATA standard omogucuje postavljanje uredjaja (i kontrolera) na bilo koje mjesto na kabelu, nema nikakvog "okretanja", jedino sto se mora paziti jest to da oba kraja kabela budu spojena. Mogu se mijesati tipovi uredjaja, brzine, itd.

Navedeni "cudni" setup je bio standardan u nekim brand masinama.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno