|
![]() |
#1 |
I hate mondays..........
Datum registracije: Nov 2002
|
naopako postavljen IDE kabel...
Zanima me ustvari razlog slijedecem... imamo IDE ATA kabel sa 2 kanala... onaj jedan konektor je plavi, a ostala dva siva... plavi ide u plocu po pravilu... disk je jumperom postelan na master, a optika na slave... e sad, zbog blesavog rasporeda komponenti u kucistu, ja taj plavi konektor kabla spojim u optiku, srednji sivi u disk a zadnji sivi u plocu... i odjednom kanti treba 100 godina samo da ocita a dva IDE device-a... pa mene zanima zasto je to tak, da naopako okrenut IDE kabel dela takve probleme... napominjem da kad kabel stavim pravilno, sve radi ko beba... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Hard disk i optika ne smiju biti na istom kablu. hard lijepo na primary, optiku na secundary IDE konektor. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
I hate mondays..........
Datum registracije: Nov 2002
|
smiju oni bit na istom kablu... malo naustrb brzine prijenosa al eto... i sta ak imam 2 IDE uredjaja a na nekoj mATX ploci samo jedan IDE konektor? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Bill Gates
Datum registracije: Jan 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Zato jer ti kabal kad je naopako ne radi kako treba i vjerojatno su ti diskovi u PIO modu ako ne i gore... E sad stvarno neznam koji je problem utrošiti cca 10kn za IDE kabal ali ono tvoja stvar - uglavnom očekuj probleme u radu na svakom koraku...
![]() |
#7 |
3.14zda ®
Datum registracije: Nov 2005
|
Ma probaj svoj okrenut, radi normalno, meni je jednom trebao naopacke zbog prevelikog razmaka izmedju diska i CD-cigana u kucistu i normalno je sve radilo, samo u UDMA2 modu zbog CD-cigana, a ne kabla. I mene je prvi put bilo vuna ga okrenut da se nesto ne uzhebe, ali sve radi isto kao i da ga noralno ustekas, |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Registered User
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
i to je to, sve ti treba raditi normalno, jedino ces mozda morati, ako je ide utor na maticnoj od tvrde plastike morat skinut/odrezat s utikaca onaj nosic za smjer utikaca i izbusiti prazan pin |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Imam hard i optiku na istom ide kablu, hard radi na udma 6, optika na udma 4. Bez ikakvih poštelavanja, samo sam upiknuo kabel u uređaje. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Bill Gates
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
![]() Nego onaj kraj koji inace ide u maticnu, lupit u optiku. kuzis? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Pravilo je takvo da crvena žica (prva žica) uvijek ide prema konektoru od struje (molexu), tj. suprotnoj od matične poloče. Edit, također neznam kako ti je uspjelo krivo prištekati pošto su danas svi kablovi i uređaji fool-proof zbog onog žliyeba.
![]() |
#13 | |
3.14zda ®
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Registered User
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
ATA standard omogucuje postavljanje uredjaja (i kontrolera) na bilo koje mjesto na kabelu, nema nikakvog "okretanja", jedino sto se mora paziti jest to da oba kraja kabela budu spojena. Mogu se mijesati tipovi uredjaja, brzine, itd. Navedeni "cudni" setup je bio standardan u nekim brand masinama.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|