|
![]() |
#1 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
![]() Pozdrav Ovako, imam 2 PC-ja, jedan PC ima Win XP Home a drugi ima Fedoru Core 6. Ovaj sa Win bi se trebao spajati preko PC-a sa Linuxom na Internet...Vidim da u System > Administration > Mreža (da na Hrvatskom je ![]() ![]() PC-ji se povezuju preko integriranih mrežnih kartica (1 Gbit veza), a ovaj sa Linuxom na WebStar 2000 kablovski modem (ne može služiti kao router)... Pa me zanima kako to mogu napraviti (gdje treba kliknut!, koji IP treba imati, znate već) ako je to uopće moguće na Linuxu, ili trebam kupiti router. Zahvaljujem.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium moderator
|
Hvala, ali Terminal mi kaže ovo: Citiraj:
![]() I u helpu sam našao o brctl-u, ali meni ne radi...što sam krivo napravio? ![]()
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Premium
|
vidish, sve je u sitnicama. evo sto ubuntu baca Citiraj:
sretno ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium moderator
|
Trebat će mi sreća ![]() O.K., probao sam i tražio je password, ja sam naravno upisao password za root i evo što kaže: Citiraj:
![]() EDIT: preuzeo sam bridge-utils-1.2, raspakirao i imam dosta datoteka, među njima i install-sh koju sam pokrenuo u terminalu, ali se terminal otvori i odmah zatvori. Da li je instalirano ili? EDIT2: čini se da nije, još uvijek viče Command not found ![]()
__________________ Zadnje izmijenjeno od: Swarm dude. 01.09.2007. u 20:02. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() ![]() hmmm kako inace instalirash programe? "yum install bridge-utils" (ako imash yum i ako je naziv paketa isti kao na ubuntu-u) ovo govori iz onoga sto sam saznao, ne iz prve ruke jer josh nisam (planiram) konzumirao Fedoru (RH). (drzim se debian based distri) taj install-sh nemozesh pokrenuti tako sto cesh dvaput kliknuti na njega. morash ga iz terminala pokrenut. (terminal otvoren i cd u taj dir, a zatim "sh install-sh") |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Premium moderator
|
Kako inače instaliram? Ako su RPM, samo klik klik i to je to ![]() Inače nikako ![]() BTW evo što sada kaže "yum install bridge-utils" Citiraj:
![]() (postajem već polako očajan) BTW kome on reporta taj problem? pa ja sam n00b admin od ovog freakin' kompa ![]() EDIT2: ne mogu vjerovati...što ja krivo radim?! Skužio kako se loginati na root by my self! ![]() Citiraj:
Nadam se da ja koristim krivu komandu?! ![]()
__________________ Zadnje izmijenjeno od: Swarm dude. 01.09.2007. u 20:48. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium moderator
|
Dodao sam se u listu sudoera ![]() Evo sad, kako napreduje bridge... Citiraj:
Drugi komp ima IP 192.168.1.2 i gateway mu je namješten na 192.168.1.1 . Na PC-u sa Win sam u ZA namjestio trusted adresses od 192.168.1.1 do 192.168.1.255. A kod Linuxa je firewall namješten na sljedeće: pouzdane usluge - SSH SE Linux - Prisiljavanje Pomoć ![]()
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
s obzirom da smo cijelu stranicu sami se dopisivali da te obavijestim, nemogu ti pomoci ![]() ![]() ako ne rijeshish dok mi ispiti prodju onda cu ti pomoci (educirati se, pa da zajednickim snagamo krenemo naprijed ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium moderator
|
Ah, pomogao si već ohoho poprilično ![]() ![]() Nažalost, čini se da ću odustati...prevelik zalogaj za sada, pa mislim kako ću uzeti router. Još ću nešto probati iskemijati i javiti rezultate. Za sada Linux vs. n00b 1 : 0 ![]() EDIT: Otkrio sam u čemu je stvar Bridge ne znam zbog kojeg razloga, zapravo sprječava komunikaciju. Kad je bridge isključen, računala sasvim normalno komuniciraju, već sam se zabrinuo da ću morati kupiti novi cross kabel. Također kad je bridge uključen, eth0 (veza prema kablovskom modemu) je prikazana kao Neaktivna, no Internet sasvim normalno radi. A to znači da je aktivna... Čudna stvar uglavnom...Ipak ću si uzeti jednog Linksysa ili D-Linka ![]()
__________________ Zadnje izmijenjeno od: Swarm dude. 02.09.2007. u 18:31. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Kernel panic
Datum registracije: Jan 2006
|
Ja sam nešto slično napravio s Ubuntu 6.06.1 serverom. Spojio sam server na internet preko adsl modema i stavio sam da se kod startupa podesi sljedeće: Citiraj:
Na ostalim kompovima u mreži (ima i jedan windows) sam podesio gateway na IP server-a i upisao odgovarajuće dns servere. Cijela stvar radi bez problema, svi kompovi mogu na internet, mogu otvoriti portove koje trebam. Razmišljam još i o kupnji bežične kartice pa da se mogu i bežično s laptopom spojiti.
![]() |
![]() |
#13 |
Premium moderator
|
Da, sad sam vidio i Static routing u Linuxu..Hmm ne znam, možda ću probati ovo tvoje immortal ![]() EDIT: kako mogu imati file sharing na Linuxu i Windowsu? Uključio sam File Sharing kod oba, ali opet se ne vide...BTW kod Windowsa za filesharing svi trebaju biti isti Workgroup? Je li isto i kod Linuxa? I gdje to mogu namjestiti? (koliko ?) ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Kernel panic
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
Ovo za workgroup, linux ima malo drugačije to složeno (što se tiče nfs-a), može se složiti koji kompovi mogu pristupiti (koje mreže, koji IP-ovi i slično), za sambu neznam točno.
![]() |
![]() |
#15 |
PC Ekspert
Datum registracije: Nov 2001
|
samba ima slične postavke kao i windows file sharing. možeš podešavati prava pristupa, default access mask itd. Ima jako puno opcija, najbolje da si instaliraš swat pa imaš sve to preko web interface-a da ne moraš kopati po smb.conf file-u. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
kad smo kod sambe ![]() kolika je vama brzina prijenosa s window pc-a na linux? meni 2-4MB/s i nikad vishe ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|