Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.01.2004., 18:58   #1
feelgood
I'm DEAD sexy!!!

feelgood's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Voltaza i hladenje bartona

Dakle dobio sam na poklon Bartona 2500+ i stavio ga na svoju A7N8X-icu i stavio originalni AMDov cooler. Temperatura je bila nesto vise od 50°C, no komp se svako malo smrzavao, pa sam polako dizao voltazu dok nisam dosegnuo 1.7V. Tu je komp bio stabilan, ali je temperatura zbog slabog hladenja bila idle 57°C, a kad sam ostavio Sandru da mi radi Arithmetic CPU Burn-in test nekih pola sata temp se popela na 63°C. NAravno da nisam mogao dozvolit da mi se proc tak przi i jedva sam docekao ponedjeljak da odem i kupim novi vent i pastu. I kupio sam Dr. Thermalov Ti-V7725N za koji sam se odlucio i Silver XTC pastu. Sada komp grije u idleu 44°C, a u radu oko 50°C.
No ono sto me najvise iznenaduje sad sam uspio zavrtit komp stabilno i na nizoj voltazi, pa sad normalno radim na 1.65V. Zanima me kako je to moguce? Ne bi li ovisnost voltaze i temperature trebala bit jednosmjerna (veca voltaza veca temperatura), a ne i obratno (niza temp. niza voltaza)?
NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB
feelgood je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2004., 19:13   #2
Isus
Headbangig Grunf!
Moj komp

Isus's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Re: Voltaza i hladenje bartona

Citiraj:
Originally posted by feelgood
Zanima me kako je to moguce? Ne bi li ovisnost voltaze i temperature trebala bit jednosmjerna (veca voltaza veca temperatura), a ne i obratno (niza temp. niza voltaza)?
Što manje struje ide kroz procesor to se on manje grije. Temperaturu ti oderđuje napn i takt. Tak ti se Palomino 2000+ više grije od Tbreda 2000+ jer radi na višem naponu.
Grunf je moj idol!
Moji Grunf type modovi
NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster!
Alfisti site, Alfisti forum
Isus je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Staro 06.01.2004., 19:28   #3
feelgood
I'm DEAD sexy!!!

feelgood's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Znam ja to ali meni je komp prije bio nestabilan ako nije bio na voltazi od 1.7V, a sad sa novim ventom radi stabilno i na nizoj voltazi.
K.
NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB
feelgood je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2004., 19:42   #4
LUDA
Premium
Moj komp

LUDA's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Ajd ti stavi zadnji bios pa se onda javi.

LUDA je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2004., 20:13   #5
borgy
kenova

borgy's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
sto god vise hladis procesor, on ce moci raditi na manjem naponu.
kroz procesor neprestano putuju signali (nebitno sto rade) koje prenose elektroni. Sto je temperatura manja, otpor samog procesora bit ce manji i bit ce potrebno manje elektrona da prenesu signal. Veca voltaza = veca razlika potencijala = vise elektrona prenosi struju.
Ovo je jednostavno.

Sad, procesor se uvijek i grije, jer spomenuti otpor prolasku elektorna stvara toplinu. Sto je voltaza veca = vise elektrona prenosi signale = veca je temperatura.
Buduci da nastaje toplina, ona dodatno povecava otpor procesora, te se stvara jos vise topline = to je jedan zacarani krug u kojeg ces uci ako voltazu previse povecas. Procesor ce sam sebe hraniti toplinom, temperatura ce preci specifikacije, proc ce se sprziti (sve iznad 70-80C obicno uvodi u taj krug)
Nadam se da je i ovo jednostavno

Malo sumiranje:
Proc nije stabilan na malim voltazama, jer "nedostaje" elektrona za prijenos signala.
To mozes rijesiti spustanjem temperature ili povecavanjem voltaze (uz pracenje temperature koja ce sada rasti, da ne bi usao u onaj krug i sprzio proc)

Procesor se vise grije i ako mu povecas internu frekvenciju, ali to ti sad nije bitno...
borgy je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno