|
![]() |
#1 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
![]() Silencer je O.K. hladnjak, poprilično dobro hladi jezgru ali zbog heatpadova tj. onih jastučića hlađenje memorije nije briljantno... Heatpadovi: http://arctic-cooling.com/pics/nv5_r2_04l.jpg Zato sam odlučio promijeniti to! ![]() Skinuo sam slabašne heatpadove i njihovo ljepilo koje ih je držilo za bakrenu bazu ![]() Sami heatpadovi se lako skinu sa skalpelom ili nožićem, dok se ljepilo skine prstima za čas. Zatim sam uzeo dvije pločice mesinga koje sam izrezao i oblikovao kako treba: ![]() Ova ide preko prvih 6 čipova... ![]() ...dok mala preko 2 čipa koji su sa desne strane GPU-a, do kondenzatora i molexa. Pločice na kartici: ![]() Prva i veća pločica je ima izrezane utore kako bi šarafi od Silencera prošli kroz rupe na PCB-u od grafičke. Pločice sam podmazao sa AS Silver 5 pastom a kontakt između njih i bakrene baze hladnjaka čini AS Ceramique. Silencera sam još rastavio i očistio. Konačan rezultat: ![]() Poboljšanje performansi hlađenja ćemo vidjeti kroz određeno vrijeme ![]() Zadnje izmijenjeno od: Swarm dude. 09.04.2007. u 21:18. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
od LemilicE
Datum registracije: Dec 2002
|
Nije loše... samo zašto misliš da će mesing biti bolji od bakra??? tj. Zašto si micao te heatpadove? Šta ti nije bio dobar kontakt sa memorijskim čipovima?
Member Of the PC Ekspert 100+kg Demolition Squad ----------------------------- ReadTheFuckingManual Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže??? Nemam više lema!!! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium moderator
|
Ti heatpadovi bakra u životu nisu vidjeli ![]() Da je bakar na njima, ne bih se bunio! Ti heatpadovi su nešto slično termalnoj pasti... Samo gumeni. I oni su naljepljeni na bakrenu bazu. Micao sam jer se memorija dosta grijala i OC nije bio baš nekakav. Evo sada malo isprobavam i uspio sam ju natjerati za par MHz više. Bakra imam, ali je predebel, dok je ovaj mesing iste debljine kao i ti jastučići. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Ti heatpadovi su katastrofa - bolje da ih nema nego da su oni na memoriji. Pogotovo kad se zaljepe na memoriju, a ti trebaš silencera maknuti. Ja sam si skoro tada grafičku strgao... Nisi loše napravio, dapače. Sjajno si se sjetio između pastu staviti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium moderator
|
Istina...Meni se to baš jednom dogodilo, zaljepili se (ili bolje rečeno zapržili) i skoro sam otrgnuo memoriju skupa sa hladnjakom ![]() Yap, pasta ja svugdje! Na memoriji i još na gornjoj strani tih pločica ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
od LemilicE
Datum registracije: Dec 2002
|
AAAAA, tako je kod tebe... Ja sam imao valjda stari silencer koji je imao bakrene heatpadove i tako je nalijegao na memoriju...
Member Of the PC Ekspert 100+kg Demolition Squad ----------------------------- ReadTheFuckingManual Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže??? Nemam više lema!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Moderator
|
Citiraj:
U svakom slučaju neki vodljivi metal je puno bolja opcija od tih gumenih i ljepljivih heatpadova. Ako se nema metal, onda bolje da je prazno tih 2-3 milimetra. Ja sam tako imao godinu dana i još je kartica bila OC-ana i sve je radilo kako spada... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium moderator
|
Uh, držati memoriju bez hladnjaka, hrabro! ![]() Ali bolje to nego ovi jastučići, sa tim se slažem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Resistance is futile
Datum registracije: Oct 2003
|
Citiraj:
On nema te "gume/žvake" preko kojih baza coolera ostvaruje kontak sa memorijskim čipovima, već je to izvedeno tako da tvornički dolazi sa zadebljanjim na bazi (isti materijal kao i sama baza) i direktno naliježe na same čipove. Naravno između se stavi još i termovodljiva pasta ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guest
Datum registracije: Jan 2007
|
Ja mislim da ti heat-padovi nisu samo tako bezveze stavljeni, po mom skromnom misljenju oni stite memoriju od dodatnog zagrijavanja posto se gpu najvise griije, sto navodi na zakljucak da heatpadovi blokiraju prijenos topline sa hladnjaka na memoriju, ali ne i obratno. Osim toga sve 8800GTX kartice takodjer imaju gore spomenute heatpadove na mem cipovima, a to nikako netreba zanemariti. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Moderator
|
Ovdje nije priča o 8800GTX-icama koje se griju do 80°C ako ne i više. Ovdje je u priči jedna 6800 koja u load-u ne prelazi 52°C otprilike, a memorija je na dodir prsta mlaka. Zrak je dobar izolator, bolji od ovih heatpadova, tako da i tvoja teorija izolatora pada u vodu. Ova predzadnja rečenica ti je isto malo nejasna. Ako blokira prijenost sa hladnjaka na memoriju, kako onda može u suprotnome slučaju propuštati toplinu ? I naravno, zašto bi sve što su proizvođači stavili na svoje proizvode moralo imati korisnu funkciju ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Guest
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Osim toga, prve revizije nv5 su dolazile bez heatpadova, a novije reviziije su dolazile sa heatpadovima, mozes li to objasniti. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
|
Zašto ? Nemam pojma. Ali jel ti čitaš uopće? Zašto bi moralo to imati nekog korisnog utjecaja ? Ja ti samo velim da su ti heatpadovi dreq, probaj skinuti to sa grafe jednom kada ih staviš (npr. Silencer). Mislim, što se mene tiče, ostavi ti njih. Ako su došli po defoltu, onda ok. Ali napominjem, nije sve što dođe po defoltu dobro - inače ljudi ne bi kupovali npr. alternativne hladnjake za CPU. Zašto mjenjati onda pastu koja je došla sa coolerom ? Uostalom, ovo nije thread o tome već o modu koji može svatko sebi napraviti ili ne mora. EDIT: Možda zato što su ta gumena sranja jeftinija od bakra ? A proizvođač čisto sumnjam da se brine što je tebi bolje, dokle god on ima veći profit. Možda je bakar bio overkill ? Meni se memorija uopće nije grijala, furao sam ju baz ičega na njoj (uostalom, tako je i došla po defoltu sa malim coolerom). |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium moderator
|
Citiraj:
Uostalom molio bih kao i Vuco. Bez ikakavih 8800GTX i sličnih. Stvarno znate upropastiti bilo kakav thread s time. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Gdje se mogu kupiti ti stock heat padovi? |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium moderator
|
Mislim da nigdje ![]() Barem ih nigdje do sada nisam vidio... |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
I ja sam ucinio isto prije godinu dana jer sam kupio polovni NV5 na kojem nije bilo termo-vodljivih gumica pa sam silom prilike morao pronaci bakreni lim koji je debljine taman kao i rupa koja ostane izmedju memorije i hladnjaka u zavidanom stanju. Odrezao sam par komada, namazao pastom i montirao. Sve radi ok i ja zadovoljan.
![]() |
![]() |
#19 |
Avocado
|
hm, prilicno riskantan pothvat. razlika u visini tih heatpadova koje si ti napravio moze biti vrlo malena, a opet dovoljna da silencer ne nalijeze dobro na jezgru... ili pak ako je mrvicu pretanko, onda mozes dobiti kontraefekt jer je zrak izolator i kao takav ako se nade izmedu hladnjaka i heatpada smeta. valjda si dobro pogodio debljinu. to je jedan od razloga zasto se proizvodac odlucio na one "gumene" padove, jer nikad nije sigurno da ce stroj to napravit kak treba, jer je stvarno dovoljno samo mala mrvica prostora da ne bude dobro. inace, ja sam svoju 9550xt skurio tak, uzo od 9800 bakreni hladnjak koji je imo na mjestima gdje je memorija malo savinuto prema dolje, ja reko fino sad cu se rjesit gume. i tako je radila ona dok nije rikno gpu od pregrijavanja jer nije dobro nalijegao kulerna gpu...
![]() |
#20 |
Premium moderator
|
To se lako može provjeriti ![]() Stavi se malo termalne paste po rubovima i u sredini GPU-a i za probu se stavi hladnjak. Ako ostanu tragovi paste po bazi hladnjaka, kontakt je dobar. Također bi se i loše nasjedanje na jezgru očitovalo u povišenju temperature jezgre. Temperature jezgre prije i poslije su ostale gotovo identične, sad je nešto viša temperatura ali to bih pripisao tome što se pasta još nije razradila. Još bih dodao kako sam igrao nekoliko naslova po sat vremena i vrtio artifact test u ATIToolu te je komp ostao raditi neprekidno oko 2 dana. S obzirom na to da je prošlo već dosta vremena i grafa se poprilično zagrijala tijekom igranja, i radila dugo u idleu GPU bi već odavno otišao da Silencer ne sjedi dobro na jezgri ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|