|
![]() |
#1 |
networking wannabe guru
Datum registracije: Sep 2002
|
(riješeno) komp se gasi bez nekog ocitog razloga, pomoc
dakle, ovakva je situacija: komp se gasi svako malo, nema veze sta se radi na njemu, i nakon sto se ugasi nemogu ga upalit sve dok ne ugasim sklopku na napajanju na jedno 5-6 sekundi i onda opet dam struju... konfa: ASRock K7S41GX AMD Athlon XP 2500+ ATi Radeon 9000PRO 64MB Kingmax 256MB DDR400 Infineon 256MB DDR400 Seagate Barracuda 80GB Codegen 480W Dual 2.0 nista nije overclockano, temperature su dobre sta bi moglo biti? meni jedino pada na pamet da mi se tuku rami i matična e, da, matičnu sam prije jedno 2 mjeseca zamijenio za staru jer mi je i stara radila probleme (isto ASRock), pa i ak ova sere onda onda bum si lasi pocupal Zadnje izmijenjeno od: Xan. 15.03.2007. u 15:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
Pogledaj u Event manager jel ti zapiše koji error. Moguće je da ti i napajanje ima problem. Ako ništa ne uspije, onda probaj jedan čip memorije izvaditi pa vidi oće onda raditi. Ili probaj prvo jedan pa drugi vadit da vidiš da nije možda problem u nekom od njih |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Guest
Datum registracije: Dec 2006
|
vjerovatno napajanje ali nekako rekao bi da nije neispravno ono nego napon u kuci. ovo s potrebom da iscupas kabal iz napajanja ide tome u prilog. taj stroj nije neki potrosac i napajanje bi stvarno moralo uzasno oslabiti da ne moze vise drzat tu konfiguraciju upaljenom.a cak i tada bi se stroj resetirao a ne gasio. a gotovo sigurno bi harddisk vec prije nego bi doslo do takvog stanja pokazao sto misli o napajanju. uzasno su osjetljivi i prvi ce poceti se paliti-gasit kada je napon los. tome bi predhodilo jedino usporavanje rada istoga. osim samog napona mozda je neki problem s uzemljenjem, neka napajanja su osjetljiva na to. stvara se statika na cijelom kucistu i valjda u nekom trenutku skoci s povrsine na komponentu (cisto teorija, nemam nikakve osnove ![]() no razlog moze biti i puno banalniji - neispravno dugme za paljenje. kako je na to lakse utjecati nego na milost elektre ja bi krenio tim putem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
Datum registracije: Jul 2006
|
Ako si siguran da su temperature u redu, onda ti je napajanje problem. 100% sam siguran. Radi memorije se komp ne gasi, nego resetira, tako da ta opcija otpada. Ja bi na tvojem mjestu još jedanput provjeril tempereture i ako su ok onda si nabavi neko napajanje na par dana i probaj zamjeniti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
networking wannabe guru
|
ipak nije to bilo, opet se poceo gasit sad sam stavio drugo napajanje, pa cemo vidjet sta ce bit... inace, ja sam mislio da su ova Codegen napajanja kolko tolko kvalitetna... 3 puta je teže od ovog sta sam sad stavio... mislim da je MSI 400W |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
prcknedl
Datum registracije: Dec 2005
|
Uff. MS je smece tesko. A Codegen je onako, srednja zalost, ali jeftino. Codegenov valja ustvari samo 300W za 80ak kn, a 480W je neisplativ, za te novce se dobije puno kvalitetniji Fortron 350W. Forton kosta 230kn u vemilu, best buy, odlicno napajanje. Provjeri jel to nije zbog pada napona, recimo ja imam zamrzivac i komp na istom vodu i kad se upali kompresor, komp se resetirao. Ugradio sam fortron mjesto neverpowera i nikad problema. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2007
|
Evo ja sam isto naletio na jedan sličan, ako ne isti problem. Dakle, od nedavno (kojih par dana) se komp isto počeo resetirati. I tako ono jednom u par sati koliko radi. Onda je počeo sve češće resetirati, da bi to kulminiralo naglim shutdownom prije kojih 2-3 dana. No meni ostaje misterij da se nakon nekih 5 sekundi napajanje ponovno samo aktiviralo i počela boot sekvenca. To još nikad nisam vidio da se radi nakon pada napajanja. To se dogodilo jednom tada i evo danas. Ispočetka sam mislio da se radilo o pregrijavanju. I to je bilo donekle istinito jer mi je krepao vent na GPU. No sad sam ga zamijenio i opet se ugasio. BTW, napajanje je relativno novo. Kupljeno prije koji mjesec. Radi se o: Thermaltake Silent Purepower 360W koje je došlo 500kn i ima garanciju na 5 godina. Sad mi vele da mi napajanje vjerovatno ne radi, a meni je to teško povjerovat jer je kao što rekoh, relativno novo, a Thermaltake nije poznat po tome da radi šrot robu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
networking wannabe guru
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
http://www.memtest.org/ ili http://www.memtest86.com/ pa odvrti test da vidimo jel RAM u pitanju ... zvuci kao i mozebitni problem sa napajanjem ali ako kazes da je novo i da radi ... prvo provjeri RAM sa nekim od ova dva programa pa cemo dalje ... inace ako imas problema u kuci sa strujom, 200 - 300 kn (neki PowerCOM ili za 500-tinjak kn neki APC) i nije neka investicija za UPS ako kontas da cuva komp koji vrijedi bar 20 - 30 puta toliko |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
networking wannabe guru
|
od kad sam zamijenio napajanje, radi bez beda pa ak izdrzi do srijede, idem odnest na servis pa ak bi mi mogli preporučit neko napajanje iz Feniksa bio bih vam zahvalan... barem se nadam da cu moc birat koje da uzmem umjesto ovog... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
networking wannabe guru
|
reko sam da u feniksu pogledate zato jer imam garanciju još uvijek ![]() ali mislis da će mi u feniksu tak i tak dat opet ovo isto... ili popravit ovo koje imam... ![]() p.s. komp još uvijek radi normalno... sutra idem odnest na servis codegena ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
networking wannabe guru
|
odnio sam jucer na servis... kaze frajer da ce mi vjerojatno dat drugo neko napajanje zato jer ovog vise nema na lageru... uglavnom sredinom tjedna kao da nazovem pa da vidim koje je stanje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Banned
Datum registracije: Nov 2005
|
Nemoj se unaprijed razočaravati..ima veelike izglede da i ispadne sranje kroz dogledno vrijeme..ali pusti..trebalo bi radit,godinu dana barem.. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|