|
![]() |
#1 |
Type R
Datum registracije: Oct 2003
|
Abit IC7 MAX3,komp nece da upali,BIOS??
Jednog lijepog dana komp radi,upadne u standby(crn ekran),dođe mali brat,restarta ga jer je mislio da je ugašen i komp nije više upalio,crn ekran ,nema boot biipa.. sumnjam na bios čip jer sam prije dvije godine imao problem s istom konfom,flashao sam bios iz windowsa i komp više nije upalio,nisam ga dirao dva mjeseca i jedan dan ga bezveze upalim i radi,ali otad lampica biosa na matičnoj svijetli crveno,ali sve radi.... isprobao sam sve,premještao memorije,palio bez diskova,cd pogona,clearao cmos,klanjao se crnoj mački...ali ništa,komp ne radi već mjesec dana,pa me sestra upilala da ga sredim...,a ja sam se nadao da ce se opet sam srediti... i što sad..?i nebi u prijatelja posuđivao komponente da njih matična ne uništi ako je ona kriva... I još nešto,jel moguće naći zamjenski bios čip? hvala ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Moguce je naci zamjenski BIOS chip, imas na Abit webu "parts store" gdje ih mozes narucit. Uz malo srece, mozes ih naciganit da ga posalju besplatno, svojevremeno su slali, ali je ekipa pomahnitala za besplatnim rezervnim dijelovima, pa su prestali. Inace, probaj pitat za savjet na Abit USA forumu, tamo ima hrpetina guru-a koji bi mogli znati u cemu je problem i sto probati ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Aj probaj prvo promijenit CMOS bateriju (dotična me u Kvarku došla nekih 2 kune, neš' ti skupe dijagnostike), pa tek onda sve drugo...
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Ako je bios u pitanju,ne trebas narucivat od abita. Pogledaj koja je oznkaka na chipu i to je to. Sve sto ti treba jke da znas jeli 1mb,2mb,ili 4mb bios chip. I onda skines takav s neke druge ploce i isfleshash u linksu ili kod nekog ko ima istu plocu. (hot flash). Tako ces znati 100% da li je stvarno bios u pitanju ili nesto drugo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
BladeRunner pokušaj kako su ti momci redom rekli... baterija,flash... pa cemo vidit... |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prečupavi mod
|
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Ma koliko ja znam baterija nema veze sa bootanjem ploce. Meni je baterija rikla i sve sto se desavalo je da bios nije drzao postavke kad bi iskopcao komp iz struje. Inace je radio 100%. Tome i sluzi batrija. Da zadrzi postavke kad nestane struje. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
A boot block?
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Nebi se složio. Imao sam nedavno krepanu bateriju na svojoj abit sa7 i komp ili nije bootao (uz pištanje) ili bi bacao neke (čudne) greške.
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Type R
|
![]() |
#16 |
Prečupavi mod
|
Isti je, ali nije isti BIOS gore, IC7-MAX3 je opremljenija pa bi vjerojatno bilo problema. Jesi probao kontaktirat Abit support?
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Feldwebel
Datum registracije: Feb 2002
|
Napravi HotSwap. Najjednostavnije je. Bilo koju ploču (preporučan ABIT) sa AWARD BIOS-om upali i napravi hotswap. Uguraj disketu sa BIOS-om i pokreni ga ali sa switchom (zaboravio kojim, nešto da ne provjerava da li je BIOS kompatibilan). Ići će. Nemoj na kraju stisnuti F1 nego vrati stari BIOS da ne gubiš postavke. Ja sam se znao iznervirati kada ih je trebalo ponovno ukucavati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Type R
|
Rak govoriš prestručno za moj skromni stručni rječnik... :-) Nema veze što je bios možda različit,ako je čip isti ja bi flešao bios od max3 i voila..valjda..
![]() |
#19 | |
Premium
|
Citiraj:
Nakon toga fleshaj tvoj bios (skini s neta naravno zadnji bio za tvoju plocu). Moras koristiti switcheve za ignoriranje bios id-a i svih stvari koje inace bios flasher provjerava (switcheri su ono sto upisujes poslije naziva biosa recimo flashrom.exe bios.bin /f /s itd itd). Nakon toga vrati izvadi svoj i vrati original chip. preporucujem ploce koje vec imaju intel chipset. Ic7 serija bi bila idealna. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Type R
|
a jel ga mogu samo flešat s onim abitovim programom iz widowsa?? :-) drugačije neznam... i da ima li itko iz splita ili okolice spreman pomoći? znači to bi izgledalo ovako..uzmem recimo čistu ic7 ploču stavim svoje hardver,...bla bla,dignem u windowsa i ostavim da radi..uzmem kacavidu čekići hilti izvadim bios čip dok komp radi(?!) stavim svoje bios čip na njegovo mjesto i flešam,sve vratim na svoje mjesto nakon isključivanja kompa,složim ponovno svoj komp s flešanim biosom... i idem igrati wolf-a?
![]() |
#21 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
BladeRunner: Evo ode imas sve opisano bezano za BIOS flešanje itd. http://pcekspert.com/articles/82-1.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
|
proceduru si opisao kako treba. OSim sto nisam sigiran da ces uspjeti flashati plocu sa ABIT update programom u Windowsima. Taj update je radio odlicno sa par amdovim ploca ali trebas probat na intelovim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Feldwebel
Datum registracije: Feb 2002
|
ABIT flashRom radi kako treba na svim ABIT pločama. Ne znam kada sam sve svoje ABIT-ice i zadnji puta flashao iz dosa jer sam prelijen za taj postupak. BladeRunner nije ništa prestručno. Otpakiraj stvar sa WinRarom ili WinZipom negdje u Windowsima. Dobiješ 5 fileova tamo. Jedan od njih je ReadMe.txt. Taj ti ne treba. Sve ostalo stavi na disketu koju si prethodno formatirao kao sistemsku. Standardni postupak je da pokreneš RUNME.bat i kreneš u flashanje. To ćeš preskočiti i upisati ćeš AWDFLASH /? Dobiješ popis switcheva koje možeš koristiti s tim programom. Jedan od njih ti je da ne provjerava verziju BIOS-a koji stavljaš. Ne znam točno ali nije nauka za skužiti. Izgledalo bi gao da upišeš a:/awdflash IC7P_18.BIN /f /s Provjerio bi ali nemam niti jedne diskete kod sebe koja bi radila. Provjeravaj sve switcheve dok ne nadješ pobjedničku kombinaciju. I nemoj me tjerati da ti pošaljem ispravni taj rom jer mi se još manje da to slati poštom. Još ti je bolja opcija poslati u Links i za mizernu cijenu od 50 kn spasiti vrhunsku ploču. Možeš je i prodati meni ovakvu neispravnu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Type R
|
Znači,to se može u linksa??pa šta ste čekali dosad...jel to kod linksa samo u zagrebu?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|