|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
komp za internet i mp3
naime trebao bih uzeti maticnu i procesor za kao sto i sam naslov kaze internet, word, slusanje glazbe. mislio sam nesto ovako: Pentium Intel4 BOX 630 3.0GHz, 64-bit, 800MHz, 775-pin, 2MB---540 kn MB Gigabyte 8VM800PMD-775-RH, s775---352 kn graficku imam, radeon 9600 mozda nesto slabije, druga mbo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
In the lab...
Datum registracije: Feb 2006
|
Ako ti je stvarno samo za word, internet i slušanje glazbe možeš onda i jeftinije proći, pogledaj malo po tržnici, nađeš polovnih stvari za 400-500 kn još i memoriju dobiješ uz to. Evo napr. ovi oglasi: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=63451 http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=63191 (dobra ploča, proc nažalost već prodan) http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=63117 (cijela konfiguracija) etc,etc... malo još potraži sam
** AMD FX-4300 @ 3.8 Ghz ** Asrock 990FX Deluxe 3 **16 GB G-Skill 1600Mhz ** Intel 545s 500 GB + 2xWD 1 TB ** MSI GTX 660 2GB ** DVD-RW LG H42N ** Corsair HX620 ** Logitech MX Master 2S ** Dell U2414 **SAMA Vulture |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Čovjek
Datum registracije: Oct 2006
|
Defitivno slabije od toga. Ja ću ti samo reći kako doma imam jedan PIII na 800Mhz i 512MB rama. Gore su Windows XP i bez problema istovremeno vrtim Firefox, Thunderbird, 40tude Dialog, Winamp / Foobar, NOD32, Comodo Firewall, Word, Soulseek / utorrent / eMule / DC++, a preko sveg tog mogu otvoriti i VLC Player i pogledati film bez ikakvog zastajkivanja, štekanja i sl. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
komp mi je (sestrin) celeron 1.7ghz, mbo asus p4p800se, 512 ddr kingmax, 80gb hdd, radeon 9600 i steka ko lud. npr. slusam mp3 i otvaram internet explorer a on poludio od stekanja, winamp mal svira mal ne, sta da kazek, jednostavno katastrofa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Je suis Schumi
Datum registracije: Nov 2006
|
Citiraj:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
The All Seeing Eye
Datum registracije: Mar 2007
|
Caddy Master, vjerujem ti da šteka! Moj stari je imao Palomino 1.7 (skoro isti proc), 512 MB-RAM, i 9600 grafičku! Njemu je komp užasno spor bio i štekao je ko lud! Isto ko i tvoj! Vjerujem da je to do memorije, ipak Windowsi XP sami po sebi popiju oko 250 Mb-RAM-a! Znači dok napiješ Windowse ramima ostane ti samo kojih 250Mb za sve ostale aplikacije što je jako malo! Moj savjet ti je da uzmeš još jednu indentičnu pločicu memorije koju sad imaš i ako se komp i dalje blesira onda razmišljaj o procesoru! U krajnjem slučaju buš imao bolji proc i taman memorije, danas uglavnom kompovi zahtjevaju za optimalan rad 1Gb memorije (osim Vista, ona zahtjeva 2Gb memorije)! EDIT: Format i instal windowsa ti niš ne pomažu, znam to jer redovito održavam kompove (moj i od starog)! Kolko god ga formatirao i optimizirao nemre dobro radit pa da ga jeli... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
probad cu danas ili sutra uzeti sa svog kompa jos 512ddr pa da vidim sta ce komp "reci". probat cu dual chanel, pa cemo vidjeti. mislim da je problem ipak do proca, star je ko biblija, a nigdje nema za kupit bolji za s478 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Ja sam do nedavno imal tog celerona, i nije bilo problema. Predlazem ti da iskljucis sve efekte u win. Mozda te blokira neki antivirus, jer je kod mene sve bilo losije kad je bil ukljucen avg. Imas dosta tips&tricks kak ubrzati win. Meni je to dosta pomoglo.
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
-------
Datum registracije: Aug 2005
|
@Caddy Master Kompjuter od tvoje sestre je i više nego dosta da bez ikakvih problema vrti WinXP SP2 i služi za radnje koje si nabrojal u prvom postu. gorluk ti je lepo rekel kaj sve vrti on bez po' muke na svojem PIII, a bome i moj (slabiji od tog PIII) Celeron se nosi bez problema s Windowsima i normanim/nezahtjevnim radom. Fino si daj truda i složi nLite verziju WinXP sa integriranim SP2, nakon instalacije pogasiš sve nepotrebne servise (1, 2, 3), podesiš pagefile i ostale sitnice (1, 2). K tome još koristiš programe koje ne zahtjevaju masu memorije i procesorske "snage" (primjera radi: AVG, Comodo, VLC, Foobar, Paint.NET, X-Setup i tome slični) a obavljaju svoj posel kak spada, ne trebaš instalirati baš sve i svašta s razno-raznih CD/DVD-a koji dolaze s IT časopisma i nemaš brige. Windowsi budu delali kak spada, ništ se ne vleklo ili štekalo, a ti neš trebal davati pare za nove komponente. Odvojiš malo slobodnog vremena, deneš to sve vred i miran si. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
ma nema to veze s procom ni ram-om (iako, celer 1,7 je stvarno bi ocajan) nego obicno s losim, sporim diskom. tako je i stroj kod staraca bio ocajan prije. novi proc - nista, druga graficka - naravno nista, zamjena maticne je donekle pomogla ali i dalje nije to bilo to. tek kada sam stavio novi hard cijeli stroj se trgnio i sad leti. ram-a i dalje ima 512 kao i prije. btw 512 ram-a, nije to bas tako malo za XP, mozda kad klinci prezmu stroj i nabacaju na njega milju sarenih cudesa koje uspore i najace kante ali za neki normalan rad sve preko toga je previse. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Čovjek
|
Citiraj:
Za to što je Caddy naveo 512MB rama je sasvim dovoljno (naravno, sigurno ne bi bilo loše da ima 1GB rama, ali i 512MB je sasvim oko za internet / media / office), očito je da njegov problem leži negdje drugdje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
The All Seeing Eye
Datum registracije: Mar 2007
|
@Gorluk Nije glupost, ja sam samo pretpostavio da ima isti problem kao moj stari! Od mog starog bivši komp je užasno loše radio makar je tek komp bio friško formatiran i instalirani windowsi samo sa driverima i optimizacijom! Moguče da tebi radi sve odlično na tom kompu, ali to ne znači da bu svima isto tak dobro radilo! Samo sam čovjeku dao savjet iz vlastitog iskustva, ipak taj komp sam gledao svaki drugi dan i zgražao se nad njim ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Čovjek
|
Kažemda je glupost da 512MB rama nije dosta za Win XP i pri tome ostajem, jer je to naravno glupost. Očito ste i ti (odnosno tvoj stari) i on imali problem neke druge prirode. E sad, nisi rekao što je tvoj stari radio da mu je "štekalo" - ako je pokušavao igrati nove igre na visokim rezolucijama, onda je to razumljivo, kao i ako je radio character animacije u Mayi (btw. ja sam mogao normalno raditi u Mayi na tom PIII, jedino što su renderi trajali u PM), no ako se radi o istovremenom korištenju internet / office i media aplikacija onda je 512MB rama sasvim dovoljno, te je kao što sam ranije rekao problem ležao očito negdje drugdje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
ako kupujes nove djelove nebi bilo lose uzeti bolju maticnu (s kvalitetnijim chipsetom) plocu iako ce i ovako nesto odraditi posao, ali ipak je to centralni dio racunala preko kojega sve ide. Osobno nebi isao na via chipset za intela, danas se za prilicno male novce moze dobiti i865 ili i915 ploca zavisi da li ti treba agp ili pcie (s obzirom na tvoju graficku ocito agp) Ok solucija bi bilo neko AMD rjesenje, neki sempron posto su prilicno brzi a stvarno bagatela + dobra ploca. mozes razmislit cak i o integriranoj grafickoj na ploci (ima ju i ploca koju si sam naveo) pa da svoju prodas (pretpostavljam da bi dobio bar 200-tinjak kn za nju), za te novce uzmes 512mb rama vise i kompjuter ce raditi bolje ako vec u pocetku nisi uzeo gigabajt ![]() E da, ako uzimas p4 630, on ima HT i samim time radi osjetno bolje s vise aplikacija u isto vrijeme od primjerice athlona64 dok je samo izvodenje istih sporije, ali prebacivanje medu njima je drasticno ugodnije (primjerice nekoliko excel tablica, photoshop i firefox popaljeni i koriste se u isto vrijeme). HyperThreading simulira dvojezgreni procesor u neku ruku. Prilicno zgodan feature imho A sto se stekanja tice, to moze biti do procesora, diska, ploce.. Proc ti moze djelomicno otici kvragu usljed pregrijavanja, na ploci mogu otici kontakti pa da zeza, disk moze biti na izdisaju itd. Sudeci po komponentama, sve je dosta staro tako da je sve od toga moguce. Jedino sto bi mogao je isprobati mjenjanjem komponenti ako imas nekog prijatelja sa slicnom konfiguracijom. Mjenjanje diska i/li proca traje po par minuta svega. Iako bi ja osobno kupio sve novo, ovo staro prodao i miran si 3 godine kolko traju garancije minimalno! Razliku u cijeni si vjerojatno mozes priustit, ako nista drugo na par rata, a imas i brzi komp odma! EDIT: e da, pogledaj si cooler na procesoru, moj p4 stari je zezao jer je cooler bio prepun prasine pa kad se pregrijao se sam uspori da nebi izgorio, medutim s northwoodima je problem bio da dugo nije pustao to preskakanje taktova i stekao bi kao lud kod bilo cega. Koliko god banalno zvucalo, provjeri za svaki slucaj Zadnje izmijenjeno od: antrax. 14.03.2007. u 03:56. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
evo sta ja vrtim na zadnjoj konfi iz siga (P3 500 slot1, 64MB SDRAM) gentoo linux freevo (media center software) fileserver portage server uglavnom, nije bitno sta to sve znaci - nego gledam koncert preko tv-outa, kopiram fajlove sa drugog umrezenog kompa i skidam ogromnu listu raspolozivih source-a (velika aktivnost harda), i to sve sa cak 64MB RAM-a. I jos bi se toga dalo pokrenit. Tako da - ovaj tvoj komp jednostavno mog ubije pogledom. A to sto steka je 10000% do softwera. Sacuvaj bitne podatke, formatiraj, stavi svjeze windowse sa SP2 i antivirus, redom sve drajvere... Mora radit ko urica ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|