Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.03.2007., 19:23   #1
Shuky
Premium

Shuky's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
32 vs 64 bita processor

pozdrav, svima,

otvorio sam ovu temu jer bih htio da produskitiramo prednosti 64 bitnih procova i kodova koje on obradjuje.

Naime, znam da ima malo 64 bitnih programa i kada budu 64 bitni razlike u brzini nema od 32 bitnih na x86 OS-u, barem one aplikacije koje nekoriste preko 4 Gb rama i koje obradjuju mnogo podataka tako da im je 64 bita optimalno...

dajte svoj uvid u to...

ja naime planiram intalirati 64 bitni OS jer mi je proc 64 bitni, iako cu se namuciti sa driverima, ali kad jednom krene biti ce i programa...isto kao i prijelaz sa 8 ili 16 bitne na 32..jest da se tehnologija brzo razvijala i da su potrebe naglo porasle pa polako jedu i 32 bitni kod..ali eto..

zanima me jedna stvar,da li x64 proc emulira 32 bitne registre kad radi na x86 osu i izvodi aplikacije ili nesto drugo...mislim, ono ako imam 64 bitni proc pa krvragu, ista je arhitektura i za 32 bitno i 64 bitno izvodjenje pa bi trebalo raditi jednako brzo i efikasno..
eto toliko,sad se nemogu sjetiti jos nekih pitanja ali doci ce ona polako

pozz,
Goran.
Shuky je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2007., 00:20   #2
Fera_os
Ne znam šta da napišem
Moj komp

Fera_os's Avatar

Evo ja ću ti objasnit razliku između 32 i 64 bitnog OS-a.
64-bitni procesori rade sa 64-bitnim instrukcijama, dok 32-bitni procesori rade sa 32-bitnim instrukcijama.

Ako se vratimo malo u prošlost, onda je recimo DOS 16-bitni OS, a programi pisani za DOS su pisani 16-bitnim instrukcijama. U to doba procesori x86 su bili 16-bitni. Mislim da je 386 bio jedan od prvih 32-bitnih procesora, a prvi 32bit Windowsi su bili Windows 95 (Windows 3.x su 16-bitni, a postojala je zakrpa koja se zvala win32 da Windows 3.x pređe u 32-bita). Danas je sav software koji koristimo zajedno sa Windowsima 9x/NT/2k/XP/Vista 32bit.
Kompatibilnost postoji samo prema nižim instrukcijama, pa tako recimo u Windowsima možemo pokretati neke 16-bitne programe ali to često ne radi kako treba. Znači, slušaj, isto tako na 64-bitnim windowsima možeš pokrenuti 32-bitne programe, međutim pokazalo se da je to sporije nego kad 32bitni program radi na 32bitnim Windowsima.
Oglas

Oglas
Staro 30.03.2007., 08:07   #3
Shuky
Premium

Shuky's Avatar

tko onda pretvara u 64 bitni izvršni kod 32 bitnu aplikaciju?

OS?
Shuky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno