|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
32 vs 64 bita processor
pozdrav, svima, otvorio sam ovu temu jer bih htio da produskitiramo prednosti 64 bitnih procova i kodova koje on obradjuje. Naime, znam da ima malo 64 bitnih programa i kada budu 64 bitni razlike u brzini nema od 32 bitnih na x86 OS-u, barem one aplikacije koje nekoriste preko 4 Gb rama i koje obradjuju mnogo podataka tako da im je 64 bita optimalno... dajte svoj uvid u to... ja naime planiram intalirati 64 bitni OS jer mi je proc 64 bitni, iako cu se namuciti sa driverima, ali kad jednom krene biti ce i programa...isto kao i prijelaz sa 8 ili 16 bitne na 32..jest da se tehnologija brzo razvijala i da su potrebe naglo porasle pa polako jedu i 32 bitni kod..ali eto.. zanima me jedna stvar,da li x64 proc emulira 32 bitne registre kad radi na x86 osu i izvodi aplikacije ili nesto drugo...mislim, ono ako imam 64 bitni proc pa krvragu, ista je arhitektura i za 32 bitno i 64 bitno izvodjenje pa bi trebalo raditi jednako brzo i efikasno.. eto toliko,sad se nemogu sjetiti jos nekih pitanja ali doci ce ona polako ![]() pozz, Goran. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ne znam šta da napišem
|
Evo ja ću ti objasnit razliku između 32 i 64 bitnog OS-a. 64-bitni procesori rade sa 64-bitnim instrukcijama, dok 32-bitni procesori rade sa 32-bitnim instrukcijama. Ako se vratimo malo u prošlost, onda je recimo DOS 16-bitni OS, a programi pisani za DOS su pisani 16-bitnim instrukcijama. U to doba procesori x86 su bili 16-bitni. Mislim da je 386 bio jedan od prvih 32-bitnih procesora, a prvi 32bit Windowsi su bili Windows 95 (Windows 3.x su 16-bitni, a postojala je zakrpa koja se zvala win32 da Windows 3.x pređe u 32-bita). Danas je sav software koji koristimo zajedno sa Windowsima 9x/NT/2k/XP/Vista 32bit. Kompatibilnost postoji samo prema nižim instrukcijama, pa tako recimo u Windowsima možemo pokretati neke 16-bitne programe ali to često ne radi kako treba. Znači, slušaj, isto tako na 64-bitnim windowsima možeš pokrenuti 32-bitne programe, međutim pokazalo se da je to sporije nego kad 32bitni program radi na 32bitnim Windowsima.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
tko onda pretvara u 64 bitni izvršni kod 32 bitnu aplikaciju? OS? |
![]() |