|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Ati x1600pro agp- par pitanja?
Pozdrav forumasi, imam nekoliko pitanja u svezi doticne kartice. Citao sam po forumu ali nisam uspio naci nista slicno. Zadovoljan sam s karticom, ali htio bi malo brze. Radi se o Sapphire Radeon x1600pro 256mb agp. Zanima me koji su joj default taktovi? Meni su default 500@600mhz i to mi se cini nekako malo, temp. je oko 35C. Dali se moze overclockat i koliko su vlasnici istih kartica podigli GPU i memoriju? Uspio sam naci nesto o dizanju voltaze, ali nisam uspio naci kako se to radi, pa ako je netko voljan objasnit bio bih zahvalan, ili ako netko ima koji link. Koji program koristite za soft. dizanje GPU i mem.? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
dr. sc. tech. dipl. ing.
Datum registracije: Sep 2003
|
Koliko ja znam, ATi za X1600Pro specificira taktove GPU 500 MHz, mema 400MHz DDR (znaci 800MHz "ekvivalent")
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Jul 2004
|
Ja sam našao u jednom reviewu za istu tu samo PCI-E verzija da se clocka GPU sa 500 na oko 650 (ne znam točno koliko, ovo samo pomoću PowerStripa, kroz driver samo do 560), a mema (Hynix 2.5ns, može biti i Infineon) sa 400 na 432. Ništa nije pisalo o dizanju voltaže... Mislim da nema neke velike razlike u odnosu na AGP verziju glede taktova, ali svaka kartica je priča za sebe i tko zna koliko može povući. Uglavnom, kako se čini, mema ne može puno, a GPU može jako dobro povući.
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
imao sam doticnu (agp karticu) i uspio sam gpu sa 500 podici na 600Mhz bez znacajnijega zagrijavanja a mem samo za 50Hz onda se pocinje kartica ludati. sto se tice OC performanse su mi bile oko 10-15% bolje a koristio sam ATItool |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
evo uspio sam preko ati tray tools trazeci maksimum za mem. i gpu, koji mi jos daje mogucnost upravljanja hladenjem, dignuti GPU na 618mhz, ali zabrinjava me memorija kaze da po defaultu radi na 600mhz, a doticnu sam uspio dignuti na 792mhz i to me strasno zivcira posto na netu pise da bi po defaultu memorija trebala radit na 800mhz. Sto se tu moze napravit? btw. graficka se ne grije puno na ovim OC postavkama, prema att-u najvise sto se ugrijala je 55C pod full opterecenjem. naravno ventilator je preko att-a namjesten da puse na 100%. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
Nisam baš siguran, ali mislim da je default memorijski takt tih kartica 390 (780) MHz. No, u svakom slučaju, koriste 2.5ns memoriju što znači da ne idu puno preko 800 MHz, ako uopće idu. Zato se GPU da lijepo clockati. A nekim igrama 10-15% je taman dovoljno da budu igrive.
![]() |
#8 |
Premium
|
meni u ATT-u pise da je default 600mhz. sad sam izvadio karticu i vidio da je memorija od hnnix-a, serijski broj hy5ps561621a. dali mi netko moze reci nesto vise o ovoj mem.? sto se tice igrivosti skoro sve radi na full detaljima u rezoluciji 1280x1024. NFS Carbon radi u full detaljima, WOW, Area 51 itd. Ja sam prezadovoljan, posto sam prije ove kartice imao 9550. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Ne znam šta da napišem
|
Hynix? Tu na forumu pričaju da je to jako dobra mema a i dobra je i za OC. Ja imam ovu 7600 iz siga i imam nekog čudnog proizvođača i isto imam 2.5ns DDR2 memu. Kloko sam je kao što vidiš iz siga sa 666 na 900MHz. Na 920 već baca artifcte.
![]() |
#10 |
.
Datum registracije: Dec 2005
|
To je normalan OC za takvu memu, ddr2 neće ići preko 1000... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
.
|
Možda imaš sporiju memoriju, taktovi koje si ti spomenuo su bili max OC za 2.8ns memu (barem se sjećam da je takav slučak bio s jednom mojom 6800 - jedna nije išla dalje od 800, a druga je išla ravno na 920 (2.2ns) |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
Ajd pogledaj što ti piše u redu ispod toga, nešto tipa fp-25. Ova brojka ti označava brzinu meme (25 = 2.5ns = 1000MHz/2.5 = 400 MHz = 800 MHz DDR).
![]() |
#14 |
Premium
|
pise FP33, a imam i link ako moze nesto pomoci http://www.hynix.com/eng/00_hynix/ad_result03.jsp. Jos jedna stvar nakon duzeg igranja na ovim OC postavkama, sve se zamrzne i ekran izbaci poruku tipa 135Hz/1H. Sto je to? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
To je onda 3.3ns memorija, dakle po defaultu 300 MHz (600 DDR). Onda si ti to dobro uspio overclockati jer sa 600 na 792 rijetko koja će povući. Smrzavanje je vjerojatno zbog prevelikog zagrijavanja GPU-a, iako može biti da memorija ne može stabilno raditi na toj frekvenciji. Probaj staviti recimo 610 GPU /780 mema pa vidi hoće li ti se i dalje smrzavati. I ako imaš neki ventilator u blizini namjesti da puše po kartici, vjerojatno je prilično vrela...
![]() |
#16 |
Premium
|
sto se tice zagrijavanja, maksimalno 55 stupnjeva,kad je OC-a po ATT-u. dali je to puno? probao sam smanjit memoriju na 600, a GPU ostavio na 618 i sve radi ok. sad cu trazit maksimum za memoriju na kojoj ce sve ok radit, pa cemo vidit dokle ce doci. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
.
|
U vezi temperature se nemoraš brinuti, nisu previsoke... |
![]() |
![]() |
|
|