|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2003
|
Problem sa šeranje printera
Na jednom računalu je instaliran printer i uredno zašeran. Sve je radilo OK dok se to računalo nije reinstaliralo. Od tada, sva računala u domeni mogu prići na taj printer osim dva računala koja su i prije imala instaliran taj printer kao network printer. Ta tri računala su na glavni swich spojena preko malog 5-portnog swicha, i uredno im mreža radi, osim šta ne mogu pristupiti tom reinstaliranom računalu, čak ni na njegove šerane fajlove!??! Zna li tko u čemu je caka? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Pogledaj na ta tri kompa koja ti je IP adresa dodijeljena, def gateway i DNS server. Da nemate možda negdje na mreži uključen AP kojem nije deisejblan DHCP server? I taj swich je običan? Jer, ako je AP na mreži s upaljenim DHCP servisom - on preuzima ulogu servera za dodjeljivanje IP adresa. Pa recimo, ako ti je cijela domena na npr. 192.168.5.xxx ta tri računala vjerojatno imaju dodijeljen neki drugi DNS server, tipa 192.168.1.1 te kao takav nema pravo pristupa određenim mrežnim resursima. Rješenje - ručno im postavi IP adrese, u istom rangeu kao i ostali kompovi, pogotovo obrati pažnju na DNS server. Ako se radi o domeni, pretpostavljam da je u igri domena server, s ISA ili nekim sličnim rješenjem? Tj. to računalo služi, između ostalog kao web gateway? Ili, možda je i problem druge prirode. A to je da su se nakon reinstala raz*ebala prava pristupa na mrežu. Jel se taj komp nakon reinstalacije prijavljuje na mrežu s istim imenom kompa? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Očito da to problematičnom računalu reinstalacija nije napravljena kao prethodno. Da li je korišten simple file share (situacija kada ne koristiš wizzard nego samo potvrdiš da želiš određeni folder "sherat") ili je korišten wizzard?. Najprije pogasi firewall - ove dok sve proradi. Na ova dva računala na kojima je printer bio inst. mrežni printer probaj ponovo dodati - instalirati taj mrežni printer. Ako je na nekom računalu 9x windowsi onda ime šeranog resursa (folder, printer) mora biti definiran sa max 8 karaktera bez posebnih znakova uključujući naše sibilante. Uključen NetBIOS over TCP/IP? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Domena je na serveru sa uključenim DHCPom. Sad sam na serveru u active directu obrisao taj priter kod tog korisnika, otišao na taj kom, deinstalirao printer, pogasio sve firewalle instalirao printer ponovno, zašerao ga. Dodjelio mu čak i drugo share ime i opet mu sa ta dva druga kompa ne mogu pristupiti dok sva druga računala u domeni uredno pristupaju na sve zašerane fajlove tog računala pa tako i na printer Nije korišten wizzard |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Kompu je prilikom reinsalacije dodjeljeno drugo ime |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
to te ja pitam
Datum registracije: Dec 2006
|
Jesi probao i ovo ostalo što ti je Tor rekao u vezi subneta da ti možda računala nisu u istom subnetu?
1: Intel Badaxe2 () C2Q Q6600 () 2x2GB Kingmax 800MHz () Gigabyte GF 7300GT () 2 x Seagate 7200.10 320GB SATA II () Corsair VX 550W () DVD±RW LG H22 () Rebel 12 Economy 2: Gigabyte GA-965GM-S2 () C2D E6400 () 2x1GB Kingmax 667MHz () Seasonic S12 380W ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
to te ja pitam
Datum registracije: Dec 2006
|
Citiraj:
Kada na windozama xp postaviš manualno IP adresu onda se automatski isključi opcija da je taj komp dhcp klijent koji dobiva IP od dhcp servera. Ali čak i da nije tako automatizirano u windozama xp, svejedno bi trebalo normalno raditi (testirano na mikrotiku), tako da mislim da u tome ne bi trebalo biti problema, iako za domenu na win 2003 ne mogu to tvrditi 100% jer nisam probao. A ovo drugo vezano uz Torova pitanja o ovlastima koje su dodijenljene pojedinim userima?
1: Intel Badaxe2 () C2Q Q6600 () 2x2GB Kingmax 800MHz () Gigabyte GF 7300GT () 2 x Seagate 7200.10 320GB SATA II () Corsair VX 550W () DVD±RW LG H22 () Rebel 12 Economy 2: Gigabyte GA-965GM-S2 () C2D E6400 () 2x1GB Kingmax 667MHz () Seasonic S12 380W ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Evo, ukucao sam mu ručno IP, Subnet i DNS i gle čuda... nakon restarta stvar proradila. I da, radi se o 2003 serveru tako da izgleda i na njemu radi bez problema. Hvala svima na pomoći :clap: |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Administrator
|
Nisam napisao gore, ali potpuna istu stvar sam rješavao neki dan pa mi je ostalo u glavi... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Ali evo jutros opet iznenađenje... opet ne može pristupiti printeru iako su na oba kompa ručno unesene postavke. Prođem sve nanovo.. i radi.. restartam kompove... radi... prođe dva sata zovu me da opet ne radi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Administrator
|
Hm, znači ovako. Printer nije mrežni printer, nego je instaliran na lokalno računalo. Samo tri kompa u cijeloj mreži su priključena preko switcha na ostatak priče i jedino oni ne mogu do printera. Jesi postavio SVE parametre ručno? Znači IP, subnet mask, default getaway i pogotovo_DNS_server? Provjeri što se točno desi nakon isteka tih par sati. Jel ta računala i dalje imaju sve te parametre postavljene kako si im dao. Provjeri event log na M$ 2k3 serveru. Što kaže njegov DHCP server? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
Situacija je ovakva: Server je 2003, sa uključenim DHCPom, i svojim server swichem. Do te kancelarije je povučen samo jedan kabel i tamo je mali 5portni Dlinkov swich na koji su spojena tri računala iz te kancelarije. računalo 1 ima svoj laser printer računalo 2 ima svoj iglični printer računalo 3 nema ništa. Računalo 3 bez problema pristupa prunteru na računalu 1, dok se ovi problemi javljaju kada proba pristupiti printeru na rač. 2. Računalo 2 bez problema pristupa printeru br 1. Računalo 1 zna imati probleme sa pristupom na printer rač. 2 Računalu 2 i 3 su fizički dodjeljeni IP, Subnet, Gateway, DNS. I to sam im upisao adrese koje im je dodjelio DHCP (ipconfig). Br 1 je ostao na automatici pošto mi on i nije toliko važan. Da li da im probam ukucati neki drugi IP ili to ne bi smjelo biti bitno? Računalo 2 je bilo reinstalirano, i na XP SP1 je nadograđen SP2 sa isključeni firewallom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Administrator
|
Znači, možda nije problem u računalu nego u igličnom printeru? Nisam imao previše iskustva s njima, možda novi driveri? Jel se radi o printanju iz windowsa, dos aplikacije ili nečem trećem? I da, nisi shvatio ovo s IP adresama. Nije fora u tome da ti ručno ukucaš ISTE podatke koje im dodjeli DHCP server, jer brijem da je problem baš u njima. Znači ovako. Sva računala na domeni moraju imati iste podatke da bi mogla ravnopravno dijeliti mrežne resurse. Ovako npr. : 1. Računalo IP 192.168.5.100 Subnet Mask: 255.255.255.0 Def. gateway: 192.168.5.254 DNS: 192.168.5.254 2. Računalo IP 192.168.5.101 Subnet Mask: 255.255.255.0 Def. gateway: 192.168.5.254 DNS: 192.168.5.254 2. Računalo IP 192.168.5.102 Subnet Mask: 255.255.255.0 Def. gateway: 192.168.5.254 DNS: 192.168.5.254 Znači, razlike su samo u IP adresi (100, 101, 102) sve ostalo je isto. Def. gateway i DNS server je lokalna IP adresa računala sa Win 2k3 serverom. Informacije koje nama trebaju su slijedeće: 1. IP adresa servera, pazi lokalna, ne vanjska (ako imate stalan link). nemoj da ti se omakne pa da daš vanjski IP ![]() 2. Kada su postavke na automatici što točno DHCP server dodjeli klijentima (IP, gateway, DNS). I onda je sve lako. Ako računala nemaju iste podatke tu je problem. Ako imaju onda je problem u nečemu drugome (driveri, prava pristupa itd). |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
Je je... DNS je lokalni IP servera ![]() Sad sam pola sata kopao po serveru i vidim da mi u event vieweru javlja grešku "kerberos" ali pod jednim drugim računalom (mkalinic) koje nema nema nikakve sharove sa sstanicem (The kerberos client received a KRB_AP_ERR_MODIFIED error from the server MKALINIC$. The target name used was cifs/sstanic.xxxxx.local. This indicates that the password used to encrypt the kerberos service ticket is different than that on the target server. Commonly, this is due to identically named machine accounts in the target realm (xxxxx.LOCAL), and the client realm.) sstanic je računalo na kojem je instaliran taj printer i koje mi zadaje te probleme. Nekada se to računalo zvalo sstanic, ali je prilikom reinstalacije od pred dvije godine nazvano drugacije jer osoba koja je ovo radila prije mene nije znala obrisati raculano u active dir. na serveru (imam više takvih slučajeva) pa mu je jednostavno dodijelila drugo ime. Ja sam nedavno obrisao sva računala "viška" u act. dir. comp. pa sam sada prilikom reinstalacije dodjelio ime kako bi se po "pravilima" i trebalo zvati. I nikako mi nije jasno na koju foru je doplicirano ime i di je bogao ostati neki log ili sl : bonker2 |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Administrator
|
Znači ostao stari acc s xxx imenom računala, kreiran novi s istim xxx imenom računala, drugi pass. Nakon toga ti brišeš prvotni acc s xxx imenom računala i pripadajućom lozinkom, nakon toga logiraš računalo s starim acc itd. Sve pet, ali ti si obrisao računala iz AD-a ali ne i acc? I ja bi ti nakon toga svega rekao da odj. a ne taj jadan server : lol2 : Mnego, da se vratimo na track. U cijeloj toj gužvi negdje je ostao visit jedan od acc-a s pripadajućim imenom računala i dva različita pass-a. E sad gdje - kopaj, to ti stvarno ne mogu ovako reći. Malo se poigraj s ovim vrijednostima: ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
Ne Ostao je stari account s xxx računala, i sad je xxx preimenovan u xxy. a taj xxy se nekada i zvao xxy ali je zbog priješnjeg neznanja nazvan xxx ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Administrator
|
|
![]() |
![]() |
|
|