|
![]() |
#1 |
The All Seeing Eye
Datum registracije: Mar 2007
|
![]() Pozdrav svima ![]() Imam E4300 OC-an na 2,7GHz (300x9)! Memorija mi je znaći 300x2=600MHz! Koristim modul od Kingmax-a (667MHz), Mars verzija! E sad... Latencije memorije su mi 5-5-5-15 bez volt modova, zanima me na koliko bi bilo dobro smanjiti te latencije i uz koje postavke u biosu (volt mod...)? Također me zanima što zapravo dobivam smanjivanjem latencija i dali se to isplati smanjiti ili je i ovako dobro (kolika su realna poboljašanja u performasama dobivena smanjivanjem latencija)!? Detalje o konfiguraciji možete vidjeti iznad Avatara! Hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Vocna iglica u mudante
Datum registracije: Oct 2005
|
Nekuzim se bas u te Intelove procesore i njihovo clockanje, ali kazes da ti mema radi na 600mhz. Zasto ju neroknes odma na 667 koliko je deklarirana da radi? Koliko znam ona bi mogla povuci i do 800mhz, cak i vise.... .. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
The All Seeing Eye
|
Memoriju držim na 600MHz-a jer mi je FSB procesora na 300MHz-a puta množitelj memorije 2, to daje tih 600MHz! Ako stavim množitelj na 2,5 onda dobim memoriju na 750MHz, ali mislim da nema potrebe za time jer ne vjerujem da bum dobil na performansama ili budem...? Samo sam htjeo malo zategnuti latencije memorije ali ne znam s kojim postavkama u biosu (voltaža...) i dali bi dobio kakve boljitke u performansama i kolike!? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Nema ti druge nego probati. Manje vise svi Kingmaxi 667 idu na 800 MHz uz 4-4-4-12 latencije uz 1.9-2.0V. Probaj staviti napon memorije na 1.9V i latencije 4-4-4-12 i vidi da li radi (moralo bi). Odvrti par krugova memtest86. Ako nema errora, probaj smanjiti na 3-4-4-12, 3-3-4-12, uglavnom igraj se malo ![]() ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
The All Seeing Eye
|
Dobro. Onda stavim memoriju na 750MHz-a i dignem napon za tih 0,2V ali kaj sa latencijama? Da ih diram ili nek ostanu 5-5-5-15? @Gamer4Life, u čemu se manifestiraju te performanse koje dobim prelaskom na 750MHz-a? Tj. na koji način ih ja vidim kroz igre ili ostale aplikacije? EDIT: @SuperUnknown, držim ga na 2,7MHz-a jer sve iznad toga moram dizati voltažu na CPU a to mi se manifestira u temperaturi! Imam HyperTX i hladnjak je odličan ali nekak mi je žao mučiti procesor, ipak je nov ![]() Budem probao se onda malo igrati sa latencijama i frekvencijom i vidjet ču koje testove da vrtim tak da vidim kakve se promjene dešavaju! Ima koja preporuka testova osim MemTest? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Prečupavi mod
|
Citiraj:
![]() ![]() A cuj, promjene neces primjetiti nikakve osim u sintetickim benchmarcima tipa SuperPI (u kojem se moze dosta dobiti sa brzom memorijom). U igrama mozda dobijes koji FPS vise, ali takodjer zanemarivo.
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
The All Seeing Eye
|
Citiraj:
![]() Puno hvala na tom odgovoru, znači nebum se zamaral latencijama i frekvencijama memorije jer nemam neku želju obarat SuperPI rekord! Ja sam isprva mislio da su razlike drastične s različitim latencijama kad ih svi toliko natežu ![]() ![]() A procesor držim na 2,7GHz i stock voltažom jer nemam potrebe trenutno za jačim, ne igram se jer moram misliti na fax! Po ljetu bum ga OC-al natrag na 3,3GHz ako bu mi neka od igri štekala! Čak sam i grafičku vratio na original frekvencije! Hvala svima, pozdrav! |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Ne znam šta da napišem
Datum registracije: Feb 2007
|
@Bartuc, pitao si kako zategnuti latencije(kojom opcijom)?? U BIOS-u(ako imaš AMI BIOS) pod Advanced>Chipset configuration piše ti ovak: DRAM CAS Latency ti je prva zvana CL, DRAM RAS precharge je druga zvana RCD, treća je DRAM RAS to CAS Delay zvana RP a četvrta je DRAM precharge Delay zvana RAS. Ja sam spustio sa defaulta 2.5-4-4-8 na 2.5-3-3-5. Nema nikakve razlike kao što kaže SuperUnknown. Jedino u Benchmarku. SuperPI, Everestov test latencija... Za to ne treba dizat napon, ako sam dobro shvatio da si to pitao. Možda će bit jedini problem što neki BIOS-i imaju zamijenjene sam prvu i četvrtu latenciju. Al sam neki. Ma snaći ćeš se. Sretno!!!
![]() |
#12 |
The All Seeing Eye
|
Hvala Fera_os, ma prvobitno pitanje je bilo kako tj. s kojim voltažama, ali tada sam još mislio da bum dobio neke performanse u loadu igara i tako! Pošto već troje ljudi tvrdi da nema nekih skokova u performansama onda niti nebum rihtao te latencije! Zašto da mučim memoriju i šopam ju sa extra voltima ako bum samo dobio 1 ili više sekundu brži SuperPI! Ovak mi je barem sigurna memorija iliti ima duži vijek trajanja ![]() Ali sve jedno, hvala na trudu! Mislim da se može tema čak i LOCKATI, osim ako nema netko revolucionarnu informaciju na ovu temu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Bartuc, kojeg Kingmaxa imaš? Plavog ili zelenog? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
EMP moderator
|
Ja dobio plavog i sve više mislim da se radi o prijevari... Trenutno pričam s ljudima iz Kingmaxa da vidim o čemu se radi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
The All Seeing Eye
|
Ajde ako išta saznaš javi ovdje! Ja ti imam: 1Gb Kingmax (667MHz), DS (čipovi s obje strane), zelene je boje, ljubičasti čip ili kaj to već je između memorijskih čipova sa natpisom Kingmax, MARS verzija, kupljeno u Ve-Milu! Mislim da je to to ![]() Slikao bi ali mi ga se neda vaditi iz kompa! EDIT: Ako ga ipak treba slikati, samo reci i bum ga izvadio iz kompa, slikao i stavio ovdje slike! |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
EMP moderator
|
Ma znam kako taj tvoj izgleda, par mjeseci imam dva zelena od 512 MB i neki dan sam kupio opet dva od 512 MB, ali dobio neke plave bez tog copyright čipa u sredini, damn... |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
The All Seeing Eye
|
Znači zeleni bi po nekoj logici trebali biti prava verzija zbog tog "copyright čipa"? Pa kaj si ti to onda dobio? Jel ti rade kako spada? Imaš kakvih loših iskustva sa njima? EDIT: Su ti plavi isto MARS verzija? |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
EMP moderator
|
Zasad sve radi kako treba, latencije po SPD-u su iste kao na zelenima i pakiranje je drugačije - više nije u onoj uskoj dugačkoj bijeloj kutiji nego u plosnatom prozirnom pakiranju, ali piše uredno Kingmax i na kutiji i na naljepnici. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
The All Seeing Eye
|
Pa onda je sve u redu! Ako malo pogledaš, na svim official stranicama ispod slike komponente (vrijedi gotovo za sve komponente) piše upozorenje: "Ukoliko je potrebno, promjenit čemo izgled proizvoda bez prethodne najave i bez objašnjenja!" Na taj način se oni zaštite, moguče da su promjenili izgled modula i to je sve! Vjerovatno nema razlike između plavog i zelenog! Nego domy_os, si ti možda OC-ao tu memoriju ili se igrao s latencijama? Ako jesi, kakve si postavke koristio (latencije, frekvencija, volti)? EDIT: Ako jesi, kakve si dobitke primjetio u performansama i gdje? |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
EMP moderator
|
Nije u redu kad nigdje na netu ne nalazim takve module, čak ni na službenim Kingmaxovim stranicama. ![]() Ne mogu puno OC-at jer me proc koči, ali zasad sve radi stabilno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
Datum registracije: Jan 2003
|
@domy_os: si probal potrazit pomocu oznaka na chipu? Bas me zanima ak si slal mail kingmaxu, kaj su ti rekli. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
EMP moderator
|
Poslao sam mail na sedam adresa i još se nitko nije javio. Panjevi... |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
dr. sc. tech. dipl. ing.
Datum registracije: Sep 2003
|
Koje su default latencije na tim 1GB DDRII 667 modulima kad rade na stocku? (zanimaju me "by spd" postavke i koliko ih se može eventualno spustiti)
![]() |
#27 |
dr. sc. tech. dipl. ing.
Datum registracije: Sep 2003
|
Zahvaljujem. Znaci default kod 667MHz je 5-5-5. Vjerojatno se da spustiti na 4-4-4, buduci da kazu da vecina tih chipova radi na 800MHz sa latencijama 4-4-4.
![]() |
#28 |
EMP moderator
|
Na taktu od 667 MHz i default naponu provjereno može raditi s latencijama 4-4-4-12. Kod 800 MHz također može, ali ima primjeraka kojima treba malo povisiti napon, 2 V je dovoljno. Latencije po SPD-u glase ovako... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Pero_Snajper
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() E sad, ko tu koga... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Prečupavi mod
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|