|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
Kako umreziti dva WLAN routera
znaci kako da umrezim dva wlan routera koju su udaljeni nekih 250 metara, oba imaju 4 lan porta i na svakoga je spojen po jedan adsl modem. Znaci mene zanima jel imam kakav sklop koji bi na sebi imao antenu da uspostavi kontakt s drugim takvim sklopom i da onda svaki taj sklop spojim na njegov router Jedan router je Siemens 515 i na njega je spojen D-Linkov gigabitni swich na kojem se nalaze 4 kompa, ali to nije bitno. A drugi router je Linksys WRT54GC i na njega su spojena 2 kompa s lan kablom i jos se spajam s laptopom wireless i router je spojen na Siemens ADSL modem Siemens C-010-L
Zadnje izmijenjeno od: tomy_t. 21.01.2007. u 12:57. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Playmaker
Datum registracije: Sep 2006
|
stavis jedan da radi u ap-point-to-point ili multi point (ovisno koliko se stvari spaja na taj ap) a drugi u client ili wds ako nemas client i trebalo bi raditi. i moras staviti mac adrese od ap1 u ap2, i od ap2 u ap1. jasno??? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
i jos jedna napomena objasnjavajte mi ko dijetetu od 5 godina :P
![]() |
#5 |
Premium
|
napisao sam.
![]() |
#6 |
do you speak it?
Datum registracije: Mar 2003
|
trebas podesiti WDS (wireless distribution bridge) pogledaj u web gui-u od SE515, i googlaj malo "WRT54GC WDS" google is your friend
![]() |
#7 |
Premium
|
jos uvijek mi nitko nista nije pomogo, WDS nemam na routeru
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Joj iskreno nikad to nisam radio ali kolko sam skuzio gore kolegu udi u siemens se515 , pa u Advenced Setup -> wireless -> wireless repeater -> i tamo ti AP mode mora biti namjesten na "Access Point and Wireless Repeater Function", a "Search Other Repeaters" na manual i tu upisi mac adresu od drugog rutera. Ili probaj sa auto i stisni "search now" pa opet "wireless repeater" pa vidi koje ti je sve rutere nasao. Mislim da bi tako to trebalo ici. ![]()
![]() |
#9 |
Premium
|
da ali to mogu napraviti samo na Siemensu jer Linksys mi nema te opcije, i napomena ako niste shvatili udaljenost je nekih 250 metara i oba dva routera su u kuci i koriste se za privatne Wlan mreze. Ja sam malo guglao, i ako sam dobro shvatio ja bi trebao kupiti 2 AP-a i spojiti ih na routere i onda fino usmjeriti antene jednu ka drugoj i to je to. LOS postoji. Mene samo sada jos u toj prici zanima kako cu ja pristupati AP-u da ga konfiguriram kada ce on biti spojen na router.
![]() |
#10 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
nadi WAN u jednom routeru i pod to nadi gateway. tamo upises adresu drugog routera koji ce se i spajati na net. to je to. dhcp-om dodjeli staticnu adresu onom prvom. znaci ovako nekako Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
ali svaki od routera vec ima izlaz na net, ja njih ne zelim umreziti zbog izlaza na net vec zbog lokalne mreze na svaki router je spojeno cca 4 kompa i ja sada zelim umreziti ta 2 routera. Uostalom evo slika, da ne duljim. Kao sto se iz slike vidi to su 2 neovisne mreze. ![]()
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
no dobro i u cemu je problem? u tom slucaju jednom routeru dodjeljujes adresu nemam pojma 192.168.0.100 dok mu na drugom routeru NE dodjeljujes adresu DHCP-om. sve na sto moras paziti je IP range na svakom routeru. znaci ako je jedan 0.1 a drugi 0.100 onda je na ovom prvom range 0.1 - 0.99 a drugom 0.100 do kolko hoces uglavnom nesmije se IP adresa ponoviti i to je to... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
ali oni se medusobno ne vide, mene zanima kaj mi treba od opreme
![]() |
#14 |
Premium
|
ako se routeri nevide onda nisu u istom subnetu, provjeri ip adrese |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
ma kakav subent, wlan signal od jednoga ne dolazi do drugoga. ja ne primam signal..
![]() |
#17 |
faker^2
Datum registracije: Jan 2007
|
250m? teško da ćeš to postići s tima antenicama koje su na routerima..za siemens se515 znam kakva je, al ne znam kakvu imaš na ovom drugom..? ako je neka od 2 ili 3 decibela moglo bi raditi, ali uz vrlo malu brzinu i u tom slučaju bi antene trebale imati 100% LOS, a to je vrlo teško..znači ništa od toga..najjeftinije rješenje je da staviš konektor za antenu na siemensa (10 eura) i kupiš omnicu od 5 decibela koja košta oko 70kn staviš je na siemensa i to bi trebalo raditi..ali ti se link-sys MORA vidjeti sa siemensom..tj. njihove antene, jer samo jedan zid = 30% manje signala.. drugo rješenje je skuplje za ap koji bi trebao kupiti, a koji bi stajao na pola puta između ta dva routera..i da bi ih umrežio napraviš point-to-multipoint bridge..stvar rješena..biraj..kolko para, tolko signala.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
zanima me sta kazete na ovo, jel to dobro rjesenje, i hoce li mi smetati wlan signal s AP.a i wlan signal s routera koji se koristi u kuci, i dali ja mogu dodati i treci AP kod jos jednog frenda, ja mislim da nece nista nikome smetati a sto se tice nadogradnje da je beskonacna tj svatko samo pika AP i svi se spajamo. Ja bi AP stavio na krov. ovo su spec AP-a jel kaj taj valja Model SP918GK Podržani standardi IEEE 802.11 IEEE 802.11b IEEE 802.11g Podržane brzine 54, 48, 36, 24, 18, 12, 9 and 6M Sučelje 1-port of 10/100M Security 64(40)/128 bit WEP Encryption WPA-PSK (Wi-Fi Protected Access) and Access Control List for security Broj kanala 13 Antena Odvojiva, R-SMA, 15dBm HOCE LI OVA ANTENA BITI DOSTATNA!!!! a ovo je shema kako sam ja to zamislio, i P.S. Drugi AP da spojim na D-Linka ili Siemensa!!! ![]()
![]() |
#20 |
Premium
|
pa ova 2 microneta bi bila vani na krovovima imali bi 100% los i jos im antene mogu zamjeniti s kantenama, a imam i satelitski tanjur viska
![]() |
#21 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
![]() |
#22 |
do you speak it?
Datum registracije: Mar 2003
|
uz pomoc vanjskih antena, i pripadajucih pigtailova mozes umreziti dva AccessPointa (ondnosno dvije LAN mreze) http://www.smallnetbuilder.com/content/view/24308/98/
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|