|
![]() |
#1 |
Spiderpig
Datum registracije: Jul 2005
|
Pomozite u hvatanju signala :)
Novi sam u ovome ali se donekle razumijem ![]() Nedavno se pokrenio wireless u kninu i imamo trenutno 3 NODa koji imaju ovu antenu: http://www.dlink.com/products/?sec=0&pid=289 sad par(2) mojih prijatelja je uspilo uhvatit signal i sve ide glatko. Ali stvar je kod njih šta nemaju optičkih prepreka između antene i sebe. Zapravo znam i jednog šta je zgrada do mene i ima dosta optičkih prepreka a uspio je i to sa antenicom uz ovu mrežnu: http://links.hr/index.php?option=art...kl=053.509.025 sad ja sam iz lokalnog PCshopa uzeo(posudio) d-linkovu antenu ANT24-1200: ![]() i neku d linkovu 108mbitnu karticu. kartica je 500kn koštala a za antenu ne znam ali rekao mi je da je to najbolje šta ima. ![]() Sve sam ja to lijepo složio, instalira karticu i spojio antenu. Dok je antena bil u kući naravno da nisam uspio uhvatit nikakav signal i onda sam je iznio na balkon i dignuo u zrak što više mogu. :clap: Ali opet ništa, mjenjao sam pozicije ali uvijek isto ![]() Mislio sam da antena neradi pa sam otišao do frenda i provjerio kako radi. On je dobivao 50 posto signala sa njom dok je sa kantenom dobivao 20-30%. I onda sam odustao od toga sve do sada kada imam volje napravit neku kantenu i dignut je negdje ili čak stavit na satelitsku antenu ako je potrebno. ![]() ![]() ![]() udaljenost je negdje između 300-400metara max. U ovoj zgradi koja je ucrtana živim narano ja ![]() ![]() Molim vas pomozite: koju antenu da pokušam napravit, gdje da je stavim? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||||||||||
Moderator
Datum registracije: Jan 2003
|
Za pocetak ako nemas opticku vidljivost (LOS) stvari se zakompliciravaju bas kao i u ovom tvom slucaju da ne hvatas niti jedan nod. Prijatelj kojeg spominjes koji isto nema LOS mozda uspije uhvatit signal na neki "odbitak"... ali sad postoje par mogucih uzroka zasto ti ne hvatas signal tog noda: 1. Koji si kabel koristio pri testiranju i koliko dugacak? Zato sto je moguce ako je los i puno metara da si izgubio puno (sve) na tome... 2. Antena koju si koristio nije dovoljno jaka pa stoga treba probati s jacom. 3. Oprema je medjusobno nekompatibilna. Preporucujem ti da odneses tu komplet svoju opremu kod tog prijatelja sto hvata signal pa da vidis jel kod njega sve radi, ako radi onda ti treba jos jaca antena a to bi bila Grid 24dBi da si siguran da ces nesto uhvatit, mada mozes probat i sa nekom yagicom. Postoji li mogucnost da se LAN-om umrezis s tim prijateljem pa da se obojica spajate preko njegove antene?
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
do you speak it?
Datum registracije: Mar 2003
|
@smartguy - vrati antenu ako mozes, karticu isto tako. ako nemozes, onda ih prodaj. kupi AP koji moze raditi u client mode-u (ili bridge modu sa postojecim nodovima) i 19db grid je overkill za udaljenost 300-400metara, to ce biti vise nego dosta stavi AP u vodonepropusnu kutiju na vrh zgrade (ubusis na dimnjak), antenski nosac i antenu... povuces kroz dimnjak UTP kabel (ili pustis niz fasadu zgrade) do svoje sobe/stana... mozes cak i napajanje izvesti kao PowerOverEthernet ako nemas struju negdje blizu krova... imaces opticku vidljivost, manje ces love potrositi na LMR kabel, i sto je bitno imaces DALEKO kvalitetniji signal (tj. bolji SnR) UTP spojis na mreznu karticu u svom kompu, koja komunicira zicno sa APom na krovu zgrade, a signal dalje ide bezicno... ovakav setup sam napravio na >10 lokacija i radi odlicno!
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
http://www.zgwireless.net/ tamo ti dosta toga pise. ja se bas spremam za pridruziti im se i vjeruj mi, nije nimalo jednostavna cijela ta ideja... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Spiderpig
|
ova antena što sam je ja uzeo daje 11.5dB i gubi kako kaže 2dB na kabel koji je 3m. Kabel sam korisito taj šta je došao uz nju. ![]() http://www.diskont24.com/products/P0/16552/ obadvoje su d-linkova oprema pa sumnjam da je bila nekompatibilna ![]() Provjerio sam i vidim antenu sa 4 kata savršeno ali neznam gdje bi je moga povuć a da što manje kabela iskoristim jer poprilično bi mi trebalo pa mislim da bi sve izgubio na tome ![]() evo par slika: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja mislim da se iz ovih slika sve vidi pa mi recite kakvo su izgledi? : sweating Koja je najbolja solucija? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
do you speak it?
Datum registracije: Mar 2003
|
jel ti uopce citas ono sto sam postao? jel se pitas koliki ces loss imati na 10+metara pa makar i NAJKVALITETNIJEG LMRa a ta ideja da stavis biquad na satelit ti je odlicna, pogotovo kroz gustu krosnju kada je natope kise, 2.4GHz "odlicno ide kroz to" a da poslusas savjet i stavis AP na krov (odakle se ta ista antena sigurno vidi jos bolje) i do svog kompa samo spustis UTP kabel... od AP do antene ti treba 0,5-1metar kabla i imaces skoro zanemarive gubitke
![]() |
#10 | ||||||||||
Moderator
|
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Spiderpig
|
OK, skužio sam. Ali bojim se da ću teško nać struju ![]() ![]() Ajde možeš li mi onda preporuči koju biquad antenu uzet i koji AP? Što jeftinije molim jer nisam baš u novcima kako sam nedavno uzeo novi komp ![]() Još jednom hvala ![]() EDIT: e da nekužim šta je ono LMR-400 između kabla koji vodi od AP do antene? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||||||||||
Moderator
|
Kantenu ili biquad sasvim je svejedno sto ces koristiti tako da preporucujem da si taj dio sam napravis ako si imalo vjest sa lemilicom, net je pun tutoriala tako da to ostavljam tebi.. ![]() A ovaj kabel od AP-a do antene preporucujem neki od LMR-ova, gledaj da ti je savitljiv da nemas problema sa postavljanjem, znaci gledaj neki LMR195 ili 240, LMR400 je malo krut ali jako dobar. Struju smisli nekako kako ces ju sprovest do AP-a, cak mozes i ono sto ti je MasterX rekao da ju sprovedes kroz UTP kabel pa razmisli i o toj soluciji.... Ukoliko imas jos kakvih pitanja slobodno pitaj ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Sep 2004
|
Danas sam sastavljao antenu, mislim da će dobro radit, budemo vidjeli, evo par slika http://img453.imageshack.us/my.php?i...9061239sz7.jpg http://img74.imageshack.us/my.php?im...9061240ox3.jpg http://img453.imageshack.us/my.php?i...9061241tl6.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Spiderpig
|
Msilim da ću možda napravit biquad ili bicircle. Uglavnom ona ideja(slika) od srkya mi je najbolje riješenje i najjeftinije. ![]() nego pošto nisam pri parama zanima me gdje bi se moglo nać polovne wireless opreme a da nije plavi oglasnik i news grupe. zanimaju me konkretno APovi. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||||||||||
Moderator
|
@4444josip4444 Nice sat kantena ![]() @Smartguy Probaj tu na forumu naci nekoga ko prodaje AP, bilo je vec par Linksysa i D-Linkova... I da najbolja i najjeftinija kombinacija ti je ova sa AP-om...
![]() |
![]() |
#18 | ||||||||||
Moderator
|
![]() |
|
|
Oglas
|
|