|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
Formatiranje diska!?!
Kao prvo svima zelim sretan Bozic i Novu Godinu!!!! A sad da predemo na problem: Frend si je kupio rabljeni HDD WD 40GB 5400 posto je on totalni pocetnik (nisam ni ja puno bolji sto se tice softwera) pozvao me da instaliram windowse xp prof. I uzmem ja cd od windowsa i krenem na instalaciju(prije toga je na disku bio instaliran Linux) pobijem prijasnje particije i zapocnem formatiranje diska na NTFS Formatiranje dodje na 100% i nakon toga mi se pojavi blue screen sa porukom da je misk mozda ostecen ili da ako je scsi(a nije) instaliram drivere Pitao sam isto pitanje i na Newsima ali svi oni kazu da probam sa PM8-ali meni je PM8 Amerika pa bi molio detaljan postupak kako da formatiram disk s partition magicom 8 Btw. kako da pokrenem Fdisk ako imam windowse xp Hvala!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
Re: Formatiranje diska!?!
Citiraj:
![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Imam ja onih 6 disketa kaj sam skino s neta pise da su to neke winxp boot disk Jel To TO??????:confused: |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Ako ti je disk u FAT-u iskoristi bilo koju boot disketu od 98 ili Me. Ako ne- nemožeš.... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Skino sam boot disketu od 98_ice i prilikom bootanja pise mi A: Znam da trebam unijet komandu ali koju |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
upisem ja fdisk ali mi kaze bad comand name |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
sad kad sam upisao fdisk D: javio mi je MS-DOS incorect |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
(°_°)
Datum registracije: Nov 2001
|
evo sto ti ja predlazem, mozda si vec nesto i probo. 1. ako je winxp bootable, ubaci cd, stavi 1.st boot device-cdrom i cekaj... tj slijedi upute. 2. ako nece iskljucivo formatirat, spoji hard na svoj komp, instaliraj PM8 ili partition expert 2003, nadi taj disk koji te zanima, i desni gumb -> format. U PM-u mozes i radit nove particije, spajat ih, formatirat, brisat, pisat... sve... a i interface je jednostavan. 3. skini s neta (www.bootdisk.com ili slicno) boot disketu za windoze xp ili za obicne 98/me i pokreni fdisk. 4. doma ili kod nekog drugog frenda koji ima 98/me napravi startupdisk i onda njega pokreni. Tamo MORA bit fdisk. da se mene pita, ja bi s 2. solucijom..... provjereno radi ![]()
![]() |
#10 |
Premium
|
Miato je vec sve rekao
OK, ajmo ponovo da te sada ne učimo kako ide fdisk, pa buš došao do opet izbornika u kojem ti se nude stvaranje, brisanje, uvid u stanje particija, rađenje primarnih ili logičkih diskova pa stvaranje aktivne, ... pa ćeš nam se opet izgubiti. Ajmo ovako, ponovo ubaci bootabilni CD od WinXP i kada sve prođe i dođe do faze gdje da instaliram WinXp ti (mislim sa tipkom D) obriši sve već postojeće particije, znači da dobiješ jedan disk od 40GB, OK? Sada sa mislim C napravi samo jednu od recimo 20GB (ili kako već želiš našnitati disk) pa napravi format u nešto (FAT ili NTFS) i vidi da li ide. Rješenja 2) OK, ukopčaj disk na neki PC sa partition magicom koji može u Windowse (ili si napravi diskete pa mož i na tom PCu) i tamo nađeš delete partiton ili izaberi disk, desni klik i izaberi convert (ti bi trebao imati linux native 2/3 i linux swap na tom disku (vidi legendu dolje u PM8) i onda to konvertiraj u NTFS ili FAT po želji. Rješenje (trebalo bi biti u stvari 1.) 3) Odi na Mxtorovu stranicu i skini pwrdiag.exe da vidiš da li je disk uopće ispravan, OK, tamo imaš (na stranici) alat da ubiješ sve što je ikada rađeno sa diskom i vratiš ga pratički u tvorničko stanje da je gol ko od majke rođen. PAŽNJA, PAŽNJA, molim uredno čitati upute da nešto ne zajebeš. Rješenje 4) Nabavi neki cd na kojem je Linux i pokreni instalaciju i bez greške u nanosekundi prebaciš veličinu particija, datotečni sustav, ... Linux je ipak Linux, samo nekaj treba i znat. Ništa ne ide, uhvati prvog informatički pismenog susjeda da ti to napravi. Tip koji mu je prodao disk ako radi u Linuxu će mu to napraviti za minutu, mogao ga je odmah zamoliti, a ne praviti se pametan.:confused: |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Stvar rijesena donio sam kod sebe taj disk obrisao ga sa krpom ups. PARTITION Magicom8 formatiro ga zatim na neki linuxsov file tajp te potom u NTFS i sve radi za 5 Vis Vis pa nisam ja tako ni glup kako se predstavljam!!! ![]() Svima hvala na pomoci!!!!!! ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|